MICHAEL SCHENKER στο RockOverdose: ” Ζω στο ΤΩΡΑ και παίρνω τα πράγματα όπως έρχονται”

 

Το Rock Overdose είχε τη χαρά και τη τιμή να έχει μια εφ' όλης της ύλης κουβέντα με τον θρύλο της κιθάρας Michael Schenker ο οποίος μίλησε για τον καινούργιο δίσκο της μπάντας του Michael Schenker Group “Immortal”, για τα 50 χρόνια του ενεργής παρουσίας στη μουσική, για τις αναμνήσεις του από την Ελλάδα, αλλά και για άλλα πολλά και ενδιαφέροντα τα οποία σίγουρα θα συζητηθούν.

 

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος συνέταξε τις ερωτήσεις για λογαριασμό του Rock Overdose και ο Ζήσης Πετκανάς τις εκφώνησε στον καλλιτέχνη αλλά και αυτοσχεδίασε επάνω σε αυτές αφού η συζήτηση ήταν ζωντανή.

 

Κυρίες και Κύριοι ο ‘πολύς’ Michael Schenker

 

 

RockOverdose: Γεια σου Michael, καλωσόρησες στο Rock Overose!

 

MichaelSchenker: Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία!

 

 

RockOverdose: Πώς είσαι αυτές τις μέρες;

 

MichaelSchenker: Υπό αυτές τις συνθήκες, είμαι καλά!

 

 

RockOverdose: Το lockdown είχε επιπτώσεις στην κυκλοφορία του νέου σου album "Immortal";

 

MichaelSchenker: Ναι… Είναι μια μακρά ιστορία…. Είναι μια περιπέτεια! Συνειδητοποίησα ότι ήρθε η 50ή επέτειός μου ως μουσικός, γιατί όπως ξέρεις έγραψα την πρώτη μου νότα όταν ήμουν 15 ετών, ήταν όταν οι Scorpions έβγαλαν και το πρώτο τους album.

 

Επρόκειτο να κυκλοφορήσει το 2020, επειδή η επέτειός μου ως μουσικός ξεκινά το 1970. Ήθελα να το γιορτάσω με φίλους μουσικούς ως guests από όλο τον κόσμο και αγωνίστηκα κυριολεκτικά να τους μαζέψω κατά τη διάρκεια του 2020. Ήταν απίστευτο να το διαχειριστώ όλο αυτό μαζί! Κάπως έτσι έχασα το χρονοδιάγραμμα για κυκλοφορία μέσα στο 2020. Τότε ο manager μου,με ενημέρωσε ότι το album των Scorpions κυκλοφόρησε το 1972, οπότε συνειδητοποίησα ότι είχα 2 ακόμη χρόνια!

 

Είχα λοιπόν περισσότερο χρόνο, επικεντρώθηκα περισσότερο σε μια ταπεινή 50ή επέτειο με μια πιο μικρή μπάντα μουσικών,  αλλά τότε είδα ότι υπήρχε πρόβλημα με τον κορονοϊό, επειδή τα σύνορα έκλεισαν, και όπως καταλαβαίνεις ήταν ένα πρόβλημα για μένα και τους μουσικούς να ταξιδέψουμε. Αναζήτησα έναν διαφορετικό τρόπο για να φτάσω στο studio ηχογράφησης, ταξίδεψα με πλοίο 7 ημέρες από την Αγγλία στην Ολλανδία, αλλά μετά οι μουσικοί μου δεν μπόρεσαν να φτάσουν στο studio λόγω καραντίνας!

 

Μπορεί να μην έγινε με τον τρόπο που το ήθελα αρχικά, αλλά ο Michael Voss (ο παραγωγός) με βοήθησε να κατευθύνω όλο το χάος και να βγει  το τελικό αποτέλεσμα που είναι εξαιρετικό!

 

 

 

RockOverdose: Είναι αλήθεια πως το 'In Search Of The Peace Of Mind' (Scorpions "Lonesome Crow album) ήταν το πρώτο τραγούδι που έχεις γράψει ποτέ όταν ήσουν 15 ετών;

 

MichaelSchenker: Ναι!  Ήθελα να έχω αυτό το τραγούδι (“In search for the peace of mind” ) στο επετειακό μου album,  γιατί αυτό σηματοδοτεί την πρώτη μου νότα σε album, όταν ήμουν 15 ετών. Στο "Lonesome Crow", οι Scorpions δεν έγραψαν ποτέ τραγούδια μόνοι τους!

