Martin Lopez (SOEN) στο Rock Overdose: “Γνωρίζουμε ότι το κοινό στην Ελλάδα είναι απίστευτο!”

Οι Σουηδοί prog-sters SOEN, έχοντας στις βαλίτσες τους το εκπληκτικό “Lotus”, μια απ τις καλύτερες κυκλοφορίες για το 2019, θα επισκεφτούν τη χώρα μας για δύο συναυλίες σε Θεσσαλονίκη (4 Σεπτεμβρίου, Principal Theatre Club) και Αθήνα (5 Σεπτεμβρίου, Gagarin 205). To Rock Overdose και ο Χρήστος Μπριντζίκης μίλησαν με τον ντράμερ της μπάντας, Martin Lopez για τη νέα τους δισκογραφική δουλειά αλλά και για τις επικειμενες εμφανίσεις τους στη χώρα μας.

 

 

 

 

Rock Overdose: Γεια σου Martin! Καλωσήρθες στο Rock Overdose!

 

Martin Lopez: Γεια σου Χρήστο! Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία!

 

 

Rock Overdose: Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας συγχαρώ για το νέο σας άλμπουμ “Lotus”, το οποίο είναι μια απ τις καλύτερες κυκλοφορίες του 2019!

 

Martin Lopez: Ευχαριστώ πολύ! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!

 

 

Rock Overdose: Δημιουργηθήκατε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο πρώτος σας δίσκος κυκλοφόρησε το 2010, αλλά η μεγάλη εκτόξευση των SOEN ήρθε στην τέταρτη κυκλοφορία σας το 2019. Τι άλλαξε μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια στην συνθετική σας προσέγγιση;

 

Martin Lopez: Δεν θα το έλεγα ότι αλλάξαμε κάτι στο συνθετικό κομμάτι. Είχαμε ακριβώς την ίδια προσέγγιση, μόνο που, όσο συνθέτεις και κυκλοφορείς υλικό, νομίζω είναι φυσιολογικό να γίνεσαι όλο και καλύτερος. Είναι αυτή η διαδικασία που πάντα μαθαίνεις και πάντα βελτιώνεσαι.

 

 

Rock Overdose: Ήταν επίσης και η πρώτη φορά που δουλέψατε με δυο παραγωγούς, τον David Castillo και τον Iñaki Marconi. Συνήθως η παραγωγή ήταν καθαρά θέμα της ίδιας της μπάντας. Η επιλογή σας αυτή επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα;

 

Martin Lopez: Σίγουρα το επηρέασε και μάλιστα προς το πολύ καλύτερο. Πάντα είχαμε ένα θέμα και θέλαμε εμείς να είμαστε υπεύθυνοι για ότι γίνεται με τη σύνθεση και την ηχογράφηση, χωρίς να αφήνουμε κανένα να εμπλακεί. Αυτή τη φορά όμως νιώσαμε ότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε καταφέρει να φτάσουμε τον ήχο μας εκεί που πραγματικά θέλαμε και ότι έπρεπε να γίνει κάτι γι αυτό. Έτσι λοιπόν στραφήκαμε στον David και τον Iñaki, οι οποίοι αμέσως έδειξαν ότι μπορούσαν να μας βοηθήσουν, οι οποίοι μάλιστα είχαν και αρκετές ιδέες ίδιες με εμάς όσον αφορά τον ήχο.

 

Στο τέλος ήμασταν όλοι πολύ ευχαριστημένοι με το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα και φυσικά με το τελικό αποτέλεσμα.

 

 

Rock Overdose: Ο ήχος στις κιθάρες του “Lotus” είναι πραγματικά τεράστιος! Η έλευση του νέου σας κιθαρίστα, Cody Ford, είχε άμεσο αντίκτυπο;

 

Martin Lopez: Οι κιθάρες πραγματικά ακούγονται απίστευτα! Ήταν ίσως η μεγαλύτερη μας αλλαγή ως προς τον ήχο και γι αυτό ευθύνεται το στούντιο που ηχογραφήσαμε, ο Iñaki και ο David και φυσικά ο Cody που νομίζω έχει τον ήχο που η μπάντα χρειαζόταν από την αρχή! Δε μπόρεσε να βοηθήσει συνθετικά, μιας και όταν ήρθε στη μπάντα η διαδικασία αυτή είχε ήδη ολοκληρωθεί, αλλά έπαιξε ενεργό ρόλο στον ήχο με τα solo του που είναι πραγματικά πολύ σημαντικά για τα τραγούδια.

