Hansi Kursch (BLIND GUARDIAN) στο Rock Overdose: “Στο Chania Rock Festival θα ζήσουμε μια νύχτα που δεν θα την ξεχάσουμε”

Οι Blind Guardian είναι μοναδικοί στο είδος τους. Έχουν κομμάτια-ύμνους, έχουν μια εξαιρετική πορεία στο metal, είναι απίστευτα ανοικτόμυαλοι και πρωτοποριακοί και φυσικά, είναι από τα αγαπημένα συγκροτήματα του ελληνικού κοινού. Με αφορμή, λοιπόν, την επίσκεψή τους στο Chania Rock Festival, στην Κρήτη, το Rock Overdose και ο Κωνσταντίνος Σωτηρέλης μίλησαν με τον τραγουδιστή της μπάντας, Hansi Kursch σχετικά με το φεστιβάλ, το επερχόμενο ορχηστρικό άλμπουμ της μπάντας, καθώς και το επόμενο άλμπουμ, το οποίο σιγά σιγά ετοιμάζεται! Απολαύστε τον!

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα και καλώς ήρθατε στο Rock Overdose. Σε τι στάδιο βρίσκεται η μπάντα αυτήν την περίοδο;

 

Hansi Kursch: Τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά εδώ. Κάνουμε τις τελευταίες προετοιμασίες πριν φύγουμε για το Chania Rock Festival. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και σε εξαιρετικά καλή διάθεση. Συγχρόνως, προσπαθούμε να είμαστε όσο πιο παραγωγικοί γίνεται. Ξεκινήσαμε την σύνθεση νέων κομματιών, κάνουμε τις πρώτες δραστηριότητες που ασχολούνται με την παραγωγή, για τα επόμενα δύο studio project μας και εκτός αυτού, περνάμε χρόνο με τις οικογένειές μας.

 

Rock Overdose: Πώς αισθάνεστε που θα εμφανιστείτε στο Chania Rock Festival και θα επισκεφτείτε την χώρα μας ακόμη μια φορά;

 

Hansi Kursch: Αισθανόμαστε πολύ προνομιούχοι. Κάθε εμπειρία μας στην Ελλάδα είναι και λίγο διαφορετική, αλλά στο τέλος είναι πάντα λες και επισκέπτεσαι έναν παλιό φίλο, τον οποίο γνωρίζεις εδώ και πολύ καιρό, αλλά τον βλέπεις σπάνια. Στην Κρήτη ερχόμαστε για πρώτη φορά, είναι πολύ σπουδαίο αυτό για μας. Γνωρίζω ότι έχουμε πολλούς Έλληνες οπαδούς που λατρεύουν να μας βλέπουν, οπότε είμαι σίγουρος ότι θα είναι μια νύχτα που δεν θα την ξεχάσουμε.

Rock Overdose: Γιατί πιστεύεις ότι οι Έλληνες οπαδοί αγαπούν τους Blind Guardian τόσο πολύ και τι να περιμένουμε να δούμε από το show σας εδώ;

 

Hansi Kursch: Έχουν καλή αίσθηση, φυσικά. Ειλικρινά, πιστεύω ότι οι Έλληνες έχουν ένα ιδιαίτερο πάθος και γι’ αυτό μπορούν να διακρίνουν ποιος είναι παθιασμένος με κάτι. Το πάθος είναι η μουσική και οι συναυλίες μας και αυτό είναι κάτι με το οποίο οι Έλληνες μπορούν συσχετιστούν και να το εκτιμήσουν. Πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι λόγοι, είμαι σίγουρος, αλλά στην τελική όλα καταλήγουν στο πάθος.

Τι να περιμένετε; Ένα σπουδαίο show στο οποίο το κοινό μας θα παίξει για ακόμη μια φορά έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Φυσικά, θα παίξουμε όλο το «Imaginations» και αυτό θα καθορίσει αρκετά την βραδιά. Δεν θα πω κάτι παραπάνω, όμως.