 

Ήμουν ο τραγουδοποιός, εκείνοι δεν ήξεραν πώς να γράψουν τραγούδια! ... Η πρώτη μου νότα ήταν στο “In search for the peace of mind” και αυτός ο τίτλος έγινε το sountrack της ζωής μου! Τo έγραψα μόνος μου μια μέρα στην κιθάρα μου, στην κουζίνα της μητέρας μου, δεν υπήρχε κανένας εκεί! Κι όμως στα credits γράφουν και τον Rudolf, ενώ αυτός δεν είχε καμία γνώση στο να γράφει στίχους,  πώς θα μπορούσε να είναι στα credits των στίχων;

 

 

Και πέρα από αυτό υπάρχει ένα lead quitar παίξιμο,  τόσο τέλειο που δεν θα άλλαζα ποτέ μια νότα! Ακόμα και τώρα, δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχεται αυτό το παίξιμο, γιατί στο πρώτο album των Scorpions είμαι ακόμα ερασιτέχνης, γιατί εξελίσσομαι, είμαι έφηβος, δεν ξέρω πως έγινε τόσο τέλειο !!! Είμαι απολύτως σοκαρισμένος όπως έγινε αυτό!

 

Για να συνοψίσω, το τραγούδι προφανώς για όλους αυτούς τους λόγους, είναι για μένα πολύ σημαντικό, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τραγούδι 50 ετών και επειδή είναι η πρώτη μου νότα σε ένα δίσκο και η πρώτη μου συνεισφορά. Ήθελα να το κάνω επικό και να τελειώσω το album με αυτό το τραγούδι! Ήθελα να έχει αρκετά κιθαριστικά μέρη και διαλέγοντας τι θα κάνω, συνειδητοποίησα ότι ακούγονται σαν δύο κιθάρες να μιλούν μεταξύ τους!

 

 

RockOverdose: Μπορείς να μας πεις για τη νέα σου κυκλοφορία "Immortal"; Πώς προέκυψε η ιδέα αυτού του νέου album;

 

MichaelSchenker: Ολόκληρο το album είναι σαν δώρο για μένα, που είμαι αληθινός με τον εαυτό μου τόσα χρόνια, χωρίς να ξεπουληθώ, π.χ. δεν ακολούθησα τον Ozzy Osbourne, αν και είμαι οπαδός του Ozzy, έπρεπε να τον απορρίψω, γιατί έπρεπε να προχωρήσω, συνειδητοποίησα ότι ήρθε η ώρα να συνεχίσω το δικό μου όραμα! Απλώς παίζω και ανακαλύπτω, δεν συγκρίνω, δεν ανταγωνίζομαι, δεν ψάχνω για χρήματα, δεν ψάχνω για επιτυχία. Απλώς διασκεδάζω ως καλλιτέχνης!

 

Όταν βοήθησα τους Scorpions το 1979, επειδή ο Matias δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στην Αμερική και ήμουν ήδη επιτυχημένος στην Αμερική. Ο Rudolf είναι περισσότερο manager παρά μουσικός, είναι αριθμομηχανή και ήθελε να γίνει σαν τουςBeatles ή τους Rolling Stones !

 

Είμαι ακριβώς το αντίθετο, θέλω να διασκεδάζω παίζοντας μουσική! Ο Rudolf με χρησιμοποίησε ως εργαλείο, γιατί αυτό που δεν μπορούσε να κάνει εκείνος, μου ζητούσε να το κάνω εγώ! Και μια μέρα τον ρωτάω "Γιατί δεν το κάνετε μόνοι σας;" ...

 

Ο Rudolf ήθελε να με κρατήσει αλλιώς δεν θα μπορούσαν να πάνε στην Αμερική, δεν το παρατήρησα τότε επειδή ήμουν ακόμη παιδί, με ανάγκασαν για να μείνω στουςScorpions αλλά εγώ είχα το δικό μου όραμα, είχαν τόσο μεγάλη δύναμη χειραγώγησης που έπρεπε να φύγω,! Εγώ φτιάχνω τις τάσεις, δεν αντιγράφω!

 

 

RockOverdose: Θα μπορούσες να συγκρίνεις τις διάφορες περιόδους της καριέρας σου;

 

MichaelSchenker:Όλο το ταξίδι μου είναι μια εξέλιξη! Ζω στο ΤΩΡΑ και παίρνω τα πράγματα όπως έρχονται, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, όπως και ο κορονοϊός. Ο κορονοϊός με οδήγησε σε μια κατάσταση για να φτιάξω ένα φανταστικό album, το οποίο ίσως δεν θα μπορούσα να κάνω μόνος μου! Δεν σχεδιάζω πραγματικά γιατί δεν συγκρίνω, όπως είπα και πριν, δεν ανταγωνίζομαι. Όλα είναι μια συνεχής εξέλιξη της εσωτερικής μου ζωής!

