Luca Turilli (TURILLI/LIONE RHAPSODY) στο Rock Overdose:”Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον δίσκο μας ‘Zero Gravity’”.

Με τη μεγάλη ευφράδεια λόγου και με την ιδιαίτερη μουσική και επιστημονική κατάρτιση που διαθέτει, ο διάσημος Ιταλός κιθαρίστας και μουσικοσυνθέτης Luca Turilli μίλησε στο Rock Overdose και στη συντάκτρια και ανταποκρίτρια μας στην Ιταλία Κατερίνα Παΐσογλου κυριολεκτικά για όλα!!!! Για την ιστορία των Rhapsody, για τον 'αναίμακτο' χωρισμό της μπάντας σε δυο μέρη, για τις καλοκαιρινές τους συναυλίες, για την Ελλάδα, για τον Πλάτωνα, αλλά κατά κύριο λόγο για τον πρώτο δίσκο των Turilli/ Lione Rhapsody “Zero Gravity” που θα κυκλοφορήσει επισήμως στις 5 Ιουλίου.  Διαβάστε παρακάτω τι μας διηγήθηκε, σε ένα πραγματικό μουσικό … οverdose.

 

 

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα, Luca, χαίρω πολύ για τη γνωριμία! Τι κάνεις;

 

Luca Turilli: Καλησπέρα, χαίρω πολύ! Όλα καλά!

 

 

Rock Overdose: Τι θα έλεγες να αρχίσουμε την κουβέντα μας κάνοντας ένα ταξίδι στο παρελθόν για τους αναγνώστες του Rock Overdose;

 

Luca Turilli:  Μα φυσικά! Όλα ξεκίνησαν το 1997, με το πρώτο LP με τίτλο “Legendary Tales”. Ήμαστε ακόμη νέοι τότε, δε γνωρίζαμε τίποτα για το χώρο, οι δυσκολίες ήταν πολλές, βάλαμε χρήματα και από την τσέπη μας. Τελικά καταφέραμε να έχουμε υψηλά budgets, τα οποία μας επέτρεψαν να έχουμε την ποιότητα που θέλαμε. Ακόμα και τώρα, ακούγοντας το πρώτο άλμπουμ, αν και τώρα πια έχω αλλάξει μουσικές προτιμήσεις, μπορώ να πω ότι δεν ακούγεται παλιό, χάρη στα budget που είχαμε τότε. Λίγο πριν αρχίσουμε την ηχογράφηση, είχα δημιουργήσει αυτή τη saga, την “Heroic Fantasy”, την οποία τελικά χρησιμοποιήσαμε ως έμπνευση για τη μουσική και τους στίχους διαφόρων άλμπουμ.

 

Έτσι φτάσαμε στο 2010, με οκτώ LP και δυο ΕΡ, όταν ολοκληρώθηκε η saga και υπήρξε η διάσπαση μεταξύ εμού και του Alex Staropoli. Από τότε χωριστήκαμε, ο Fabio έμεινε μαζί τους, ενώ εγώ με τους Dominique και Patrice δημιουργήσαμε τους Luca Turilli’s Rhapsody. Εγώ και ο Alex αποφασίσαμε να το λήξουμε εκεί - αφιερώσαμε πολλά άλμπουμ στο ίδιο θέμα - έτσι ώστε να μη γίνουμε τροφή για την ίδια τη δημιουργία μας. Εγώ, από την πλευρά μου, ακούγοντας πολλά είδη μουσικής, όπως ηλεκτρονική , π.χ. Muse, ή την Adele, προσπάθησα να αναμείξω την συμφωνική metal με αυτά, επειδή μου άρεσε πάντα η κλασική μουσική των soundtrack με έντονη παρουσία της κιθάρας. Αυτή η παρένθεση έδωσε δυο άλμπουμ και διήρκησε περίπου οκτώ χρόνια και κατόπιν μας προτάθηκε το αποχαιρετιστήριο tour.

