Jon Schaffer (ICED EARTH) στο Rock Overdose: “Το 2019 ξεκινάμε την επανηχογράφηση των 6 πρώτων δίσκων”

Έχοντας κυκλοφορήσει πρόσφατα το νέο, δωδέκατο άλμπουμ των Iced Earth, με τίτλο Incorruptible”, ο Jon Schaffer φαίνεται πολύ αισιόδοξος και σίγουρος για το μέλλον. Όπως λέει συνεχώς, έχει όραμα και το εμπιστεύεται. Έτσι, λίγο πριν επιστρέψει στην χώρα μας, έδωσε μια τεράστια και απολαυστικότατη συνέντευξη στο Rock Overdose και στον Κωνσταντίνο Σωτηρέλη και αποκάλυψε πολλά σπουδαία πράγματα για το μέλλον των Iced Earth! Απολαύστε τον:

 

Rock Overdose: Καλησπέρα Jon!

 

Jon: Γεια! Τι κάνεις;

 

 

Rock Overdose: Είμαι πολύ καλά, εσύ;

 

Jon: Καλά φίλε μου.

 

 

Rock Overdose: Καλώς ήρθες στο Rock Overdose. Θα ήθελες να μου πεις τα νέα της μπάντας;

 

Jon: Ναι! Συγκεντρώνω κάποια riff που έχω, δουλεύω στην αποθήκη και την κάνω το γραφείο μας. Είναι αρκετά μεγάλη δουλειά και κάνω μια αναζήτηση στα αρχεία μας και όλα αυτά. Και εκτός αυτού, ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε στον δρόμο τον Γενάρη. Η επόμενη χρονιά θα είναι πολύ γεμάτη.

 

 

Rock Overdose: Τέλεια. Πριν μερικούς μήνες κυκλοφορήσατε το δωδέκατο άλμπουμ σας με τίτλο “Incorruptible”. Τι ανταπόκριση υπάρχει μέχρι στιγμής;

 

Jon: Είναι πολύ σπουδαία μέχρι στιγμής. Είναι σπουδαίο άλμπουμ, φίλε μου. Οι οπαδοί είναι ενθουσιασμένοι. Πουλάει πάρα πολύ καλά, οπότε, ναι, είναι καλά τα πράγματα.

 

 

Rock Overdose: Είχες δηλώσει ότι είσαι σίγουρος πως αυτό το άλμπουμ θα γίνει ένα κλασικό Iced Earth άλμπουμ. Τώρα, μετά από 5 μήνες, έχεις την ίδια άποψη;

 

Jon: Ναι. Το είχα πει και γνωρίζω πως μόνο οι οπαδοί θα το αποφασίσουν αυτό, αλλά ξέρεις, μέχρι στιγμής η ανταπόκριση είναι σπουδαία .Τα ένστικτά μου συνήθως βγαίνουν σωστά όταν πρόκειται για τέτοια πράγματα. Θα δείξει, όμως. Δεν μπορείς μέσα σε 4-5 μήνες να αποφασίσεις αν κάτι είναι κλασικό. Θα πάρει μερικά χρόνια.

 

 

Rock Overdose: Όπως το ακούω εγώ, αυτός ο δίσκος μου φέρνει λίγο στο μυαλό την εποχή του “The Dark Saga”. Αυτό προέκυψε φυσικά ή ήθελες να επιστρέψεις σε εκείνη την περίοδο;

 

Jon: Ήρθε πολύ φυσικά. Το μόνο πράγμα που έκανα από άποψη παραγωγής, ήταν να χρησιμοποιήσω τον ενισχυτή που χρησιμοποίησα στο “Something Wicked This Way Comes”. Μοιάζει πολύ με την τότε εποχή λόγω αυτού του ενισχυτή που μου έφτιαξε ο Larry Grohman. Τον πρώτο που μου έφτιαξε τον χρησιμοποίησα στο “Burnt Offerings” και στο “Sark Saga” και έπειτα τον έβαλε να μου φτιάξει άλλον έναν και τον χρησιμοποίησα στο “Something Wicked”.

