Mikko Siren (APOCALYPTICA) στο Rock Overdose:” Οι οπαδοί μας είναι ενθουσιασμένοι που επιστρέψαμε στις ρίζες μας”.

Στα πλαίσια των επερχόμενων συναυλιών των Φινλανδών  symphonic metallers APOCALYPTICA στην Ελλάδα στις 30 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, το Rock Overdose είχε μια ενδιαφέρουσα συνομιλία με τον ντράμερ της μπάντας Mikko Siren.

 

Ο Παύλος Γιαννακόπουλος ανέλαβε για λογαριασμό του περιοδικού τη σύνταξη των ερωτήσεων και ο Ζήσης Πετκανάς την εκφώνηση τους αλλά και τον ‘αυτοσχεδιασμό’ πάνω σε αυτές αφού η συνέντευξη μαζί του ήταν ζωντανή.

 

Ο χρόνος της συνέντευξης όμως ήταν σχετικά περιορισμένος και για το λόγο αυτό οι ερωτήσεις περιορίστηκαν στις άκρως απαραίτητες οι οποίες όμως έδωσαν το περιθώριο στον Mikko Siren να δώσει απαντήσεις κατατοπιστικές και περιεκτικές για τον καινούργιο δίσκο των APOCALYPTICA, για τις επερχόμενες συναυλίες τους στη χώρα μας αλλά και για τους Έλληνες οπαδούς τους.

 

 

Rock Overdose: Καλησπέρα, Mikko! Είμαι ο Ζήσης από Ελλάδα, και σε καλωσορίζω στο Rock Overdose!

 

Mikko Siren: Καλησπέρα! Πώς είσαι; Ευχαριστώ που με κάλεσες!

 

 

Rock Overdose: Φοβάμαι ότι δεν έχουμε πολύ χρόνο, αλλά ας δούμε μερικές ερωτήσεις... Συμφωνείς;

 

Mikko Siren: Απολύτως!

 

 

Rock Overdose: Λοιπόν, Mikko: στις 31 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου, θα επισκεφθείτε την Ελλάδα για δύο ιδιαίτερες συναυλίες, και θα παίξετε το “Metallica By Four Cellos” (1996). Τί να περιμένουμε να δούμε αυτές τις ιδιαίτερες βραδιές;

 

Mikko Siren: Αυτό θα είναι το τελευταίο κομμάτι της επετειακής μας περιοδείας στην οποία βρισκόμαστε εδώ και δυόμισι χρόνια. Γιορτάζουμε την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου των Apocalyptica - “Plays Metallica By Four Cellos” - και θα παρουσιάσουμε ένα ιδιαίτερο event κατά το οποίο θα παίξουμε πρώτα ολόκληρο τον πρώτο δίσκο, ακριβώς όπως είχε ηχογραφηθεί· γι’ αυτό, άλλωστε, θα έχουμε μαζί και τον τέταρτο τσελίστα, για να αποδοθεί σωστά...

 

 

Έπειτα, το δεύτερο κομμάτι της συναυλίας θα είναι όλα τα υπόλοιπα κομμάτια των Metallica που έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια. Επομένως, θα είναι μια πραγματικά καταπληκτική νύχτα.

 

 

Rock Overdose: Θα παίξετε, δηλαδή, ολόκληρο τον δίσκο, και άλλα κομμάτια από άλλους δίσκους;

 

Mikko Siren: Άλλα κομμάτια των Metallica που έχουμε παίξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Έχουμε κι εμείς κομμάτια, όμως θα παρουσιάσουμε μια ιδιαίτερη βραδιά αφιερωμένη στους Metallica...

 

 

Rock Overdose: Πολύ ωραία!

 

Mikko Siren: Κι έπειτα... Ναι, θα ‘χει φάση!

