COMMUNIC στο Rock Overdose:”Υπάρχει μια ανάγκη μέσα μας να συνθέτουμε μουσική, και να τη μοιραζόμαστε με όσους ενδιαφέρονται”.

 

Το Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας είχαν τη χαρά να έχουν μια εκ βαθέων συζήτηση με τους Νορβηγούς progressive metalers COMMUNIC, οι οποίοι είπαν πολλά και ενδιαφέροντα για τη μπάντα τους, για τον νέο τους δίσκο “ Where Echoes Gather”, για τα μελλοντικά τους σχέδια, αλλά και τον λόγο για τον οποίο δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη την Ελλάδα για συναυλίες.

 

 

 

 

Rock Overdose: Αρχικά, συγχαρητήρια για το “Where Echoes Gather” (2017). Με συνεπήρε από την πρώτη κιόλας ακρόαση. Πώς αισθάνεστε που επιστρέφετε μετά από έξι χρόνια αδράνειας και ποια τα σχόλια από οπαδούς και τον Τύπο μέχρι στιγμής;

 

Communic: Σας ευχαριστούμε! Είναι φανταστικό που κυκλοφορήσαμε το δίσκο, και οι αντιδράσεις είναι όλες καλές, με τις κριτικές και τα σχόλια από τους οπαδούς μας να είναι σπουδαία.

 

 

Rock Overdose: Ας μιλήσουμε για το διάστημα μετά την ολοκλήρωση του ”The Bottom Deep” (2011), και ειδικά για το 2012/2013, οπότε και γεννήθηκε ο γιος σας και αποφασίσατε να κάνετε ένα διάλειμμα. Τότε ήταν που αποφασίζετε να βάλετε σε αναμονή το υλικό που είχατε έτοιμο εκείνη την περίοδο και να επιστρέψετε στο παρελθόν σας. Σας επηρέασε ο χρόνος που περάσατε με την οικογένεια και τους αγαπημένους σας σ’ αυτή σας την απόφαση και πώς προέκυψε εκείνη την περίοδο;

 

Communic: Συνέβαιναν τόσα πολλά το διάστημα πριν και μετά το ”The Bottom Deep” που είναι δύσκολο να τα εξηγήσω, πόσο μάλλον με λεπτομέρειες. Ήταν ένας δύσκολος δίσκος για μένα και στη σύνθεση και κατά την κυκλοφορία, επειδή ήταν τόσο προσωπικός, εκ βαθέων και σκοτεινός· επομένως, μετά από αυτόν τον δίσκο, ήμουν λίγο ή πολύ έτοιμος να σταματήσω. Υπάρχει ένα κλισέ που λέει ότι «για να φτάσεις στην κορυφή, πρέπει πρώτα να χτυπήσεις πάτο»… Γι’ αυτό, για να προχωρήσουμε ως συγκρότημα και να συνθέσω μουσική, χρειάστηκε να επιστρέψω στις ρίζες μου σ’ αυτόν το δίσκο αφού είχα πιάσει πάτο, τρόπος του λέγειν. Έπρεπε να ξαναβρώ το συναίσθημα και το βαθύτερο λόγο που το έκανα αυτό. Να ξαναβρώ τη χαρά του να παίζω και πάλι. Μερικοί θεωρούν ότι το “Where Echoes Gather” ακούγεται λίγο διαφορετικό. Νομίζω, όμως, ότι ο ήχος μας και όλα όσα κάναμε τα τελευταία 14 με 15 χρόνια αναδεικνύονται.

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, επιστρέφοντας στα παλιά σας κομμάτια, διάβασα ότι κάποιες από τις ιδέες αυτές είναι πάνω από είκοσι χρονών, πριν καν το ”Conspiracy In Mind” (2005) να κυκλοφορήσει. Τι το ιδιαίτερο είχαν εκείνα τα κομμάτια και νιώσατε την ανάγκη να τα κυκλοφορήσετε, και πόσο τα αλλάξατε για να πάρουν την τελική μορφή που ακούμε στον δίσκο;

 