 

Η μεγαλύτερη διαφορά, η δραστική διαφορά του ήχου στην κιθάρα στο “Burnt Offerings” και στο “Dark Saga”, είναι ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιήσαμε τους ενισχυτές αυτούς. Οπότε, είναι κυρίως θέμα παραγωγής. Τα κομμάτια από μόνα τους, όμως, είναι πολύ καλά. Όλα κύλησαν έτσι με φυσικό τρόπο, αν και δεν νομίζω να μοιάζει η παραγωγή με το “Dark Saga”. Πιστεύω ότι απέχει πολύ από εκείνη την περίοδο. Αλλά το feeling στα κομμάτια, είναι παρόμοιο γιατί ήρθαν πολύ φυσικά και αυτό συνέβαινε εκείνη την περίοδο.

 

Δεν ξέρω πώς να περιγράψω την ενέργεια που έρχεται όταν γράφουμε έναν δίσκο. Κάποιες φορές, όλα έρχονται πολύ ομαλά και φυσικά και κάποιες άλλες, χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά, ενώ άλλες φορές είμαστε κάτω από αρκετή πίεση σχετικά με τον χρόνο. Την επόμενη χρονιά κλείνουμε 30 χρόνια από την αλλαγή του ονόματος από Purgatory σε Iced Earth, οπότε είναι ένα μεγάλο ταξίδι όλο αυτό.

 

 

Rock Overdose: Πολλοί άνθρωποι συμφωνούν ότι το “Clear the Way” είναι ένα από τα καλύτερα τραγούδια που έχεις γράψει εδώ και πολλά χρόνια. Έχω να πω πως μου αρέσει πολύ αυτή η επικότητα που έχει το κομμάτι, αλλά σαν νέος γεμάτος αδρεναλίνη, προτιμώ το “Seven Headed Whore”, το οποίο είναι πολύ γρήγορο και επιθετικό κομμάτι και μου θυμίζει λίγο Slayer. Ποια η γνώμη σου πάνω σε αυτό και ποιο κομμάτι του άλμπουμ σου αρέσει περισσότερο;

 

Jon: Πιστεύω πως αρκετά από αυτά τα κομμάτια είναι μέσα στα καλύτερα που έχω γράψει στην καριέρα μου. Οπότε, ξέρεις, εξαρτάται λίγο. Το “Clear The Way” ήταν πολύ διασκεδαστικό στο να το γράψω και είναι κάτι που το σχεδίαζα εδώ και χρόνια. Υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μου για πολλά χρόνια και τώρα απλά έκατσε η κατάλληλη στιγμή. Ήθελα απλά να γράψω ένα τραγούδι για την Ιρλανδία και έτσι το έκανα. Έχω ακόμη πολλές ιδέες σαν και αυτήν.

 

Κάθονται στο πίσω μέρος του μυαλού μου για 8-10 χρόνια και σκέφτομαι «Ναι, κάποια μέρα θα συμβεί και αυτό». Και μετά, απλά συμβαίνει όταν έρχεται η κατάλληλη ώρα. Είναι το “Seven Headed Whore” Slayer-ικό κομμάτι; Ναι. Είναι σε αρμονική μινόρε και έχουμε κάνει κάτι τέτοιο και στο παρελθόν, φυσικά, αλλά αυτό έχει εμφανείς επιρροές από Slayer και είναι σαν ένα tribute στον Mille τον Kreator και στον Chuck των Death, όσον αφορά τα φωνητικά. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά vibes σε αυτό το άλμπουμ, αλλά συμφωνώ μαζί σου. Το λατρεύω αυτό το άλμπουμ!

