KARMA στο Rock Overdose: “Μας αρέσει να παντρεύουμε τη μουσική μας και με την ελληνική μουσική παράδοση”

Οι Karma είναι μια ελληνική μπάντα, η οποία από τα τέλη της δεκαετίας του '90 έπαιζε ελληνόφωνο rock και , αφού κυκλοφόρησε 2 δίσκους, έκανε στροφή και γύρισε στο αγγλόφωνο progressive metal. Έτσι, η μπάντα κυκλοφήρσε τον πρώτο της progressive metal δίσκο, με τίτλο "Illusions", τον Δεκέμβριο του 2018, μέσω της Alcyone Records. Για να μάθουμε περισσότερα, ήρθαμε σε επαφή με την Άννα Μανωλαράκη και τον Βασίλη Δρακονταειδή.

 

Rock Overdose: Καλησπέρα παιδιά, καλώς ήρθατε στο Rock Overdose.Οι Karma δεν είναι μια νέα μπάντα, ωστόσο είστε καινούργιοι στον χώρο του progressive metal. Σε τι οφείλεται η αλλαγή από το ελληνόφωνο ροκ στο αγγλόφωνο progressive metal;

 

Άννα Μανωλαράκη : Όπως λες είμαστε μια μπάντα που δημιουργηθηκε τελη δεκαετιας ’90. Τα ιδρυτικά μέλη (Άκης Ζερβός και εγω) με ακουσματα και επιρροές πάνω στη ροκ, hard ροκ και μέταλ μουσική, όταν φτιάξαμε τους Karma είχαμε αρχικό στόχο να κινηθούμε στην ελληνόφωνη ροκ, λόγω κ των υπολοιπων μελών εκείνης της εποχής . Στην πορεία , περίπου το 2003, όταν από τα πλήκτρα ανέλαβα το τραγούδι και έγινα η front-woman των Karma στη θέση του Χρήστου Δημπέτρου, ένα νέο μέλος ήρθε στη μπάντα για να αναλάβει τα πλήκτρα,ο Βασίλης Δρακονταειδής. Τότε υπήρχαν ήδη τραγούδια έτοιμα προς παραγωγή και σαν νέο μέλος ζήτησε αν μπορούσε να γράψει κ εκείνος, πράγμα που έγινε.Έγραψε τραγούδια στο τότε ύφος της μπάντας, έγραψε όμως και κάποια που προσπάθησε να βάλει τη δική του ..μεταλ...πινελιά - αισθητική. Τραγούδια όπως «Ένας Θεός με νευρική ανορεξία» όπου συμμετείχε ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, το «Οι νύχτες που εκδικούνται» που γράψαμε μαζι από τον 1ο ομότιτλο δίσκο μας «Karma”,καθως και το ομότιτλο instrumental Karma μαζί με μενα και τον Άκη και από τον 2ο δίσκο μας «Το χρέος» τα τραγούδια «νεοραγιάδες» , «μερικές φορές» , «ο κόσμος των ονείρων» και το «χρέος» δείχνει τις καταβολές του πάνω στη μεταλ μουσική, παρόλο που ο ελληνικός στίχος τον περιόριζε αρκετά.