Communic: Αληθεύει αυτό. Πολλές από τις ιδέες είναι, όπως παρατηρήσατε, προγενέστερες του ”Conspiracy In Mind”. Μερικά riffs είναι από τον καιρό που ξεκίνησα να παίζω κιθάρα και άρχισα να συνθέτω τη δική μου μουσική, και επανέφερε λίγο χρώμα και χαρά στο παίξιμο μου. Πιστεύω ότι γι’ αυτό βγήκε λίγο πειραματικό και progressive. Ακόμα υπάρχει εκείνος ο δυναμισμός για τον οποίον αγωνιζόμαστε, τα σκαμπανεβάσματα στο tempo, στα συναισθήματα, την επιθετικότητα, τα αισθήματα. Αυτά τα κομμάτια και οι ιδέες αιωρούνταν μες το μυαλό μου αιώνες, έτσι μου φαίνεται… είμαι, λοιπόν, χαρούμενος που ήρθαν έτσι τα πράγματα.

 

Ανέκαθεν αισθανόμουν ότι υπήρχε κάτι εκεί που ήταν πολύ καλό, και που δεν είχε ολοκληρωθεί. Επειδή συνθέτω νέο υλικό όλη την ώρα, το παλιό τείνει να συσσωρεύεται και να μπαίνει σε αναμονή. Αυτό, όμως, ήταν διαφορετικό, γιατί το είχαμε κάνει ως demo, με διαφορετικό όνομα μεν αλλά ήταν το ίδιο συγκρότημα που αργότερα εξελίχθηκε στους Communic, απλά με διαφορετικό drummer, και αλλαγή στην ονομασία. Τώρα ένιωσα ότι είχα χρόνο να το ξαναδώ, και να το κάνω όπως έπρεπε να ‘χε γίνει. Ξανάδαμε, λοιπόν, τις ιδέες, διαλέξαμε μέρος του υλικού και το δουλέψαμε απ’ την αρχή. Για την ακρίβεια, έχουμε επαναχρησιμοποιήσει ένα απ’ αυτά τα παλιά κομμάτια, το “At Dewy Prime” από το “Waves of Visual Decay” (2006) από την ίδια χρονική περίοδο, το ίδιο εκείνο κάκιστο demo. Δε νομίζω, όμως, να το έχω πει αυτό σε κάποιον, αλλά τώρα το μαθαίνετε.

 

 

Rock Overdose: Πήρατε μια γενναία απόφαση μετά τη γέννηση των διδύμων του Tor Atle και κάνατε ακόμα ένα διάλειμμα επειδή νιώσατε ότι έπρεπε να περιμένετε λίγο. Φοβηθήκατε μήπως ο κόσμος ξεχάσει το συγκρότημα ή ήσασταν βέβαιοι ότι αυτή η αναμονή θα βοηθούσε στην κυκλοφορία του υλικού ως έχει;

 

Communic: Για την ακρίβεια, όχι, δεν το σκεφτήκαμε αυτό. Είχαμε εστιάσει σ’ εμάς και αφήσαμε όλα τ’ άλλα να πάρουν το χρόνο τους. Καταλαβαίναμε ότι ήθελε λίγη δουλίτσα για να ξαναγίνουμε αναγνωρίσιμοι και να δει ο κόσμος ότι είμαστε ακόμη εδώ, ενεργοί όλα αυτά τα χρόνια. Να θυμάστε, όμως, ότι δεν κάνουμε αυτό για να βγάλουμε τα προς το ζην· δε βασιζόμαστε στο συγκρότημα για να επιβιώσουμε. Πρόκειται για μια ανάγκη μέσα μου να συνθέτω μουσική, και να τη μοιράζομαι με όσους ενδιαφέρονται όταν είναι έτοιμη. Έχουμε, λοιπόν, τις κανονικές μας δουλειές, εγώ πλέον έχω 3 παιδιά ηλικίας 3μισι έως 10 χρονών κι έχω επιλέξει να είμαι κομμάτι της ζωής τους, όχι να περνάω 250 ημέρες το χρόνο σε περιοδείες. Επομένως, παίρνουμε το χρόνο μας και κάνουμε τα σχέδια μας ώστε να ταιριάζουν με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μας.

