John Kamp (KAMP) στο Rock Overdose:” Η ειλικρίνεια πάντα εκτιμάται και η απλότητα ακόμη περισσότερο”

Οι Kamp σχηματίστηκαν το χειμώνα του 2012 στην Αθήνα και αποτελούν το προσωπικό σχήμα του Γιάννη Καμπουρόπουλου (John Kamp), πρώην lead singer των Closer.

 

Το Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς είχαν μια συνομιλία μαζί του, την οποία μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω.

 

 

Rock Overdose: Μιλήστε μας λίγο για τη διαδικασία των ηχογραφήσεων του πρόσφατου δίσκου σας;

 

ΓΚ: Όλα ξεκίνησαν όπως έπρεπε. Πρώτα γνωριστήκαμε με τον ηχολήπτη μας, Γιώτη Παρασκευαΐδη, κάνοντας κάποιες άλλες δουλειές -ένα test live performance video, τέσσερα ακουστικά κλιπς- και, αφού όλα είχαν πάει καλά, συμφωνήσαμε την παραγωγή. Ταιριάξαμε αμέσως, ο Γιώτης κι εμείς. Κυρίως, βέβαια, εγώ βρήκα στον Γιώτη έναν άνθρωπο με κοινές συνισταμένες σε θέματα στυλ, ήχου και -φυσικά- ήξερα τί ήθελα να πετύχω. Το κριτήριο ήταν να αποτυπωθεί η "ψυχή" της μουσικής των KAMP. Μπήκαμε Φεβρουάριο του 2016 και βγήκαμε τον Ιούνιο. Οι βάσεις (τύμπανα-μπάσο) γράφτηκαν πρώτες -και σχετικά σύντομα-, ενώ κιθάρες, φωνές και έξτρα όργανα ηχογραφήθηκαν στη συνέχεια, χωρίς περιττές ενέργειες ή ατελέσφορα ψαξίματα. Ήμασταν έτοιμοι, τα κομμάτια τα είχαμε "τεστάρει" στη σκηνή. Υπήρχε ένταση, η αλήθεια είναι, όχι τόσο γιατί "ηχογραφούσαμε", αλλά γιατί πιστέψαμε στο υλικό, πιστέψαμε ότι πρέπει να κάνουμε το καλύτερο. Οι μίξεις 14 κομματιών εξάντλησαν τα λογικά περιθώρια, καθώς θέλαμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα production elements, παρά το γεγονός ότι την εικόνα την είχαμε ήδη. Τέλος, ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που ξαναπειραματίστηκα με τον αναλογικό ήχο και την στερεοφωνική ηχογράφηση, κατά τα πρότυπα των 70's.

 

 

Rock Overdose: Τι σημαίνει για εσάς η έννοια του “Clairvoyance” και ποιες επιρροές έχουν σφυρηλατήσει και διαμορφώσει τον ήχο σας;

 

ΓΚ: "Clairvoyance" σημαίνει "καθαρή όραση", "ενόραση", ή φορές "διαίσθηση" και πιο ακραία, "μαντικές ικανότητες". Ύστερα από την επάνοδο (KAMP:REAPPEAR) και μέσα από διάφορα γεγονότα που με σημάδεψαν στη ζωή μου, βρήκα το κουράγιο να "δω καθαρά". Διάφορα πράγματα. Από προσωπικά ζητήματα, διαπροσωπικά, ιστορικά, της επικαιρότητας... Οι μουσικές που έχω ακούσει και βιώσει, σε συνδυασμό με τις μουσικές που βιώνουν οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τους KAMP (Νίκος Κουτσοποδιώτης, Μιχάλης Ευδαίμων και Αντώνης Δούνιας) παίζουν καταλυτικό ρόλο, σε αυτό που ξεκινά ως απλό "songwriting", για να μετουσιωθεί σε ήχο μπάντας. Τα σχήματα είναι πολλά και διάφορα: από Beatles και Led Zeppelin, Pink Floyd και Porcupine Tree, μέχρι jazz επιρροές, ακόμη και industrial δείγματα.

 

kamp-mesa-1

 

Rock Overdose: Έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με το κοινό σας. Ποιο νομίζετε ότι ήταν το συστατικό που ζύμωσε αυτή τη σχέση;

 

ΓΚ: Θέλουμε όλοι να περνούν καλά: η μπάντα και το κοινό. Ο μαγνητισμός είναι αμοιβαίος και η μουσική είναι αυτή που κάνει τη ζύμωση. Ίσως να οφείλεται και στο ότι είμαστε απλοί και αφοσιωμένοι σε αυτό που κάνουμε, πάντα νιώθοντας ότι μιλάμε με τη μουσική, με τα τραγούδια κι όχι με το attitude. Δεν χωράνε πια οι "απόμακροι", πέρασε η εποχή τους. Μια υπεροπτική στάση δημιουργεί παγωνιά. Όταν έχει κανείς κάτι να πει, πρέπει να το πιστεύει. Η ειλικρίνεια πάντα εκτιμάται και η απλότητα ακόμη περισσότερο...

