GOD IS AN ASTRONAUT στο Rock Overdose: “Το album ‘Ghost Tapes #10’ είναι μια αντανάκλαση των τελευταίων 2 ετών”.

 

 

Λίγα συγκροτήματα μπορούν να περηφανεύονται ότι έχουν στιγματίσει ένα ολόκληρο είδος κι έχουν γίνει αναφορά. Ένα από αυτά τα συγκροτήματα είναι οι God Is An Astronaut, οι οποίοι έχουν γίνει συνώνυμο του Post Rock και στα 20 χρόνια της καριέρας τους έχουν καταφέρει να ντύσουν με τα ηχοτρόπια τους από ντοκυμαντέρ μέχρι πολύ προσωπικές στιγμές. Είναι επίσης από τα συγκροτήματα που λόγω του πολύ έντονου χαρακτήρα τους, χρήζουν σεβασμό από τους πάντες.

 

Στις 12 Φεβρουαρίου κυκλοφόρησαν τον 10ο δίσκο τους “Ghost Tapes #10” και με την ευκαιρία αυτή το Rock Overdose και ο Βαγγέλης Γιαννακόπουλος είχαν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κιθαρίστα, πληκτρά και τραγουδιστή των Ιρλανδών Post Rockers Torsten Kinsella.

 

 

 

Rock Overdose: Πως επηρέασε η πανδημία τους God Is An Astronaut;

 

Torsten Kinsella: Οι εποχές που ζούμε είναι πολύ παράξενες, γνωρίζαμε ότι μια επιδημία ήταν πάντα μια πιθανότητα, αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε πραγματικά ότι θα συνέβαινε στην στο μέγεθος που συμβαίνει τώρα. Είναι καταστροφικό για τις οικογένειες και για την οικονομία και η μουσική βιομηχανία είχε τον μεγαλύτερο αντίκτυπο. Η επέτειος των 15 χρόνων για το All Is Violent All Is Bright, θα γιορτάζονταν με μία περιοδεία το 2020 και έπεσε πάνω στην πανδημία οπότε αυτό μας επηρέασε πολύ οικονομικά.

 

Η  θετική πλευρά είναι ότι μπορέσαμε να επικεντρωθούμε περισσότερο σε γράψιμο νέας μουσικής, τον πειραματισμό και τις ηχογραφήσεις. Κάναμε πρόβες σε παλιά τραγούδια, που δεν έχουμε παίξει εδώ και πολύ καιρό. Είναι σημαντικό να μετατρέψεις ένα αρνητικό σε θετικό. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού για το "Ghost Tapes #10" είχε γραφτεί πριν από την πανδημία, αλλά το ηχογραφήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας οπότε κατά ένα βαθμό έχει αντικατοπτρίσει το σύνδρομο του εγκλεισμού, στην ένταση της ηχογράφησης.

 

 

 

 

Rock Overdose: Έχουμε δει αρκετά συγκροτήματα να εκμεταλλεύονται αυτό το διάστημα και να ανακαλύπτουν και άλλα καλλιτεχνικά μονοπάτια. Εσείς καταφέρατε να ανοίξετε καινούργιους δρόμους ή αφοσιωθήκατε στην δημιουργία του νέου album;

 

Torsten Kinsella: Εκμεταλλευτήκαμε το μεγαλύτερο μέρος αυτού του διαλλείματος, αρπάξαμε την ευκαιρία να πειραματιστούμε με ενισχυτές και πετάλια με αποτέλεσμα να επανασχεδιάσουμε τον ήχο μας και πλέον δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ψηφιακά modelers ενισχυτών. Ο νέος ήχος είναι πιο ωμός και πιο ζωντανός. Κάναμε πρόβα το άλμπουμ για 2 μήνες πριν από την ηχογράφηση τον περασμένο Μάιο, κάτι που δεν έχουμε κάνει ποτέ πριν.