 

Τώρα πραγματικά νιώθω ότι έχω κάνει όλα όσα ονειρευόμουν ως μουσικός και, αν σταματούσα σήμερα, θα ήμουν και πάλι χαρούμενος. Έχω περιοδεύσει στην Ευρώπη αρκετές φορές, έχω παίξει στα μεγαλύτερα φεστιβάλ, έχω γνωρίσει καταπληκτικούς παραγωγούς, συγκροτήματα και ανθρώπους όλα αυτά τα χρόνια… Ακόμα έχω, όμως, αυτή την ανάγκη, την εσωτερική επιθυμία και ακόμα περισσότερη μουσική που θέλω να βγάλω απ’ το μυαλό μου… Απλά παίρνει περισσότερο χρόνο να την κυκλοφορήσουμε ώστε να την ακούσουν όλοι.

 

 

Rock Overdose: Αφού ολοκληρώσατε το υλικό, ήρθατε σε επαφή με την AFM Records για να κυκλοφορήσει το ”Where Echoes Gather”. Όντας οπαδός, έχουν κάνει καλή προώθηση του δίσκου. Είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο που σας στήριξαν και ποια είναι η σχέση σας μ’ εκείνους μέχρι στιγμής;

 

Communic: Λοιπόν, όλα τα οικογενειακά θέματα θέλουν το χρόνο τους. Όμως, και η αλλαγή της δισκογραφικής ήταν ένας από τους λόγους που όλα ‘πάγωσαν’ λίγο, πριν από αυτή την κυκλοφορία. Ήδη το 2016, μιλούσαμε με τη Nuclear Blast για να προγραμματίσουμε τη νέα κυκλοφορία, επειδή είχαμε ακόμα ένα δίσκο στο συμβόλαιο μας. Εκείνη την περίοδο, είχαμε περάσει τόσο πολύ, ή και λίγο (εξαρτάται απ’ το πώς το βλέπει κανείς), χρόνο που η Nuclear Blast κατέληξε να μας αποδεσμεύσει απ’ το συμβόλαιο. Δεν υπήρξαν δραματικές καταστάσεις κατά την αλλαγή, και ακόμη εκτιμούμε τη δουλειά που έκαναν για εμάς τα τελευταία 10 (και βάλε) χρόνια. Κατανοούμε την απόφαση τους και απλά χρειάστηκε να εστιάσουμε αλλού.

 

Ξεκινήσαμε, λοιπόν, διαπραγματεύσεις με την AFM για μια κυκλοφορία και υπογράψαμε συμβόλαιο μαζί τους στις αρχές του 2017. Νιώθω, πλέον, ότι το διάστημα πριν την κυκλοφορία, με την αλλαγή δισκογραφικής και όλο το χαμό – που μας πήρε καιρό να διευθετήσουμε όλη εκείνη τη χαρτούρα – και να προετοιμαστούμε εκ νέου, μας ξανάδωσε ενέργεια ως συγκρότημα. Είναι καλοί μαζί μας, η προώθηση είναι καλή, πολλές συνεντεύξεις και καλή κάλυψη, και τους αρέσει πού αυτό που κάνουμε, καθώς και το υλικό. Είναι μια καλή σχέση μέχρι στιγμής και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αν δουλεύουμε μαζί για πολλά χρόνια ακόμη.

 

 

Rock Overdose: Κατά την ταπεινή μου γνώμη, αυτός είναι ο σημαντικότερος δίσκος στην ιστορία του συγκροτήματος, επειδή κυκλοφόρησε μετά το μεγαλύτερο διάλειμμα σας μέχρι στιγμής και αποδεικνύει ότι έχετε ακόμη πολλά να προσφέρετε. Πόσο σημαντικό είναι για τους ίδιους τους Communic μετά από όλα όσα περάσατε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων;

 

Communic: Ναι, είναι σημαντικός. Νομίζω, όμως, ότι όλοι οι δίσκοι είναι σημαντικοί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για ένα συγκρότημα. Όλοι έχουν τη σημασία τους και όλοι εξυπηρετούν έναν σκοπό. Νομίζω ότι οι οπαδοί και εκείνοι που παρατηρούν δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ όση εμείς, στην πραγματικότητα.

