ACCEPT: Η ιστορία που τους συνδέει με τους AC/DC και το I’m A Rebel

 

 

Ένας αστικός μύθος ή μάλλον καλύτερα μια ανέκδοτη ιστορία πλανάται πάνω από το θρυλικό όνομα των βιρτουόζων Γερμανών της heavy metal, Accept. Ποια η σχέση τους με τους AC/DC και το γνωστό τραγούδι τους που φέρει τον τίτλο I’m A Rebel; Αγνοούσατε τη σχέση των σκληρών Accept με τους «χορευτικούς» AC/DC; Αν ναι είστε δικαιολογημένοι, αν όχι διαβάστε παρακάτω περισσότερες για τη σχέση τους πληροφορίες στη μακρινή πια δεκαετία του 1980.

 

 

Έτος 1979. Η νεοσύστατη heavy metal σκηνή ανθίζει όλο και περισσότερο. Συγκροτήματα επί συγκροτημάτων κάνουν την εμφάνισή τους και διακατέχουν με τον ευρύ και ισχυρό ήχο τους ολόκληρη την Ευρώπη. Σύντομα και η Αμερική θα μπει στον δημιουργικό κύκλο της σκοτεινής πλευράς της μουσικής. Στη Δυτική Γερμανία οι άσημοι ακόμα Accept βρίσκονται στα αχνάρια των τιτάνιων και εχόντων εδραιωμένης -από τότε- φήμης Scorpions. Η Γερμανία γενικώς έχει συμβάλλει όλες τις δεκαετίες, επιστρατεύοντας με συγκροτήματα τη σκηνή. Ωστόσο η διαδικασία που απαιτείται για να αναγνωριστεί ένα συγκρότημα είναι επίπονη, ιδίως αν κρίνουμε και από την περίπτωση των Accept, στους οποίους τα πράγματα δεν πήγαν ακριβώς όπως τα σχεδίαζαν.

 

Αρχικά η πρώτη δημιουργία που προσπάθησαν να κυκλοφορήσουν δεν απέσπασε θετικές κριτικές. Ίσως ο ήχος να ήταν άπλαστος, ίσως να ξένιζε, ίσως τίποτα από τα δυο. Το αποτέλεσμα είναι ότι η πρώτη προσπάθεια των Accept δεν καρποφόρησε. Το ομώνυμο album θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αποτυχία, αναλογιζόμενοι την μετέπειτα του συγκροτήματος πορεία. Ο κιθαρίστας των Accept, Wolf Hoffmann έχει άλλη άποψη, την οποία εξέφρασε αρκετές φορές στο παρελθόν: «δεν μπορώ να πω πως ήταν μια αποτυχία, αλλά μια περιορισμένη επιτυχία». Πάντως όποια και από τις δυο εκδοχές δεχτούμε το αποτέλεσμα φανερώνει πως πρόκειται για κάτι μη κερδοφόρο, κάτι το οποίο δεν σηματοδότησε την επιτυχή μετέπειτα πορεία των Accept, γεγονός που ο Hoffmann παραδέχτηκε λέγοντας πως: «ψάχναμε απεγνωσμένα μια ιδέα που θα μας ξεχώριζε».

 

Η ιδέα λοιπόν προήλθε από τα απορριφθέντα μουσικά μέρη των AC/DC, τα οποία ο μουσικός παραγωγός των Accept επανέφερε στο προσκήνιο, μιας και δεν θα χρησίμευαν σε κανένα από τα αδέρφια Young. O Rudi Holzhauer, o παραγωγός των Accept με μια κίνηση-ματ κατάφερε να πείσει την μπάντα να χρησιμοποιήσει το τραγούδι με τίτλο I’m A Rebel στον δεύτερο κατά σειρά δίσκο της. Ο Hoffmann ακόμα και σήμερα αναρωτιέται πως κατάφεραν να διασκευάσουν ένα καθαρά AC/DC κομμάτι, μιας και οι ίδιοι έχουν ιδιαίτερο ήχο και είναι δύσκολο να παρακαμφθεί. Η ηχογράφηση των ΑC/DC δεν άρεσε στους Bon Scott και τους υπόλοιπους της μπάντας, κάτι στο οποίο ο Hoffmann διαφωνεί: «ήταν ένα εξαιρετικό κομμάτι, ένα γνήσιο τέκνο των AC/DC».

https://www.youtube.com/watch?v=nCIS3ILA9A4&t=8s&ab_channel=vincentalexandre

Accept πέρασαν στο στούντιο και ηχογράφησαν το κομμάτι στα τέλη του 1979 με τον Dirk Steffens, ενώ ο Alex Young είχε παρευρεθεί στην ηχογράφηση. Φυσικά τα credits πιστώθηκαν στον George Alexander, δηλαδή στον Alex Young, που χρησιμοποιούσε αυτό το όνομα ως ψευδώνυμο.

 

Το γεγονός ότι I’m A Rebel είναι σημαντικό κομμάτι για τους Accept πιστεύω πως είναι αδιαμφισβήτητο. Μπορεί ο Hoffmann να μην συμφωνεί, λέγοντας πως: «έλα τώρα, είναι καθαρά AC/DC η υπόθεση», όμως η αλήθεια είναι πως χάρη σε αυτό άνοιξε ο δρόμος για τις επερχόμενες επιτυχίες. Ίσως το I’m A Rebel να ήταν η σπίθα που άναψε το φυτίλι για τις διαμαντένιες εποχές του Restless And Wild και Fast As A Shark. Ο ρους της ιστορίας αλλάζει από στιγμή σε στιγμή, αρκεί να βρεθεί η κατάλληλη συγκυρία. Όχι δεν ήταν τυχαία η επιτυχία και η εδραίωση των Accept, γιατί χρειάστηκε ταλέντο για τη διασκευή ενός κομματιού, σχεδόν για την υιοθέτησή του! Αλλά σίγουρα και χωρίς αυτό να αργούσαν για πολύ να βρεθούν στο προσκήνιο.

 

Comments