 

Το σκεφτήκαμε πολύ, εγώ το θεώρησα ως μια καλή ευκαιρία για να γιορτάσουμε την επέτειο των είκοσι χρόνων του γκρουπ και να κλείσουμε την ιστορία μας με ωραίο τρόπο. Μετά από πολλές συζητήσεις και τις ήδη υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ Alex και Fabio είχαμε πολλές αμφιβολίες, αλλά τελικά αποφασίσαμε να τα δώσουμε όλα για αυτή την επανένωση ώστε να κλείσει ο κύκλος με τον καλύτερο τρόπο. Αρχικά είχαν προγραμματιστεί μερικές συναυλίες σε κάποια φεστιβάλ, αλλά η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που κάναμε τον γύρο του κόσμου κάνοντας συνολικά 75 συναυλίες. Όλα αυτά τα χρόνια εγώ και ο Fabio είχαμε ανταλλάξει μόνο κάποια τυπικά μηνύματα για ευχές.

 

Τελικά, αν εξαιρέσεις τις διαφορές που φυσιολογικά υπήρχαν ανάμεσά μας, η διάρκεια των Rhapsody ήταν πολύ μεγάλη, πολλά γκρουπ αρχίζουν να έχουν σοβαρά προβλήματα πολύ νωρίτερα.

 

 

Rock Overdose: Τι συνέβη, λοιπόν, μετά το τέλος του Reunion Tour;

 

Luca Turilli:  Εγώ προσωπικά ήθελα να κλείσω με το metal, ήθελα να αφιερωθώ στο πιάνο, το αγαπημένο μου μουσικό όργανο, μου αρέσουν πολύ οι ακουστικές μελωδίες όπως αυτές του Federico Einaudi. Όταν είδαμε την επιτυχία του tour, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε κάποιο σχήμα συμφωνικού ροκ, αλά Queen.

 

Εγώ είχα ήδη δηλώσει παντού ότι έκλεισα με το metal και εκείνη την περίοδο οι promoter διαπίστωσαν ότι εγώ και ο Fabio είχαμε αυτό το κοινό στοιχείο. Υπήρχε και αυτή η σύγχυση με τους Rhapsody of Fire και Luca Turilli’s Rhapsody, ο κόσμος δε γνώριζε με ποιον είχε να κάνει.

 

Εμείς χρησιμοποιήσαμε το reunion tour για να παίξουμε ζωντανά για τελευταία φορά τα ιστορικά κομμάτια των Rhapsody, δε θέλαμε πια να έχουμε επαφές με τη μέταλ μουσική, όμως μετά από συζητήσεις με τους promoter οι οποίοι είχαν διαφορετική άποψη, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια μέταλ μπάντα με το ονομα “Zero Gravity”.

 

Θελήσαμε να πάρουμε στοιχεία από τη μουσική που ακούμε καθημερινά και να τα ενώσουμε με τον κλασικό ήχο των Rhapsody. Αρχικά η ιδέα άρεσε σε όλους, μα στο τέλος απορρίφθηκε από τους promoter. Εγώ και ο Fabio λοιπόν ξεκινήσαμε και πάλι από το μηδέν και καταλήξαμε σε μια συμβιβαστική λύση που έπεισε τους promoter να επενδύσουν σε αυτή, προσθέτοντας και το crowdfunding το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο. Δεν είχαμε κάνει ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν και υπήρχε μεγάλη αναστάτωση, καθώς ήταν όλα έτοιμα για να ξεκινήσουμε και τελικά βρήκαμε τη χρυσή τομή που ικανοποίησε όλους.

 

Αποφασίσαμε να διατηρήσουμε το όνομα Rhapsody και να προσθέσουμε τα δικά μας ονόματα, ενώ εγώ ταυτόχρονα έκλεισα τη δραστηριότητα των Luca Turilli’s Rhapsody για την αποφυγή συγχύσεων. Δώσαμε έναν τόνο πιο σύγχρονο στο logo μας και υιοθετήσαμε τη φιλοσοφία “Rebirth And Evolution”. Από εκείνη τη στιγμή οι δυο μας αρχίσαμε να εργαζόμαστε πάνω στη μουσική που προτιμάμε, όπως τις progressive ενορχηστρώσεις αλά Dream Theater, τα φωνητικά αλά Queen. Αναμείξαμε όλα τα στοιχεία και το τελικό αποτέλεσμα ήταν το άλμπουμ με τίτλο “Zero Gravity”.

