COCK SPARRER: Επανακυκλοφορεί το Shock Troops σε περιορισμένα κομμάτια

 

 

 

Οι θρυλικοί Cock Sparrer επανακυκλοφορούν την σπουδαία δουλειά τους Shock Troops. Οι κόπιες είναι περιορισμένης διαθεσιμότητας και συγκεκριμένα πεντακόσιες σε αριθμό, παγκοσμίως. Η worldwide κυκλοφορία εννοείται θέτει αυτομάτως περιορισμένη τη διαθεσιμότητα, μιας και οι Βρετανοί είναι μια μπάντα με βαριά φανέλα και σίγουρα θα ξεπουλήσουν άνετα αυτό το αριστούργημα του 1982.

 

Το εν λόγω LP είναι από τα σημαντικότερα της σκηνής, μιας και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον καθορισμό του ήχου. Πολλά συγκροτήματα βάσισαν τα ρυθμικά μοτίβα και τις μελωδίες τους στις punk, pub rock, αλλά και late 60’s beat αποχρώσεις των Cock Sparrer. To 1982 είναι μια χρονιά ορόσημο για το βρετανικό και όχι μόνο punk rock, μιας ο δίσκος επιτέλους κυκλοφορεί μετά από κάποια χρόνια ταλαιπωρίας για το συγκρότημα. Συγκεκριμένα πολλά κομμάτια του δίσκου είχαν γραφτεί και ήταν έτοιμα να τον στελεχώσουν ήδη από το 1980, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα, το 1977 το συγκρότημα είχε υπογράψει συμβόλαιο με την Decca Records, γνωστή δισκογραφική για τις δουλειές της       -κυρίως- με τους Rolling Stones. Το 1981 δεν κατάφερε να κυκλοφορήσει ο δίσκος και τελικά βρήκε την πολυπόθητη έξοδο και διάθεση στα δισκοπωλεία το 1982. Λοιπόν… αυτή η καθυστέρηση μόνο για κακό δεν ήταν! Ήδη από το έτος 1977 και νωρίτερα μέσα στη δεκαετία του 1970 είχε αρχίσει να γενικεύεται η τάση της απόσχισης από τον παραδοσιακό rock ήχο, που αντηχούσε σε πολλά live stages της Μεγάλης Βρετανίας. Προηγήθηκε ήδη το κίνημα του ’69, γνωστό ως Spirit of 69, ενώ το αντίστοιχο του ’77 έμελε να αλλάξει για πάντα τον προσανατολισμό συγκροτημάτων όπως οι Cock Sparrer. Όμως δεν ήταν μόνοι τους. Ακολούθησαν ακόμα περισσότεροι, μεταξύ των οποίων και οι Sham 69. To Oi! ήταν πλέον επί θύραις. Τίποτα δεν μπορούσε να το διασπάσει και να το βάλλει. Το Shock Troops ωρίμασε μέσα από αυτές τις καταστάσεις και έγινε το κατάλληλο βλήμα στο κανόνι του British Oi! πυροβόλου. Οι αστικές δυσκολίες, η εργατική πάλη, ο κομψός ρουχισμός, η αγάπη για τη μουσική, η ανοχή και ο εναγκαλισμός της διαφορετικότητας ήταν τα κύρια θεματικά του κέντρα. Πλέον οι βιοπαλαιστές μπορούσαν να βρουν ανταπόκριση σε κάτι ρεαλιστικότερο από την παγιωμένη αντίληψη των hippies και της μουσικής τους. Η εργατική τάξη απέκτησε τη δική της μουσική!

 

 

 

Το Shock Troops είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό album. Από το εναρκτήριο κομμάτι του δίσκου Where Are They Now, μέχρι και τον ύμνο πλέον Take 'Em All, οι Cock Sparrer απέδειξαν πως αιωνίως θα έρχονται στη μνήμη κάθε fan, ανεξαρτήτως μουσικών προτιμήσεων, γιατί είναι πραγματικοί θρύλοι του είδους, είναι μια κατηγορία ανεξάρτητη στην ιστορία της μουσικής. Δεν θα σταματήσουν να διασκευάζονται από πληθώρα συγκροτημάτων ανερχόμενων και καταξιωμένων (βλ. Dropkick Murphys, Rancid), αλλά ούτε και να παίζονται σε αγαπημένες μας pub τη στιγμή που απολαμβάνουμε το pint μας.

 

 

 

Για τους ενδιαφερόμενους το Shock Troop μπορείτε να το βρείτε εδώ και είναι διαθέσιμο σε έναν εξαιρετικά ειδικό splatter χρωματισμό. Υπενθυμίζουμε ότι η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη! Για αυτόν τον λόγο, Take ‘em all… while they last.

Comments