Το επάγγελμα του μουσικού βλάπτει την ψυχική του υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα!

Οι μουσικοί είναι έως και τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, με πολλούς να εργάζονται υπό «κακές συνθήκες». Αυτό είναι το πόρισμα της νέας έρευνας, με τίτλο Can Music Make You Sick?, που διεξήχθη για λογαριασμό του Help Musicians UK από το Πανεπιστήμιο του Westminster και τους ερευνητές Sally-Anne Gross και Dr. George Musgrave.

 

Ούσα η μεγαλύτερη γνωστή ακαδημαϊκή έρευνα για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Βρετανική μουσική βιομηχανία όσον αφορά στην ψυχική υγεία, με δείγμα πάνω από 2200 μουσικούς, κατέληξε στο ότι εκείνοι είναι τρεις φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με το ευρύτερο κοινό.

 

Οι οικονομικές ανησυχίες, λόγω επισφαλών και απρόβλεπτων απολαβών σε συνδυασμό με την ανάληψη πολλών και διάφορων δουλειών, μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα, με τις κακές συνθήκες εργασίας να αποτελούν μείζον ζήτημα.

 

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι η σεξουαλική κακοποίηση, ο εκφοβισμός και οι διακρίσεις είναι, πιθανώς, συνήθη φαινόμενα, με το εργασιακό περιβάλλον ενός μουσικού να παρουσιάζει έλλειψη κοινωνικότητας και συμπόνιας.

 

Οι κοινωνικές προκλήσεις αναφέρονται, επίσης, ως καθοριστικός παράγοντας στην ολοένα και χειρότερη ψυχική υγεία, καθώς οι σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τον/την σύντροφο συχνά υφίστανται πιέσεις.

 

Σκοπός της έρευνας ήταν να αναδειχθούν θέματα όπου το Help Musicians UK και η ευρύτερη μουσική βιομηχανία μπορούν να εστιάσουν τις προσπάθειες τους για να βελτιώσουν τις συνθήκες για τους μουσικούς, τους καλλιτέχνες, τους συνθέτες στίχων και μουσικής, καθώς και τους παραγωγούς.

 

Γι’ αυτό το σκοπό, το φιλανθρωπικό ίδρυμα δεσμεύτηκε για τρία πράγματα: να ιδρύσει μια ειδική ομάδα ψυχικής υγείας για τη μουσική βιομηχανία, να θέσει σε λειτουργία μια γραμμή ψυχικής υγείας, το Music Minds Matter, διαθέσιμη 24 ώρες το εικοσιτετράωρο κάθε μέρα, και, τέλος, να προωθήσει αλλαγές στη βιομηχανία.

 

Η Christine Brown, διευθύντρια εξωτερικών υποθέσεων του Help Musicians UK, δήλωσε ότι «το Help Musicians UK βρίσκεται στη μοναδική θέση να αιτηθεί τη διενέργεια αυτής της σημαντικής και κρίσιμης έρευνας και να μοιραστεί τα αποτελέσματα της. Το ίδρυμα παρείχε σχεδόν δύο εκατομμύρια λίρες πέρυσι σε εκείνους που τα χρειάζονταν περισσότερο στη βιομηχανία. Επομένως, είναι φυσικό επακόλουθο να εξετάσουμε τους κύριους λόγους και κάνουμε μια έκκληση για βοήθεια προκειμένου να εφαρμόσουμε ευρύτερες και μόνιμες αλλαγές στη βιομηχανία, δηλαδή τις τρεις μεγάλες δεσμεύσεις του Help Musicians UK.

 

«Η Βρετανική μουσική βιομηχανία είναι εύρωστη και παγκοσμίου φήμης. Προκειμένου, όμως, να διατηρήσουμε την μακροπρόθεσμη αυτή ευημερία της βιομηχανίας και των εργαζόμενων της, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα εποικοδομητικό forum για διάλογο, ομαδικότητα και συνεργασία.

 

«Μέσω της νέας υπηρεσίας Music Minds Matter, είμαστε πιο κοντά στο να παρέχουμε την ζωτικής σημασίας υποστήριξη, τις συμβουλές και την παιδεία που η μουσική βιομηχανία έχει απεγνωσμένα ανάγκη. Μαζί, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στο στίγμα έτσι ώστε, μακροπρόθεσμα, όσοι εργάζονται στην κοινότητα να μη χρειαστεί να υποφέρουν βουβά».

 

Από πλευράς τους, οι ερευνητές Gross και Musgrave πρόσθεσαν ότι «αυτή η έρευνα είναι ένα καίριο βήμα προς την κατανόηση της πολυσύνθετης σχέσης μεταξύ των συνθηκών εργασίας των μουσικών και την κατάσταση της ψυχικής τους υγείας».

 

«Η ειλικρίνεια και η δριμύτητα των συνεντευξιαζόμενων μας έχει καταστήσει δυνατή αυτή τη σημαντική δουλειά, και αναβάθμισε τις παροχές υπηρεσιών του Help Musicians UK, και γι’ αυτό είμαστε πραγματικά ευγνώμονες. Καλωσορίζουμε η νέα υπηρεσία Music Minds Matter και ελπίζουμε αυτή η έρευνα να ανοίξει έναν ευρύτερο διάλογο τόσο εντός της μουσικής βιομηχανίας για την ευημερία εκείνων που την απαρτίζουν, όσο και, γενικότερα, για τις προκλήσεις της πρόσκαιρης και επισφαλούς εργασίας».

 

Πηγή: M Magazine

Comments