GRAND MAGUS – “Sunraven”

Συντάκτης: Μιχάλης Τσολάκος

 

Στην έναρξη του “Skybound” γούρλωσα τα μάτια. Δεν ήταν ότι είχα απογοητευτεί πλήρως από τα “Wolf God” και “Sword Songs”. Eιδικά το δεύτερο το βρήκα ενδιαφέρον, το απέκτησα και του έδωσα χρόνο. Το πρώτο μου φάνηκε μέτριο, αν όχι αδιάφορο, αλλά ήταν λογικό να γίνει κάτι τέτοιο και με τους Grand Magus κάποια στιγμή. Το πρώτο θετικό είναι ότι επέστρεψαν στο σανίδι και μάλιστα τους είδαμε και στα μέρη μας. Το επόμενο πάρα πολύ θετικό είναι όταν ανακοινώθηκε η δισκογραφική επιστροφή τους με το “Sunraven”.

 

 

Μιλάμε για το 10ο άλμπουμ των Σουηδών και το πρώτο τους concept, μια επιστροφή στη μεγάλη δύναμη και ποιότητα του φοβερού “Triumph And Power”. Βγαλμένα μέσα από το αληθινό κι επικό heavy/doom metal, που χρόνια τώρα πρεσβεύουν πιστά ο Janne "JB" Christofferson και η παρέα του, τα 9 κομμάτια του νέου πονήματος του συγκροτήματος ηχούν απίστευτα ζεστά, αγκαλιάζοντας τον ακροατή απ’ την αρχή ως το τέλος. Στιχουργικά, μπορούμε να πούμε ότι οι Grand Magus βυθίζονται βαθιά στην ηρωική φαντασία, επηρεασμένοι και από το παλαιό αγγλικό ποίημα του Beowulf.

 

 

Το προαναφερθέν γούρλωμα των ματιών μου, ήρθε αυθόρμητα όταν ξεκίνησε η πρώτη ακρόαση του δίσκου. Το πανέμορφο εξώφυλλο με είχε προϊδεάσει για κάτι πολύ καλό. Δε φανταζόμουν ότι μπορεί τόση έμπνευση στο συνθετικό τομέα να ήταν κρυμμένη στα κιτάπια της μπάντας. Riffs, ρυθμοί, σόλο και ρεφρέν δίνουν και παίρνουν, η παραγωγάρα τα απογειώνει και το αποτέλεσμα δικαιώνει άπαντες τόσο πολύ, που η σκέψη για αγορά του “Sunraven” σε βινύλιο και όχι σε CD, δε λέει να βγει από το μυαλό μου. Αρκεί να ακούσει κάποιος το ομώνυμο, “The Black Lake”, “Hour Of The Wolf”, “Grendel” και θα καταλάβει.

 

 

Τόσο μέσω της στιχουργίας, όσο και μέσω της μουσικής τους, οι Σουηδοί επιχειρούν να εξυψώσουν το μαχητικό πνεύμα του πολεμιστή του εξωφύλλου. Στην ουσία του όμως, το “Sunraven” είναι ένας δίσκος προσιτός, ικανός να μαγνητίσει εύκολα νέο κοινό, που θα αγαπήσει τους Grand Magus και θα αυξήσει την οπαδική τους βάση. Οι "JB", Ludwig Witt και Mats Heden, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, πέτυχαν διάνα με τα κομμάτια, που μας σέρβιραν. Eξαιρετικό αποτέλεσμα, που επαναφέρει σε τροχιά δόξας το αγαπημένο μας power trio και είναι ικανό να γεμίσει το μισό τους setlist στις συναυλίες τους. Ορμάτε ελεύθερα.

 

 

 

Βαθμολογία: 81/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος



 

Comments