Colin H. Van Eeckhout (AMENRA) στο Rock Overdose: “Η συναυλία της Ελλάδας είναι ξεχωριστή γιατί τη χρειάζεστε κι εσείς όσο κι εμείς!”

Ο Δημήτρης Αλόρας ανέλαβε εκστασιασμένος και γεμάτος χαρά και τιμή την ευθύνη για το Rock Overdose, να κάνει μερικές ερωτήσεις στον τραγουδιστή των Βέλγων Amenra, Colin H. Van Eeckhout, με αφορμή τη σύντομη επίσκεψη τους στην χώρα μας για το Smoke The Fuzz Fest - Descend Edition. Ο Colin αποτέλεσε παράδειγμα του πως πρέπει να συμπεριφέρεται ένας καλλιτέχνης στο κοινό του, αναλύοντας το σκεπτικό του συγκροτήματος, μιλώντας για το επερχόμενο τους άλμπουμ ''Mass VI'' που θα κυκλοφορήσει στο τέλος της χρονιάς, τόνισε ότι θα παίξουν ειδικό σετ στην Αθήνα γιατί το χρειάζονται κι αυτοί όσο κι εμείς, ενώ δίνει μαθήματα ζωής και θεώρησης του τι θα πει πόνος και πως μέσα από αυτόν, μπορείς στο τέλος να φτιάξεις κάτι όμορφο.

 

 

 

Rock Οverdose: Πρώτα απ'όλα, ας πάρουμε την κυκλοφορία του ''Alive''. Μία πολύ ειδική προσθήκη στον κατάλογο των Amenra, κοντά στην ατμόσφαιρα του ''Afterlife''. Γιατί ήταν η σωστή στιγμή να κυκλοφορήσετε τέτοιο υλικό την προηγούμενη χρονιά;

 
Colin H. Van Eeckhout: Απλά νιώθεις κάτι σαν αυτό. Είχαμε κυκλοφορήσει το πρώτο μας ακουστικό ΕΡ το 2009, και με το να παίζουμε αρκετά ακουστικά σόου παγκοσμίως. Νιώσαμε ότι χρειαζόμασταν κάτι παραπάνω για να δείξουμε αυτή την εξέλιξη, να απαντήσουμε στην απαίτηση του κόσμου. Κάποιες φορές οι συναυλίες μας ζητάν να γράψουμε ακουστική μουσική, κάποιες νιώθουμε ότι πρέπει να γράψουμε βαρύτερα τραγούδια. Όλα εξαρτώνται από το πως νιώθουμε.

 

 

 

Rock Οverdose: Κατά τη γνώμη μου, η μουσική του συγκροτήματος γίνεται περισσότερο διάφανη και περισσότερο εκτεθειμένη στους οπαδούς όταν παίζετε ακουστικά. Δεν είχα την ευκαιρία να ζήσω τέτοια εμπειρία, αλλά ακούγεται σαν να μεταδίδετε τις σκέψεις σας με περισσότερη ακρίβεια σε όλους, ενώ είστε ανοιχτοί σε περισσότερες ερμηνείες. Πως νιώθετε όταν παίζετε σαν να είστε κάπως γυμνοί απέναντι στους οπαδούς σας;

 

Colin H. Van Eeckhout: Έτσι ακριβώς νιώθουμε. Δεν έχεις αυτές τις σκιές να κρυφτείς εκεί πέρα. Δεν έχεις αυτό τον ήχο και ένταση να κρύψεις λάθη μέσα τους. Σε κάνει πιό τρωτό από ποτέ. Και είναι πραγματικά δύσκολο να μείνεις ήρεμος. Νιώθεις περισσότερη σύνδεση με το κοινό λόγω της ησυχίας. Είναι η ησυχία που μας δένει. Κάθε βήξιμο, κάθε μπουκάλι που πέφτει, κίνηση σε καρέκλα, γίνεται προσεκτό από όλους. Δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτείς, για όλους.