 

 

Rock Overdose: Τέλεια! Πώς πάνε τα πράγματα για τους Apocalyptica τώρα, προς το τέλος αυτής της χρονιάς;

 

Mikko Siren: Είμαστε πολυάσχολοι! Για την ακρίβεια, ηχογραφήσαμε έναν καινούργιο δίσκο στις αρχές της χρονιάς αυτής και, έκτοτε, τον “πειράζουμε” και τον αναπτύσσουμε επειδή, στις αρχές της νέας χρονιάς, θα ξεκινήσουμε την περιοδεία γι’ αυτόν τον δίσκο. Επομένως, συμβαίνουν πολλά και διάφορα, όσον αφορά σ’ εκείνο το project...

 

Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την καινούργια μουσική, που μπορούμε να τη συνθέσουμε, και είναι ένας εξ ολοκλήρου instrumental δίσκος. Είναι ο πρώτος μας μετά από δεκαεπτά χρόνια στον οποίο δεν υπάρχουν καθόλου φωνητικά. Εμπνευστήκαμε, κατά κάποιο τρόπο, από την περιοδεία στην οποία είμαστε τώρα· παίζουμε πάλι αποκλειστικά instrumental μουσική, οπότε κατά μια έννοια...

 

 

Όλες αυτές οι συναυλίες, διακόσιες στον αριθμό, που δώσαμε- [έτσι] ανακαλύψαμε νέα πράγματα για τα όργανα μας, το συγκρότημα μας, και είμαστε αληθινά ενθουσιασμένοι που συνθέσαμε μουσική με βάση τις εμπειρίες μας αυτές. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι οπαδοί μας θα τον λατρέψουν αυτόν το δίσκο μιας και είναι πολύ ιδιαίτερος.

 

 

Rock Overdose: Είμαι κι εγώ σίγουρος! Πότε πρόκειται να κυκλοφορήσει;

 

Mikko Siren: Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στις 10 Ιανουαρίου 2020. Για να ‘μαστε ακριβείς, έχουμε ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο single από τον δίσκο, το “Ashes from the Modern World”. Μπορείτε να το βρείτε Spotify και στις υπόλοιπες πλατφόρμες online.

 

https://youtu.be/qxDcWvZCSRg

 

Rock Overdose: Ποια είναι τα σχόλια για το κομμάτι αυτό;

 

Mikko Siren: Στην πραγματικότητα, είναι πάνω-κάτω αυτά που ελπίζαμε... Οι οπαδοί μας είναι πραγματικά ενθουσιασμένοι που επιστρέψαμε κατά κάποιο τρόπο στις ρίζες μας, εκείνο το σημείο όπου σημασία έχουν τα όργανα και το να εξερευνούμε πράγματα, το να μπορούμε να συνθέτουμε μουσική χωρίς περιορισμούς. Όταν συνθέτουμε κομμάτια με φωνητικά, που θα παίξουν σε κάποιο ραδιόφωνο... Υπάρχει, όπως ξέρετε, ένα σύνολο κανόνων με το οποίο πρέπει να συμμορφωθείς... Όταν, όμως, παίζουμε progressive metal, δεν έχουμε άλλον κανόνα εκτός του να διασκεδάζουμε, και πιστεύω ότι αυτό έχει αποδοθεί πολύ καλά. Αυτό έχει ενθουσιάσει το κοινό.

 

 

Rock Overdose: Είσαι μέλος των Apocalyptica από το 2003, σωστά;

 

Mikko Siren: Ναι, τότε ήταν οι πρώτες μου συναυλίες [μαζί τους]. για την ακρίβεια, έγινα μέλος το 2005, συμμετείχα όμως στις συναυλίες τους ήδη από το 2003.

 

 

Rock Overdose: Πώς θα περιέγραφες όλα αυτά τα χρόνια που είσαι στο συγκρότημα;

 

Mikko Siren: Είναι ένα καταπληκτικό ταξίδι! Είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι στις ζωές όλων μας αυτή την περίοδο που είναι δύσκολο να πιστέψουμε - πόσο μάλλον να φανταστούμε - τη ζωή μας χωρίς αυτό. Σίγουρα, πρόκειται για ένα απίστευτο και μοναδικό ταξίδι και είναι τόσο πολλές οι εμπειρίες που είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε μέσα από τη μουσική και τους ανθρώπους που συναντήσαμε στην πορεία... Μόνο καλά πράγματα στις “αποσκευές” μας μέχρι στιγμής.

