Joey Vera (ARMORED SAINT) στο Rock Overdose:’ Είναι φανταστικό που όλοι θέλουν να ακούσουν ακόμη μουσική από εμάς’

Tο Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας είχαν την τύχη και την χαρά να μιλήσουν με τον μπασίστα των Armored Saint, Joey Vera εξ'αιτίας της πρόσφατης κυκλοφορίας τους ''Carpe Noctum'', ενός ζωντανού δίσκου που γεφυρώνει το κενό μέχρι την επόμενη κυκλοφορία τους, κάπου στο μέλλον. Ο Joey ήταν αρκετά ευγενικός στο να μοιραστεί τις σκέψεις του μαζί μας, μίλησε για τη χαρά του όσον αφορά την αυξανόμενη φήμη του συγκροτήματος, ανέφερε το show για το fan club των Metallica στην 30ή τους επέτειο και εξέφρασε τη χαρά του όποτε έρχεται στην Ελλάδα, ειδικά με τους Fates Warning.

 

 

 

 

Rock Overdose: Πρώτα απ'όλα, ας ξεκινήσουμε με τη νεότερη κυκλοφορία της μπάντας, το ζωντανό άλμπουμ ''Carpe Noctum''. Λίγο μικρότερο σε σχέση με ότι έχουμε συνηθίσει σε διάρκεια, αλλά ακόμα ''πιάνει'' το ζωντανό πνεύμα της μπάντας. Πως αποφασίσατε να προχωρήσετε με αυτήν την κυκλοφορία; Ένα μικρό διάλειμμα πριν το νέο άλμπουμ;

 

Joey Vera: Ήταν μία ιδέα της δισκογραφικής εταιρείας, να το κυκλοφορήσουμε σε συνδυασμό με την Αμερικάνικη περιοδεία που μόλις κάναμε με τους Queensryche. Κάτι να βοηθήσει να προωθήσουμε την περιοδεία και επίσης ένα προϊόν γεφυρώματος ανάμεσα σε δίσκους.

 

 

Rock Overdose: Επέτρεψε μου να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για το τελευταίο άλμπουμ της μπάντας ''Win Hands Down'', ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και σίγουρα το καλύτερο της μπάντας από το ''Symbol Of Salvation'' και μετά, κατά τη γνώμη μου. Ποια είναι η ανταπόκριση γι'αυτό σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του;

 

Joey Vera: Έχει υπάρξει υπέροχη. Η γενική ανταπόκριση από όταν κυκλοφόρησε έχει κατά πολύ ξεπεράσει τις προσδοκίες μας. Το ίδιο και από τους οπαδούς και από τον τύπο. Απλά υπέροχη ανταπόκριση.

 

 

Rock Overdose: Τα χρόνια περνάνε, μία μικρή διάλυση έλαβε χώρο, αλλά το συγκρότημα παρέμεινε φρέσκο, ζωντανό και με ένταση. Μήπως το διάλειμμα σας έκανε να αναθεωρήσετε κάποια πράγματα με σκοπό να επιστρέψετε με μεγαλύτερη θέληση για νέο υλικό, ή ήταν απλά μία ανάγκη που είχε καταπιεστεί για διάφορους λόγους;

 

Joey Vera: Τίποτα από όσα κάνουμε δεν το υπολογίζουμε και πολύ. Απλά κάνουμε μουσική που βασίζεται στις εμπειρίες μας. Σίγουρα το να βρισκόμαστε μακριά για λίγο γεννάει κάποιες φορές νέες ιδέες και επιθυμία για δουλειά.