 

 

Rock Overdose: Ο ήχος σας έχει ελάχιστη σχέση με την ελληνική σκηνή. Αισθάνεστε καμιά φορά σαν παρίες ή σαν αταίριαστοι ήρωες στη σύγχρονη εγχώρια πραγματικότητα;

 

ΓΚ: Ναι. Κάθε μουσικός που ασχολείται με τη δυτική, αγγλόφωνη μουσική, αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες. Δεν είναι κακό να μη σου αρέσει κάτι. Είναι κακό να μη θες να ακούσεις το διαφορετικό, να είσαι οπαδός της συνήθειας της "επιτυχίας των άλλων". Επιμένω στην άποψη ότι η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, είναι ένα πολύ μικρό τμήμα ενός πολύ μεγάλου συνόλου, και έχει πληγεί πολύ σοβαρά από την γενικότερη κρίση και την αλλαγή των συνθηκών παγκοσμίως - και άρα και της δισκογραφίας. Πέρα όμως από τα οικονομικά-δημογραφικά μεγέθη, η έλλειψη γενικής πολιτιστικής παιδείας πλήττει όλους, και στο τέλος, η ζημιά φαίνεται πάντα στην επόμενη γενιά.

 

 

Rock Overdose: Θέλετε να μου πείς τον πιο αγαπημένο σας στίχο που έχετε γράψει;

 

ΓΚ: Όλοι οι στίχοι έχουν κάτι να πουν, που δεν το λένε άλλα τραγούδια. Σαν τα δαχτυλικά αποτυπώματα, ως ιδέα. Κάθε ένας τους είναι και μια εικόνα, τμήμα ενός έργου. Τί νόημα θα είχε μια ταινία, αν απομονώναμε ένα πλάνο;

 

kamp-mesa-4

 

Rock Overdose: Με ποιον ξένο καλλιτέχνη θα ονειρευόσασταν αλήθεια να συνεργαστείτε;

 

ΓΚ: (γέλιο) Είμαι σίγουρος πως ο καθένας από εμάς θα έχει καμμιά δεκαριά... "υποψηφίους"! Δε θα βγει άκρη, αλήθεια... Εξάλλου, τα όνειρα τα αποτυπώνουμε στη μουσική. Η ζωή, η πραγματικότητα, είναι εδώ, τώρα.

 

 

Rock Overdose: Η Ελλάδα μπορεί να σας προσφέρει την καλλιτεχνική ασφάλεια που χρειάζεστε;

 

ΓΚ: Πουθενά στην Τέχνη δεν υπάρχει ασφάλεια, η Τέχνη ρέει, αλλάζει, μεταμορφώνεται, γίνεται άλλοτε δυσάρεστη, άλλοτε ευχάριστη, βαθιά ή ρηχή. Όποιος ψάχνει ασφάλεια στην Τέχνη, μάλλον ψάχνει άδικα. Ή περιπλανείται οικτρά. Η Τέχνη είναι όραμα, είναι έκφραση, υπάρχει μόνο ειλικρίνεια. Ή αν αυτή εκλείψει, δεν υπάρχει Τέχνη. Εξ άλλου, δείτε τί απέγιναν ένα σωρό ονόματα της διεθνούς σκηνής, επειδή πίστεψαν σε μια επίπλαστη ασφάλεια: άλλοι εξαφανίστηκαν, άλλοι πέθαναν, βυθισμένοι στην κατάθλιψη και τις καταχρήσεις ως αντίδοτο, ως κραυγή απόγνωσης σε "κάτι που δεν πήγε καλά και τους κατέστρεψε". Κι αυτοί δεν ζούσαν στην Ελλάδα, αλλά σε κράτη με παγκόσμια καλλιτεχνική βιομηχανία.

 

 

Rock Overdose: Πρόσφατα κάνατε και την παρουσίαση Άλμπουμ στο Tiki Bar πείτε μου λίγα λόγια  γι' αυτήν την βραδιά;

 

ΓΚ: Από τις πιο στιβαρές μας εμφανίσεις. Έχουμε "δέσει" μεταξύ μας και έχει παίξει ρόλο ο ουσιαστικός χρόνος που έχουμε αφιερώσει στο project. Ακόμη, ήταν και μια ηθική τόνωση, για το ότι παρουσιάσαμε ένα σετ κομματιών τα οποία μας γεμίζουν απόλυτα και που καταφέραμε να τα αποτυπώσουμε στο στούντιο αποτελεσματικά. Παίξαμε ακόμη κι ένα εντελώς καινούριο κομμάτι, σαν προοίμιο του τί θα επακολουθήσει.

Ο κόσμος ήταν πολύ ζεστός, ήταν κοντά μας, υπήρχαν άνθρωποι που είχαν έρθει κι άλλες φορές να μας δουν. Ήξεραν τα κομμάτια, τα τραγουδούσαν. Κάποιοι, πιο "προνομιούχοι", περίμεναν να εντυπωσιαστούν όπως στο CD. Και το πετύχαμε αυτό. Το ΤΙΚΙ έχει πολύ καλό ήχο, είχαμε μαζί μας και τον Γιώτη, πίσω απο την κονσόλα, οπότε πραγματικά καταφέραμε να προσομοιώσουμε τον ήχο του studio σε μεγάλο βαθμό. Ενέργεια, κέφι, πάθος. Ήταν οι KAMP κι ήταν ο κόσμος που τους έχει πιστέψει.

 

 

Rock Overdose: Κάποιες σκόρπιες σκέψεις!!!!!!

 

ΓΚ: Μουσική. Ευτυχία. Υγεία. Οξυδέρκεια. Πρόβες. Ενέργεια. Πάθος. Δημιουργία. Λογική. Αμεσότητα. Ευθύτητα. Ηρεμία. Ολοκλήρωση. Αγάπη. Πάντα, για ό,τι κάνουμε. Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Για το Rock Overdose

Ζήσης Πετκανάς

 

LINKS

https://www.facebook.com/kamptheband/

https://www.reverbnation.com/kamp

https://kamptheband.bandcamp.com/album/clairvoyance

https://kamptheband.bandcamp.com/album/reappear

https://www.youtube.com/channel/UCi5PqLg_pE6Rbs8HlxswS4g

 

 

Comments