 

Rock Overdose: Πριν λίγους μήνες είχατε ένα tour με τους Grave Digger, όπου παίξατε ολόκληρο το “Imaginations From The Other Side”. Γιατί επιλέξατε να παίξετε αυτό το άλμπουμ και πως σας ήρθε η ιδέα;

 

Hansi Kursch: Καλή ερώτηση. Ίσως γιατί ήρθε η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο. Όλοι νιώσαμε ότι το «Beyond the Red Mirror» tour είχε τελειώσει και χρειαζόμασταν κάτι διαφορετικό. Από την στιγμή που το “Imaginations” σχετίζεται με το “Beyond..”, ήταν αρκετά λογικός ο συνδυασμός. Ο Andre και ο Marcus είχαν την ιδέα, ο Frederik αμέσως ενθουσιάστηκε και εγώ ήμουν αρκετά πιωμένος ώστε να αντισταθώ, οπότε παραδόθηκα αμέσως. Γενικά, οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν πολύ όμορφη εμπειρία και ο κόσμος το διασκέδασε, επίσης. Όταν το παίζεις με την σειρά, σου έρχονται σπουδαίες αναμνήσεις κάθε φορά, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι υπήρχε ένα κρυμμένο concept όταν κάναμε αυτό το άλμπουμ. Τα τραγούδια και οι θεματικές τους είναι πιο δυνατά συνδεδεμένες από ότι είχα στο μυαλό μου.

 

Rock Overdose: Υπάρχει πιθανότητα να ξανακάνετε κάποια περιοδεία όπου θα παίζετε όλο το «Imaginations» ή κάποιο άλλο άλμπουμ;

 

Hansi Kursch: Θα ήταν έκπληξη για μένα αν ξανακάναμε κάτι τέτοιο για το “Imaginations”, μετά τα shows μας το 2017. Αυτό γίνεται μια φορά και δεν νομίζω να ξαναγίνει μετά το τελευταίο μας show για αυτήν την χρονιά, στο τέλος του Αυγούστου. Αλλά, ποιος ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον; Πάντως, τολμώ να πω ότι δεν βλέπω να ξαναγίνεται κάποια περιοδεία για το “Imaginations” στο μέλλον.

Rock Overdose: Ποια ήταν η ανταπόκριση του κοινού όταν παίζατε αυτό το άλμπουμ ζωντανά;

 

Hansi Kursch: Η ανταπόκριση ήταν εξαιρετική. Αλλά αυτό γίνεται και σε ένα κανονικό μας show. Με το “Imaginations” κάναμε πολύ κόσμο χαρούμενο, μπορούσα να το δω αυτό όταν ήμασταν πάνω στην σκηνή. Υπήρχε σίγουρα ένα πολύ δυνατό feedback που ερχόταν από ανθρώπους που μας έλεγαν πόσο πολύ αγαπούν αυτό το άλμπουμ.

 

Rock Overdose: Είχες δηλώσει ότι θα κυκλοφορήσετε ένα ορχηστρικό άλμπουμ το 2019. Αληθεύει; Και τι να περιμένουμε από αυτό;

 

Hansi Kursch: Αυτή τη στιγμή ναι, αληθεύει. Το πρόγραμμα άλλαξε τόσες πολλές φορές που φοβάμαι ότι μπορεί τα σχέδιά μας να ξανά αλλάξουν. Αν και δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, αφού έχω ήδη ξεκινήσει να τραγουδάω πάνω στα τραγούδια και έχω ολοκληρώσει τα δύο από αυτά, πριν μερικές μέρες. Και θα συνεχίσω να δουλεύω πάνω σε αυτό. Για κάποιους οπαδούς και συγκεκριμένα για αυτούς που τους αρέσουν τα ορχηστρικά σημεία των Blind Guardian, πιστεύω ότι θα τους είναι η πιο απίστευτη μουσική εμπειρία. Το ίδιο θα συμβεί και  σε αυτούς που αρέσουν τις οι ιστορίες των «NiME». Αυτοί που αγαπούν μόνο την «άσε τα μαλλιά σου κάτω» πλευρά μας, ίσως να είναι πρόκληση. Αλλά ποιος ξέρει; Όπως και να έχει, ορίστε κάποια καλά νέα: Έχουμε ολοκληρώσει μερικά τραγούδια για το επόμενο Blind Guardian album και υπάρχει ένα τραγούδι που ονομάζεται «The Architects of Doom”, το οποίο είναι πολύ γρήγορο, πολύ heavy και γεμάτο εκπλήξεις. Η αγνή μέταλ καρδιά των οπαδών θα ικανοποιηθεί με αυτό το τραγούδι. Πιθανότατα να το ακούσετε το 2020. Αλλά, ας επιστρέψουμε στο ορχηστρικό άλμπουμ.

