Dariusz ”Daray” Brzozowski (DIMMU BORGIR) στο Rock Overdose:”Το album ‘Eonian’ ακούγεται σαν παλιό καλό Dimmu, αλλά ηχογραφημένο με ένα μοντέρνο ήχο’.

Με το νέο άλμπουμ των Dimmu Borgir, ''Εοnian'', να είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει μετά από 8 χρόνια σιγής, ο ντράμερ Dariusz ''Daray'' Brzozowski δίνει τις απαντήσεις που αναμένουμε στο Rock Overdose και στον Δημήτρη Αλόρα. Επίσης αναφέρεται στα μαθήματα που κάνει σε νεαρά άτομα, όπου και εστιάζει στο πως θα είναι καλοί άνθρωποι περισσότερο από την ίδια την τεχνική. Αποδεικνύεται άλλος ένας που άρχισε να ασχολείται με τη μουσική εξ'αιτίας των Europe, ενώ το τωρινό του είδωλο στα τύμπανα, είναι ο Mario Duplantier των Gojira. Αυτά και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, στη συνέντευξη που ακολουθεί.

 

 

 

Rock Overdose: Γειά σου Dariusz και καλώς όρισες στις σελίδες του Rock Overdose. Πρώτα απ΄όλα, θα ξεκινήσω με την ανακοίνωση ότι οι Hunter βρίσκονται σε περιοδεία από τον Οκτώβρη και μετά. Ποιές είναι οι προσδοκίες σου από αυτή την περιοδεία; Πως αντέδρασε ο κόσμος στο τελευταίο άλμπουμ ''Niewolnosc'';

 

Daray: Γειά σου, ευχαριστώ για την ερώτηση σχετικά με τους Hunter. Ναί, είμαστε σε περιοδεία τώρα, παίζουμε συναυλίες κάθε Σαββατοκύριακο (3-4 συναυλίες ανά εβδομάδα). Οι Hunter είναι αρκετά γνωστοί μόνο στην Πολωνία και τραγουδάμε στα Πολωνικά. Οι στίχοι στο τελευταίο μας άλμπουμ ''Niewolnosc'' που σημαίνει ''Νο Freedom'' αναφέρονται στην πολιτική κατάσταση στην χώρα μου. Έχουμε την κυβέρνηση, η οποία είναι πολύ συντηρητική και υποστηρίζετε από την Καθολική εκκλησία. Το χειρότερο πράγμα είναι ότι θέλουν να μας πουν τι να κάνουμε και πως θα έπρεπε να σκεφτόμαστε. Θέλουν να μας ελέγξουν. Προσπαθούμε να τους πολεμήσουμε μέσω της μουσικής.

 

 

Rock Overdose: Προσωπικά σε γνώρισα πριν 15 χρόνια με το ''Firefrost Arcanum'' των Vesania. Ο περισσότερος κόσμος σε γνώρισε με την παρουσία σου στους Vader όταν αντικατέστησες τον Doc. Όλοι οι οπαδοί σε επαίνεσαν για το παίξιμο σου, ήταν δύσκολο να αντικαταστήσεις έναν τόσο εικονικό ντράμερ αλλά τα κατάφερες. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από εκείνη την εποχή;

 

Daray: Ήμουν πάντα μεγάλος οπαδός των Vader και του Doc. Ήξερα όλα τα κομμάτια τους. Ήμουν στις συναυλίες τους τόσο πολλές φορές. Οπότε όταν έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Peter, ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος. Εννοώ, ότι ήξερα τα κομμάτια και μπορούσα να τα παίξω στα τύμπανα. Εξασκούμουν με πολλά από αυτά τα κομμάτια πιό πριν. Δε θέλω να πω ότι ήμουν καλύτερος από τον Doc, αλλά μπορούσα να τα καταφέρω, τουλάχιστον να το προσπαθήσω. Μετά από κάποιες συναυλίες με τους Vader, δεν ήξερα ότι τόσο πολλοί οπαδοί των Vader ήταν πολύ αρνητικοί για μένα. Το έβλεπα σαν μία ευκαιρία να παίξω σπουδαία μουσική και να βιώσω κάτι νέο. Αν δεν έπαιζα τα τύμπανα, κάποιος άλλος θα τα έπαιζε.

 

Προσπαθούσα να καταλάβω όλα τα ανάμεικτα συναισθήματα από τους οπαδούς. Αλλά ήμουν εκεί για να κάνω την καλύτερη δουλειά που μπορούσα και να δώσω στον κόσμο την εμπειρία να ακούσει αυτά τα κομμάτια. Πιστεύω ότι το έκανα αυτό. Νομίζω ότι ο κόσμος έφευγε ευχαριστημένος και διασκεδάζοντας με όσα έφερα.