 

 

Rock Overdose: Για πρώτη φορά, βλέπουμε τα μεγάλα σας κομμάτια να χωρίζονται σε δύο μέρη, πράγμα που συνέβη με τα ”The Pulse Of The Earth”, ”Where Echoes Gather” και ”The Claws Of The Sea”, όπου πρακτικά έχουμε τρία κομμάτια αλλά είναι σα να ‘χουμε έξι. Πιστεύετε ότι αυτή η διαίρεση των κομματιών βοηθά τους νεώτερους οπαδούς να προσαρμοστούν στο υλικό σας ευκολότερα απ’ ότι πριν;

 

Communic: Χμ… Θεωρώ ότι ολόκληρος ο δίσκος είναι 6 τραγούδια, ακόμα κι αν χωρίζεται σε 9 κομμάτια. Εκείνα τα διπλά κομμάτια λειτουργούν ως ένα, ως μικρές ιστορίες από μόνα τους. Ακούγοντας το CD, κυλούν χωρίς διακοπή, μπορείς, όμως, να επιλέξεις να παίξεις το επόμενο μέρος. Θεωρώ ότι ο ψηφιακός κόσμος του streaming κάνει αυτές τις παύσεις μεταξύ των κομματιών. Ναι, ίσως να είμαι λίγο της παλιάς σχολής, οπότε δεν το σκέφτηκα- όχι ότι έχει και πολλή σημασία.

 

Ο αρχικός λόγος που έγινε έτσι ήταν όταν σχεδιάζαμε ένα βίντεο, και ήταν δύσκολο να βρούμε κάποιον, καθώς και τα λεφτά, για ένα βίντεο 8-9 λεπτών. Επομένως, επιδιώξαμε μια 4λεπτη εκδοχή ενός απ’ τα τραγούδια. Στιχουργικά, λοιπόν, βρήκα εκείνους τους συνδέσμους στα τραγούδια που θα μπορούσα να τους δώσω άλλη κατεύθυνση, έναν πλαγιότιτλο όπως σε μια παράγραφο, βάζοντας μερικά γεγονότα στα τραγούδια.

 

Έπειτα, κατέληξα να χωρίσω τρία από τα τραγούδια· όταν, όμως, θα παίξουμε αυτά τα κομμάτια σε συναυλία, θα είναι ολόκληρο το τραγούδι, τα κομμάτια 1&2. Επιπλέον, δεδομένης της πολυπλοκότητας κάποιων από τα τραγούδια, θεώρησα σοφό να κάνουμε αυτή τη διαίρεση. Μερικοί μου είπαν ότι θα προτιμούσαν τα μεγάλα κομμάτια να ήταν ένα, αφού είμαστε γνωστοί για τα μεγάλα μας κομμάτια· άλλοι το αποκάλεσαν ιδιοφυές, έναν τέλειο τρόπο να εκτυλιχτεί ο δίσκος. Για μένα, όμως, είναι ακόμη έξι τραγούδια, και έτσι θα είναι όταν θα τα παίξουμε σε συναυλίες. Γενικά, δεν είναι ένας δίσκος βασισμένος σε μια κεντρική ιδέα. Υπάρχει, όμως, ένας παλμός που ενώνει και υπάρχει σε όλα τα κομμάτια αυτού του δίσκου, θαρρώ, που τα κρατά ενωμένα.

 

 

Rock Overdose: Ηχογραφήσατε, επίσης, μερικά επιπλέον ειδικά κομμάτια που συμπεριλάβατε στην limited edition του δίσκου, που είναι αρκετά ενδιαφέροντα και μοναδικά, κατ’ εμέ. Ήταν ένας τρόπος να ανταμείψετε τους οπαδούς για την αναμονή τους τόσα χρόνια, ή θέλατε να δείξετε μια άλλη πλευρά του συγκροτήματος όταν παίζετε live;

 

Communic: Στην πραγματικότητα, ήταν κάτι που σχεδίαζα εδώ κι αρκετό καιρό, αλλά ποτέ δεν έβρισκα το χρόνο να το κάνω. Μου αρέσει η ιδέα να ηχογραφώ κάτι live όπως έκαναν όταν πρωτοξεκίνησαν οι παραγωγές. Καθόλου clicktrack [παρόμοιο με τον μετρονόμο], καθόλου πρόσθετες ηχογραφήσεις, απλά live, όπως είναι όταν συνδέεις το όργανο, καταγράφοντας τη στιγμή. Επομένως, κάναμε αυτό, ηχογραφήσαμε μερικά επιπλέον κομμάτια live, χωρίς προσαρμογές, μ’ εμάς τους τρεις μόνο να παίζουμε. Νομίζω ότι το αποτέλεσμα ήταν αρκετά φοβερό.