 

Αν για παράδειγμα αφαιρέσεις τις lead κιθάρες από κομμάτια όπως το “Lotus”, καταλαβαίνεις αμέσως το πόση σημαντική δουλειά έχει κάνει και ποσό άδειο ακούγεται το κομμάτι χωρίς το παίξιμο του. Από τη στιγμή μάλιστα που είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο στον ήχο μας χωρίς να συνθέσει, περιμένουμε με ανυπομονησία να δούμε το τι μπορεί να κάνει στα νέα κομμάτια!

 

 

 

Rock Overdose: Ποιος ήταν ο πρωταρχικός σας στόχος όταν ξεκινήσατε τη σύνθεση του νέου σας δίσκου, τόσο μουσικά όσο και στιχουργικά; Υπήρχε κάποιο concept στο μυαλό σας;

 

Martin Lopez: Δεν νομίζω ότι υπήρχε κάποιο concept όταν ξεκινήσαμε να δουλεύουμε το “Lotus”. Η διαδικασία σύνθεσης ήταν η καθιερωμένη. Μαζέψαμε τις καλύτερες ιδέες και τις δουλέψαμε όσο καλύτερα μπορούσαμε. Από την άλλη δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στο στιχουργικό κομμάτι και θελήσαμε να μιλήσουμε για πράγματα που θεωρούμε σημαντικά, για πράγματα που μας ανησυχούν και θέλαμε να μοιραστούμε.

 

 

Rock Overdose: Ξαφνιάστηκα αλλά και εντυπωσιάστηκα την πρώτη φορά που είδα, τόσο το βίντεο για το “Martyrs” όσο και για το “Covenant”. Δεν τα λες και τα πιο τυπικά Metal video και χρειάζονται κότσια για να κυκλοφορήσεις κάτι που δυστυχώς πολλοί ίσως το θεωρήσουν αμφιλεγόμενο. Ποια είναι τα μηνύματα πίσω από αυτά τα βίντεο;

 

Martin Lopez: Δεν το σκεφτήκαμε πολύ πριν βγάλουμε αυτά τα βίντεο να σου πω την αλήθεια. Απλά μας ήρθε η ιδέα και είπαμε ότι θα το κάνουμε γιατί θεωρούμε ότι είναι θέματα τα οποία δεν πρέπει να αποφεύγουμε ή να στρέφουμε το βλέμμα μας αλλού. Αντιθέτως είναι θέματα τα οποία πρέπει να θίγονται.

 

Ήμουν πάντα οπαδός της Metal μουσικής και πιστεύω ότι το Metal ανέκαθεν στήριζε την πρόοδο και το ανοιχτό μυαλό γενικότερα, ειδικά σε ζητήματα κοινωνικών αξιών και ειλικρινά πιστεύω πως δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό και να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να το κρατήσουμε έτσι. Οπότε για μας αυτά τα βίντεο ήταν επιβεβλημένα να γίνουν. Το γεγονός μάλιστα ότι πολλοί ενοχλήθηκαν μας επιβεβαιώνει ότι πράξαμε σωστά.

 

 

Rock Overdose: Σίγουρα μιλάμε για «ευαίσθητα» θέματα…

 

Martin Lopez: Δυστυχώς μερικοί επιλέγουν να τα βλέπουν έτσι, γιατί στο τέλος της ημέρας το βίντεο του “Martyrs” δείχνει απλά μια παρέα αντρών, ντυμένοι ως γυναίκες να περνάνε καλά σε μια βραδινή βόλτα στην πόλη! Αυτή η εικόνα ενοχλεί ορισμένους,  την ίδια στιγμή που μπορεί να βλέπουν βίντεο από death metal συγκροτήματα, όπου δείχνουν βιασμούς, δολοφονίες και αλλά ακραία πράγματα και να το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό.

