Bob Catley (MAGNUM) στο Rock Overdose:” Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στην Ελλάδα για πρώτη φορά”.

Με ευκαιρία την επικείμενη συναυλία του θρυλικού αγγλικού Rock συγκροτήματος MAGNUM στις 30 Νοεμβρίου στο Gagarin στην Αθήνα, το Rock Overdose και ο Απόστολος Πανταζόγλου είχαν μια άκρως ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον τραγουδιστή τους Bob Catley ο οποίος είπε πολλά και ενδιαφέροντα για τον νέο δίσκο του συγκροτήματος “ Lost On The Road To Eternity”, για τις αλλαγές κάποιων μελών στη μπάντα, για το ομολογουμένως πολύ καλό ντουέτο στο τραγούδι ‘Lost On The Highway To Eternity’ με τον Tobias Sammet (Avantasia, Edguy), και φυσικά για τη συναυλία τους σε λίγες μέρες στη χώρα μας.

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Bob και καλώς ήρθες στο Rock Οverdose.

 

Bob Catley: Καλησπέρα

 

 

Rock Overdose: Ας ξεκινήσουμε με το νέο σας δίσκο, με τίτλο “Lost On The Road To Eternity”, ο οποίος κυκλοφόρησε στις αρχές του 2018. Είναι ήδη ένας από τους πιο επιτυχημένους εμπορικά δίσκος σας και οι κριτικές είναι πολύ καλές.

 

Bob Catlely: Ακριβώς. Έμεινα έκπληκτος από το πόσο καλά πήγε. Έφτασε στο Νο. 15 στα βρετανικά charts, το οποίο είναι πολύ καλό για εμάς. Είχαμε δίσκους στο Top10, πολλά χρόνια πριν και έχει περάσει αρκετός καιρός. Είναι σαν τις παλιές καλές εποχές. Και νομίζω έφτασε στο Νο.20 στη Σουηδία και αρκετά ψηλά και σε άλλες χώρες. Είναι ωραίο να το κάνουμε αυτό σε αυτή τη φάση της καριέρας μας.

 

Ο Τύπος το λάτρεψε και έγραψε πολύ καλές κριτικές. Νομίζω πως είναι ένας πολύ ολοκληρωμένος δίσκος. Έχει πολύ καλή ροή από την αρχή έως το τέλος. Είναι ωραίο να τον ακούς. Νομίζω ότι μπορείς να τον ακούς ξανά και ξανά χωρίς να βαρεθείς. Τουλάχιστον αυτό μου λέει ο κόσμος. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την επιτυχία του δίσκου και κάναμε μία πολύ επιτυχημένη περιοδεία σε Αγγλία και Ευρώπη για την προώθηση του. Ήρθε πολύς κόσμος. Αυτό τον καιρό μαζεύουμε όλο και περισσότερο κόσμο σε σύγκριση με παλαιότερα. Όλα πάνε πολύ καλά για τους Magnum.

 

Και η παραγωγή του δίσκου ήταν εξαιρετική. Αν τον ακούσεις με ακουστικά πραγματικά σε ενθουσιάζει.

 

Και τα δύο νέα μέλη της μπάντας. Ο Rick Benton στα πλήκτρα, έκανε τρομερή δουλειά για να βγει αυτός ο δίσκος. Από τότε που ήρθε στο συγκρότημα, μπορείς να ακούσεις τη διαφορά στα πλήκτρα. Ο Tony (Clarkin) είναι πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα. Και ο νέος drummer, ο Lee Morris, είναι ένας καταπληκτικός drummer. Όπως και ο Harry (James, ο πρώην drummer της μπάντας), απλά έπρεπε να φύγει. Είχε πολλές ασχολίες με την οικογένεια του. Αλλά τον αγαπάμε και έρχεται και μας βλέπει.

 

Τι άλλο να πω; Όλα πάνε πολύ καλά και σε όλους φαίνεται να αρέσει ο δίσκος.

 

 

Rock Overdose: Αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Να αρέσει στον κόσμο αυτό που κάνετε.