 

 

Rock Overdose: Έχω την εντύπωση ότι είχες δηλώσει πως η ιδέα του “Clear The Way”, ήταν στο μυαλό σου για 10 με 15 χρόνια…

 

Jon: Ναι, πιθανόν. Πηγαίνει αρκετά πίσω, σίγουρα κοντά στην περίοδο που έγραφα το “The Glorious Burden”, το 2004. Λογικά θα σκέφτηκα να το κάνω τότε αυτό το τραγούδι, αλλά το άφησα εκτός εξαιτίας της σπουδαιότητας του “Gettysburg”, το άφησα. Τεράστιο κομμάτι, 32 λεπτά με τρία διαφορετικά parts, τα οποία σχετίζονται με την μάχη. Επίσης, θέλω κάποια στιγμή να γράψω για την μάχη του Austerlitz (1805) από τους Ναπολεόντειους πολέμους και επίσης θέλω να γράψω την δική μου εκδοχή της ιστορίας του Μέγα Αλέξανδρου.

 

Υπάρχουν πολλά που θέλω να κάνω αλλά δεν μπορώ να τα κάνω με την μια, πρέπει να περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να γίνουν. Οπότε, ποιος ξέρει πότε θα γίνουν αυτά; Όσο δεν έχουμε κάποιο concept ή κάποια μεγάλη ιστορία ή κάτι τέτοιο, υπάρχουν διαφορετικές ιδέες για τα άλμπουμ μας. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε ένα concept άλμπουμ σύντομα, αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Επίσης, δεν σκέφτομαι να γράψω στα κοντά το νέο Iced Earth άλμπουμ, έχουμε πολλά πράγματα στο επόμενο διάστημα.

 

 

Rock Overdose: Όπως το βλέπω, έχεις πολλές ιδέες για πολλά μελλοντικά κομμάτια!

 

Jon: Υπάρχουν πάντοτε πολλές ιδέες, φίλε μου! Έχω περισσότερες ιδέες από όσες θα μπορέσω να εκπληρώσω στη ζωή μου.

 

 

Rock Overdose: Γιατί αποφάσισες ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για το “Clear the Way”;

 

Jon: Απλά το ένιωσα. Δεν ήθελα να κάνω κάποιο θεματικό άλμπουμ, οπότε είχα την ευκαιρία να γράψω για διάφορα θέματα και πίστεψα ότι θα είναι μια καλή κίνηση. Για την ακρίβεια, πρόσφατα ξεπακετάρισα αυτόν τον πίνακα που ονομάζεται “Clear The Way” του Don Troiani. Είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι τέχνης και το είχα στο σπίτι για πολλά χρόνια και εν τέλει κατέληξε κάπου στην αποθήκη, οπότε το ξεπακέταρα και ένιωσα την ενέργεια. Απλά συνέβη.

 

 

Rock Overdose: Είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνεις την παραγωγή. Τι δυσκολίες αντιμετωπίζεις ως παραγωγός της μπάντας σου και γιατί αποφάσισες να μην προσλάβεις κάποιον για αυτή τη δουλειά.

 

Jon: Το αποφάσισα γιατί κανείς δεν ξέρει τους Iced Earth καλύτερα από μένα. Εξάλλου , ποτέ δεν είχαμε κάποιον σταθερό παραγωγό στους Iced Earth. Έχω ένα όραμα και αυτό κυνηγάω. Σίγουρα, πρέπει να δουλέψεις μαζί με τον μηχανικό σου για να βρεις τον κατάλληλο ήχο και όλα αυτά. Τα έχω μάθει πλέον αυτά. Αυτό έκανα στα 16 άλμπουμ που έχω κάνει ως τώρα. 12 Με τους Iced Earth, 2 με τους Demons & Wizards και 2 με τους Sons Of Liberty. Έχω κάποια εμπειρία και κάπου στα τέλη του ’90 είχα αναλάβει την παραγωγή μιας γερμανικής μπάντας, τους Silent Scream. Είχα πολλές προσφορές για να κάνω παραγωγές, αλλά δεν έχω αρκετό χρόνο να τα κάνω όλα.