 

Βιντεοσκοπήσαμε, επίσης, τα πάντα με την ιδέα ότι θα κατέληγε να κυκλοφορήσει ως bonus DVD ή κάτι τέτοιο. Κάτι, όμως, πήγε στραβά με το υλικό του video και καταλήξαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τον ήχο από εκείνη την ηχογράφηση.

 

 

Rock Overdose: Πιστεύω, επίσης, ότι το ”Where Echoes Gather” έχει κατορθώσει να πάρει δείγματα απ’ όλο τον κατάλογο του συγκροτήματος – χωρίς να αντιγράφετε τους εαυτούς σας – και όλα κατέληξαν να είναι σε μεγαλύτερο βαθμό, περισσότερο progressive, περισσότερο τεχνικά, περισσότερο thrashy κατά καιρούς. Επιπλέον, η ένθερμη παραγωγή βοήθησε το υλικό ν’ αναπνεύσει μέσα απ’ όλα αυτά. Ποιες οι σκέψεις σχετικά μ’ αυτό;

 

Communic: Συμφωνώ. Έτσι είμαστε εμείς. Κατορθώσαμε να βρούμε τον δικό μας ήχο, τη δική μας δυναμική, και θα συνεχίσουμε να τα εξερευνούμε. Έχουμε ηχογραφήσει τα πάντα, με εξαίρεση τα drums, στο δικό μου studio, και η τελική μίξη του Eike Freese απλά έδωσε ζωή στο υλικό.

 

 

Rock Overdose: Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι Communic κυκλοφορούσαν [νέο] υλικό κάθε δύο χρόνια, και τώρα που τελείωσε το μεγάλο διάλειμμα σας, θα θέλαμε να μάθουμε αν τα κομμάτια που συνθέτατε πριν να τα βάλετε σε αναμονή θα συμπεριληφθούν στον επόμενο δίσκο (πιθανώς το 2019) ή θα συνθέσετε υλικό εκ νέου;

 

Communic: Ελπίζω να γίνουμε πιο παραγωγικοί στο θέμα των κυκλοφοριών. Πάντα μου έρχονται πολλές ιδέες και έχω στην άκρη υλικό για μελλοντικές κυκλοφορίες, αλλά όλα απαιτούν δουλειά από εμάς ως μπάντα. Θα ήθελα ένα δίσκο το 2019· δεν υπόσχομαι, όμως, τίποτα. Πρέπει να το δούμε. Δουλεύουμε, όμως, πάνω σε νέο υλικό, ναι.

 

 

Rock Overdose: Ο τίτλος αυτού του δίσκου προέκυψε επειδή ακούγατε αυτά τα τραγούδια να ηχούν μέσα στο μυαλό σας, αναζητώντας την προσοχή σας. Είχατε γράψει τους στίχους γι’ αυτά τα κομμάτια χρόνια πριν, ή τους γράψατε κι εκείνους απ’ την αρχή; Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για τους στίχους του δίσκου;

 

Communic: Όλοι οι στίχοι είναι προσαρμοσμένοι· μερικοί καινούργιοι, μερικοί είναι απ’ τους παλιούς. Έχω την αίσθηση ότι μερικοί ήταν γραφτό να προκύψουν τώρα. Τα θέματα των κομματιών είναι συνήθως συνδεδεμένα με την έκφραση των ιδεών μου, μαζί με λίγη φαντασία και μυθοπλασία. Οι σκέψεις και ο τρόπος σκέψης μου σε συγκεκριμένες περιόδους της ζωής μου, και τα πράγματα που με εμπνέουν ή μ’ ενοχλούν: αυτά με ωθούν να γράψω αυτές τις μικρές ιστορίες που παίρνουν τη μορφή στίχων. Συχνά βασίζονται στην καταστροφική συμπεριφορά της ανθρωπότητας και τις συνέπειες των πράξεων μας και όσων κάνουμε σ’ αυτή τη ζωή, και τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει σε κάθε τομέα στο μέλλον, από την προσωπική επίδραση στο άτομο μέχρι και την ευρύτερη, παγκόσμια εικόνα.