 

Θελήσαμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει, καθώς η μουσική είναι πλέον ένα χόμπι. Μπορεί όλο αυτό να ολοκληρωθεί με ένα μόνο δίσκο, αλλά δικαιούμαι και εγώ στη ζωή μου μια φορά να κάνω αυτό που μου αρέσει πραγματικά, έτσι;

 

 

Rock Overdose: Ακούγοντας το δίσκο, διαπιστώνει κανείς ότι οι δυο σας είστε σε πλήρη συντονισμό κυρίως όσον αφορά τις μουσικές σας επιλογές…

 

Luca Turilli: Ναι, πραγματικά, αυτή η αποκαλούμενη “υβριδική” μουσική, ένα μείγμα συμφωνικής και ηλεκτρονικής μουσικής. Η πρώτη μου επαφή με τη μουσική αυτή ήταν με εκείνη της ταινίας Matrix, ήταν αυτή που άλλαξε τα πάντα για μένα. Οι δυο μας αποφασίσαμε να προσθέσουμε λοιπόν μουσική από διάφορα έθνη καθώς και μουσικά όργανα που δεν είχαμε χρησιμοποιήσει στις μελωδίες μεσαιωνικού τύπου του παρελθόντος. Πήραμε στοιχεία από την παγκόσμια μουσική, την Ινδία, το Θιβέτ, τη Μογγολία, υπάρχουν στοιχεία ανατολικής μουσικής.

 

 

Rock Overdose: ´Όσον αφορά τους στίχους πήρατε στοιχεία από τις επιστημονικές σας γνώσεις στη ψυχολογία, τη γεωμετρία, την κβαντική φυσική …

 

Luca Turilli: Η ανακάλυψη της yoga πριν επτά χρόνια άλλαξε τη ζωή μου. Διαπίστωσα ότι αναπνέοντας όπως οι μοναχοί του Θιβέτ, υπήρξε μια διέγερση του νευρικού συστήματος και από κει ξεκίνησε μια σειρά από μυστικιστικές και παραφυσικές εμπειρίες, για τις οποίες μέχρι τότε είχα ακουστά μόνο από τα βιβλία. Υπάρχει μια πολυδιάστατη πραγματικότητα που σου αλλάζει τη ζωή.

 

Καθώς το πνεύμα κινείται με ένα τρόπο και ο νους σε ωθεί να κινείσαι με τη λογική, δημιουργείται μια μάχη, μια διαδικασία αμφισβήτησης που δημιουργεί τη δίψα για επιστημονική γνώση και όχι μόνο. Αυτά είναι και τα θέματα των τραγουδιών μας, θεωρούμε ότι όλοι μας περνάμε από αυτή τη διαδικασία αμφισβήτησης της ύπαρξής μας.

 

Ακόμα και τα θέματα του παρελθόντος χρησίμευσαν ως φίλτρο για μια έμμεση πρόταση αυτών των θεμάτων και όχι άμεση όπως τώρα. Τελικά όλοι οι καλλιτέχνες ασχολούνται με αυτά τα θέματα με έναν περισσότερο ή λιγότερο εμφανή τρόπο στο υποσυνείδητό τους, κατά Jung.

 

 

 

Rock Overdose: Για πες μας λίγα λόγια για το τραγούδι “D.N.A.” με τη συμμετοχή της Elize Ryd…

 

Luca Turilli: Καταφέραμε να αντιπροσωπεύσουμε με τέλειο τρόπο το υποσυνείδητο με το Fabio στο πιο σκοτεινό  και με την Εlize στην ερμηνεία του πιο αγνού κομματιού του εαυτού μας. ´Ολο αυτό βασίζεται στη θεωρία της ψυχολογίας κατά Jung.

