ANATHEMA – PRINCIPAL THEATER Θεσσαλονίκη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Ο συνεργάτης του site, Γρηγόρης, βρέθηκε στο Principal Theater στη Θεσσαλονίκη στις 8 Σεπτεμβρίου 2010, για το live των ANATHEMA, και μας γράφει τις εντυπώσεις του...

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη των ANATHEMA στη χώρα μας όμως όπως πάντα ήταν και πάλι καλοδεχούμενοι από το Ελληνικό κοινό. Με έναν καινούργιο δίσκο και νέα τραγούδια μετά από επτά χρόνια δισκογραφικής απουσίας ήρθαν επιτέλους έτοιμοι να καταπλήξουν για άλλη μια φορά.
Ακολουθώντας το δρόμο που ακολουθούν πολλά συγκροτήματα στις μέρες μας το set list συμπεριλάμβανε σχεδόν όλο τον καινούργιο δίσκο (8/10 κομμάτια) εκ των οποίων βέβαια μερικά είχαν ακουστεί και σε προηγούμενες συναυλίες (ως work in progress τότε).
Το ξεκίνημα έγινε με την μπάντα εκτός σκηνής και τα ηχεία να παίζουν μια μελωδία που τελικά κατέληγε στο τραγούδισμα των στοίχων ‘’we’re here because we are here’’ παραπέμποντας στο τραγούδι που τραγουδούσαν άγγλοι στρατιώτες κατά τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο.

Επιτέλους η συναυλία ξεκινάει με πάρα πολύ καλό ήχο και ακούγονται τα 4 πρώτα κομμάτια του νέου άλμπουμ στηρίζοντας έτσι καθαρά την τελευταία τους δουλειά. Μελωδικά και μελαγχολικά κομμάτια άλλοτε σιγανά και άλλοτε με τα γνώριμα σε όλους μας ξεσπάσματα των Anathema. Η συνέχεια μας παραπέμπει στο προηγούμενο άλμπουμ και το ‘’closer’’ με τον Vinny στα πλήκτρα και έπειτα το ‘’are you there?’’ σε solo εκτέλεση (ακουστική και φωνή) από τον Danny.
Η Lee αναλαμβάνει τα φωνητικά αυτή τη φορά και ακούμε ένα καταπληκτικό Natural Disaster και αμέσως επιστρέφουμε και πάλι στον καινούργιο δίσκο αλλά στο όχι και τόσο καινούργιο ‘’Angels walk among us’’. Παρόλο που το παίζουν εδώ και αρκετά χρόνια στα live τους η τελική μορφή του μας δικαιώνει για να μας παραπέμψει έπειτα στο ‘’Deep’’.
Ήταν η πρώτη στιγμή του live που όλος ο κόσμος άρχισε πραγματικά να χοροπηδά και να τραγουδά δυνατά. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Vinny ευχαρίστησε το κοινό και για την ασταμάτητη συμπαράσταση που δείχνουμε τόσα χρόνια στο συγκρότημα ακόμα και σε τόσο δύσκολες οικονομικά εποχές και προσπάθησε μάλιστα να μας παρηγορήσει για όλα αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας.
Σε λιγότερο από 1 ώρα λοιπόν το νερό μπήκε στο αυλάκι για τα καλά και ο κόσμος ζεσταμένος πλέον άρχιζε να αποθεώνει το γκρουπ. Αφού ακολούθησαν 7 ακόμα κομμάτια από τους 3 τελευταίους τους δίσκους που δίχασαν πολλούς από τους φανατικούς τους οπαδούς για την πορεία του συγκροτήματος, οι Αnathema δια φωνής Vinny αναφέρθηκαν στον γερό δεσμό που έχουν με το Ελληνικό κοινό και θέλησαν να ευχαριστήσουν τους πάντες με αρκετά κομμάτια από το Alternative 4 αλλά και το κλασσικό πλέων ‘’One last goodbye’’ από το Judgement.
Η ώρα πλέων είχε φτάσει σχεδόν 1 το βράδυ και τα αδέλφια Cavanagh μετά από 2 ώρες είχαν αφήσει τη σκηνή κάνοντας μας να περιμένουμε για το κλασσικό encore. Ο κόσμος ζητούσε διάφορα για το φινάλε, από το ‘’Dying wish’’ και το ‘’Angelica’’ μέχρι ‘’Phantom of the opera’’ και το ‘’Orion’’. Τελικά μετά από μερικά λεπτά ακούστηκε από τα ηχεία μια παρά πολύ καλή εκτέλεση του Kashmir των Led Zeppelin δίνοντας έτσι μια άλλη νότα παρουσιάζοντας μας μια από τις επιρροές τους.
Μπορεί να έλειπαν κομμάτια από το ‘’Eternity’’ και πριν, μπορεί πολύς κόσμος να τους κατηγορεί σήμερα για ανέμπνευστους, πουλημένους και ότι πλέον δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν αλλά στοχεύουν στην εμπορικότητα και μόνο, αλλά σε αυτό όπως και σε όλα τους τα live αποδεικνύουν ότι γίνονται ολοένα και καλύτεροι συνθέτες και μουσικοί και σαν αληθινοί καλλιτέχνες έχουν την ανάγκη να εξελιχτούν χωρίς ταμπέλες στην έμπνευση τους.

Set list Anathema:

Thin Air
Summernight Horizon
Dreaming Light
Everything
Closer
Are You There?
A Natural Disaster
Angels Walk Among Us
Deep
A Simple Mistake
Electricity
Panic
Temporary Peace
Flying
Universal
Hindsight
Shroud Of False
Lost Control
Destiny
Empty
Inner Silence
One Last Goodbye
Fragile Dreams
--------------------------
Kashmir (Led Zeppelin)

Comments