 

Συνήθως προβάραμε και ηχογραφούσαμε ταυτόχρονα. Οι πρόβες αποδείχθηκαν ένα τεράστιο όφελος, μάθαμε πολλά και κάναμε πολλές αλλαγές στη συγγραφή τραγουδιών, τις ρυθμίσεις στον εξοπλισμό μας και τις μελωδίες. Όταν ήρθε η ώρα να το ηχογραφήσουμε, θέλαμε να εστιάσουμε στα φυσικά όργανα και λίγο λιγότερο στα ηλεκτρονικά .Όλα ηχογραφήθηκαν σε 1 εβδομάδα χωρίς overdubs που ήταν μια πολύ διαφορετική προσέγγιση για εμάς.

 

 

 

Rock Overdose: Μέχρι τώρα έχετε κυκλοφορήσει 3 βίντεο από το άλμπουμ (Burial, Fade και Adrift). Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το κάθε βίντεο;

 

Torsten Kinsella: Μας άρεσε η ιδέα να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό για τα βίντεο για το "Ghost Tapes #10"μαζί με το "Chariot of Black Moth" γνωστό για τα σκοτεινά ασπρόμαυρα βίντεο του, τα οποία είναι γνωστά στους κύκλους του Black Metal και σε άλλα Underground είδη. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται σαν μια ασυνήθιστη συνεργασία, αλλά το στυλ του ταίριαξε με τη μουσική μας, σαν μια συμβίωση ήχου και οπτικής αναπαράσταση. Δεν μπορώ να δώσω άλλη περιγραφή για το νόημα του Jakub πίσω από τα βίντεο, καθώς δεν ενδιαφέρεται να το συζητήσουμε, αισθάνεται έντονα πως ό, τι πρέπει να ξέρετε είναι όλα στα βίντεο και οφείλουμε να το σεβαστούμε.

 

 

 

 

Rock Overdose: Κάθε δίσκος των God Is An Astronaut έχει μία ιστορία να πει. Ποια είναι η ιστορία πίσω από το Ghost Tapes #10;

 

Torsten Kinsella: To "Ghost Tapes #10" δεν είναι γραμμένο για ένα συγκεκριμένο γεγονός, αλλά είναι περισσότερο  μια αντανάκλαση των τελευταίων 2 ετών που είναι άνευ προηγουμένου για εμάς. Το τελευταίο μας live ήταν στη Βοστώνη πριν από σχεδόν 16 μήνες και όπως ανέφερα νωρίτερα η επετειακή περιοδεία toy All is violent το 2020 δεν έγινε λόγω της πανδημίας και αυτό ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικό γιατί δεν είχαμε πολλές περιοδείες το 2019, η σκανδιναβική περιοδεία είχε αποτύχει τον Απρίλιο και η περιοδεία των ΗΠΑ το φθινόπωρο μας κόστισε πολλά χρήματα. Όταν επιστρέψαμε πίσω είχαμε πάρα πολύ ένταση όποτε το να γράψεις μουσική με πολύ μεγάλη ένταση ήταν φυσικό επόμενο. Το "Burial" ήταν το πρώτο τραγούδι που γράψαμε για το "Ghost Tapes #10" που αγγίζει την συνέχεια του "Epitaph" που γράφτηκε στη μνήμη του 7-χρονου ξαδέλφου μας "Oisín". Το "Burial" είναι η μετάβαση μεταξύ των δύο άλμπουμ. Το "Adrift" γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε ίσως υποσυνείδητα γράφτηκε για την κατάσταση του Κόσμου που είναι έρμαιο

 

 

 

 

Rock Overdose: Το άλμπουμ "Epitaph" ήταν μια από τις πιο σκοτεινές στιγμές του συγκροτήματος. Εκφράζοντας όλα αυτά τα σκοτεινά συναισθήματα είναι σαν μια θεραπεία για το συγκρότημα ή νομίζετε ότι στιγματίζεται η δημιουργικότητα σας για πάντα;

 

Torsten Kinsella: Γράφουμε πάντα μουσική για τα γεγονότα που βιώνουμε. Για εμάς, το γράψιμο και το να παίζουμε μουσική ήταν πάντα μια κάθαρση. Το "Epitaph" ήταν ο τρόπος μας να πούμε αντίο και να προσπαθήσουμε να συμβιβαστούμε με αυτή την πιο τραγική ακατανόητη απώλεια. Η μουσική μερικές φορές μπορεί να μεταφέρει ένα συναίσθημα όταν οι λέξεις αποτυγχάνουν.

