Dave Wyndorf (MONSTER MAGNET) στο Rock Overdose:” Ελλάδα, σ’ αγαπώ! Είστε τέλειοι”.

Με αφορμή τον καινούργιο δίσκο των Αμερικανών rockers MONSTER MAGNET “Mindfucker”, το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον ιδρυτή και master mind της μπάντας Dave Wyndorf.

 

 

Rock Overdose: Γεια, Dave! Τηλεφωνώ από την Ελλάδα, για το Rock Overdose.

 

Monster Magnet: Ωραία! Πώς είσαι;

 

 

Rock Overdose: Μια χαρά, ευχαριστώ! Πώς πάνε τα πράγματα για το συγκρότημα αυτές τις μέρες;

 

Monster Magnet: Καλά! Τώρα ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μερικές εμφανίσεις εδώ, και το νέο άλμπουμ, το “Mindfucker”, θα κυκλοφορήσει σε δύο βδομάδες. Θα δώσουμε και κάποιες συναυλίες στη Νέα Υόρκη, στο New Jersey και στη Φιλαδέλφεια.

 

 

Rock Overdose: Ελπίζουμε να σας δούμε και πάλι στην Ελλάδα!

 

Monster Magnet: Ναι, σίγουρα θα έρθουμε στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Αν όχι φέτος, τότε σίγουρα του χρόνου.

 

 

Rock Overdose: Να υποθέσω ότι έχετε ωραίες αναμνήσεις από την τελευταία σας επίσκεψη.

 

Monster Magnet: Βέβαια! Ειλικρινά, η Ελλάδα είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για συναυλίες επειδή – πρώτον – οι άνθρωποι είναι πραγματικά καλοί και χαλαροί, και – δεύτερον – έχει το πιο γ**’ατο φαγητό που έχω φάει στη ζωή μου! Το φαγητό είναι απίστευτα καλό! Δεν έχουμε την ευκαιρία να φάμε τόσο νόστιμο φαγητό εκεί που ζω.

 

 

Rock Overdose: Ποιο είναι το αγαπημένο σου, το σουβλάκι, ή μήπως η φέτα;

 

Monster Magnet: Ω ναι, η φέτα, και οι ελιές, και… Κάτι γίνεται μ’ αυτό το λάδι και τα φαγητά έχουν αυτή τη γεύση. Ταξιδεύω αρκετά, οπότε δεν λέω αερολογίες· είναι η καλύτερη φέτα που έχω φάει ποτέ. Ειλικρινά, μου ‘ρχεται να ακυρώσω τη συναυλία στη Γερμανία για να μείνω στην Ελλάδα την επόμενη μέρα και να φάω! Αυτό θα ‘ταν το ιδανικό.

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, πείτε μας για το νέο άλμπουμ, το “Mindfucker”.

 

Monster Magnet: Είναι ένα άμεσο, rock'n'roll, άλμπουμ. Ήθελα να κάνω κάτι άμεσο και εστιασμένο, κάτι που θα μπορούσαμε να αποδώσουμε στις συναυλίες, και με το οποίο να μπορέσουμε να περιοδεύσουμε αρκετά εύκολα.

 

 

Rock Overdose: Είναι μια «επιστροφή στις ρίζες σας», όπως ακριβώς είχατε πει;

 

Monster Magnet: Ναι, κατά κάποιο τρόπο. Είναι σκόπιμα απλοποιημένο. Οι τελευταίοι δύο δίσκοι που έκανα είχαν μεγάλη διάρκεια και ήταν μια πολύ εγκεφαλική space rock, συμπεριλαμβάνοντας παράξενες και μελαγχολικές αποχρώσεις. Ήθελα να μην κάνω κάτι παρόμοιο, ήθελα να είναι απλοποιημένο. Είναι καλό για το μυαλό να κάνει και τα δύο πράγματα, παρά να μένει κολλημένο. Θα μπορούσα να επιμείνω στην space rock και να αποχαυνωθώ σ’ εκείνο. Το συγκρότημα, λοιπόν, συμφώνησε.

 

 

Rock Overdose: Και η διασκευή που διαλέξατε;

 

Monster Magnet: Η διασκευή; Ναι, ταίριαξε αρκετά ωραία. Είναι μέσα από έναν από τους αγαπημένους μου δίσκους, το “Captain Lockhead And The Starfighters” (1974) του Robert Calvert- εκείνος ήταν ο τραγουδιστής των Hawkwind. Απλά φοβερή rock'n'roll, και είναι τόσο απλή και απίστευτη που απλά δεν πιστεύω ότι θα ήταν ποτέ τόσο εύκολο να γράψει κανείς ένα τέτοιο κομμάτι.