 

 

Rock Overdose: Με τέτοιου είδους θέματα, ένας δίσκος μπορεί να γίνει η αφορμή για τον ακροατή να αναζητήσει απαντήσεις σε απορίες που είχε πάντα, από τη μια να η μουσική απόλαυση, από την άλλη όμως περαιτέρω εσωτερικές αναζητήσεις…

 

Luca Turilli: Φυσικά, εμείς ανέκαθεν παρέχουμε αυτό τη διπλή διάσταση στον ακροατή, ακόμα και με τη saga του παρελθόντος, την οποία ο περισσότερος κόσμος εξέλαβε ως μια φανταστική ιστορία. Ακόμη και το στοιχείο fantasy βασίζεται σε αρχέτυπα και έχει μεγάλη παγκόσμια επιτυχία, όπως στην περίπτωση του “Game Of Thrones”, ακριβώς επειδή αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του υποσυνείδητου.

 

 

Rock Overdose: Σε αυτή τη νέα σας δουλειά υπάρχουν πολλά μουσικά στοιχεία κλασικής, σύγχρονης και ανατολικής μουσικής. Για μένα το title track είναι το πιο εντυπωσιακό κομμάτι, αν και υπάρχουν πολύ ιδιαίτερα κομμάτια, όπως τα αφιερώματα σε Leonardo Da Vinci και Giacomo Leopardi τα οποία δεν περνάνε απαρατήρητα...

 

Luca Turilli: Το title track είναι πολύ σημαντικό για μένα, το επίσημο video clip του δίσκου θα αντιπροσωπεύει αυτό το κομμάτι, ακριβώς επειδή περιέχει όλα τα στοιχεία που θέλουμε να συμπεριλάβουμε στην μπάντα. Ως τώρα κάναμε δυο lyric video. Το τραγούδι αυτό έχει στοιχεία folk, ινδικά, έχει το σιτάρ, καθώς επίσης και την πιο εμπορική εισαγωγή.

 

Ο Fabio ερμηνεύει με ένα πολύ έντονο τρόπο και επιμείναμε πολύ πάνω σε αυτό. Είναι ένας εξαιρετικός τραγουδιστής, αλλά στο στούντιο εργαστήκαμε πολύ ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή ερμηνεία για κάθε φράση. ´Έχουμε, επίσης, το συμφωνικό κομμάτι στο verse, τη χορωδία, το ρεφρέν αλά Rhapsody, το σόλο του Dominique αλά Hans Zimmer και στο τέλος τη δική μου παρέμβαση με τα sweeps της κιθάρας και το πιάνο. Ναι, έχεις δίκιο, αυτό το κομμάτι τα έχει όλα.

 

Το γεγονός ότι κάθε δημοσιογράφος ξεχωρίζει ένα διαφορετικό κομμάτι με χαροποιεί ιδιαιτέρως, καθότι αποδεικνύει πως υπάρχει μεγάλη ποικιλία στο άλμπουμ, το στοιχείο στο οποίο εμείς επενδύσαμε. Με το crowdfunding καταφέραμε να έχουμε ανέλπιστα μεγάλους χρηματικούς πόρους και αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να κάνουμε το video clip και να έχουμε guest καλλιτέχνες,  στοχεύοντας πάντα στην ποικιλία. Έτσι έχουμε για παράδειγμα το σαξόφωνο στο τραγούδι “I Am” για παράδειγμα, πράγμα αδύνατον στο παρελθόν.

 

 

Rock Overdose: Μεταξύ των guests έχουμε και τον μέγα Sascha Paeth…

 

Luca Turilli: Αυτή η συνεργασία δεν ήταν προγραμματισμένη από την αρχή. Είχε σχεδόν λήξει η προθεσμία μας και λίγες μέρες πριν το mastering δεν είχαμε τελειώσει με κάποια τμήματα του bonus track. Είχα λοιπόν την ιδέα να επικοινωνήσω με τον Sascha, που ήταν σε tour με τους Avantasia. Έτσι λοιπόν ετοίμασε τα τμήματα του μπάσου για το κομμάτι αυτό σε τέσσερις ώρες σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, μια πραγματική φιλική χειρονομία.

