Carmelo Orlando (NOVEMBRE) στο Rock Overdose: “Η Ελλάδα είναι η Μητέρα ενός από τα καλύτερα παρακλάδια της death metal. “

Με μεγάλη μας χαρά, σας παρουσιάζουμε την συνέντευξη που έδωσε ο Carmelo Orlando, ηγέτης των Ιταλών masters του doom/death metal, Novembre, στο Rock Overdose και τον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη. Ο Carmelo μίλησε για το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας, "Ursa", για τις εμφανίσεις του συγκροτήματος στη χώρα μας στα πλαίσια του Doom Over Greece, καθώς και για πολλά ενδιαφέροντα θέματα!

 

Rock Overdose: Γεια σας και καλωσορίσατε στο Rock Overdose! Ποια τα νέα του συγκροτήματος;

 

Carmelo: Είναι πραγματικά σπουδαία και συναρπαστικά καθώς συμμετέχουμε σε δύο καλοκαιρινά φεστιβάλ εδώ στην Ιταλία και ένα από αυτά πήγε τέλεια με τους Dark Tranquility. Είμαστε πολύ χαρούμενοι επειδή βελτιωνόμαστε επί σκηνής, το συγκρότημα αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και η αντίδραση του κοινού ήταν καταπληκτική.

 

Rock Overdose: Μερικούς μήνες πριν, κυκλοφορήσατε τον πιο πρόσφατο, έβδομο, δίσκο σας, που τιτλοφορείται “Ursa”. Ποια τα συναισθήματα σας γι’ αυτή την κυκλοφορία; Τι σημαίνει “Ursa” και γιατί το επιλέξατε για τίτλο του δίσκου σας;

 

Carmelo: «Ursa» σημαίνει Ένωση της Δημοκρατίας των Σοσιαλιστικών Ζώων και αποτελεί έναν τίτλο της Γαλλικής έκδοσης της «Φάρμας των Ζώων» του George Orwell, ή τουλάχιστον προοριζόταν για τίτλος, επειδή αποτελούσε ιδέα του Orwell. Στην πραγματικότητα, οι εκδότες αποφάσισαν να μην επιλέξουν τον συγκεκριμένο, καθώς  δεν ήθελαν να θυμίζει κάτι από Stalin. Λάτρεψα την ιδέα, αφού εμπεριέχει μια ανιμαλιστική και πολιτική έννοια, κάτι που ενδιαφέρει τους ανθρώπους αυτά τα τελευταία δέκα χρόνια. Νομίζω ήταν τέλειος τίτλος και ακούγεται ωραία. Είναι, επίσης, παρήγορος, και πολλά άλλα, και ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα των στίχων μου.

 

Rock Overdose: Ποιές οι αντιδράσεις των οπαδών και του Τύπου; Είστε ικανοποιημένοι;

 

Carmelo: Απόλυτα! Ο δίσκος έλαβε εξαιρετικές κριτικές, ο μέσος όρος ήταν 8/10 και οι οπαδοί χάρηκαν απίστευτα για τον δίσκο, αφού μετά από οκτώ χρόνια σιγής, δε γνωρίζεις τί να περιμένεις από ένα συγκρότημα. Κάποιοι από αυτούς ανησυχούσαν μήπως ‘διστάζαμε’, αν με εννοείς. Και δεν το κάναμε. Μείναμε πιστοί στο στυλ και στο είδος μουσικής μας. Οπότε, φαίνεται πως όλοι είναι χαρούμενοι και είμαστε κι εμείς χαρούμενοι, σίγουρα!

 

9180_10153471852837724_2623314495620943389_n

 

Rock Overdose: Πώς συνέβη η συνεργασία με τον Anders Nyström των Katatonia;

 

Carmelo: Είμαστε φίλοι με τον Anders και τον Jonas εδώ και αρκετό καιρό, από την εποχή των demo tape του ‘91 και του ‘92. Έχουμε κάνει μαζί περιοδείες στο παρελθόν και είμαστε αδερφές ψυχές μουσικά, με μια αίσθηση της ίδιας σκηνής και τα συναφή. Αγαπάμε οι μεν τη μουσική των δε. Οπότε ρώτησα τον Andrews αν θα ήθελε να συμμετάσχει σ΄ ένα από τα κομμάτια μας. Ήταν περισσότερο από χαρούμενος και δεν θα μπορέσω ποτέ να τον ευχαριστήσω αρκετά για τον χρόνο που αφιέρωσε, επειδή τότε ηχογραφούσε τον δίσκο που κυκλοφόρησαν κι επομένως ήταν τρελά απασχολημένος. Ήταν φοβερό που αφιέρωσε χρόνο και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό.