 

 

 

Rock Οverdose: Ήμουν πάντα οπαδός των δουλειών σας, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, γίνομαι εθισμένος, νιώθω ότι με κάθε ακρόαση αντιλαμβάνομαι και ανακαλύπτω περισσότερα νοήματα πίσω από τους στίχους και την ατμόσφαιρα. Συμβαίνει και σε σας, το να ζείτε με κάθε άλμπουμ για χρόνια και να συνδέεστε περισσότερο μ'αυτό και τη μοναδικότητα του;

 

Colin H. Van Eeckhout: Εξελίσσονται και μεγαλώνουν μέσα σου, ναι. Γι'αυτό στοχεύουμε στο να τα κρατάμε μεταφορικά ασαφή ξέρεις. Τα θέλουμε να ανήκουν σε όλους. Οι συνεντεύξεις πολλές φορές με αναγκάζουν να σκέφτομαι διαφορετικά, ή να βλέπω από άλλη οπτική κι αυτό μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον σε μένα. Αλλά είναι αλήθεια ότι η μουσική μας προτίθεται να μεγαλώνει περισσότερο σε μέγεθος όσο περισσότερο την ερευνάς. Όσο περισσότερα συγκεντρώνεις, όσο περισσότερα διαβάζεις, όσο περισσότερο ακούς...τόσο περισσότερο είσαι ικανός να καταλάβεις. Χωρίς να μοιράζουμε καθαρές εξηγήσεις για όλα αυτά σε μία ασημένια πιατέλα. Θα έπρεπε να έχει σημασία για όλους και όλοι θα έπρεπε να έχουν δικαίωμα στη δική τους εξήγηση πάνω της.

 

 

 

Rock Οverdose: Θα ήθελα ένα σχόλιο για το προσωπικό σου άλμπουμ ''RASA''. Το βρήκα πολύ εκφραστικό, δεν ξέρω αν ακούγεται τόσο ξεχωριστό επειδή είναι εμπνευσμένο από μία αρρώστια ενός συγγενή σου, αλλά ακούγεται σαν να μπήκες πολύ βαθιά μέσα του.

 
Colin H. Van Eeckhout: Ήρθε πολύ ενστικτωδώς. Καί είχα λάβει απίστευτα πολύ βοήθεια από τον Dehn Sora. Μου αρέσει το hurdy (hurdy-gurdy), δημιουργεί αυτό το κύμα, σε κουβαλάει μαζί του. Σε κυριεύει και σε πάει κάπου αλλού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Ακόμα το εξερευνώ και κάθε μέρα μαθαίνω.

 

 

Rock Οverdose: Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για το Absent In Body project, πλάι στον Scott Kelly και τον Mathieu Vandekerckhove. Πραγματικά με τράβηξε σε άγνωστα μέρη και ένιωσα ένα συναίσθημα ανακούφισης σαν να είχα βιώσει κάθαρση με κάθε ακρόαση. Θα έχουμε κάτι νέο από αυτή τη συνεργασία, ή ήταν μία και μοναδική εμπειρία;

 
Colin H. Van Eeckhout: Ήταν ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον project επίσης. Μπήκα αργότερα, όταν ο Scott κι ο Mathieu είχαν ήδη κάνει την περισσότερη μουσική. Πιστεύω ο καθένας από μας θέλει να σκάψει βαθύτερα εκεί μέσα. Και υπάρχουν σίγουρα πλάνα να κάνουμε κάτι ''μεγαλύτερο'' μέσα από αυτό. Υπάρχει πείνα. Μόλις τα προγράμματα μας το επιτρέψουν, θα κοιτάξουμε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο άλμπουμ.

 

 

 

Rock Οverdose: Είναι αναμφισβήτητο ότι οι στίχοι σου είναι τροφή για σκέψη και κάνουν τον κόσμο να αντιληφθεί ότι υπάρχει πόνος στη ζωή και η αγάπη είναι μία από αυτές τις μορφές πόνου. Μπορούμε να αντέξουμε τον πόνο χωρίς να χάσουμε τους εαυτούς μας; Ποια είναι η δική σου μέθοδος στο να ζεις μέσα απ'αυτό και να προχωράς μπροστά με τη ζωή σου κάθε μέρα;

 
Colin H. Van Eeckhout: Πιστεύω ότι η μουσική με βοηθάει να το κάνω αυτό. Η υποχρέωση του να συγκεντρωθώ σ'αυτό τον πόνο μου επιτρέπει να ζω (σχεδόν) χωρίς αυτόν για το υπόλοιπο του χρόνου, ξέρεις. Τον χρησιμοποιείς σαν πηλό όπως θέλεις. Παίρνεις αυτόν τον πόνο από το ντουλάπι και δουλεύεις μ'αυτόν, και ύστερα τον τοποθετείς πίσω. Είναι σαν να χρησιμοποιείς αυτόν τον πόνο. Η μουσική με κρατάει όρθιο. Η λύπη είναι μία σταθερά, η μελαγχολία είναι μία σταθερά, και αντί να πνίγεσαι σ'αυτήν ή να μάχεσαι μέσα της. Προσπαθώ να τον χρησιμοποιώ και να φτιάξω κάτι όμορφο μέσα από αυτό. Πιστεύω ότι μπορείς σίγουρα να χάσεις τον εαυτό σου στον εσωτερικό πόνο, αν δεν τον παραδέχεσαι. Αν δεν τον αναγνωρίζεις γι'αυτό που είναι.