 

 

Rock Overdose: Έχεις κάνει τόσα πολλά άλμπουμ μέσα στα χρόνια, σε διαφορετικά στυλ, πόσο εύκολο είναι για ένα ντράμερ να προσαρμοστεί στις ανάγκες ενός συγκροτήματος και πόσο μπορεί να συνεισφέρει στο συνολικό αποτέλεσμα γενικά; Ποιο ήταν το πιο απαιτητικό άλμπουμ που έκανες και για ποιους λόγους;

 

Daray: Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το τελευταίο Dimmu Borgir άλμπουμ, το ''Eonian''. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το καλύτερο άλμπουμ που έχω ηχογραφήσει στη ζωή μου. Προετοιμαζόμουν για τη διαδικασία στο στούντιο για μεγάλο διάστημα. Εννοώ ''προετοιμαζόμουν'' ότι δεν ήταν απλά για να παίξω τα τύμπανα, αλλά επίσης με το γυμναστήριο, έκανα τζόγκινγκ. Ήθελα να είμαι στο στούντιο στην καλύτερη φυσική και νοητική κατάσταση. Είχα τα πάντα σχεδιασμένα, πως έπρεπε να παίξω, τι θα παίξω σε ποια τύμπανα, ποιο κομμάτι θα ηχογραφήσω πρώτο και ποιο τελευταίο. Ήμουν 100% προετοιμασμένος.

 

 

Rock Overdose: Το δελτίο τύπου που έλαβα ανακοινώνει ότι είσαι ανοιχτός για session ντράμερ για περιοδείες. Πόσο εύκολο είναι να οργανώσεις το πρόγραμμα σου με της διάφορες μπάντες που παίζεις και πόσο δύσκολο είναι να αποφύγεις πιθανή αντιδικία μέσω πιθανών παράλληλων περιοδειών από τις προαναφερθείσες μπάντες;

 

Daray: Είμαι επαγγελματίας μουσικός-ντράμερ. Δεν κάνω τίποτα άλλο στη ζωή μου. Η μουσική είναι το χόμπι μου και η δουλειά μου. Αγαπώ το να παίζω με διαφορετικούς μουσικούς. Είναι πάντα ένα μεγάλο μάθημα για μένα. Είμαι πάντα ανοιχτός για καλή μουσική. Αγαπώ να δουλεύω στο στούντιο. Προτιμώ να ηχογραφώ στο στούντιο από το να πάω να παίξω σε περιοδεία. Αλλά φυσικά είμαι πάντα ανοιχτός για οποιεσδήποτε προτάσεις.

 

 

Rock Overdose: Επίσης, είσαι ανοιχτός για μαθήματα σε στούντιο και drum clinics. Ποιος είναι ο πρωταρχικός σου κανόνας σ'αυτά τα clinics; Εστιάζεις στην τεχνική, την ταχύτητα, τη δύναμη χτυπήματος ή μία μίξη όλων αυτών; Αναγνωρίζεις την δυνατότητα σε ένα νέο παιδί που έρχεται να διδαχθεί από σένα και αν ναι, τι είδους συμβουλές τους προσφέρεις;

 

Daray: Μιλάω λιγότερο και λιγότερο για την τεχνική και περισσότερο στο πως να είσαι καλός άνθρωπος. Φυσικά η τεχνική είναι σημαντική. Βλέπω πολλούς καλούς ντράμερ στο Youtube, αλλά δε μπορούν να βρουν δουλειά. Υπάρχουν πολλά μαθήματα στο πως να παίξεις καλά τύμπανα, αλλά δεν υπάρχει κανένα στο πως να βρεις δουλειά. Μιλάω για τα προβλήματα με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Μιλάω για το τι να κάνουν και να μη χάνουν χρόνο με τις περιοδείες. Ξέρω ότι ακούγεται λίγο σαν ''τίποτα νέο και όλοι το ξέρουν αυτό'', αλλά κανείς δε θέλει να μιλήσει γι'αυτό, ειδικά με τους νέους ανθρώπους είναι ένα θέμα-ταμπού. Θέλω να το αλλάξω.

 

 

Rock Overdose: Ο κόσμος θα χαιρόταν να μάθει πως άρχισες να θέλεις να γίνεις ντράμερ. Ο καθένας έχει ένα ήρωα και μία επιρροή, είτε επί προσωπικού είτε ολόκληρο συγκρότημα. Για παράδειγμα αν μάθαινα κιθάρα, θα ήθελα να παίξω σαν τον James Hetfield. Ποιες ήταν οι επιρροές σου και υπάρχουν κάποιοι νέοι παίχτες που να σου έχουν τραβήξει την προσοχή;

 

Daray: Ήμουν 6 χρονών και μαζί με τον Orion (Behemoth) ήμασταν στο νηπιαγωγείο μαζί και ακούγαμε το συγκρότημα που λέγεται Europe και το τραγούδι ''The Final Countdown''. Προσποιούμασταν ότι είμαστε στη σκηνή και παίζουμε σε συναυλία. Πάντα έβαζα δύο καρέκλες και έπαιρνα δύο μολύβια κι έπαιζα ''εκείνα τα τύμπανα''. Θυμάμαι το βίντεο και ότι ο ντράμερ ήταν πίσω από ένα πελώριο σετ στο μεγάλο riser των τυμπάνων και ήταν στη μέση.