 

Bob Catley: Όπως συνεχίζουν να μου λένε, το κάνουμε για πάρα πολύ καιρό. Κάποιοι έρχονται και με ρωτάνε πότε θα σταματήσουμε. Το θέμα είναι ότι όσο αρέσει στον κόσμο αυτό που κάνουμε γιατί να μη συνεχίσουμε; Νομίζουμε ακόμα ότι είμαστε 18. Όταν είσαι σε ένα συγκρότημα και απολαμβάνεις αυτό που κάνεις σε καθημερινή βάση, στο μυαλό δε μεγαλώνεις. Μένεις ο ίδιος όπως όταν άρχισες τόσα χρόνια πριν. Μόνο το σώμα σου σε απογοητεύει κάποιες φορές, αλλά ο εγκέφαλος είναι λες και είσαι ξανά 18 χρονών. Είναι πολύ ωραίο. Σκέφτεσαι και λες τα ίδια πράγματα. Τα rock συγκροτήματα δεν μεγαλώνουν. Γερνάνε αλλά δεν μεγαλώνουν!

 

 

Rock Overdose: Αυτός είναι ο 20ος δίσκος. Αρκετά μεγάλος αριθμός δίσκων θα έλεγα και δύσκολα να βρεις συγκρότημα να έχει κυκλοφορήσει τόσους. Πόσο δύσκολο είναι να συνεχίζεις να βγάζεις νέο δίσκο κάθε 2-3 χρόνια;

 

Bob Catley: Δεν ξέρω. Δεν τους μετράω. Ο κόσμος με ρωτάει πόσους δίσκους έχουμε βγάλει και πρέπει να αρχίσω να μετράω. Οι 20 δίσκοι να φανταστώ είναι μόνο οι studio δίσκοι σωστά; Νομίζω πως απλά συνεχίζουμε. Βγάζουμε ένα νέο δίσκο περίπου κάθε δύο χρόνια, το οποίο είναι περίπου το χρονικό σημείο όπου έχουμε τελειώσει την περιοδεία και έχουμε δουλέψει τα τραγούδια του Tony – κάτι το οποίος κάνει και τώρα που μιλάμε. Έχει ένα studio στο σπίτι του και δουλεύει πάνω σε νέο υλικό. Έχει περίπου 12 νέα τραγούδια για εμένα. Και μόλις επιστρέψουμε από την περιοδεία θα αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω στο νέο δίσκο.

 

 

Rock Overdose: Δηλαδή έχετε ξεκινήσει ήδη να δουλεύετε πάνω στο νέο δίσκο;

 

Bob Catley: Ακριβώς. Αυτή είναι η συνηθισμένη διαδικασία. Επιστρέφουμε από την περιοδεία που κρατάει περίπου 2 μήνες, κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα και μετά αρχίζουμε να δουλεύουμε το νέο υλικό. Αυτό παίρνει περίπου 6 μήνες και μετά θέλουμε άλλους 6 μήνες για τις ηχογραφήσεις. Και μετά αρχίζουμε να κάνουμε πρόβες για την περιοδεία που θα κρατήσουν για το επόμενο διάστημα. Και τέλος η προώθηση του δίσκου και όλα αυτά τα σχετικά. Θέλουμε περίπου 2 χρόνια για όλα αυτά.

 

Ο Tony λατρεύει να γράφει κομμάτια. Όταν όλοι εμείς πάμε στην pub, ή απλά βλέπουμε τηλεόραση, αυτός γράφει μουσική. Όπως είπα είναι ένας κύκλος περίπου 2 χρόνων. Μας βολεύει πολύ αυτό, και η δισκογραφική εταιρεία είναι πολύ ευχαριστημένη. Δεν θέλουν ένα νέο δίσκο πολύ σύντομα γιατί μετά δεν έχει νόημα. Αλλά δεν μπορείς να μείνεις και χωρίς νέο υλικό για πολύ καιρό γιατί ο κόσμος θα αρχίσει να σε ξεχνάει.

 

 

Rock Overdose: Αυτή η περιοδεία λοιπόν σας φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Προσωπικά είμαι πολύ ενθουσιασμένος και περίμενα χρόνια αυτή τη στιγμή!

 

Bob Catley: Γιούπιιι!! Ναι είναι πολύ ωραίο. Ανυπομονούμε για αυτή τη συναυλία. Σύντομα θα αρχίσουμε και τις πρόβες. Έχουμε 10 συναυλίες για την περιοδεία του Νοεμβρίου. Και η τελευταία είναι στην Αθήνα στο Gagarin. Θα είναι μία συναυλία 1 ώρας και περίπου 45-50 λεπτών. Θα αναμίξουμε νέο υλικό, με τραγούδια από προηγούμενους δίσκους και φυσικά τα κομμάτια που όλοι λατρεύουν. Νομίζω ότι η συναυλία θα είναι πολύ ωραία. Πιστεύω ότι οι νέοι οπαδοί, ή όχι και τόσο νέοι και οι παλιοί οπαδοί θα φύγουν ευχαριστημένοι!