 

Ταυτόχρονα, μέσω του ιδίου έγινε και η συνεργασία με τους Santiano, οι οποίοι έχουν μεγάλη επιτυχία στη Γερμανία. Αυτοί μας έστειλαν όλα τα ακουστικά κομμάτια την τελευταία ημέρα και έτσι ολοκληρώθηκε το κομμάτι “Oceano”, ένα από τα αγαπημένα του Fabio μαζί με το “Arcanum”, επειδή σε αυτά τραγουδάει στα ιταλικά με τόνο ελαφρούς τενόρου, διατηρώντας ένα πιο εμπορικό χαρακτήρα, ώστε είναι αρεστό στο ευρύ κοινό.

 

 

Rock Overdose: Μελετήσατε τα πάντα με την κάθε λεπτομέρεια και το εξώφυλλο δεν αποτέλεσε εξαίρεση …

 

Luca Turilli: Δώσαμε μεγάλη προσοχή ώστε να μη δώσουμε έναν χαρακτήρα επιστημονικής φαντασίας στο εξώφυλλο. Με τον Stefan Heilemann είχα άψογη συνεργασία στο παρελθόν, στην ουσία του περιγράφεις την ιδέα σου και η μαγεία βγαίνει από τα δικά του χέρια. Έχουμε το φοίνικα, το θηλυκό άγγελο που αντιπροσωπεύει την εσωτερική μας διαδρομή κατά την οποία μέσω της ζωής, του θανάτου και της αναγέννησης μέσα από τις στάχτες φτάνουμε σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης. Η πόλη του μέλλοντος στο βάθος συμβολίζει το υλικό κομμάτι της ύπαρξης.

 

 

Rock Overdose: Ξέρω ότι έχετε προγραμματίσει ένα live στην περιοχή του Reggio Emilia. Έχετε άλλα σχέδια για μια πιο εκτεταμένη περιοδεία;

 

Luca Turilli: Συνολικά κλείσαμε τέσσερα φεστιβάλ σε Ισπανία, Ιταλία, Ουγγαρία και στο “Masters Of Rock” στην Τσεχία. Δε θέλαμε να κλείσουμε πολλές συναυλίες, διότι θα έχουμε ακόμα πολλά τραγούδια από την παλιά δισκογραφία στη setlist μας, δυστυχώς δεν είχαμε το χρόνο να ετοιμάσουμε πολλά νέα κομμάτια. Το φθινόπωρο θα βρεθούμε στη Στοκχόλμη, στο Ελσίνκι, στην Ασία και για πρώτη φορά στην καριέρα μας στην Αυστραλία. H πραγματική περιοδεία ως πρώτο όνομα με πολλά νέα τραγούδια θα ξεκινήσει το Γενάρη και θα περιλαμβάνει την Ιταλία, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και όλο τον κόσμο.

 

 

Rock Overdose: Ας ελπίσουμε ότι θα μας δώσετε περισσότερους δίσκους στο μέλλον και ότι ο κόσμος θα εκτιμήσει το “Zero Gravity”...

 

Luca Turilli: Εμείς δουλεύουμε πάντα με την ψυχή μας και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Από δημοσιογραφική άποψη, το άλμπουμ είχε μεγάλη επιτυχία, έχει αποσπάσει θετικές κριτικές. Πολλοί fans επίσης είχαν κουραστεί με τη μονοτονία των θεμάτων που είχαμε προτείνει στο παρελθόν και ίσως θα μείνουν ευχαριστημένοι από τις νέες προτάσεις.

