Ian Pispeace (SCREAMING DEAD BALLOONS) στο Rock Overdose:”Περνάμε καλά και κάνουμε ένα όνειρο μας πραγματικότητα”.

Μία ακόμη κυκλοφορία έρχεται να επιβεβαιώσει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στην επαρχία. “L’ UN AR ID” είναι ο τίτλος του νέου πονήματος των Λαρισαίων garage-neo psychedelic-ers, Screaming Dead Balloons.  Το Rock Overdose και ο Χρήστος Μπριντζίκης μίλησαν με τον τραγουδιστή και κιθαρίστα της μπάντας Ian Pispeace, κατά κόσμον Γιάννη Πισπιρίκο,  για το νέο δίσκο και όχι μόνο.

 

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Γιάννη! Καλωσόρισες στο Rock Overdose!
Αρχικά θα ήθελα να μας κάνεις μια μικρή παρουσίαση της μπάντας.

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Είμαστε από την Λάρισα. Στο μπάσο ο Διονύσης , στα τύμπανα ο Παναγιώτης και φωνή-κιθαρά εγώ (Γιάννης). Η μπάντα σχηματίστηκε στις αρχές του 2012 και μέχρι στιγμής αριθμούμε δύο Lp, ένα Ep και ένα Split 7” με τους συντοπίτες μας Birthday Kicks.

 

 

Rock Overdose: Δε θα μπορούσα να μη σταθώ στο, πραγματικά ξεχωριστό όνομα Screaming Dead Balloons. Πως προέκυψε;

 

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Υπάρχουν τρεις εκδοχές για την προέλευση του ονόματος!

1η: Τραγούδι από τους Yo La Tengo.
2η:    Τίτλος βιβλίου επιστημονικής φαντασίας (1968 Filip McCutchan).
3η: Ουρλιάζοντα νεκρά μπαλόνια στα αγγλικά.

 

 

Rock Overdose: Ακούγοντας και τους δύο δίσκους σας, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι ο αρμονικός συνδυασμός διαφορετικών ειδών. Ψυχεδέλεια, Post Punk έως και Desert Rock. Πως θα περιγράφατε εσείς τον ήχο σας;

 

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Είμαστε μια γενικά live μπάντα που αποφεύγει τις διασκευές και παίζουμε σε γενικές γραμμές μια μίξη garage-neo psychedelic ίσως post punk και σε σημεία noiz με λίγα λόγια rock!

 

 

 

Rock Overdose: Αρχές του 2019 κυκλοφορήσατε το νέο σας άλμπουμ με τίτλο “L’UN AR ID”, έξι χρόνια σχεδόν απ’ την κυκλοφορία του ντεμπούτου σας. Τι μεσολάβησε σε αυτό το διάστημα;

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Αυτό που μεσολάβησε ήταν αρκετά live σε Ελλάδα αλλά και κάποια στο εξωτερικό, ένα 10”Ep με τίτλο “Banana Blue” που περιλαμβάνει 4 τραγούδια, μια αποτυχημένη απόπειρα κυκλοφορίας split album με κάποια γερμανική μπάντα και ένα split 7” όπως προανέφερα.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχει ενα έντονο feel τζαμαρίσματος στο “L’UN AR ID”. Πως έγινε η σύνθεση των κομματιών;

 

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Αυτός είναι και ο βασικός τρόπος σύνθεσης των τραγουδιών μας! Τζαμάρισμα τζαμάρισμα τζαμάρισμα και στο τέλος ξεκαθάρισμα!!!!

 

Rock Overdose: Fuzz, ψυχεδελικές ατμόσφαιρες και κυκλοφορία σε βινύλιο, η απάντηση στην ερώτηση: ψηφικός ή αναλογικός ήχος, είναι εύκολη. Έτσι;

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Εγώ και ο Παναγιώτης (όχι ότι ο Διονύσης δεν, αλλά δεν έχει πικ απ) είμαστε συλλέκτες και λάτρεις του βινυλίου! Έτσι όταν είπαμε να κυκλοφορήσουμε τι πρώτο μας άλμπουμ το βινύλιο ήταν μονόδρομος!

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελα να σταθώ και στην πολύ καλή παραγωγή του δίσκου. Που έγιναν οι ηχογραφήσεις;

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Οι ηχογραφήσεις γίνανε στο Ntoulas Sound Studios από τον πολύ καλό μας φίλο και συνεργάτη Γιώργο που υπογράφει με το ψευδώνυμο Nikki Love! Κάποιες πάλι ηχογραφήσεις όπως και η μίξη έγιναν στο “home” studio του Γιώργου. Και το τελικό mastering το ανέλαβε ο Carl Saff.

 

 

Rock Overdose: Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες αξιόλογες μπάντες βγαίνουν στο προσκήνιο από την επαρχία. Ειδικά η Λάρισα απ’ όπου και κατάγεστε έχει δώσει τρομερά δείγματα τόσο στο είδος σας όσο και στον πιο ακραίο ήχο. Τι πιστεύεις ότι έχει συμβάλλει σε αυτό;

 

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Για την Λάρισα ,κύριο και πολύ βασικό ρόλο πιστεύω έχει παίξει το Stage. Μας έχουν δώσει πολλές ευκαιρίες για σοβαρές εμφανίσεις κυρίως τον πρώτο καιρό ύπαρξης μας (το πρώτο μας live με τους Moon Duo!!!).
Από εκεί και πέρα όλοι μας περνάμε καλά και κάνουμε ένα όνειρο μας πραγματικότητα: παίζουμε rock δυνατά!

 

Rock Overdose: Έχετε στα άμεσα σχέδιά σας κάποιο mini tour ή μεμονωμένες εμφανίσεις;

 

Γιαννης Πισπιρίκος: Τα live είναι ο βασικός μας στόχος και πόθος , όποτε σχέδια έχουμε πολλά...

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Χρήστος Μπριντζίκης

Comments