Frost (SATYRICON) στο Rock Overdose:’ Επιζητώ σθεναρά να παίξω στην Ελλάδα ξανά!’

Οι Satyricon πρόκειται να επισκεφτούν σύντομα την Ελλάδα μετά από απουσία πολλών ετών. Στο πλαίσιο του ερχομού τους και με το νέο τους άλμπουμ ''Deep Calleth Upon Deep'' να έχει κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν, ο ντράμερ Frost μιλώντας στο Rock Overdose και στον Δημήτρη Αλόρα, δίνει την οπτική του πάνω στην εξέλιξη του συγκροτήματος, ενώ δεν παραλείπει να τονίσει ότι πέρασαν όμορφα στην πρόσφατη περιοδεία τους με τους Suicidal Angels.

 

 

 

 

Rock Overdose: Πέρασαν τέσσερα χρόνια από την κυκλοφορία του ομότιτλου ''Satyricon'' άλμπουμ. Αρκετά μεγάλη περίοδος για το συγκρότημα. Πως το βλέπετε σαν άλμπουμ τώρα που έχετε ένα νέο να το διαδέχεται; Είστε πλήρως ευχαριστημένοι έτσι όπως βγήκε;

 

Frost: Είμαι σίγουρα ευχαριστημένος με το πως βγήκε το προηγούμενο μας άλμπουμ, μουσικά και ηχητικά. Είναι σπουδαίο άλμπουμ από μόνο του, και ήταν με πολλούς τρόπους το πρώτο Satyricon άλμπουμ που αληθινά έμοιαζε πλήρες. Αυτό μάλλον προέρχεται πολύ από τη δυναμική και τα προοδευτικά στοιχεία. Υποθέτω ότι τώρα ξέρουμε πως άνοιξε πόρτες σε κάτι πιo ζωτικό, ισχυρό και δυναμικό, το οποίο τελικά είχε ως αποτέλεσμα το ''Deep Calleth Upon Deep''.

 

 

 

Rock Overdose: Το νέο άλμπουμ σηματοδοτεί μία δεύτερη γέννηση για τη μπάντα, μία νέα αρχή όπως είδα κάπου να τονίζεις. Πιστεύεις ότι έκλεισε ένας κύκλος στην καριέρα σας και ανοίγει ένας άλλος με το ''Deep Calleth Upon Deep''; Κι αν ναι, γιατί είναι τόσο σημαντικό για σας;

 

Frost: Με αυτό το άλμπουμ, έχουμε μπει σε ένα διαφορετικό και μεγαλύτερο μουσικό κόσμο, όπου πολλά από τα όρια και τα εμπόδια των παλιότερων εποχών δεν υπάρχουν. Πολλά μείνανε πίσω, και πολλά προστέθηκαν, αλλά έχουμε κρατήσει την ουσία και την μουσική μας υπογραφή και είμαστε ακόμα σθεναρά συνδεδεμένοι με τις ρίζες μας.

 

 

 

Rock Overdose: Μια και δουλεύεις με τον Satyr τόσο πολλά χρόνια, πόσο εύκολα ή δύσκολα έρχεται στη ζωή ένα κομμάτι Satyricon; Υποθέτω ότι επικοινωνείτε με κλειστά μάτια, αλλά ποιο είναι το κλίμα που οδηγεί σε ένα τελικό αποτέλεσμα για μία συγκεκριμένη σύνθεση κάθε φορά;

 

Frost: Τα περισσότερα κομμάτια στο νέο δίσκο έχουν προκύψει από μία ιδιαίτερα μεγάλη και σκληρή διαδικασία, συχνά ξεκινώντας με ελεύθερο τζαμάρισμα και οδηγείται σε κάτι που νιώθουμε ότι έχει δυνατότητες τραγουδιού, μετά χτίζουμε το κομμάτι σε αυτό το θεμέλιο. Αυτή τη φορά ήταν απαραίτητο για μας να βρούμε ποια ήταν η φύση και το πνεύμα σε κάθε διαφορετικό τραγούδι, και να το κρατήσουμε στο μυαλό ενώ δουλεύουμε.