 

 

Rock Overdose: Καταλαβαίνω…

 

Jon: Νομίζω πως οι περισσότεροι ψάχνουν για παραγωγό όταν δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς θέλουν, οπότε χρειάζονται μια βοήθεια. Έχουν κάποιες ιδέες, αλλά δεν έχουν ένα πλήρες όραμα για το πώς θα είναι τα τραγούδια τους. Για πολλά χρόνια είχαμε τον Jim Morris και στο μέλλον θα συνεχίσει να είναι συν-παραγωγός. Μας ξέρει πολύ καλά και έχει αναμειχθεί πολλές φορές μαζί μας. Είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο μου αρέσει να συνεργάζομαι, επειδή αναλαμβάνει κάποια πράγματα που δεν γνωρίζω και έτσι παίρνει αρκετή από την πίεση που έχω. Γιατί όταν έρχεται το τελικό στάδιο, πρέπει να μείνω συγκεντρωμένος στην απόδοση της μπάντας, να ακούσω το τι κάναμε και να μην ανησυχώ για τα edits και όλα αυτά.

 

Όλοι σε αυτόν τον πλανήτη μπορούμε να κάνουμε ότι έχουμε στο μυαλό μας. Κάνω πολλή δουλειά για αυτή τη μπάντα, από το εξώφυλλο μέχρι το bookings…τα αναλαμβάνω όλα. Είναι το πάθος μου αυτό.

 

 

Rock Overdose: Έγραψες τους στίχους του “Brothers” μαζί με τον Stu και πρόκειται για ένα τραγούδι για την φιλία σας. Βρίσκεται έξι χρόνια στη μπάντα και φαίνεστε πολύ δεμένοι οι δυο σας. Ποιο είναι το μυστικό της πολύ καλής συνεργασίας σας;

 

Jon: Δεν ξέρω, πραγματικά. Αισθανθήκαμε πολύ οικεία και οι δύο από την πρώτη στιγμή. Λες και υπήρχε μια βαθύτερη σχέση και μετά από όλα αυτά τα χρόνια που περάσαμε στις περιοδείας και όλα τα σκατά, τα άσχημα και τα ωραία, έχουμε περάσει ένα τεράστιο ταξίδι και ο δεσμός γίνεται συνέχεια ισχυρότερος. Ήταν πολύ δυνατός δεσμός ήδη από την αρχή και με τον καιρό έγινε ακόμη πιο δυνατός. Έχουμε κάνει πολλή δουλειά μαζί.

 

Κοίτα πίσω στο 2011 το “Dystopia” και την περιοδεία που κάναμε, αμέσως μετά, το 2014, το “Plagues of Babylon” και την τεράστια περιοδεία του, ενώ το 2013 κάναμε το “Live in Ancient Kourion”. Ο Stu έχει κάνει περισσότερα show με τους Iced Earth απ’ ότι οποιοσδήποτε άλλον τραγουδιστής της μπάντας. Κάναμε τεράστιες περιοδείες την μια πίσω από την άλλη.

 

 

Rock Overdose: Την τελευταία φορά που ήρθατε στην Ελλάδα, παρουσιάσατε τον Jake Dreyer, τον νέο κιθαρίστα. Οι εξαιρετικές του ικανότητες και η πολύ καλή του σκηνική παρουσία με κάνει να πιστεύω ότι δίνει πολύ ενέργεια στην μπάντα, δεδομένης και της πολύ μικρής του ηλικίας. Συμφωνείς; Και πώς τον επέλεξες;

 

Jon: Δεν ξέρω αν έχει να κάνει με την νεαρή του ηλικία, όσο έχει να κάνει με το πνεύμα του. Υπάρχει πάντοτε μια καλή ποσότητα ενέργειας στην μπάντα. Ο Jake φέρνει σίγουρα πολλή ενέργεια. Κάθε φορά που υπάρχει μια αλλαγή σαν και αυτή, αλλάζει και η χημεία της μπάντας. Αλλά νομίζω η όλη ενέργεια στους Iced Earth, προέρχεται από την παύση που είχαμε.

 

Είχα την εγχείριση και χρειαζόμουν λίγο χρόνο να γίνω καλά, έπειτα χτίσαμε το στούντιό μας και ετοιμαστήκαμε για το “Incorruptible” έχοντας τον δικό μας εξοπλισμό στο δικό μας στούντιο. Οπότε, η μπάντα πήρε φωτιά στο Bang Your Head Festival και στο 70000 Tons Of Metal το 2016. Η ενέργεια ήταν ήδη στα ύψη, όταν ο Troy μου είπε ότι πρέπει να αποχωρίσει από την μπάντα. Ο γιός του έχει αυτισμό και είναι πολύ δύσκολα για τον ίδιο.