Είναι πολύ πιασάρικο, με την τυπική Blind Guardian μουσική, χωρίς την μπάντα να παίζει. Όλα τα τραγούδια σε αυτό το άλμπουμ είναι στα 20 αγαπημένα μου από τους Blind Guardian. Επίσης, τραγούδια όπως το «Grand Parade” ή το «At the Edge of Time», σου δίνουν την μουσική ιδέα σχετικά με την κατεύθυνση αυτών των τραγουδιών. Αλλά ακόμη και αυτό ίσως είναι παραπλανητικό. Η κλασική προσέγγιση ξεκινάει από τους αγνούς soundtrack ήχους, στο μπαρόκ και σε περίεργα ανατολικά σημεία, τα οποία κουβαλούν μια καθαρή Blind Guardian μουσική. Είτε σας αρέσει είτε όχι, θα καταλάβετε αμέσως ότι σχετίζεται με τους Blind Guardian. Επίσης, πιστεύω πως ακόμη και αυτοί που δεν θα μπορέσουν να μπουν σε αυτό το κλίμα και να το αγαπήσουν, θα δώσουν συγχαρητήρια για την εξαιρετική ποιότητα και θα εκτιμήσουν την προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε κάτι ολοκαίνουργιο.

Rock Overdose: Ισχύει ότι κάποια από τα ορχηστρικά κομμάτια είναι σχεδόν έτοιμα από την περίοδο του Nightfall;

 

Hansi Kursch: Ναι, αληθεύει. Γράφτηκαν περίπου εκείνη την εποχηή, όταν κάναμε το «Time Stands Still» και το «Into The Storm». Νομίζω ότι δουλεύαμε πάνω σε δύο τραγούδια, τα οποία τελικά είχαν τόσο μεγάλη επίδραση και αποφασίσαμε να το κάνουμε αυτό το μεγαλύτερό μας project μέχρι στιγμής. Μερικές φορές ήλπιζα να χρησιμοποιούσαμε αυτά τα κομμάτια ως soundtracks για το «LotR», όταν γυρίστηκε. Δεν έγινε ποτέ αυτό, αλλά κάποια κομμάτια θα ταίριαζαν πάρα πολύ σε αυτό.

 

Rock Overdose: Γιατί πήρε τόσο πολύ για να ετοιμαστεί αυτό το άλμπουμ;

 

Hansi Kursch: Αρχικά, η σύνθεση αυτών των κομματιών είναι πολύ πιο σύνθετη απ’ ό, τι ένα κανονικό Blind Guardian τραγούδι. Επίσης, μας κράτησαν πίσω οι κανονικές μας ρουτίνες. Αλλά κυρίως, μας πήρε 10 χρόνια το να βρούμε τους σωστούς ανθρώπους για να εργαστούμε μαζί τους. Αυτό το άλμπουμ δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα ορχηστρικό project στην ιστορία της rock μουσικής. Κάθε βήμα που κάναμε μέσα σε αυτά τα 20 χρόνια ήταν απαραίτητο. Και όταν αναγνωρίζαμε ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν στην σωστή κατεύθυνση, σταματούσαμε και κάναμε ένα βήμα πίσω, ώστε να μπορέσουμε να ξαναπάμε μπροστά. Ακόμη, τα τελευταία χρόνια όλα έχουν ετοιμαστεί σωστά και κάνουμε σπουδαία πρόοδο αυτά τα χρόνια. Οπότε, για 10 χρόνια μαθαίναμε πως να το κάνουμε και τώρα, αυτά τα 10 χρόνια υπάρχει η ερώτηση για το πως όλο αυτό θα καταλήξει σε ένα χαρούμενο τέλος.