 

Αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να πάμε εντός κι εκτός διαφορετικής νοοτροπίας ενώ συνθέταμε, ετοιμάζοντας και προβάροντας τα τραγούδια, το οποίο αποδείχθηκε αληθινή πρόκληση, αλλά στο τέλος οδήγησε σε ένα άλμπουμ που αποτελείται από τραγούδια που το καθένα από αυτά έχει μία πολύ δυνατή ταυτότητα και έκφραση από μόνα τους, ακόμα κι αν είναι όλα γεννημένα από την ίδια διαδικασία άλμπουμ.

 

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει καθόλου άγχος στο να δημιουργείτε ένα νέο άλμπουμ από τη στιγμή που η μπάντα έχει γίνει μεγαλύτερη σε αναγνωρισιμότητα με κάθε κυκλοφορία ή αφήνετε οποιεσδήποτε πιθανές σκέψεις και απλά συγκεντρώνεστε σ'αυτό που είναι να έρθει; Πόσο σας πήρε η διαδικασία ηχογραφήσεων γενικά;

 

Frost: Πάντα απαιτούμε από τους εαυτούς μας να αναπτυχθούμε και να βελτιωθούμε από άλμπουμ σε άλμπουμ, αφορά σταθερά να σηκώνουμε τον πήχη και να βάζουμε υψηλότερα στάνταρ. Η ηχογράφηση αυτή καθαυτή πήρε μερικούς μήνες γενικά!

 

 

 

Rock Overdose: Υποθέτω όλοι πρέπει να έχουν κάνει μία ερώτηση για το ξεχωριστό εξώφυλλο του άλμπουμ. Μου θυμίζει παλιές καλές εποχές για κάποιο λόγο, όντας ταυτόχρονα oldschool και κοιτάζοντας στο μέλλον, σαν το λιγότερο να είναι περισσότερο. Πως το διαλέξατε και υπάρχει πιθανότητα του να έχετε κάποιο παρόμοιο εξώφυλλο στο μέλλον;

 

Frost: Ο Satyr απλά έτυχε να δει αυτή την συγκεκριμένη ζωγραφιά του Edvard Munch για πρώτη φορά νωρίτερα αυτή τη φορά, και συνειδητοποίησε ότι κοιτούσε το εξώφυλλο του ''Deep Calleth Upon Deep''. Έχει ένα δυνατό οπτικό παραλληλισμό με το άλμπουμ που ήταν σχεδόν τρομακτικό, και είναι επίσης ένα φανταστικό κομμάτι τέχνης από μόνο του.

 

 

 

Rock Overdose: Νιώθω ότι κάθε σκέψη και πράξη των Satyricon κοιτούσε πάντα στο μέλλον. Θα μπορούσατε να είχατε παραμείνει μία αρχετυπική black metal μπάντα, αλλά ο ήχος εξελίχθηκε και συνεχίζει να το κάνει. Πως βλέπετε την εξέλιξη και πρόοδο σας μέσα στα χρόνια και τι συνεχίζει να σας δίνει κίνητρο για νέες ιδέες γενικώς;

 

Frost: Είμαστε γεννημένοι από ένα δημιουργικό πνεύμα, και η εξέλιξη είναι μέρος της φύσης μας. Μία μπάντα που συνεχώς αναζητά την πρόοδο δε θα μείνει ποτέ στάσιμη, και το να νιώθουμε ότι έχουμε συναρπαστικά νέα εδάφη να φτάσουμε και που ταιριάζουν στο πνεύμα των Satyricon, μας δίνει ιδιαίτερο κίνητρο.