 

Πάρα πολλοί έκαναν audition για αυτή τη θέση, πολλοί ταλαντούχοι κιθαρίστες. Γνώριζα τον Jake από τους White Wizard, που είχαν ανοίξει για μας πριν κάποια χρόνια. Ήξερα ότι είναι αφοσιωμένος μεταλάς και πολύ ταλαντούχος παίκτης, οπότε και γω και ο Stu νιώσαμε ότι ταιριάζει μαζί μας. Έχει σπουδαία αίσθηση του χιούμορ, όπως ακριβώς ο Troy. Είναι σαν ένας μικρός Τroy. Θα είναι πάντοτε αδερφός μας. Είναι πολύ καλός άνθρωπος και μένει 20 λεπτά από μένα, οπότε θα συναντιόμαστε αρκετά συχνά και στο μέλλον. Είναι σπουδαίος φίλος.

 

 

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι θα μείνουμε έκπληκτοι στο επόμενο άλμπουμ χάρη στις συνθετικές του ικανότητές του;

 

Jon: Ναι, το πιστεύω! Και ανυπομονώ για αυτό, γιατί όταν μπήκε στην μπάντα, το “Incorruptible” ήταν σχεδόν έτοιμο. Είχε βέβαια πολύ καλές ιδέες, οπότε είμαι πολύ ενθουσιασμένος για το μέλλον.

 

 

Rock Overdose: Σε λίγο καιρό θα επιστρέψετε στην Ελλάδα, ένα από τα αγαπημένα σας μέρη. Τι να αναμένουμε από το show και το setlist;

 

Jon: Θα παίξουμε αρκετά τραγούδια από το “Incorruptible”, κάπου στα 7 με 8 και ύστερα θα παίξουμε μερικά κλασικά κομμάτια που έχουμε καιρό να παίξουμε. Υλικό που ο Stu δεν έχει παίξει ποτέ, ενώ ο Brent έχει να τα δει καμιά 20 χρόνια. Θα ενθουσιάσει πολύ κόσμο αυτό. Και φυσικά, θα υπάρχουν τα κλασικά κομμάτια που περιμένετε, αλλά θέλουμε, κυρίως, να φέρουμε πίσω μερικά τραγούδια που δεν έχουν παιχτεί για καιρό. Θα ετοιμάσουμε πολλά τραγούδια και θα δούμε πως αντιδράει το κοινό στα πρώτα shows, οπότε αναλόγως θα προσαρμόσουμε το setlist στα επόμενα live.

 

 

Rock Overdose: Μετά από 12 άλμπουμ, φαντάζομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να επιλέξεις το setlist. Όμως, οφείλω να ρωτήσω αν θα ακούσουμε κάτι από το “Burnt Offerings”, επειδή είναι ένα από τα αγαπημένα άλμπουμ των Ελλήνων οπαδών.

 

Jon: Ναι, θα παίξουμε ένα τραγούδι. Πιθανότατα το “Last December”. Δεν μπορούμε να παίξουμε πάρα πολύ υλικό από παλιά γιατί έχουμε ένα πολύ καλό άλμπουμ τώρα. Ωστόσο, θα επανηχογραφήσουμε αυτά τα άλμπουμ μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Δεν έχω τα δικαιώματα από αυτά τα άλμπουμ και δεν παίρνουμε και πολλά από αυτά. Αν τα επανηχογραφήσουμε, τότε πιθανόν να μπορέσουμε να κινηθούμε πιο εύκολα μπροστά. Θα είναι ένα μεγάλο project και θα είναι αρκετά διασκεδαστικό να ξαναδούμε τα πρώτα έξι άλμπουμ.