 

 

Rock Overdose: Η εικόνα παίζει τεράστιο ρόλο για τους SΟΕΝ και αυτό είναι εμφανές αρκεί κάποιος να δει το εξώφυλλο του “Lotus”, αλλά και όλων των κυκλοφοριών σας, τα video clip σας αλλά το light show στις live εμφανίσεις σας. Ήταν αυτό κάτι που επιζητούσατε εξαρχής; Το να παρουσιάζετε δηλαδή τη μουσική σας περισσότερο ως μια εμπειρία παρά σαν μια απλή κυκλοφορία;

 

Martin Lopez: Ακριβώς. Σίγουρα η μουσική θα είναι πάντα στο επίκεντρο, αλλά όλα όσα κανείς κάτω από το όνομα μιας μπάντας, πρέπει να δείχνουν συνοχή και οργάνωση έτσι ώστε να δίνεις στον ακροατή την ευκαιρία να δει τη δουλειά σου ως μια εμπειρία. Όλα λοιπόν είναι σημαντικά. Τα εικαστικά, το light show μέχρι και τα T-shirt όταν φέρουν το όνομα της μπάντας πρέπει να έχουν άμεση σύνδεση με τη μουσική.

 

 

Rock Overdose: Ας έρθουμε και στην περιοδεία η οποία απ’ όσο έχω δει είναι αρκετά γεμάτη. Πως πηγαίνει μέχρι στιγμής;

 

Martin Lopez: Εξαιρετικά! Είναι πάντα ωραίο να συναντάς τους Wheel και όλο τους το crew με τους οποίους έχουμε περιοδεύσει και κατά το παρελθόν και δίνει κατά κάποιο τρόπο την αίσθηση ενός οικογενειακού reunion, όποτε καταλαβαίνεις ότι αισθανόμαστε αρκετά άνετα. Είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνουμε κάθε λεπτό της περιοδείας και όλα μέχρι στιγμής όλα είναι τέλεια!

 

 

Rock Overdose: Θα επισκεφθείτε την Ελλάδα για πρώτη φορά και μάλιστα για δυο συναυλίες, στη Θεσσαλονίκη στις 4 Σεπτεμβρίου στο Principal Club Theatre και την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα στο Gagarin! Είστε όσο ενθουσιασμένοι όσο κι εμείς;

 

Martin Lopez: Πραγματικά είμαι! Έχω πολλά χρόνια να έρθω στην Ελλάδα! Αν θυμάμαι καλά ήταν γύρω στο 2000. Με τους SOEN δεν έχουμε έρθει ποτέ και καταλαβαίνεις ότι ανυπομονούμε όλοι να έρθουμε γιατί γνωρίζουμε ότι το κοινό στη χώρα σας είναι απίστευτο!

 

 

 

Rock Overdose: Μπορείς να μας δώσεις μια γεύση του τι να περιμένουμε;

 

Martin Lopez: Για μας, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη μουσική και για να καταφέρουμε να σας την παρουσιάσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, θα φροντίσουμε να έχουμε τον καλύτερο δυνατό ήχο και το καλύτερο δυνατό light show έτσι ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε την επικοινωνία και την σύνδεση μας με το κοινό. Σίγουρα δεν πρόκειται να δείτε από εμάς χορογραφίες ή θεατρικότητες (γέλια). Θα παίξουμε τα κομμάτια μας χωρίς καθόλου backing tracks όποτε αυτό που θα δείτε θα είναι απόλυτα ειλικρινές και αληθινό. Απλά οι πέντε μας πάνω στη σκηνή!

 

 

Rock Overdose: Και τα backing tracks είναι κάτι που ολοένα και περισσότερες μπάντες χρησιμοποιούν σήμερα…

 

Martin Lopez: Είναι δυστυχώς κάτι που έχει γίνει μόδα και δε μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί. Θυσιάζουν το συναίσθημα στο παίξιμο για να ακολουθούν ένα κλικ από τον υπολογιστή. Αυτό που θέλουμε είναι το συναίσθημα να μπορεί να βγαίνει από τα ηχεία και να είναι αληθινό. Για να το κανείς αυτό πρέπει να είσαι απόλυτα ελεύθερος. Το αν θα παίξουμε πιο αργά ή πιο γρήγορα ένα κομμάτι δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

 

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες fans των SΟΕΝ;

 

Martin Lopez: Ανυπομονούμε για τις δυο αυτές συναυλίες! Ελπίζουμε να σας δούμε όλους εκεί για να περάσουμε τέλεια!

 

 

Rock Overdose: Ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σου Martin! Καλή συνέχεια στο tour!

 

Martin Lopez: Εγώ ευχαριστώ πολύ! Θα τα πούμε σύντομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Χρήστος Μπριντζίκης

 

 

 

 

 

Comments