 

Οτιδήποτε κάνει κανείς στη ζωή του που έχει σημασία για εκείνον – η συγγραφή, η σύνθεση, η ανατροφή παιδιών, κτλ – θα αντηχήσει στην αιωνιότητα, εξιστορώντας την ιστορία του ακόμα και μετά το χαμό του. Σχετικά με τη σύνδεση μας με την Γη, τα άστρα και το φεγγάρι, τη σύνδεση των προγόνων μας με τη Γη σε αντίθεση με τη σύγχρονη «παγκόσμια» σύνδεση (με το διαδίκτυο και τον ηλεκτρισμό, για παράδειγμα). Είναι για τον σεβασμό στο άτομο, σεβασμό προς τη φύση και τα θαύματα της. Συνδέονται, όμως, και με τον θυμό και το μίσος που υπάρχει γύρω μας στο σύγχρονο κόσμο.

 

Ξεχνάμε να ανοίγουμε τα μάτια μας και να βλέπουμε τι συμβαίνει γύρω μας, εστιάζοντας μόνο στη δική μας επιτυχία. Μιλούν για τη ζωή και το θάνατο, να βρίσκουμε τον παλμό της Γης… [Γέλια] Ακούγεται τρελό, σαν να μιλώ ακατάληπτα για τις πηγές έμπνευσης μου, αλλά από εκεί προέρχεται.

 

 

Rock Overdose: Το εξώφυλλο του δίσκου είναι πραγματικά θαυμάσιο. Βλέπουμε έναν άνθρωπο να στέκεται πάνω σ’ έναν πλανήτη κουνώντας μια μαύρη σημαία, και έχετε κι ένα κομμάτι που ονομάζεται ”Black Flag Of Hate”. Αποτελεί αναφορά σ’ εκείνο το κομμάτι; Επιπλέον, αν αναλογιστούμε την αντίθεση με τη λευκή σημαία που σημαίνει ειρήνη, η μαύρη σημαία υπονοεί ότι οι Communic ετοιμάζονται για πόλεμο, δηλώνοντας ότι είναι πιο ενεργοί από ποτέ;

 

Communic: Ευχαριστούμε! Μου αρέσει πολύ το εξώφυλλο και ταιριάζει στον ήχο και τα κομμάτια του δίσκου. Όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το artwork, έδωσα στον Eliran Kantor την ελευθερία να σκεφτεί εκείνος την ιδέα. Ανέφερα στον Eliran μερικές βασικές πηγές έμπνευσης μου για κάποια από τα κομμάτια, και κάποιους στίχους, νομίζω από τα ”The Magnetic Pulse of the Earth”, ”Moondance” και ”Black Flag Of Hate” για την ανθρωπότητα που έχει χάσει τη σύνδεση της με τον πλανήτη, τη σύνδεση μας με τ’ άστρα και το φεγγάρι… Ο Kantor έκανε ένα σκίτσο και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα ήταν αρκετά μοναδικό και εντυπωσιακό.

 

Θεωρώ ότι μπορώ να συνοψίσω το αποτέλεσμα του artwork σε μια πρόταση: «Η εσωτερική μας επιθυμία να κερδίσουμε στον αγώνα και να ‘ορθώσουμε τη σημαία μας’ στο έδαφος, θα είναι σαν ένα παλούκι ακριβώς στην καρδιά του πλανήτη, δημιουργώντας μια τρύπα στην άλλη άκρη που θα τον ‘στραγγίσει’, συμβολίζοντας την καταστροφή του».