 

Μου αρέσει να κάνω διασκευές παλιών κομματιών στους δίσκους μας επειδή είναι κάποια παλιά κομμάτια που πρέπει να διατηρηθούν. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος ήχος σε κάποια παλιά rock άλμπουμ που δεν είναι δημοφιλή – δεν είναι όλα τα άλμπουμ δημοφιλή – όπως το “Led Zeppelin II” (1969). Επομένως, κάποια κομμάτια ξεχνιούνται και, μερικές φορές, το θεωρώ καθήκον μου να κρατήσω αυτά τα κομμάτια ζωντανά.

 

 

Rock Overdose: Επίσης, μέχρι στιγμής, έχετε κυκλοφορήσει δύο single και δύο βίντεο από το άλμπουμ.

 

Monster Magnet: Ναι, ένα για το “Mindfucker” και ένα για το “Ejection”, και θα υπάρξει και ένα lyric βίντεο για το “I'm God”.

 

 

Rock Overdose: Και πότε θα δημοσιευτεί;

 

Monster Magnet: Σύντομα. Κάπου μέσα στην επόμενη βδομάδα, ή τη μεθεπόμενη.

 

 

Rock Overdose: Αναφορικά με τον τίτλο του δίσκου, θέλατε να δηλώσετε κάτι με αυτόν;

 

Monster Magnet: Θέλαμε να πούμε κάτι που να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό, με μόνο μια λέξη, ένα όνομα που θα ήταν φοβερό. Χρησιμοποιώ τον όρο “mindfucker” από τότε που ήμουν 14 χρονών. Μπορούσες να περιγράψεις πράγματα όπως «η γκόμενα μου μού γ**ησε το σύστημα, δεν ξέρω τί συμβαίνει», καθώς και, «η κυβέρνηση μας βάζει φόρους και μας στέλνει να πολεμήσουμε, απλά μας γ**άει το μυαλό». Ξεκάθαρα λέξη στο στυλ των Beavis and Butthead. Τη χρησιμοποιώ συνέχεια όλη μου τη ζωή.

 

Το κομμάτι, λοιπόν, το έγραψα για μια γκόμενα· όσο, όμως, η όλη κατάσταση με τον Trump εκτυλισσόταν και ο κόσμος αποτρελάθηκε και έφυγε ολοταχώς προς τη Δεξιά, σκέφτηκα ότι ήταν κι αυτό “mindfucker”. Έτσι, λοιπόν, έχει δύο σημασίες.

 

 

Rock Overdose: Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του “Last Patrol” (2013). Γιατί χρειάστηκε τόσος χρόνος για την νέα σας κυκλοφορία;

 

Monster Magnet: Έκανα αναθεωρήσεις δύο δίσκων, πράγμα που μου πήρε περισσότερο καιρό απ’ όσο περίμενα. Μπήκα στο στούντιο και καταπιάστηκα με το “Mastermind” (2010) και το “Last Patrol”, και το έκανα επειδή είχα την επιθυμία να μπω στο στούντιο και να δουλέψω πάνω σε υλικό που είχα ήδη συνθέσει. Δεν είχα την όρεξη να συνθέσω έναν καινούργιο δίσκο. Γι’ αυτό το λόγο μου πήρε πέντε χρόνια. Θα μπορούσαν να ήταν τρία, αν δεν είχα θέματα με το πρόγραμμα μου.

 

 

Rock Overdose: Γνωρίζω ότι αυτός ο δίσκος είναι ο τελευταίος για το συμβόλαιο σας με την Napalm Records. Καταλαβαίνω ότι είναι πολύ νωρίς, αλλά σκέφτεστε το μέλλον; Θα συνεχίσετε σε αυτή τη δισκογραφική;

 

Monster Magnet: Ναι, βέβαια, θα το συζητήσουμε. Τώρα που βγήκε ο νέος δίσκος, είμαι σίγουρος ότι θα συζητήσουμε σχετικά με το μέλλον. Το μέλλον μου είναι περισσότεροι δίσκοι, οπότε, αν το επιθυμούν, θα το κάνω.