 

 

 

Rock Overdose: Το Ghost Tapes #10 είναι κάτι σαν μια κάθαρση για το συγκρότημα ή ένα εντελώς νέο δημιουργικό κεφάλαιο;

 

Torsten Kinsella: Στυλιστικά έχει ανοίξει μερικές νέες πόρτες για μας  για να εξερευνήσουμε και  ενδεχομένως να  συνεχίσουμε να εστιάζουμε σε ένα πιο ωμό ήχο στο μέλλον. Ένα πράγμα που δεν θα αλλάξει ποτέ είναι ότι η μουσική πρέπει να αντιπροσωπεύει αυτό που αισθανόμαστε, βιώνουμε στη ζωή μας, αλλιώς είναι πραγματικά στυλ πάνω από το περιεχόμενο και όταν σε πάρει αυτός ο κατήφορος, τότε απλά βρίσκεσαι στο σημείο που απλά εξυπηρετείς τα γούστα του κόσμου.

 

 

 

Rock Overdose: Πώς πιστεύετε ότι η πολιτική κατάσταση στην Ιρλανδία επηρέασε τη μουσική και τη δημιουργικότητα του συγκροτήματος;

 

Torsten Kinsella: Ποτέ δεν βρίσκω την πολιτική πηγή έμπνευσης, οι επιρροές μας είναι πιο εσωστρεφείς. Κάθε άλμπουμ διαμορφώνεται από τα γεγονότα που βιώνουμε στη ζωή μας που  είναι η κύρια πηγή της έμπνευσής μας.

 

 

Rock Overdose: Έχετε καταφέρει ένα αρκετά αξιόλογο airplay στο MTV και η μουσική σας είναι πολύ μακριά από αυτό που λέμε "εύκολο άκουσμα". Πού νομίζεις ότι σχετίζεται αυτό;

 

Torsten Kinsella: Είναι σημαντικό να καθοριστεί ότι ήταν πριν από 17 χρόνια, όταν το MTV έπαιζε σωστή μουσική. Κάποιες εκπομπές δυστηχώς δεν υπάρχουν πια, όπως μία εκπομπή 120 λεπτών που είχε , η οποία προωθούσε undergound καλλιτέχνες. To  MTV πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει όλη την underground σκηνή και έχει πάει ακόμη χειρότερα από τότε. Δεν παίζουν μουσική καθόλου πια, καθιστώντας τους εντελώς άνευ σημασίας στα μάτια μου.

 

 

 

 

Rock Overdose: Σκεφτήκατε ποτέ να προσθέσετε έναν μόνιμο τραγουδιστή στο συγκρότημα;

 

Torsten Kinsella: Όχι, όταν ξεκινήσαμε τους "God Is An Astronaut" το 2002, το πρώτο μας άλμπουμ 'The End of the Beginning' αρχικά προοριζόταν ως το τελευταίο μας αντίο στη μουσική βιομηχανία, αφού προσπαθήσαμε για 10 χρόνια να υπογράψουμε κάποιο συμβόλαιο. Αποφασίσαμε ότι απλά θέλαμε να τελειώσουμε με κάτι για το οποίο ήμασταν πραγματικά υπερήφανοι, κάτι για το οποίο μας άρεσε και να ξεχάσουμε αυτό που περίμενε κάποιος από εμάς, κριτικοί, εταιρείες κλπ. Έχουμε κρατήσει αυτό το ήθος και ποτέ δεν σκεφτήκαμε κάτι άλλο από τότε. Γνωρίζουμε ότι απευθυνόμαστε  σε εξειδικευμένες ακροατήριο, αλλά είναι αυτό που μας αρέσει και κάνουμε καλά

 

 

 

Rock Overdose: Πόσο πιστεύετε ότι έχει εξελιχθεί το Post Rock από το 2000 μέχρι σήμερα;

 