 

 

Rock Οverdose: Την τελευταία φορά που ήρθατε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν 5 χρόνια πριν, τον Σεπτέμβριο του 2012, λίγο αργότερα το ''Mass V'' κυκλοφόρησε. Αν δεν κάνω λάθος, είχατε παρουσιάσει το ''Dearborn And Buried'' εκείνη τη νύχτα σαν νέο κομμάτι. Ξέρω ότι είμαστε το μόνο μέρος που θα απολαύσει ένα πλήρες ηλεκτρικό σετ του συγκροτήματος, παρά το γεγονός ότι παίζετε ακουστικά σετ τη δεδομένη στιγμή. Τι σας έπεισε να παίξετε ένα κανονικό σετ, η αγάπη των Ελλήνων οπαδών, η μεταχείριση της διοργανώτριας, το γεγονός ότι πέρασε τόσος καιρός; Ή μήπως όλα μαζί λιγάκι;

 
Colin H. Van Eeckhout: Δεν ξέρω. Πιστεύω ότι χρειάζεται να γίνει. Δεν υπάρχει καθαρή εξήγηση. Ίσως είναι επειδή αισθανόμαστε ότι το χρειάζεστε, τόσο πολύ όσο το χρειαζόμαστε κι εμείς.

 

 

 

Rock Οverdose: Γνωρίζω ότι το ''Mass VI'' ηχογραφείται ενώ μιλάμε. Επίσης γνωρίζω ότι κάθε φορά θέλετε να δίνετε χρόνο στις κυκλοφορίες σας, αλλά αυτή τη φορά πήρε λίγο παραπάνω. Επίσης κάνατε πολύ δουλειά με άλλα projects κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μαζέψατε εμπειρίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία αυτού του άλμπουμ; Πότε θα κυκλοφορήσει περίπου; Υπάρχει περίπτωση να ακούσουμε νέο τραγούδι στην επερχόμενη Ελληνική συναυλία;

 
Colin H. Van Eeckhout: Ναι, όλα συνδυάζονται το ένα με το άλλο. Όσο περισσότερα projects κάνεις, τόσα περισσότερα μαθαίνεις, τόσο περισσότερο μεγαλώνεις. Είναι ο προγραμματισμός όλων αυτών που το κάνει δύσκολο σε στιγμές. Οι AMENRA είχαν προτεραιότητα όλα τα άλλα για όλα τα περασμένα χρόνια. Αλλά να ξέρεις ότι καταλάβαμε ότι πρέπει να τα αφήσουμε να φύγουν. Όλοι έχουμε τις διαφορετικές μας ιστορίες να πούμε. Το τέλος του 2017 το ''Mass VI'' θα δει το φως της ημέρας. Δε νομίζω ότι θα παίξουμε νέα κομμάτια ακόμα.

 

 

Rock Οverdose: Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, θα θέλαμε να μάθουμε τα σχέδια του συγκροτήματος μετά τη συναυλία στην Ελλάδα και τα ακουστικά σόου που κάνετε. Σας ευχόμαστε μία ωραία διαμονή όταν έρθετε, στείλε ένα μήνυμα στους οπαδούς των Amenra στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο και πρόσθεσε οτιδήποτε νιώθεις ότι δεν σε ρωτήσαμε. Ήταν προσωπικά τιμή για μένα, σ'ευχαριστώ βαθύτατα για το χρόνο σου.

 

Colin H. Van Eeckhout: Θα κάνουμε μίξη και mastering στο ''Mass VI'', θα προετοιμάσουμε το εξώφυλλο, θα προετοιμάσουμε τα οπτικά μέρη, τα βίντεο και ούτω καθ'εξής. Χρειάζεται φοβερά πολύ δουλειά όταν θες να τα κάνεις όλα μόνος σου. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το ενδιαφέρον σου και για το χρόνο σου.

 

 

 

Comments