 

 

 

Rock Overdose: Επέτρεψε μου να πω ότι το παίξιμο σου έχει περισσότερες δυναμικές και είναι περισσότερο οργανικό μέσα στα χρόνια. Φυσικά και αγαπώ τα blasts σου, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει κρυμμένη μαγεία όταν απλά χτυπάς δυνατά χωρίς να εφορμάς στα δέρματα. Θα ήθελα ένα σχόλιο στο πως αντιλαμβάνεσαι το παίξιμο σου και τί είναι πιο σημαντικό όταν έρχεται η ηχογράφηση ή το να παίξεις ζωντανά.

 

Frost: Για μένα, το να παίζω τύμπανα είναι περισσότερο με το να συνδέομαι με τη μπάντα και να συνδέομαι με τα διαφορετικά τραγούδια και το να βρω πως τα τύμπανα μπορούν να λειτουργήσουν καλά μέσα σε ένα γενικό πλαίσιο. Απλά μαθαίνω ακόμα.

 

 

 

Rock Overdose: Πρέπει να σου πω ότι αρκετός κόσμος ρωτάει τι συμβαίνει με τους 1349. Προφανώς το βαρύ σου πρόγραμμα με τους Satyricon δεν επιτρέπει κάποια κυκλοφορία αυτή τη στιγμή. Θα έχουμε κάτι νέο όταν θα βρείς ελεύθερο χρόνο;

 

Frost: Οι Satyricon αναγκαστικά μου τρώνε τον περισσότερο χρόνο μου τώρα. Οι 1349 ακόμα σχεδιάζουν να κάνουν και να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ την επόμενη χρονιά. Αυτό θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον επίσης.

 

 

 

Rock Overdose: Πρόσφατα περιοδεύσατε με τους Έλληνες συμπατριώτες μας Suicidal Angels και πρόκειται να επισκεφθείτε την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια. Θα θέλαμε να ξέρουμε τις σκέψεις σας γι'αυτή την περιοδεία, την γνώμη σας για τους Suicidal Angels και τι θα πρέπει οι Έλληνες οπαδοί σας να περιμένουν από την προσεχή σας συναυλία.

 

Frost: Επιζητώ σθεναρά να παίξω στην Ελλάδα ξανά! Πάει καιρός από τότε που ήμασταν εκεί την τελευταία φορά, και ήταν μία τρομερή εμπειρία τότε. Δε θα είναι λιγότερο σπουδαία τώρα και η μπάντα θα είναι απόλυτα φλεγόμενη. Όσο για τους Suicidal Angels, περάσαμε όμορφα περιοδεύοντας μαζί τους και σίγουρα δε μας πειράζει καθόλου λίγο καλό παλιομοδίτικο thrash metal.

 

 

 

Rock Overdose: Σ'ευχαριστώ για το χρόνο σου να απαντήσεις στις ερωτήσεις μας. Για το τέλος θα θέλαμε να ξέρουμε το πρόγραμμα της μπάντας για το υπόλοιπο του 2017 και το 2018, συν το τι σου δίνει ενδιαφέρον εκτός μπάντας και τι κάνεις για να χαλαρώνεις πριν ή μετά τις περιοδείες. Συνεχίστε αυτό που κάνετε!

 

Frost: Θα συνεχίσουμε να περιοδεύουμε στον κόσμο για τα καλά το 2018. Θα επισκεφτούμε τη χώρα σας νωρίς την επόμενη χρονιά και επίσης θα πάμε σε μέρη όπως το Iσραήλ, η Ρωσία, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και επίσης θα έχουμε άλλη μία περιοδεία στην Κεντρική Ευρώπη. Είναι όμορφο πράγμα να περιοδεύεις όταν έχεις κυκλοφορήσει ένα σπουδαίο άλμπουμ.

 

Όταν δεν είμαι σε περιοδεία τείνω να βυθίζομαι σε κώμα. Κάποιες φορές βρίσκω τον εαυτό μου να περπατάει χωρίς κατεύθυνση στα δάση, κάποιες καλομαθαίνω τον εαυτό μου σε διάφορων ειδών απολαύσεις. Τα περισσότερα εξ'αυτών πάντως είναι για να υποστηρίξω τη δουλειά.

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

Comments