 

 

Rock Overdose: Έχειτε επισκεφθεί την Ελλάδα αρκετές φορές: Τι θυμάσαι από αυτές τις επισκέψεις σας;

 

Mikko Siren: Έχουμε δώσει συναυλίες στην Ελλάδα αρκετές φορές. Ακόμα και σ’ αυτή την περιοδεία, νομίζω, παίξαμε στην Αθήνα πριν, περίπου, ενάμισι χρόνο...

 

 

Rock Overdose: Ναι, έχεις δίκιο...

 

Mikko Siren: Έχουμε έρθει αρκετές φορές, και ήταν θαυμάσια!

 

 

Rock Overdose: Θα ήθελες να αφήσεις ένα μήνυμα προς όλους τους Έλληνες οπαδούς των Apocalyptica;

 

Mikko Siren: Νιώθουμε απίστευτη χαρά και τιμή που μας δίνετε κάθε φορά η ευκαιρία να επιστρέφουμε, ξανά και ξανά, που οι οπαδοί έρχονται να μας δουν και στηρίζουν όλα όσα κάνουμε. Θεωρούμε, λοιπόν, τους εαυτούς μας τυχερούς, επειδή αυτό που αγαπάμε μπορούμε να το μοιραστούμε με υπέροχους ανθρώπους.

 

 

Rock Overdose: Ναι, φυσικά! Και δη τρελούς μεταλάδες! Οι Έλληνες οπαδοί είναι πολύ παθιασμένοι! [Γέλια]

 

Mikko Siren: [Γέλια] Απόλυτα, κι αυτό δεν κρύβεται οπότε όλες οι συναυλίες είναι απίστευτες όταν τυχαίνει να παίζουμε εκεί.

 

 

Rock Overdose: Τέλεια! Υπάρχουν, μήπως, άλλα νέα τα οποία θα ήθελες να αποκαλύψεις μέσω αυτής της συνέντευξης;

 

Mikko Siren: Τα είπα όλα! Εστιάζουμε κυρίως στην κυκλοφορία του δίσκου στις 10 Ιανουαρίου και, κατόπιν, θα υπάρξουν... Για να ‘μαι ειλικρινής, αν και ανέφερα ότι αυτός θα είναι ένας εξ ολοκλήρου instrumental δίσκος, θα γίνουν και κάποια κομμάτια με φωνητικά στην πορεία, τα οποία και θα ακούσετε ελαφρώς αργότερα. Δε θα πάρει, όμως, πολύ καιρό μέχρι να είναι διαθέσιμα τα πρώτα κομμάτια με φωνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι οι νέες κυκλοφορίες μας θα γίνουν σε πολύ γρήγορο ρυθμό.

 

 

Rock Overdose: Τέλεια! Πότε θα έχουμε το επόμενο single;

 

Mikko Siren: Το επόμενο... [Γέλια] Δε μ’ αφήνουν να πω... Πρέπει να είστε πάντα σε ετοιμότητα. Πιστεύω θα ‘χει βγει σ’ ένα μήνα. Θα είναι ένα, επίσης, instrumental κομμάτι, ελαφρώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε ήδη κυκλοφορήσει.

 

 

Rock Overdose: Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου και γι’ αυτή τη μίνι συνέντευξη!

 

Mikko Siren: Εγώ σ’ ευχαριστώ!

 

 

Rock Overdose: Ελπίζω να σε συναντήσω στην Ελλάδα! Καλό σου βράδυ!

 

Mikko Siren: Σίγουρα· έλα να πεις ένα γεια! Καλό βράδυ κι ευχαριστώ για τη συνέντευξη!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Συνέντευξη: Ζήσης Πετκανάς

 

Ερωτήσεις: Παύλος Γιαννακόπουλος-Ζήσης Πετκανάς

 

Μετάφραση: Στέργιος Γκουτσίδης

 

 

 

Comments