 

 

Rock Overdose: Με 20 δίσκους όπως είπαμε και πιο πριν, πόσο δύσκολο είναι να αποφασίσετε ποια κομμάτια θα παίξετε στις συναυλίες;

 

Bob Catley:  Φτιάχνω μία λίστα και συνήθως ο Tony συμφωνεί με το τι έχω διαλέξει. Ναι είναι πολύ δύσκολο. Ξέρουμε τα συγκεκριμένα τραγούδια που πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε. Είναι τα θεμέλια της συναυλίας και τα υπόλοιπα περιστρέφονται γύρω από αυτά. Όπως το “How Far Jerusalem”. Δε νομίζω να μην το παίξουμε ποτέ. Ή το “Les Morts Dansant” από τον ίδιο δίσκο. Νομίζω ότι κάποιοι δε θα μας ξαναμιλούσαν αν δε τα παίζαμε.

 

 

Rock Overdose: Νομίζω ότι πάντα θα υπάρχουν τραγούδια όπως αυτά τα δύο που ότι και να γίνει θα πρέπει να παιχτούν.

 

Bob Catley: Ναι. Πάνε πολύ καλά στις συναυλίες. Εκπληκτικά καλά. Ο θόρυβος που κάνει ο κόσμος όταν του αρέσει ένα κομμάτι είναι τρομακτικός. Βγαίνει πολύ συναίσθημα. Και μου βγαίνει και εμένα στη σκηνή. Έτσι έκανα σε όλη μου τη ζωή. Σημαίνει ότι οι οπαδοί με κεντρίζουν με τον καλό τρόπο. Και είναι μία πολύ ωραία στιγμή ανάμεσα στο συγκρότημα και τον κόσμο.

 

Έχουμε κόσμο που ερχόταν τόσο παλιά να μας δει, που αργότερα ξεκίνησαν να φέρνουν τα παιδιά τους, και τώρα αυτοί φέρνουν τα δικά τους παιδιά. Έχουμε δηλαδή πλέον 3 γενιές οπαδών των Magnum που έρχονται να μας δουν.

 

Και είναι τέλειο να βλέπεις τα παιδιά, να ξέρουν όλους τους στίχους όπως και οι μεγαλύτεροι. Και τους αρέσει. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις πως η μουσική φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Φίλους και οικογένειες. Και όλοι θέλουν το ίδιο. Να περάσουν ένα όμορφο βράδυ. Συμβαίνει σε πολλά συγκροτήματα αυτό. Απλά τυχαίνει να είμαστε ένα από αυτά τα συγκροτήματα. Αυτό κάνει το rock ‘n’ roll στους ανθρώπους. Είναι φανταστικό. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι καλύτερο από αυτό. Θέλουμε ειρήνη. Γράψτε μουσική. Μην κάνετε πόλεμο. Γράψτε ένα τραγούδι, πηγαίνετε να δείτε ένα συγκρότημα.

 

 

Rock Overdose: Αν θυμάμαι σωστά, ποτέ άλλοτε δεν είχατε ένα ντουέτο στους δίσκους σας. Φυσικά μιλάω για το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου, όπου ο Tobias Sammet (Avantasia, Edguy) είναι guest. Πως ήταν η συνεργασία;

 

Bob Catley: Ακριβώς. Είναι κάτι καινούριο. Επειδή τραγουδάω στους Avantasia τόσα χρόνια, και κάνω ντουέτα με τον Tobi στους δίσκους του, ο Tony σκέφτηκε ότι θα ήταν ωραίο να αντιστρέψουμε τους ρόλους και να το κάνουμε για τους Magnum. Κάποτε δεν είχαμε κανέναν guest στους δίσκους μας. Αλλά το τώρα είναι τώρα. Και έτσι ο Tony ρώτησε αν θα ενδιαφερόταν να το κάνει. Και του είπα ότι σίγουρα θα θέλει.