 

 

Rock Overdose: Θα είναι σίγουρα μια ευχάριστη έκπληξη για τον κόσμο, αλλά όποιος γνωρίζει το Luca Turilli ως σόλο καλλιτέχνη, αναμφίβολα ξέρει ότι έχει να κάνει με έναν πολυδιάστατο καλλιτέχνη…

 

Luca Turilli: Σίγουρα, πρώτα για σεβασμό προς τον εαυτό μας δημιουργούμε τη μουσική που μας αρέσει. Δεύτερον, ακόμη και να θέλαμε το στυλ αλά Rhapsody of Fire, δε θα θέλαμε με κανένα τρόπο να εισβάλουμε στα μονοπάτια των παλιών μας συναδέλφων ή να αντιγράψουμε. Ίσως και οι οπαδοί που δεν επιθυμούν τις αλλαγές τελικά να καταλάβουν.

 

Το ίδιο έγινε και με πολλά μεγάλα συγκροτήματα όταν πρότειναν κάποιες μεταβολές, καθώς οι οπαδοί τους έκαναν μποϊκοτάζ. Τη βρίσκω λογική αυτή την αντίδραση, από την άλλη όμως υπάρχουν εκείνοι που εκτιμούν τις αλλαγές καθώς και η δυνατότητα να αποκτήσουμε νέους οπαδούς με τις νέες μας προτάσεις.

 

Εγώ συμβουλεύω τους νεότερους να δημιουργούν μουσική με την ψυχή τους και να επηρεάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο από εξωτερικούς παράγοντες. Χαρήκαμε πολύ που πολλοί παλιοί οπαδοί μας ήδη έχουν δεχτεί την ιδέα της αλλαγής.

 

 

Rock Overdose: Τι νέο, λοιπόν, έχει να μας προσφέρει η παγκόσμια μουσική σκηνή;

 

Luca Turilli: Εγώ ακούω τα πάντα, με εξαίρεση την blues που ποτέ δε με κέρδισε πραγματικά. Πρόσφατα ανακάλυψα τους Myrath μέσω κάποιων βίντεο στο youtube, μου αρέσουν τα συγκροτήματα με την τάση για πειραματισμό, όπως οι Rammstein, που βγαίνουν από τους κανόνες. Ως συνθέτη, δε με εκπλήσσει πλέον τίποτα, μόνο οι μπάντες που τολμούν το κάτι παραπάνω. Όλα τα υπόλοιπα μου φαίνονται γνωστά ακούσματα. Στη μουσική μου καριέρα έχω ήδη χρησιμοποιήσει τον κάθε μουσικό τόνο που υπάρχει, μόνο με νέες ενορχηστρώσεις και νέα μουσικά όργανα μπορώ να συνεχίσω να γράφω μουσική.

 

 

Rock Overdose: Μετά την ενδιαφέρουσα, ευχάριστη και χωρίς κανόνες κουβέντα μας, ποιες είναι οι ελπίδες σου για το “Zero Gravity” και το μέλλον της μπάντας γενικότερα;

 

Luca Turilli: Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Δεν είναι βέβαια εύκολο να παρουσιάσεις ένα άλμπουμ με τόση ποικιλία στον κόσμο δίνοντάς του μόνο αποσπάσματα. Ελπίζω να είναι για όλους ένας δίσκος που θα δώσει στους ακροατές το έναυσμα για νέες αναζητήσεις.

 

Το Γενάρη θα ξεκινήσουμε την Ευρωπαϊκή περιοδεία, ξέρω ότι υπήρξε κάποια επαφή με την Ελλάδα, αλλά δε γνωρίζω κάτι το οριστικό. Μου αρέσει πολύ να κάνω συναυλίες στην Ελλάδα, κυρίως για τα όσα αντιπροσωπεύει η χώρα, τη φύση, τον Πλάτωνα, τη γεωμετρία, ακόμα και τα ιδιαίτερα μουσικά όργανα, όπως το μπουζούκι.

 

 

Rock Overdose:  Luca, σε ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία σε όλα, θα τα πούμε σύντομα από κοντά!

 

Luca Turilli: Και εγώ σε ευχαριστώ πολύ, καλό βράδυ και θα τα πούμε από κοντά στην περιοδεία!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη-απομαγνητοφώνηση-μετάφραση

 

Κατερίνα Παΐσογλου

 

 

 

Comments