Μου πρότεινε λοιπόν μετά την ολοκλήρωση  και του δεύτερου album  να αλλάξουμε το ύφος της μπάντας, ώστε να φύγει η περιοριστική ‘’ταμπέλα’’ της ελληνόφωνης ροκ σκηνής ή ελληνικό ροκ  κατά άλλους που έχουμε συνηθισει και που τον περιόριζε συνθετικά, ώστε να μπορέσει ελεύθερα να γραψει και να κινηθεί σε χωρους που ο ίδιος αγαπάει πολύ περισσότερο. Η ιδέα αυτή μου άρεσε! Αυτή η αλλαγή όμως σηματοδοτούσε και αλλαγή στον τρόπο σκέψης και παιξίματος και των υπολοίπων μελών. Ο Ακης Ζερβός (ιδρυτικό μέλος των Καρμα και αυτός) αφού του παρουσιάσαμε το σκεπτικό ,την κεντρική ιδέα και το προς τα που θα θελαμε να κινηθεί πλέον η μπάντα, αποφασίζει ότι θέλει κάτι πιο κλασσικό και συνεχίζει την μουσική του πορεία με τους Crush, στους οποίους παίζει και εκεί πλήκτρα ο Βασίλης Δρακονταειδής. Οπότε συνυπάρχουν μουσικά σε μια από τις κλασσικοτερες ελληνικές μεταλ μπάντες, της οποίας έχουμε τη χαρά και την τιμή να ετοιμαζουμε την παραγωγή του νέου τους άλμπουμ στα Groove house studios που έχω με τον Βασίλη. Να πω σε αυτο το σημείο για την ευχάριστη και τιμητική συνεργασία μας με τον τραγουδιστή των Crush , Παναγιωτη Κωνσταντινίδη , ο οποίος συμμετέχει στο τραγούδι «sorrowful dawn”. Οπότε έτσι η μπάντα οδηγήθηκε σε μια ριζική αλλαγή και εύρεση νέων μελών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ακόμα καλύτερα την αλλαγή αυτή. Το 2013 λοιπόν έρχονται στη μπάντα ο Σταθης Λιανός (κιθάρα) και ο Τάσος Μορφόπουλος (τύμπανα), όπου μαζί με τον Βασίλη και μενα, ξεκινάμε  την παραγωγή του 3ου δίσκου «Illusions” , που συνθετικά πλέον κινείται αμιγώς στο χώρο της metal και στην ουσία είναι ένα σύμπλεγμα symphonic, progressive, alternative, power κ classic metal.

 

Rock Overdose: Για να τα πάρουμε λίγο από την αρχή τα πράγματα, η μπάντα ιδρύθηκε το 1997.  Παρόλα αυτά το πρώτο άλμπουμ ήρθε το 2009. Σε τι οφείλεται η καθυστέρηση των 12 χρόνων;

Άννα Μανωλαράκη : Όταν ιδρύθηκε η μπάντα ξεκίνησε να παίζει διασκευές. Αν κ το 1ο line up ήθελε σιγα σιγα να γραφει τραγούδια ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή , διαφωνίες μεταξύ των μελών οδήγουσε στον ανασχηματισμό της μπάντας αρκετές φορές. Λόγοι όπως διαθεσης  χρόνου, αφοσίωσης, επαγγελματικοί και οικονομικοί λόγοι των μελών οδηγούσαν στους ανασχηματισμούς που αναφέρουμε. Έτσι ήταν πολύ δύσκολο να βρεθεί ενα σταθερό line up που θα μπει στο studio να γράψει. Μετά το 2007 σταθεροποιήθηκε το Line up και μπήκαμε studio και αρχίσαμε να γραφουμε τον 1ο δίσκο, ενώ υπήρχε υλικό απο τους Άκη Ζερβό, εμένα και Βασίλη Δρακονταειδή απο το 2003 και μετά. Στο μεταξύ όμως όλα αυτά τα χρόνια η μπάντα ήταν ενεργή έκανε πάρα πολλά live , όπου σε πολλά από αυτα έπαιζε υλικό της και ας μην ήταν ακόμα δισκογραφημένο.

 

 

Rock Overdose: Έπειτα από 2 ελληνόφωνους δίσκους, έρχεται το “Illusions”. Σε τι αποσκοπεί αυτό το άλμπουμ, ποιοι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας;

Βασίλης Δρακονταειδής: Βασικός μας στόχος και φιλοδοξία είναι η μουσική μας να φτάσει όσο πιο μακρυά γίνεται και αυτος ο 1ος μεταλ δίσκος μας να είναι η αρχή και για πολλούς επόμενους δίσκους στο χώρο αυτό. Να κάνουμε καλές συνεργασίες με Έλληνες και ξένους  καλλιτέχνες του χώρου και πολλά tours με εμφανίσεις στο εξωτερικό.