 

Υπάρχουν τόσα πολλά μουσικά είδωλα. Το τωρινό μου είδωλο είναι ο Μario Duplantier από τους Gojira.

 

 

Rock Overdose: Αχρείαστο να σου πω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το επερχόμενο άλμπουμ των Dimmu Borgir, το ''Eonian''. Βγαίνει σε περίπου δύο μήνες, είναι το πρώτο άλμπουμ για τη μπάντα μετά από 8 χρόνια. Πρώτα απ'όλα, θα ρωτήσω, γιατί τόση καθυστέρηση; Επίσης, δεν είναι λίγο ριψοκίνδυνο να έχετε τόσο μεγάλη απουσία; Oι Dimmu Borgir είναι μεγάλη μπάντα, αλλά ο κόσμος τείνει να ξεχνάει μπάντες όταν δεν υπάρχει υλικό!

 

Daray: H μπάντα είχε πολλά προβλήματα με ''συνεργάτες εντός δουλειάς'' οι οποίοι τελικά άλλαξαν. Υπάρχει νέο management, νέο crew, νέα ενέργεια και δύναμη στην ομάδα. Δεν ξέρω αν τόσο μεγάλη καθυστέρηση είναι ριψοκίνδυνη, θα δούμε. Πήρε μερικό χρόνο, αλλά η γνώμη μου ήταν ότι άξιζε τον κόπο.

 

 

Rock Overdose: Μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει το ''Interdimensional Summit'' από το ''Eonian''. Αρκετά παράξενο και ιδιαίτερα συμφωνικό κομμάτι για τη μπάντα. Μια και δεν έχουμε ακούσει όλο το άλμπουμ ακόμα, ποιο είναι το συναίσθημα που παράγει και τι θα πρέπει να περιμένουν οι οπαδοί των Dimmu Borgir από αυτό;

 

Daray: Yπάρχει μία νέα, καλύτερη ποιότητα. Η δομή των κομματιών που θυμίζει τα πρώτα άλμπουμ των Dimmu Borgir. Υπάρχουν πολλά πλήκτρα και χορωδίες. Υπάρχουν λίγα κομμάτια που είναι πολύ γρήγορα, blasts στα 270 bpm. Για μένα το άλμπουμ ακούγεται σαν παλιοί καλοί Dimmu, αλλά ηχογραφημένο με ένα μοντέρνο ήχο.

 

 

Rock Overdose: Aπό όλα τα άλμπουμ που έκανες ως τώρα, το ''Impressions In Blood'' των Vader και το ''God The Lux'' των Vesania είναι για μένα τα καλύτερα στα οποία έπαιξες. Ποια από όλες τις συμμετοχές σου είναι η πιο ξεχωριστή για σένα και υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πληροφορία από κάποια ηχογράφηση που έκανες που μπορεί να ενδιαφέρει τους οπαδούς;

 

Daray: Κάθε άλμπουμ είναι πολύ σημαντικό για μένα. Έβαλα πολύ δουλειά και ενέργεια σε κάθε άλμπουμ. Κάποια είναι περισσότερο δημοφιλή, κάποια όχι. Είναι δύσκολο να κρίνω ποιο είναι ξεχωριστό και το καλύτερο για μένα. Αφήνω τους οπαδούς να έχουν την ευκαιρία να τα ακούσουν όλα και να διαλέξουν κάποιο ξεχωριστό για τους εαυτούς τους.

 

 

Rock Overdose: Ήταν ευχαρίστηση μου να έχω αυτή την κουβέντα μαζί σου. Ελπίζω να σε δούμε στην Ελλάδα μία μέρα, έχεις κάποια ανάμνηση από τις συναυλίες που έκανες στη χώρα μας; Ποια είναι τα σχέδια σου πριν ή μετά την περιοδεία των Hunter;

 

Daray: Γνωρίζω πολύ καλά τα παιδία από τους Septic Flesh, τους Rotting Christ και τον Γιώργο Κόλλια.

Θυμάμαι τον καλό καιρό, το καλό φαγητό και το ''έλα μαλάκα''.

Επί τη ευκαιρία, συνήθως πάω διακοπές στην Ελλάδα.

 

 

Rock Overdose: Πρόσθεσε ότι θέλεις, ελπίζουμε να σε ακούσουμε σε πολλά ακόμα άλμπουμ στο μέλλον!

 

Daray: Σε ευχαριστώ γι'αυτή τη συνέντευξη, σας ευχαριστώ για την υποστήριξη σας, ελπίζω να σας δω σύντομα για κάποιες συναυλίες στην Ελλάδα.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

Comments