 

 

Rock Overdose: Όλα αυτά τα χρόνια, το συγκρότημα έχει κάνει πολλές περιοδείες. Θα θέλαμε, λοιπόν, να μάθουμε ποια είναι τα σχέδια σας για το 2018 όσον αφορά στις συναυλίες. Επιπλέον, δώσατε μια συναυλία για την κυκλοφορία του ”Where Echoes Gather”, παίζοντας ολόκληρο το δίσκο. Πώς πήγε και πώς αντέδρασαν οι οπαδοί στο νέο υλικό;

 

Communic: Το party για τη [νέα] κυκλοφορία ήταν φανταστικό. Είχαμε την ιδέα να παίξουμε μερικά από τα νέα κομμάτια και σε συναυλίες νωρίτερα, προτού να κυκλοφορήσει ο δίσκος, αλλά τα κρατήσαμε για μετά την κυκλοφορία. Δε θέλαμε ανεπίσημες ηχογραφήσεις των νέων κομματιών στο διαδίκτυο, τραβηγμένες με κινητά και κακό ήχο πριν να ήταν έτοιμος ο δίσκος. Επομένως, ήταν μεγάλη ανακούφιση που τα παίξαμε και τα ερμηνεύσαμε επί σκηνής. Πήγε πραγματικά καλά. Τα τραγούδια είναι μια μικρή πρόκληση για μας, και απαιτείται απόλυτη συνειδητότητα και προσοχή για να τα βγάλουμε, καθώς είμαστε μόνο τρεις, και δε χρησιμοποιούμε δείγματα και διάφορα τέτοια. Είναι, λοιπόν, μια πρόκληση να παίζεις αυτά τα κομμάτια live, αλλά τα λατρεύω.

 

Επιπλέον, την περασμένη βδομάδα δώσαμε μια συναυλία, όπου παίζαμε για δύο ώρες τα καλύτερα μας, με τραγούδια απ’ όλους τους δίσκους μας, και τα νέα ταιριάζουν αρκετά καλά με τα υπόλοιπα. Νομίζω ότι τα αγαπημένα μου σε live από τα καινούργια είναι τα ”Moondance” και ”Pulse Of The Earth” (και τα δύο κομμάτια ως ένα). Θα μας άρεσε πολύ να βρούμε την τέλεια περιοδεία για μας για να συμμετέχουμε το 2018. Ακόμη το ψάχνουμε, και θα εξετάσουμε τις προσφορές που θα μας γίνουν.

 

 

Rock Overdose: Αναρωτιέμαι αν είχατε ποτέ προσφορά να έρθετε στη χώρα μας, την Ελλάδα. Υπήρξε κάποτε η φήμη ότι θα έρθετε με τους Rage το διάστημα που περιοδεύατε μαζί τους, καθώς εκείνοι είναι πολύ γνωστοί στη χώρα μου. Πόσο πιθανό ή απίθανο είναι να σας δούμε εδώ κάποια μέρα, και πώς αισθάνεστε κάθε φορά που επισκέπτεστε ένα καινούργιο μέρος και γνωρίζετε ένα καινούργιο κοινό;

 

Communic: Ναι, θυμάμαι ότι είχε προγραμματιστεί να έρθουμε Ελλάδα σ’ εκείνη την περιοδεία, αλλά ακυρώθηκε για κάποιο λόγο. Έχουμε έρθει σ’ επικοινωνία με κάποια φεστιβάλ αυτά τα χρόνια, αλλά δεν κανονίστηκε κάτι. Μια μέρα, πρέπει να το κάνουμε. Δεν είναι αδύνατο· [αρκεί να] βρεθεί κάποιος να μας κλείσει, ή μια περιοδεία που θα μας φέρει εκεί. Θα ήταν μια υπέροχη εμπειρία, αφού το να συναντούμε νέους οπαδούς και να εξερευνούμε νέες χώρες μας ικανοποιεί αφάνταστα πολύ.

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για τον χρόνο σας. Εύχομαι να έχουμε νέα σας πιο συχνά στο εξής και όχι πάλι σε έξι χρόνια. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σας· μπορείτε να προσθέσετε ότι θεωρείτε σημαντικό. Καλή τύχη να έχετε στο μέλλον!

 

Communic: Να ‘σαι καλά! Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη! Ελπίζω να κλείσουμε λίγο το κενό μεταξύ των κυκλοφοριών στο εξής. Ας δούμε τί μας επιφυλάσσει· κανείς δε γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Δημήτρης Αλόρας

 

Μετάφραση: Στέργιος Γκουτσίδης

 

Comments