 

Ξέρεις ο Tobias είναι φανατικός οπαδός των Magnum. Έχει τα πάντα που έχουμε κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια. Μου είπε: «Θα ήθελα πολύ να το κάνω. Θα ήταν τιμή για εμένα να τραγουδήσω με την αγαπημένη μου μπάντα όλων των εποχών.». Αλλά ήταν απασχολημένος με τους Edguy στη Γερμανία και έτσι απλά μας έστειλε την ηχογράφηση. Θα προτιμούσα να ήμασταν μαζί στο studio αλλά αυτό δεν ήταν εφικτό λόγω υποχρεώσεων. Το τραγούδι βγήκε πολύ καλό και νομίζω ότι ήταν εξαιρετική ιδέα να το κάνουμε. Τον ανεβάσαμε και στη σκηνή στην τελευταία συναυλία της περιοδείας στην πόλη μας μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Birmingham. Πέταξε από τη Γερμανία αποκλειστικά για να ανέβει στην σκηνή μαζί μας. Έκανε εξαιρετική δουλειά και στο studio αλλά και στη ζωντανή ηχογράφηση.

 

Και φυσικά πρόκειται να τραγουδήσω μαζί του στο νέο δίσκο των Avantasia με τίτλο “Moonglow”. Και του χρόνου θα περιοδεύσουμε με τους Avantasia και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε το νέο δίσκο των Magnum. Είναι φανταστικό να είσαι στους Magnum και στους Avantasia. Σε ποιον δε θα άρεσε κάτι τέτοιο;

 

 

Rock Overdose: Στο στρατόπεδο των Avantasia όλα φαίνεται να πηγαίνουν ρολόι. Είχα την τύχη να σας δω στην προηγούμενη περιοδεία και μπορώ να πω ότι ήταν φανταστική εμπειρία.

 

Bob Catley: Ναι! Είναι ένα rock ‘n’ roll show, μία heavy metal όπερα, πείτε το όπως θέλετε. Είμαστε 7 τραγουδιστές και το συγκρότημα. Είναι τρομερά. Υπάρχει κάτι για όλους. Είναι για όλη την οικογένεια. Εάν δε σου αρέσει ένα τραγούδι, θα σου αρέσει το επόμενο!

 

 

Rock Overdose: Μία τελευταία ερώτηση Bob γιατί τελειώνει ο χρόνος μας. Υπάρχουν πλάνα για ένα νέο προσωπικό σου δίσκο; Έχει περάσει μία δεκαετία από τον τελευταίο σου.

 

Bob Catley: Με μία λέξη, όχι. Τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Δεν ξέρω πότε θα είναι. Ίσως έχει περάσει ήδη. Ίσως έρθει στο μέλλον. Ποιος ξέρει; Αλλά αυτή την περίοδο δε με βλέπω να έχω ούτε το χρόνο, ούτε τη διάθεση να κάνω ακόμα περισσότερα πράγματα. Λατρεύω ότι έχω κάνει ήδη. Έχω κάνει 6 δίσκους που ήταν αρκετά καλοί με κάποιες εξαιρέσεις ίσως σε θέμα παραγωγής. Αλλά ήταν τόσο παλιά. Σαν να ήταν σε προηγούμενη ζωή. Έχω περάσει πολλά από τότε με τους Magnum και τους Avantasia.

 

Δεν χρειάζομαι ακόμα ένα project για να βάλω την καρδιά μου και την ψυχή μου. Δεν μπορείς να το κάνεις απλά και μόνο για να το κάνεις. Εάν το κάνεις, πρέπει να το κάνεις σωστά. Και επίσης δε θα ήταν δίκαιο για τον Tony ή τον Tobias, να αρχίσω να συνεργάζομαι με άλλους στιχουργούς και συνθέτες. Γιατί εγώ δεν γράφω τραγούδια. Δεν μπορώ να τους το κάνω και δε θέλω να το κάνω και σε μένα. Οπότε καλύτερα να μη πάρω αυτό το μονοπάτι. Αλλά ποτέ μη λες ποτέ. Θα δούμε στο μέλλον.

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να πεις κάτι τελευταίο για τους Έλληνες οπαδούς των Magnum;

 

Bob Catley: Ναι όπως είπα είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που ερχόμαστε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Ελπίζουμε να μην είναι και η τελευταία. Και σας ευχαριστούμε που απολαμβάνετε τη μουσική μας και ακουλουθείτε τους Magnum. Σας περιμένουμε στο Gagarin της Αθήνας στις 30 Νοεμβρίου!

 

Rock Overdose: Σ’ ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου Bob.

 

Bob Catley: Εγώ ευχαριστώ.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Απόστολος Πανταζόγλου

 

 

 

Comments