Μία από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ο Κουίνσι Τζόουνς, του οποίου η κληρονομιά περιλαμβάνει από την παραγωγή του ιστορικού άλμπουμ “Thriller” του Μάικλ Τζάκσον αλλά και συνεργασίες με κορυφαίους καλλιτέχνες όπως ο Φρανκ Σινάτρα και ο Ρέι Τσαρλς, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.
Ο εκπρόσωπος του Τζόουνς, Άρνολντ Ρόμπινσον, ανακοίνωσε ότι απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι του, στο τμήμα Bel Air του Λος Άντζελες, κοντά στην οικογένειά του.
«Με γεμάτη αλλά ραγισμένη καρδιά, πρέπει να μοιραστούμε τα νέα του θανάτου του πατέρα και αδελφού μας, Κουίνσι Τζόουνς. Παρ’ ότι πρόκειται για μία συνταρακτική απώλεια για την οικογένεια, χαιρόμαστε για τη μεγάλη ζωή που έζησε και γνωρίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ποτέ άλλος σαν αυτόν», ανέφερε η οικογένεια σε δήλωση.
Ο Τζόουνς κατάφερε να ξεφύγει από τις συμμορίες της νότιας πλευράς του Σικάγο και να αναρριχηθεί στην κορυφή του αμερικανικού θεάματος. Έγινε ένα από τους πρώτους μαύρους που μεγαλούργησαν στο Χόλιγουντ, ενώ σε μία καριέρα άνω των έξι δεκαετιών δημιούργησε έναν τεράστιο έργο.
Στη Νέα Υόρκη, μια από τις πρώτες του εμφανίσεις ήταν ως τρομπετίστας στη μπάντα του Έλβις Πρίσλεϊ, όπου και γνώρισε αστέρια του μπίμποπ, όπως ο Τσάρλι Πάρκερ και ο Μάιλς Ντέιβις.
Μεταξύ άλλων, έκανε τις ενορχηστρώσεις σε δίσκους του Σινάτρα και της Έλλα Φιτζέραλντ, συνέθεσε τα soundtrack των «Roots» και «Ιστορία ενός Εγκλήματος», οργάνωσε την πρώτη τελετή ορκωμοσίας του προέδρου Μπιλ Κλίντον και ήταν παραγωγός και διευθυντής ορχήστρας του «We Are the World» από πλήθος αστέρων για την ανακούφιση από τον λιμό στην Αφρική.
Γεννημένος στο Σικάγο το 1933, ο Τζόουνς θυμάται ως τις πρώτες μουσικές αναφορές της παιδικής του ηλικίας τους εκκλησιαστικούς ύμνους που τραγουδούσε η μητέρα του.
Ο ίδιος, ωστόσο, θυμόταν με θλίψη την παιδική του ηλικία, λέγοντας κάποτε στην Όπρα Γουίμφρεϊ πως «υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: εκείνοι που έχουν γονείς ή κηδεμόνες που τους μεγαλώνουν και εκείνοι που δεν έχουν. Δεν υπάρχει τίποτα ενδιάμεσο».
Η μητέρα του Τζόουνς έπασχε από προβλήματα ψυχικής υγείας, καταλήγοντας σε ίδρυμα, μια απώλεια που έκανε τον κόσμο να φαίνεται «παράλογος» στα μάτια του τότε μικορύ Κουίνσι. Ο ίδιος, μεγαλώνοντας, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στους δρόμους του Σικάγο, ως μέλος συμμοριών, έχοντας παραβατική συμπεριφορά.
Πηγή: Associated Press, Guardian