 

 

Rock Overdose: Είχαμε την τύχη να σας δούμε στην Ελλάδα το 2001, στην περιοδεία του ''Revelation'' μαζί με τους Brainstorm. Κάποιες αναμνήσεις από αυτές τις συναυλίες; Θα σας δούμε πάλι κάποια στιγμή;

 

Joey Vera: Θα λατρεύαμε να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Είναι ένα από τα προσωπικά μου αγαπημένα μέρη. Ο κόσμος, η ιστορία, το φαγητό. Τα αγαπώ! Περάσαμε υπέροχα όταν παίξαμε εκείνη την πρώτη φορά. Είπα στα παιδιά «Το κοινό θα είναι τρελό». Και αρκετά σίγουρα, το κοινό ήταν τρελό.

 

 

Rock Overdose: Πάντα αναρωτιόμουν πως γεννιέται ένα κομμάτι Armored Saint. Έρχεται πρώτα η μουσική και μετά ακολουθούν οι στίχοι; Είστε πλήρως προετοιμασμένοι όταν μπαίνετε στο στούντιο, ή τα τραγούδια έρχονται μέσα από διαδικασία τζαμαρίσματος;

 

Joey Vera: Ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει αυτό από το 1999 περίπου είναι μέσω γραψίματος demo στο σπίτι. Σχεδόν πάντα θα γράψω ένα τραγούδι, από την αρχή ως το τέλος, μόνο μουσική, αλλά πλήρως φτιαγμένο. Μετά ο John (Bush) γράφει πάνω στη μουσική. Κάποιες φορές αλλάζουμε την δομή βασισμένη στους στίχους αλλά έτσι δουλεύει συνήθως. Γράφαμε με διαδικασία τζαμαρίσματος τις πολύ παλιές ημέρες, αλλά τώρα καθόλου.

 

Για την ακρίβεια το demo από μόνο του χρησιμοποιείται σαν πρότυπο όταν μπαίνουμε στο στούντιο. Για παράδειγμα, όλα τα φωνητικά στο δίσκο πάρθηκαν από τις demo εκτελέσεις. Και κάποια από τα εφέ και συμπληρώματα.

 

 

Rock Overdose: Είναι το πρόγραμμα περιοδειών σου με τους Fates Warning ένα πρόβλημα για το συγκρότημα μέσα στα χρόνια; Πιστεύεις θα είχατε κάνει περισσότερες συναυλίες αν δεν υπήρχε η προσπάθεια να συγχρονιστεί το πρόγραμμα περιοδειών σας ανάλογα μ'αυτό των FW; Θα δούμε ξανά τους FW εδώ σύντομα, ποια τα συναισθήματα σου επ'αυτού;

 

Joey Vera: Κάποιες φορές το πρόγραμμα μου μπαίνει στη μέση. Για το μεγαλύτερο μέρος προσπαθώ να κρατώ όλους σε ρυθμό με το πρόγραμμα μου έτσι ώστε τίποτα να μην υπερκαλύπτει ή να μπαίνει στη μέση (σε σχέση του ενός με το άλλο). Αλλά μία στο τόσο δημιουργεί ένα θέμα. Οι ημερομηνίες περιοδείας των Saint προκύπτουν περισσότερο από τη δική μας θέληση να είμαστε σε περιοδεία.

 

Κάποιοι από μας έχουν οικογένειες και ημερήσιες δουλειές και το να περιοδεύουμε μακριά από το σπίτι μπορεί να γίνει πρόβλημα. Λατρεύω να παίζω με τους Fates. Μόλις άρχισα μία Ευρωπαϊκή περιοδεία τώρα που μιλάμε και μέχρι στιγμής πηγαίνει υπέροχα. Μία φοβερή παρέα ατόμων να είσαι έξω μαζί τους και είμαστε ΠΟΛΥ ανυπόμονοι να επιστρέψουμε στην Ελλάδα!