 

 

RockOverdose: Μετά από όλα αυτά τα 50 χρόνια στον κόσμο της μουσικής, μετάνιωσες για κάτι;

 

MichaelSchenker:Όχι γιατί δεν ξεπουλήθηκα, αν ξεπουληθείς και αναζητήσεις την άμεση ικανοποίηση, αυτό που κάνεις θα πεθάνει αργά ή γρήγορα. Εάν μείνεις πιστός στον εαυτό σου, κάτι που έκανα για 50 χρόνια, αυτό που κάνεις θα ζήσει για πάντα!

 

 

 

RockOverdose:“Sex, Drugs and Rock 'n' Roll ”. Τι  από αυτά θα κρατούσες και τι θα πετούσες;

 

MichaelSchenker: Δεν υπάρχει διαφορά για έναν μουσικό…  Όταν είστε 16 ετών φυσικά ανακαλύπτεις το σεξ, ψάχνεις για κορίτσια, ανακαλύπτεις τα ναρκωτικά σε πάρτι που πηγαίνεις και πίνεις. Όταν είσαι star, φυσικά υπάρχει περισσότερη προβολή, είσαι στο  μικροσκόπιο, οι άνθρωποι σε αναλύουν… δεν υπάρχει διαφορά. Το σεξ, τα ναρκωτικά και το rock n 'roll είναι μέρος της εφηβικής ζωής, μέρος κάθε καταναλωτή ή μη, όποιον και  να ρωτήσεις, κάθε άτομο που ακούει μουσική, αν τους ρωτήσεις θα σου πει ότι έζησαν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο! Θα έλεγα ότι το “Sex, Drugs and Rock 'n' Roll ”, είναι απλά αυτό που κάνουν οι άνθρωποι όταν είναι νέοι, θα το ανακαλύψουν αργά ή γρήγορα και θα το σταματήσουν.

 

Στην περίπτωσή μου, έπινα αλκοόλ επειδή φοβόμουν να ανέβω στη σκηνή, επειδή ήμουν ευαίσθητος και εύθραυστος, φοβόμουν να παίξω μπροστά στους ανθρώπους. Αλλά αργότερα στη ζωή μου, όταν ήμουν χαρούμενος και ευγνώμων, δεν είχα άλλο τρόμο στη σκηνή. Από εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν ναρκωτικά, ούτε αλκοόλ, φυσικά υπήρχε σεξ.

 

Το θέμα είναι ότι ήμουν ελεύθερος και απελευθερωμένος από την πίεση της φοβίας μου! Μπορείς να δεις ότι είμαι χαρούμενος που παίζω, είμαι χαρούμενος στη σκηνή, μιλάω, τραγουδάω και όλα αυτά ενώ είμαι απόλυτα νηφάλιος! Είμαι τόσο ευγνώμων που ξεπέρασα τη φοβία μου!

 

 

 

RockOverdose: Έχεις  επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές. Έχεις να θυμάσαι κάτι από  τη χώρα μας και τους Έλληνες metalheads;

 

MichaelSchenker:Βεβαίως! Οι Scorpions με προσκάλεσαν να παίξω στην Ελλάδα γιατί έγραψα την εισαγωγή στο 'Holiday', ένα μέρος 45'' από το τραγούδι.  Είμαι ο τραγουδοποιός , αλλά αυτό δεν αναφέρεται στα credits του album. Δεν ξέρω πόσα άτομα το γνωρίζουν αυτό. Με προσκάλεσαν να παίξω στο acoustic show  στην Ελλάδα, αλλά απλά χρησιμοποίησαν το όνομά μου γιατί ήθελαν να πουλήσουν! Ήταν προσκεκλημένος επίσης ο Uli (Jon Roth).

 

Αλλά πρέπει να πω ότι οι Έλληνες είναι φανταστικό  ακροατήριο! Απλώς αισθάνομαι απογοητευμένος από το πώς με χρησιμοποίησαν στην Ελλάδα, γιατί το "Holiday" είναι ένα τόσο δημοφιλές τραγούδι εκεί, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έγραψα την εισαγωγή, απλά με χρησιμοποίησαν για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους! Συμφώνησα και το έκανα. Ήταν μια φανταστική συναυλία, η Ελλάδα είναι πάντα ένα φανταστικό μέρος για να παίζεις!

 

 

RockOverdose: Αν θες απλά να στείλεις ένα μήνυμα στους Έλληνες θαυμαστές σου και σε όλους όσους θα διαβάσουν αυτήν τη συνέντευξη.

 

Michael Schenker:Keep on Rocking!!!!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

 

Ερωτήσεις: Παύλος Γιαννακόπουλος

 

Απομαγνητοφώνηση-μετάφραση: Βιβή Ζαπαντιώτου

 

Comments