 

 

Rock Overdose: Κάποια προσωπική δουλειά; Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι δικό σας με άλλους μουσικούς;

 

Monster Magnet: Ίσως να κάνω ένα περίεργο solo άλμπουμ. Καιρό τώρα σχεδιάζω να κάνω κάτι, θα ήταν πραγματικά διασκεδαστικό. Θα το σκεφτώ. Τώρα, όμως, υπάρχει ένα συμβόλαιο. Αργότερα, θα το σκεφτώ κι εκείνο το άλμπουμ. Ίσως να προσθέσω λίγο πιάνο, κάποια περίεργα όργανα…

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα σχέδια σας για περιοδεία;

 

Monster Magnet: Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει σε δύο βδομάδες και θα κάνουμε κάποιες εμφανίσεις στην περιοχή μας, στη Νέα Υόρκη, στο New Jersey και στη Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ. Αργότερα, θα περιοδεύσουμε στην Ευρώπη τον Μάιο και θα βρισκόμαστε στην Ευρώπη για ένα μήνα, ίσως και πέντε βδομάδες. [Θα βρεθούμε] στα περισσότερα μέρη της Ευρώπης. Κατόπιν, θα κάνουμε την Αμερικανική μας περιοδεία, δηλαδή σε Καναδά και ΗΠΑ, και μετά Λατινική Αμερική, Αυστραλία… Θα πάμε παντού!

 

 

Rock Overdose: Σχετικά με το μέλλον του συγκροτήματος, πώς σκέφτεστε τους Monster Magnet, ας πούμε, σε δέκα χρόνια από τώρα;

 

Monster Magnet: Δε θέλω να σκέφτομαι [τι θα έχει γίνει] σε δέκα χρόνια από τώρα, το βρίσκω τρομακτικό! Έχω συνηθίσει να σκέφτομαι για την επόμενη χρονιά. Ας δούμε, λοιπόν. Ξέρω ότι θα συνθέτουμε μουσική, εκτός κι αν πέσω από τις σκάλες ή με χτυπήσει νταλίκα.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν κάποια άλλα νέα που θα θέλατε να μοιραστείτε μέσα από αυτή τη συνέντευξη;

 

Monster Magnet: Όχι, πιστεύω πως τα καλύψαμε όλα: το καινούργιο άλμπουμ, την περιοδεία, τα βίντεο. Όλα καλά από μένα!

 

 

Rock Overdose: Θα θέλατε να αφήσετε ένα μήνυμα για τους οπαδούς σας, ιδιαίτερα στην Ελλάδα;

 

Monster Magnet: Ναι! Ελλάδα, σ’ αγαπώ! Οι Monster Magnet σας αγαπούν και θα επανέλθουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Ειλικρινά, δεν είναι ψέμα, είναι ένα από τα αγαπημένα μου μέρη για συναυλίες. Είστε τέλειοι. Είναι το μοναδικό μέρος που μπορώ πραγματικά να αγκαλιάσω έναν άνδρα, να πω, «έλα εδώ, ας αγκαλιαστούμε».

 

 

Rock Overdose: Τέλεια! Πριν να κλείσουμε, θα θέλαμε τη γνώμη σας για τη metal μουσική. Θα υπάρξουν συγκροτήματα όπως οι Judas Priest ή οι Black Sabbath στο μέλλον;

 

Monster Magnet: Υπάρχουν πολλά metal που μου αρέσουν και υπάρχει και metal που δε μου αρέσει. Τείνω προς κάτι μελωδικό· τώρα είμαι οπαδός της stoner doom. Όσον αφορά στη metal, μου αρέσει να έχει μια απόκοσμη αίσθηση. Μου αρέσουν τα ωραία φωνητικά, δεν τρελαίνομαι δηλαδή για καθαρή σκληρότητα και ανθρώπους που κραυγάζουν «UUUURGHHH». Ωστόσο, για όλα υπάρχουν περιθώρια.

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, σ’ ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου. Ελπίζω να σας δούμε την επόμενη, ή τη μεθεπόμενη, χρονιά στην Ελλάδα.

 

Monster Magnet: Ήταν χαρά μου που μιλήσαμε, φίλε! Τα λέμε!

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Ζήσης Πετκανάς

 

Απομαγνητοφώνηση
Δημήτρης Αλόρας

 

Μετάφραση
Στέργιος Γκουτσίδης

Comments