 

 

Rock Overdose: Πριν 20 χρόνια είχατε επισκεφτεί την Ελλάδα για πρώτη φορά και μέσα σε έξι μήνες επιστρέψατε για show. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σου από τότε και γιατί αποφασίσατε να έρθετε τόσο γρήγορα;

 

Jon: Ω, δεν θυμάμαι αν ήταν μόνο έξι μήνες…

 

 

Rock Overdose: Το πρώτο show ήταν τον Νοέμβριο και το δεύτερον τον Απρίλιο, νομίζω.

 

Jon: Α, οκ. Σίγουρα θα είχαμε μεγάλη ζήτηση για να ήρθαμε τόσο σύντομα. Έχω εξαιρετικές αναμνήσεις από τότε και γι’ αυτό αποφασίσαμε αμέσως να κάνουμε το live άλμπουμ εκεί. Και ναι, νομίζω έχεις δίκιο, ήρθαμε για το “Dark Saga” και ήρθαμε πολύ γρήγορα για το “Our Days Of Purgatory” το 1997.

 

 

Rock Overdose: Ναι, νομίζω ήταν αυτή τη περίοδο.

 

Jon:  Ναι…είχαμε πολλή ζήτηση τότε. Κάναμε μια πλήρη ευρωπαϊκή περιοδεία και τις δύο φορές και δούλεψε πολύ καλά. Από τη στιγμή που θα έβγαινε το “Days Of Purgatory”, έπρεπε να επιστρέψουμε. Ότι εμπειρία είχαμε στην Ελλάδα ήταν τρομερή. Το αγαπώ αυτό το μέρος.

 

 

Rock Overdose: Ξέρεις, ήμουν σχεδόν μόνο ένα χρονών όταν συνέβησαν όλα αυτά, αλλά έχω ακούσει κάποιες ιστορίες με οπαδούς να περιμένουν το tour bus και να τρελαίνονται για ένα αυτόγραφο και κάτι τέτοια. Ισχύει;

 

Jon: Ω, ναι. Ήταν κάτι παραπάνω από ένα αυτόγραφο (γέλια). Ήταν πολύ τρελό όλο αυτό!

 

 

 

Rock Overdose: Νομίζω στην περιοδεία με τους Nevermore…

 

Jon: Ναι, αν και δεν θυμάμαι ακριβώς πότε ήρθαν οι Nevermore μαζί μας, νομίζω μόνο την πρώτη φορά.

 

 

Rock Overdose: Μετά από 12 άλμπουμ, σου είναι εύκολο να γράψεις νέο υλικό;

 

Jon: Ναι, είναι πολύ εύκολο να έρθουν riffs. Δεν σημαίνει ότι όλα είναι σπουδαία, αλλά δεν είναι μόνο αυτό η σύνθεση ενός κομματιού. Έχει να κάνει με τις ενορχηστρώσεις και τους στίχους, τις φωνητικές μελωδίες, τις lead κιθάρες και όλα αυτά. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα τύμπανα και το μπάσο, τα πλήκτρα. Και μπορείς να βάλεις και ορχήστρες αν θες. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις. Έχω αρκετή έμπνευση, όμως δεν θα βιαστώ για το επόμενο άλμπουμ μας.

 

Θα πάρω τον χρόνο μου, αφού έχουμε κανονισμένες μερικές περιοδείες. Θα κάνουμε το άλμπουμ που θέλουμε εμείς, γι’ αυτό και θα πάρουμε τον χρόνο μας, όπως στο “Incorruptible”. Θα αφήσουμε την ενέργεια να κυλήσει ομαλά. Αυτό έχω μάθει από τις προηγούμενές μου εμπειρίες . Και εκτός αυτού, πλέον είμαστε ελεύθεροι και θα κάνουμε τις δουλειές που θέλουμε στον χρόνο που θέλουμε, όπως θέλουμε, πολύ διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Θα καθορίσουμε εμείς το μέλλον μας, οπότε είναι πολύ σπουδαία περίοδος για την μπάντα.