Torsten Kinsella: Είναι ειρωνικό όταν βλέπεις μια τάση αναβίωσης του Post Punk και να υποστηρίζεται σήμερα από τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης στην αναζήτησή τους για την προώθηση κάτι νέο και φρέσκο, αλλά στη συνέχεια συμπεριφέρονται σνομπ και αναρωτιούνται αν το Post Rock εξελίσσεται. Μπορείτε να υποστηρίξετε ότι το Post Rock έχει γίνει τόσο διαφορετικό που έχει συνδυάσει με επιτυχία τα πάντα, από Avant Garde, Trad, Ethnic, Progressive Rock, Shoegaze, Punk, Jazz, ηλεκτρονικό ήχο, Metal μέχρι και ορχηστρική μουσική αλλά και πάλι θα βρεις κάποιους να σου πουν ότι ακόμα το Post Rock ακούγεται ίδιο.

 

Όσο για το αν το Post Rock επαναλαμβάνεται, αυτό είναι ένα κοινό πρόβλημα που έχουν όλα τα είδη μουσικής και κατά μία έννοα είναι αλήθεια. Κάνουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια να μην επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας. Είναι πολύ σημαντικό να προκαλούμε τους εαυτούς μας και να κρατάμε το κοινό κοντά μας.

 

 

 

 

Rock Overdose: Αν έπρεπε να διαλέξεις 2 συγκροτήματα για να κάνεις περιοδεία, ποια θα ήταν;

 

Torsten Kinsella: Οι Cure και οι My Bloody Valentine.

 

 

Rock Overdose: Πείτε μας 5 δίσκους που νομίζετε ότι έχουν επηρεάσει τη μουσική σας περισσότερο.

 

Torsten Kinsella: Θα είμαι ειλικρινής κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 & της δεκαετίας του '90 ακούγαμε μια τεράστια ποικιλία μουσικής από Thrash Metal, Grunge, Industrial, Punk, New Wave και Electronica. Συγκροτήματα όπως Metallica (Master of Puppets), The Cure (Disintegration), NIN (The downward Spiral), Massive Attack (Mezzanine), My Bloody Valentine (Loveless). Ως νέοι που ξεκινούν, θέλαμε να μιμηθούμε τους συνομηλίκους μας, αλλά φτάνεις ένα σημείο ωριμότητας όπου η μουσική γίνεται το δικό σου ταξίδι και όχι κάποιου άλλου.

 

 

Rock Overdose: Κατά τη διάρκεια των ζωντανών σας εμφανίσεων, η σιωπή στο  κοινό είναι αξιοσημείωτη. Έχω βρεθεί σε αρκετά live όπου το κοινό δεν σέβεται τα πιο "ήσυχα" μέρη και υπάρχει πολύ ενοχλητικός θόρυβος. Πώς πιστεύετε ότι χτίσατε αυτόν τον σεβασμό;

 

Torsten Kinsella: Το κοινό μας είναι εκλεπτυσμένοι ακροατές και έρχονται να ακούσουν και να παρακολουθήσουν, όχι να μιλήσουν μεταξύ τους. Στο παρελθόν, όταν το κοινό μιλούσε κατά την διάρκεια της παράστασης, εμείς ανεβάζαμε την ένταση μέχρι να μην μπορούν να φωνάξουν άλλο. Αλλά λέγοντας ότι μια ζωντανή εμφάνιση έχει πολλές πτυχές έχει και την κοινωνικοποίηση που είναι ένα μεγάλο μέρος της. Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ξεκάθαρο ότι λείπει.

 

 

Rock Overdose: Κάτι που θέλετε να πείτε στους fans σας στην Ελλάδα;

 

Torsten Kinsella: Ελπίζουμε πραγματικά να απολαύσετε το νέο άλμπουμ και ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα και πάλι μόλις τελειώσει αυτή η πανδημία που ελπίζουμε ότι θα είναι φέτος, αλλά πιθανότατα θα είναι του χρόνου, μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς.
Να προσέχετε
Torsten - GIAA

 

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη-Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννακόπουλος

 

Comments