 

Rock Overdose: Δηλώσατε πως αυτός ο δίσκος σας έφερε πιο κοντά στην ‘ωριμότητα’ και, στιχουργικά, εξερευνήσατε νέους τόπους. Μπορείτε να εξηγήσετε τί εννοείτε αναφερόμενοι στην ‘ωριμότητα’ που προσεγγίσατε και ποιες στιχουργικές θεματικές εξερευνήσατε;

 

Carmelo: Λέγοντας ‘ωριμότητα’ εννοούσα πως με αυτόν τον δίσκο μπόρεσα να εστιάσω περισσότερο στη δομή των τραγουδιών. Μπόρεσα να δω τα κομμάτια αρκετά καλύτερα επειδή μπόρεσα επιτέλους να ηχογραφήσω όλα τα τραγούδια μόνος μου. Κι αυτό γιατί, στο παρελθόν, δεν ήμουν φίλος της τεχνολογίας. Συνέθετα, λοιπόν, τα κομμάτια από μνήμης και πήγαινα στα υπόλοιπα μέλη, που με βοηθούσαν με τον υπολογιστή και έβαζαν τα εφέ, και έχανα τον ειρμό των τραγουδιών μετά από λίγο. Και, στο τέλος, το κομμάτι ξέφευγε από τον έλεγχο μου. Και δε συνέβη τώρα και είμαι πλέον αυτάρκης, οπότε μπορώ να φροντίσω τα κομμάτια μέρα και νύχτα, όποτε έχω λίγο ελεύθερο χρόνο. Εάν, λοιπόν, υπάρχει κάποιο αδύναμο σημείο στο κομμάτι, μπορώ να το διορθώσω μόνος μου και δεν χρειάζομαι κάποιον να το κάνει για μένα. Μου δίνει νηφαλιότητα και μπορώ να ξεφορτωθώ τα αχρείαστα κομμάτια, οπότε υπάρχει μεγαλύτερη συνέπεια στα κομμάτια. Σχετικά με τους στίχους, είναι η πρώτη φορά που έγραψα στίχους με λίγη πολιτική σάτιρα. Στο παρελθόν, έγραφα ποίηση, βασικά. Για εμένα, για τη ζωή, για συναισθήματα, κτλ. Όποτε είναι μια νέα ακτή για μένα. Νέα γη. Και μου αρέσει προς τα πού οδεύει!

 

Rock Overdose: Το συγκρότημα έχασε ένα μακροχρόνιο μέλος, τον Giuseppe Orlando. Πώς επηρέασε το συγκρότημα η αποχώρηση του;

 

Carmelo: Φυσικά ήταν μια απώλεια, καλλιτεχνικά, αλλά το συγκρότημα συνεχίζει. Βρήκαμε έναν σπουδαίο αντικαταστάτη. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά. Κάθε drummer, βέβαια, έχει το δικό του στυλ, όμως το κομμάτι έχει σημασία.

 

13902759_10153767599627724_7585048480782061037_n

 

Rock Overdose: Ο τελευταίος δίσκος, πριν το “Ursa”, ήταν το “The Blue”, που κυκλοφόρησε το 2007. Εννέα χρόνια χωρίς δίσκο. Ποιές δυσκολίες έπρεπε να ξεπεράσει το συγκρότημα;

 

Carmelo: Όπως είπατε, ήταν εννέα χρόνια και πέρασαν χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε. Κάποιες φορές, τα δύο χρόνια γίνονται τέσσερα, και τα τέσσερα εννιά, και δεν το καταλαβαίνεις. Κάποια στιγμή, αποφάσισα πως ήταν καιρός να επιστρέψουμε. Βέβαια, πολλά πράγματα συμβαίνουν μετά από τόσον καιρό. Η σκηνή έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι το ίδιο. Εν τέλει, όμως, όταν προκύπτουν νέα κομμάτια, δεν μπορείς να τα σταματήσεις. Πρέπει, όντως, να τα κυκλοφορήσεις. Και αυτό συνέβη.

 

Rock Overdose: Πιστεύετε πως αυτές οι δυσκολίες έκαναν τους Novembre δυνατότερους από ποτέ;

 

Carmelo: Ναι, το πιστεύω. Όπως προείπα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα έντυπα περιοδικά δεν υπάρχουν πλέον. Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή. Επιβιώσαμε, όμως, και αυτό μας ενδυνάμωσε. Επειδή δεν πίστευα πως θα επιβιώναμε των αλλαγών, κάποιες φορές σκέφτηκα ότι είχε έρθει η στιγμή να παραιτηθούμε. Στο τέλος, όμως, αποφάσισα ότι η μουσική υπερείχε όλων, οπότε και αποφάσισα να συνεχίσουμε.