 

 

Rock Overdose: Οπότε, ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Περιοδεία για κανα δυο χρόνια και ύστερα θα ξεκινήσεις το νέο άλμπουμ;

 

Jon: Δεν ξέρω αν θα περιοδεύσουμε για δύο χρόνια, αλλά σίγουρα θα το κάνουμε για ενάμιση χρόνο. Στο μεταξύ, θα δουλέψω με τον Hansi Kursch για το επόμενο Demons & Wizards άλμπουμ. Έπειτα, το 2019 θα ξεκινήσουμε την επανηχογράφηση ενός από τα κλασικά άλμπουμ των Iced Earth. Δεν αποφασίσαμε ποιο θα είναι, έχω μια ιδέα όμως θα μιλήσουμε όλοι μαζί και θα αποφασίσουμε. Υπάρχουν πολλά projects στα σκαριά. Οπότε ίσως να πάρει 3-4 χρόνια για το νέο άλμπουμ.

 

Δεν το νομίζω, αλλά αν χρειαστεί τόσο, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Θέλω να επανηχογραφήσουμε, όμως, τα παλιά άλμπουμ για να έχω τα δικαιώματα, γιατί δεν παίρνουμε σχεδόν καθόλου χρήματα από όλα αυτά. Είχα κάνει κάποια κακά deal τότε και τώρα πρέπει να πάμε μπροστά και να πάρουμε τον έλεγχο. Έχουμε πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε!

 

 

Rock Overdose: Νομίζω είχες αναφέρει στην αρχή κάτι για ένα τραγούδι για τον Μέγα Αλέξανδρο. Έχεις κάποια ιδέα σχετικά με τραγούδια για την ελληνική ιστορία;

 

Jon: Ναι, ακριβώς. Το σκέφτομαι εδώ και χρόνια για την ακρίβεια. Αλλά δεν ήταν η κατάλληλη περίοδος. Θα συμβεί όμως κάποια στιγμή.

 

 

Rock Overdose: Ας ελπίσουμε ότι θα είναι σύντομα!

 

Jon:  Θα μπορούσε! Είχα μια πολύ σπουδαία εμπειρία στον τάφο του Φιλίππου, του πατέρα του Μέγα Αλέξανδρου. Κάποιοι εξαιρετικοί άνθρωποι στην Θεσσαλονίκη μας πήγαν στον τάφο του και στο μουσείο και έμεινα έκπληκτος. Δεν είχα δει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο. Θα γράψω κάτι πολύ ιδιαίτερο, όμως δεν θα βιαστώ. Θα γίνει όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή. Θα κάνω πρώτα μια μεγάλη έρευνα. Όταν θα συμβεί, θα είναι κάτι πολύ σπουδαίο, το υπόσχομαι!

 

 

Rock Overdose: Σπουδαία νέα! Ανυπομονώ να το ακούσουμε!

 

Jon: Ναι, και γω! (γέλια)

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνέντευξη. Ήταν τεράστια τιμή για μένα. Θα ήθελα να κλείσεις την συνέντευξη με ένα μήνυμα στους Έλληνες οπαδούς.

 

Jon: Όπως πάντα, έτσι και τώρα, θέλω να πω πόσο πολύ εκτιμώ το πάθος και την πίστη σας όλα αυτά τα χρόνια. Είναι τόσο σπουδαίο αυτό για μένα, το να επιστρέφω εκεί. Το αισθάνομαι σαν σπίτι μου και αγαπώ τους ανθρώπους εκεί, το φαγητό, την κουλτούρα, όλα! Την τελευταία φορά έκατσα λίγες μέρες στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και έτσι πήγα στον τάφο. Ήταν σπουδαίο ότι έζησα. Μακάρι να μπορούσα να μείνω εκεί για έναν μήνα. Θα ήταν τέλειο. Αγαπώ τους οπαδούς μας εκεί. Σημαίνουν πολλά για μένα. Έχουμε ένα πολύ ιδιαίτερο δέσιμο και πάντοτε θα το έχουμε!

 

 

Rock Overdose: Τέλεια! Σε ευχαριστώ και πάλι! Ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά στην Θεσσαλονίκη!

 

Jon: Βεβαίως! Ανυπομονώ! Να προσέχεις.

 

 

Για το Rock Overdose,

Συνέντευξη και μετάφραση: Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Απομαγνητοφώνηση: Στέργιος Γκουτσίδης

Comments