 

Rock Overdose: Ακούγοντας το άλμπουμ, υπάρχει πολύ το ελληνικό στοιχείο μέσα. Άλλωστε, έχετε και guests όπως τον Συμεών Καραγιάννη στο κλαρίνο και το το Ηπειρώτικο πολυφωνικό σχήμα Κτίσματα Πωγωνίου Βαγγέλη Κώτσου. Πώς σας ήρθε να τα συνδυάσετε αυτά με το metal;

Βασίλης Δρακονταειδής:  Το παραδοσιακό ελληνικό στοιχείο είναι κάτι που έχουμε χρησιμοποιήσει και στον προηγούμενο ελληνόφωνο δίσκο βάζοντας κρητική λύρα και λαούτο και χρησιμοποιώντας κρητικά ρυθμικά μαζι με hard rock φόρμες. Ήταν κάτι που σκεφτόμασταν να κάνουμε κ στη νέα μας δουλειά. Αυτή τη φορά με ηπειρώτικους δρόμους. Μας αρέσει να παντρεύουμε τη μουσική μας και με την ελληνική μουσική παράδοση, η οποία είναι πλούσια. Και σε μελωδίες και σε ρυθμικά.

 

Rock Overdose: Ήταν μια εύκολη ή δύσκολη διαδικασία το να αλλάξετε τελείως το στυλ και τον ήχο της μπάντας;

Άννα Μανωλαράκη: Η διαδικασία δεν ήταν κ τόσο δύσκολη γιατι κ ο Βασίλης και εγω  είχαμε αποφασίσει αυτη τη στροφή. Αμέσως μετά το 2ο δίσκο ξεκίνησαμε  να γράφουμε το “path of light” συνθετικά και ενορχηστρωτικά. Το 2013 ήρθε ο Σταθης Λιανός υπέροχος μουσικός ,κιθαρίστας , νέο μέλος μετά την αποχώρηση του προηγούμενου κιθαρίστα της μπάντας που δεν ήθελε  να ακολουθήσει το νέο ύφος της, ο οποίος με το καθαρόαιμο μεταλ παίξιμο του και τα riffs του με τα τζαζ κρυφά του υπέροχα στοιχεία και τις alternative επιρροές του συνέχισε τη σύνθεση των νέων τραγουδιών μας . Η προ-παραγωγή του αλμπουμ είχε ήδη ξεκινήσει, η κατεύθυνση είχε δωθεί απο τους τρεις μας και ο Τάσος Μορφόπουλος 4ο  μέλος της παρέας μας ,ο νέος μας  εξαιρετικός ντράμερ της μπάντας και το πιο νεο μέλος ηλικιακά μόλις 23 χρονών πτυχιούχος ντράμερ, ολοκλήρωσε τα δυναμικά ρυθμικά του δίσκου . Εδω να πουμε οτι είμαστε χαρούμενοι και εγω και ο Βασίλης Δρακονταειδής που ειναι στο νεο line up των KARMA αυτοί οι δύο εξαιρετικοί μουσικοί .Η μόνη καθυστέρηση που ήταν αναγκαία ήταν το δέσιμο και το φιλικό και το μουσικό μεταξύ των νέων μελών της μπάντας, ώστε η μπάντα να βρει το σταθερό ρυθμό της στην παραγωγή του νέου άλμπουμ. H παραγωγή έγινε από εμένα και τον Βασίλη Δρακονταειδή και τις ηχογραφήσεις  και  τη μίξη τις έκανα στα Groove House studios μας. Η αναζήτηση μπασίστα ήταν ένα θέμα για την ολοκλήρωση της παραγωγής, η οποία καθυστερούσε, όπου εκει τη λύση έδωσαν  : o Mike LePond(Symphony-X)  στο red Lion,o  Γιώργος Μπουλμάνος στον υπόλοιπο δίσκο και ο Στέφανος Κουτσουρόπουλος στο “ master of puppets των Metallica το bonus track διασκευή του δίσκου. Ο τελευταίος έμεινε κ μέλος της μπάντας. Σε όλο αυτό το διάστημα ,απο το 2013 και μετά, μέχρι το 2017 που ολοκληρώθηκε τελικά παραγωγικά το άλμπουμ, ταυτόχρονα βρέθηκαν συνεργάτες στιχουργοί που μαζί με εμένα και τον Στάθη Λιανό ολοκλήρωσαν τους στίχους του άλμπουμ.

Το 2018 έγινε το mastering από τον Mika Jussila (Finnvox studios) και ξεκίνησε η αναζήτηση ανεύρεσης εταιρίας για να εκδωθεί.