 

Rock Overdose: Θα επισκεφθείτε την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, μαζί με άλλα σπουδαία συγκροτήματα. Λοιπόν, τί να περιμένουμε να δούμε;

 

Carmelo: Πρώτον, θα δείτε μια συναυλία μιας ώρας και θα συμπεριλάβουμε εξίσου παλιά και νέα κομμάτια. Και οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι είναι εξαίρετοι μουσικοί, οπότε δεν χρειάζεται να σκεφτώ κάτι. Και αυτό μου δίνει αυτοπεποίθηση επί σκηνής, και μου δίνει την ελευθερία να εστιάσω στο τραγούδι. Πιστεύω πως θα είναι μια φοβερή συναυλία και ανυπομονώ να επισκεφθούμε την Ελλάδα.

 

13164492_886973121413607_4694091056148038086_n

 

Rock Overdose: Σας αρέσει να δίνετε συναυλίες στην Ελλάδα και, αν ναι, γιατί;

 

Carmelo: Η Ελλάδα είναι η Μητέρα ενός από τα καλύτερα παρακλάδια της death metal. Μεγάλωσα ακούγοντας τους πρώτους δίσκους των Rotting Christ, Septicflesh, Varathron, Nightfall και ανυπομονώ να παίξουμε στη χώρα σας. Μου έχουν πει πως οι άνθρωποι εκεί είναι τρελοί, πως υπάρχουν πολλοί metalhead, και μου είπαν πως είναι μια από τις ωραιότερες χώρες του πλανήτη.

 

Rock Overdose: Η μουσική σας είναι εξαιρετικά συναισθηματική, καταθλιπτική, σκοτεινή, ατμοσφαιρική και ταξιδεύει το νου κάποιου ακούγοντας τα τραγούδια σας. Πώς καταφέρνετε να το πετυχαίνετε;

 

Carmelo: Δε το γνωρίζω. Πρέπει να είναι στο DNA μου. Το 1991, όταν οι Paradise Lost κυκλοφόρησαν το “Gothic”, όλα άλλαξαν. Η σκηνή δε θα ήταν ποτέ η ίδια. Εισήγαγαν μελωδίες και αρμονίες στην death metal, κάτι που με ξετρελαίνει και ακόμα προσπαθώ να παίξω κάτι παρόμοιο μέχρι σήμερα. Η μουσική είναι ένα σπουδαίο κιβώτιο, αφού μπορώ να πετάξω όλη τη θλίψη και όλη την πίεση μέσα σ’ αυτό και ν’ απαλλαγώ απ’ αυτά. Και επικοινωνώ με τους άλλους χρησιμοποιώντας τη μουσική ως μια γλώσσα. Είμαι τόσο ευγνώμων που έχω τη μουσική στη ζωή μου.

 

Rock Overdose: Από πού προέρχεται όλη αυτή η κατάθλιψη και το σκοτάδι;

 

Carmelo: Πιστεύω πως όλοι μας έχουμε την ιστορία μας, το σκοτάδι μας. Και αποφάσισα να το εκφράσω μέσω της μουσικής.

 

Rock Overdose: Πώς βλέπετε το μέλλον των Novembre; Τί να περιμένουμε από το συγκρότημα στο κοντινό μέλλον;

 

Carmelo: Νομίζω πως θα ηχογραφήσουμε κάποια καινούργια κομμάτια για ένα mini-CD και πιθανώς έναν καινούργιο δίσκο κατόπιν. Είμαστε στο πιο δημιουργικό στάδιο της ζωής μας και αυτό πιστεύω πως θα κάνουμε: περιοδείες και ηχογραφήσεις νέων κομματιών.

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν τη συνέντευξη. Κλείστε με ένα μήνυμα προς τους Έλληνες οπαδούς σας.

 

Carmelo: Τέλεια! Σας ευχαριστώ για αυτήν την συνέντευξη, και ανυπομονώ να σας δω, παίδες! Cheers!

 

 

 

Για το Rock Overdose,

 

Συνέντευξη και ερωτήσεις: Σωτηρέλης Κωνσταντίνος

Απομαγνητοφώνηση: Γιάννης Πιτσάκης

Μετάφραση: Γκουτσίδης Στέργιος

Comments