 

 

Rock Overdose: Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται στην δημιουργία ενός ορχηστρικού άλμπουμ και ποιες οι διαφορές με ένα κανονικό άλμπουμ;

 

Hansi Kursch: Ξεκινάει με μια ιδέα η οποία πρέπει να είναι διαφορετική σχετικά με μια κανονική Blind Guardian ιδέα. Από τη στιγμή που έρχεται μια τέτοια ιδέα, θα πρέπει να την καθορίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μετά από αυτήν την διαδικασία, συνήθως έχουμε μια αξιοπρεπή και αρκετά λεπτομερή ιδέα για τα κομμάτια. Μετά, σκεφτόμαστε πόσες επιλογές έχουμε με μια ορχήστρα. Επειδή έχουν συντεθεί τα κομμάτια στα πλήκτρα, υπάρχει μια ατελείωτη ποσότητα από επιλογές, οι οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από μια ορχήστρα, εξαιτίας των περιορισμών του οργάνου. Έπειτα, βάζουμε τα πράγματα σε μια σειρά στον υπολογιστή, ώστε να δούμε ποιο όργανο θα παίξει τι. Όταν αυτά κανονιστούν, θα συζητήσουμε με τον υπεύθυνο της ορχήστρας. Αυτός, θα καθορίσει το τι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε, ξανά, ή εάν αυτό το υλικό που έχουμε είναι έτοιμο να ηχογραφηθεί από μια ορχήστρα. Αν. Γιατί, συνήθως, αυτό το παιχνίδι παίζεται για πάντα.

 

Rock Overdose: Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι στο “Beyond The Red Mirror” υπάρχουν αρκετά ορχηστρικά στοιχεία. Οπότε, ποιες διαφορές θα δούμε τώρα, στο νέο άλμπουμ και τι να περιμένουμε να ακούσουμε;

 

Hansi Kursch: Αυτό είναι εύκολο να απαντηθεί. Δεν θα παίζει μια metal μπάντα μαζί με την ορχήστρα και η σύνθεση των κομματιών είναι ακόμη πιο progressive και πολύ πιο πιασάρικη. Η μουσική προσέγγιση είναι αφηγητική και είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργήσει πολλές εικόνες στον ακροατή. Κάθε τραγούδι σου παραδίδει μια εντελώς διαφορετική διάθεση, από ένα ανέβασμα στον παράδεισο, μέχρι μια καταστρεπτική κόλαση. Θα αποκαλύψει έναν νέο μουσικό κόσμο των Blind Guardian. Να περιμένετε τα καλύτερα.

 

 

Rock Overdose: Είχες αναφέρει ότι θα κυκλοφορήσετε ένα νέο live album την επόμενη χρονιά. Μπορείς να μας δώσεις μερικές λεπτομέρειες;

 

Blind Guardian: Έχει γίνει μια παρεξήγηση εξαιτίας μιας συνέντευξης που έδωσα πριν λίγο καιρό, όπου μπέρδεψα τις ημερομηνίες και είχα πει ότι το live album θα κυκλοφορήσει το 2018. Ήταν λάθος μου. Το live album θα βγει στις 7 Ιουλίου 2017! Είναι ένα πολύ όμορφο live με τραγούδια από την “Beyond The Red Tour” του 2015, στην Ευρώπη. Έχει μερικές από τις καλύτερές μας στιγμές από αυτήν τη περιοδεία. Και, ακόμη και αν πήραμε τραγούδια από διάφορα shows, καταφέραμε ένα το κάνουμε να ακούγεται σαν ένα ολοκληρωμένο live show που έγινε σε ένα μέρος. Ο τίτλος αυτού είναι «Live Beyond The Spheres» και έχει τραγούδια από κάθε περίοδο της μπάντας σε αυτό το τριπλό CD. Είναι ένας θησαυρός για τους οπαδούς μας.

 

Rock Overdose: Λοιπόν, σε ευχαριστώ πολύ για αυτήν την συνέντευξη. Ήταν μεγάλη τιμή για μένα. Ο τελευταίος λόγος δικός σου.

 

Hansi Kursch: Ήταν ευχαρίστησή μου που μιλήσαμε. Μην χάσετε το show μας στα Χανιά. Θα πάρει λίγο καιρό μέχρι να ξαναέρθουμε στην Ελλάδα μετά από αυτό. Μπορώ να υποσχεθώ ότι θα λατρέψετε τα επόμενα δύο μας άλμπουμς. Οπότε, θα αξίζει η αναμονή. Σας αγαπάμε όλους. Τα λέμε.

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Συνέντευξη και μετάφραση: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Comments