 

 

Rock Overdose: Στο άλμπουμ συμμετέχει και ως guest ο Mike LePond των θρυλικών Symphony X. Πώς προέκυψε η εν λόγω συνεργασία;

Βασίλης Δρακονταειδής:  Οι Symphony-X είναι μια από τις αγαπημένες μας μπάντες και με αφορμή του θέματος ανεύρεσης μπασίστα , τέθηκε η ιδέα να ζητήσουμε τη συμμετοχή ενός σπουδαίου μουσικού όπως είναι ο Mike LePond.

 

Rock Overdose: Με τι θέματα καταπιάνεστε στιχουργικά;

Βασίλης Δρακονταειδής:  Όπως προείπαμε στιχουργικά, πέραν της Άννας Μανωλαράκη και του Στάθη Λιανού, βρήκαμε κάποιους συνεργάτες για να ολοκληρώσουμε το άλμπουμ. Έτσι στο άλμπουμ μας θα βρεις ποικιλία θεμάτων λόγω του ότι πρώτα γραφτηκε η μουσική και μετά ο στίχος. Ο κάθε στιχουργός ακούγοντας το μουσικό θέμα οδηγούνταν από αυτο ώστε να γράψει και τον αντίστοιχο στίχο. Έτσι έχουμε κάποια τραγούδια τα οποία είναι κοινωνικά (πχ. illusions, bulling scars) και κάποια άλλα που παραπέμπουν σε ποιο epic μυθολογικά-φαντασίας στοιχεία. (πχ. The Valkyrie calls, path of light)

 

Rock Overdose: Πώς θα περιγράφατε το “Illusions” σε έναν ο οποίος δεν το έχει ακούσει;  Ποιες είναι οι βασικές σας επιρροές;

Άννα Μανωλαράκη: Πρόκειται για ένα symphonic progressive metal album όπου συνδυάζονται progressive επιρροές των Dream Theater και των Opeth, με την ατμόσφαιρα των Nightwish και των Epica αντίστοιχα. Απο το άλμπουμ δεν λείπει η επιθετικότητα των Slipknot και των System of a Down,  που όμως συναντά κλασικές επιρροές όπως αυτές των Deep Purple αλλά και το παραδοσιακό ελληνικό μουσικό στοιχείο.

 

 

Rock Overdose: Πλάνα για συναυλίες υπάρχουν; Επίσης, στις μελλοντικές σας εμφανίσεις θα παίζετε υλικό απ’ όλη την δισκογραφία σας;

Βασίλης Δρακονταειδής:  Έτσι κ αλλιώς αυτη τη στιγμή είμαστε στούντιο και κάνουμε πρόβες και ετοιμαζόμαστε για επερχόμενες εμγανίσεις που σύντομα θα ανακοινώσουμε. Έχουμε στόχο για εμφανίσεις και touring. 1ο μας μέλημα  είναι να κάνουμε live παρουσίαση του νέου μας άλμπουμ.

Στην ερώτηση αν θα παίζουμε στις εμφανίσεις μας υλικό από τους προηγούμενους δίσκους μας λέμε όχι, θα επικεντρωθούμε στο νέο μας άλμπουμ.

 

Rock Overdose: Το άλμπουμ κυκλοφορεί επίσημα μέσω της Alcyone Records. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Άννα Μανωλαράκη: Όπως είπαμε όλο το 2018, που ήταν έτοιμο πλέον το άλμπουμ μας, ασχοληθήκαμε με την ανευρεση της εταιρίας. Οι επικοινωνίες που είχαμε με διάφορες εταιρίες και γνωστούς και μετά από προσφορές που πήραμε, καταλήξαμε σε μια νέα εταιρία, την Alcyone Records, κάτω από την Στέλλα Γουλινούδη με όραμα και φιλοδοξίες  όπως και εμείς, έτσι ήταν «καρμικό» να συνεργαστούμε!

 

Rock Overdose: Ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη. Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σας.

Άννα Μανωλαράκη, Βασίλης Δρακονταειδής: Ευχαριστούμε και εμείς το rockoverdose.gr από τη μεριά μας για την υποστήριξη όλα αυτά τα χρόνια στην μουσική μας πορεία, ελπίζουμε να σας αρέσει η νέα δουλειά μας και η απόφασή μας αυτή να μπούμε δυναμικά στο χώρο τον οποίο στην ουσία λατρεύουμε από μικρά παιδιά. Keep on metal! \m/

 

 

Για το Rock Overdose,

Κωνσταντίνος Σωτηρέλης

Comments