 

 

Rock Overdose: Κατά τη γνώμη μου, πολύς κόσμος που δεν ήξερε τη μπάντα πίσω στα '90s έχει πλήρως καταλάβει τι σημαίνατε σαν συγκρότημα με τις πρόσφατες κυκλοφορίες σας. Πως είναι το να μην ξεχνιέσαι και επίσης να έχετε νέους οπαδούς να έρχονται σε σας μέσα στα χρόνια; Περιμένατε τέτοια εκτίμηση;

 

Joey Vera: Όχι. Αυτό είναι πέρα από το τι ελπίζαμε πριν 35 χρόνια. Είναι φανταστικό για μας το ότι όλοι θέλουν ακόμα να ακούσουν μουσική από μας. Νιώθουμε πολύ, πολύ ευτυχισμένοι που έχουμε μία εταιρεία που μας αφήνει να δουλέψουμε με το δικό μας τρόπο και που έχουμε τόσο αφοσιωμένους οπαδούς που θα έρθουν μαζί μας σ'αυτό το ταξίδι. Είμαστε πολύ τυχεροί.

 

 

Rock Overdose: Δε μπορώ παρά να εκφράσω ότι ήμουν πολύ ευτυχισμένος που οι Metallica σας τίμησαν όταν γιόρτασαν την 30η επέτειο τους. Ήταν πολύ συγκινητικό και ένα δείγμα ότι δεν ξέχασαν από που ξεκίνησαν και ποιοι ήταν οι αληθινοί τους φίλοι. Πως σας βρήκε αυτή η εμπειρία εκείνη τη στιγμή και πως νιώσατε από τις ακραία τρελές αντιδράσεις υπέρ του συγκροτήματος;

 

Joey Vera: Φυσικά και ήταν τιμή να προσκληθούμε. Είχε μία μεγάλη ατμόσφαιρα καλωσορίσματος και ήταν πολύ όμορφο να είμαστε μέρος της εκδήλωσης. Τα παιδιά έχουν πάντα υπάρξει φοβεροί τύποι και ήταν ωραίο να βρεθούμε για λίγο. Το αστείο ήταν πάντως, ότι βασικά παίξαμε για το fan club τους, και να έχεις κατά νου, είναι οι ΔΙΚΟΙ ΤΟΥΣ οπαδοί, οπότε πολύ από αυτούς δεν είχαν ιδέα ποιοι ήμασταν. Έπρεπε να δουλέψουμε λίγο για να τους κερδίσουμε. Αλλά και πάλι ήταν πολύ διασκεδαστικό.

 

 

Rock Overdose: Αν και μπορεί να είναι νωρίς, υπάρχουν σχέδια ή δείγματα για ένα νέο άλμπουμ ίσως στο 2017 ή το 2018; Καταλαβαίνεις ότι με το ''Win Hands Down'' όλες οι προσδοκίες είναι υψηλότερες από ποτέ. Σας φέρνει αυτό περισσότερη ευθύνη, ή το αποτέλεσμα είναι κάτι που δε σας φέρνει ποτέ άγχος;

 

Joey Vera: Δεν έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε για το νέο δίσκο. Και όταν θα το κάνουμε, θα κάνουμε ότι καλύτερο για να του συμπεριφερθούμε απλά όπως κάνουμε σε κάθε άλλο δίσκο. Απλά να γράψουμε καλή μουσική.

 

 

Rock Overdose: Σε ευχαριστούμε για το χρόνο σου και για την προσφορά σας σε όλη τη σκηνή γενικά. Είμαι πολύ ευτυχισμένος που μπόρεσα να έχω την ευκαιρία να έχω αυτή τη συζήτηση μαζί σου. Είστε όλοι μεγάλη έμπνευση για όλους μας, σας ευχόμαστε να συνεχίσετε για πολλά ακόμα χρόνια. Πρόσθεσε ότι δε σε ρωτήσαμε.

 

Joey Vera: Σας ευχαριστούμε όλους, παλιούς και νέους οπαδούς, που μας υποστηρίζετε όλα αυτά τα χρόνια. Πραγματικά δε μπορούμε να το κάνουμε αυτό χωρίς εσάς!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

Comments