MORBID SAINT στο Rock Overdose: “Είναι τιμή μας να μπορούμε να δίνουμε συναυλίες και να γνωρίζουμε τους υπέροχους ανθρώπους που συνεχίζουν να μας στηρίζουν.”

Τα 80’s ήταν η χρυσή εποχή της metal μουσικής. Εκείνη την περίοδο και ανάμεσα σε όλες τις εξαιρετικές μπάντες που ξεχώρισαν, υπήρξαν και κάποιες που κυκλοφόρησαν φοβερά album, αλλά ποτέ δεν κέρδισαν την προσοχή που τους άξιζε. Οι Morbid Saint ήταν μία από αυτές τις μπάντες και το οργισμένο thrash τους ακόμη λάμπει μέσω του underground κλασικού ντεμπούτου τους “Spectrum Of Death”. Ένα album το οποίο θεωρείται από πολλούς πως ανήκει ανάμεσα στα καλύτερα thrash metal albums.
Τώρα, 25 χρόνια από την αρχική κυκλοφορία του, επανακυκλοφορεί μέσω της Century Media και έτσι μας δόθηκε έτσι η δυνατότητα να μιλήσουμε με τη μπάντα για αυτό το γεγονός. Συζητήσαμε για πολλά και διάφορα που αφορούν στην ιστορία τους, τα μελλοντικά τους σχέδια και τις συναυλίες τους. Αυτό που ξεχώρισε είναι η ταπεινότητα τους. Όπως λένε και οι ίδιοι, ήταν απλώς μερικά παιδιά που γούσταραν να μαζεύονται, να τζαμάρουν και να κάνουν θόρυβο. Πλέον δεν είναι παιδιά, αλλά η αγάπη τους να κάνουν θόρυβο είναι ακόμη εκεί.

Rock Overdose: Χαίρετε παίδες. Ελπίζω όλα να είναι καλά. Στις 11 Μαρτίου κυκλοφόρησε μια σπέσιαλ επανέκδοση του κλασσικού σας album “Spectrum Of Death”, σε διάφορα formats. Πείτε μας για αυτό και πως φτάσατε σε αυτήν την απόφαση. Η επανέκδοση θα περιέχει φωτογραφίες και λιγότερο γνωστές πληροφορίες ή κάνατε ταυτόχρονα και κάποιο remix ή remaster;

Morbid Saint: Όταν μάθαμε ότι η Century Media ενδιαφερόταν να επανακυκλοφορήσει το “Spectrum of Death”, ενθουσιαστήκαμε που μας δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψουμε με το καλύτερο metal label του κόσμου. Ξέραμε ότι η προσέγγιση τους θα ήταν άκρως επαγγελματική, ώστε να ετοιμάσουν αυτό το πακέτο που θα παρουσίαζε τους Morbid Saint με τον κατάλληλο τρόπο. Κυρίως έκαναν remaster στα “Destruction System”, “The Black Demo” και “Lock Up Your Children” demo, αφήνοντας το “Spectrum Of Death” κατά κύριο λόγο ανέγγιχτο. Περιλαμβάνονται ακυκλοφόρητες φωτογραφίες, αφίσες και μία μεγάλη και σε βάθος συνέντευξη με τον αρχικό και ιδρυτικό κιθαρίστα, Jay Visser.

Morbid saint spectrum of death photo

Rock Overdose: Επανεμφανιστήκατε γύρω στα 2010. Τι σας αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον; Νομίζω πως θέλατε να δώσετε όσες πιο πολλές συναυλίες μπορούσατε, αλλά από τότε, κυκλοφορήσατε μία συλλογή, ένα live album, μία επανακυκλοφορία του “Destruction Systems” και τώρα αυτήν του “Spectrum Of Death”. Είμαι σίγουρος ότι το απολαμβάνετε.

Morbid Saint: Το 2010 ήρθε σε επαφή μαζί μας η Relapse Records με σκοπό να επανεκδώσουν το “Spectrum Of Death”, όπου και συμφωνήσαμε να βγει σε βινύλιο. Εκείνη την περίοδο λαμβάναμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονταν να δουν τους Morbid Saint ζωντανά. Όταν κλείσαμε τη συμφωνία με την Relapse, αποφασίσαμε να ηχογραφήσουμε τέσσερα παλιά τραγούδια μας, τα οποία δεν είχαμε ηχογραφήσει ή κυκλοφορήσει ξανά. Αυτά τα τραγούδια ήταν τα Dying Day, Lifesblood, Death Before Dawn, και το πρώτο τραγούδι που γράφτηκε από τους Morbid Saint, το Thrashaholic. Όταν παίζαμε και γράφαμε αυτά τα τραγούδια μέσα στα 80’s δεν φανταζόμασταν ότι θα μιλούσαμε για αυτά 25 και παραπάνω χρόνια αργότερα. Είναι πραγματικά τιμή μας που μπορούμε να δίνουμε συναυλίες σε όλο τον κόσμο και να συναντάμε υπέροχους ανθρώπους που συνεχίζουν να στηρίζουν αυτό που κάνουμε.

morbid sainh μεσα κειμενο

Rock Overdose: Η ιστορία λέει πως δεν είχατε ικανοποιηθεί με την παραγωγή που κάνατε για το “Destruction Systems” το 1992. Ήταν επίσης και το τελευταίο σας album. Τι συνέβη εκείνη την περίοδο; Αυτός ήταν ο λόγος που το επανακυκλοφορήσατε πέρυσι; Παρεμπιπτόντως το album είναι πολύ καλό. Μου αρέσει ο ήχος των drums στην αρχική κυκλοφορία, που είναι πιο ψηλά από τις κιθάρες και τη φωνή που είναι όσο επιθετική θα έπρεπε να είναι. Μπορούμε να το πούμε cult classic.

Morbid Saint: Ποτέ δεν το ολοκληρώσαμε. Αυτό το οποίο κυκλοφόρησε είναι μία βιαστική rough μίξη από το studio, την οποία κάναμε ώστε να το ακούμε, και όταν θα επιστρέφαμε στο studio θα το ολοκληρώναμε κάνοντας όσες αλλαγές θέλαμε ή θα ηχογραφούσαμε ξανά όσα κομμάτια δεν μας ικανοποιούσαν. Αυτό όμως δεν συνέβη ποτέ, ξεφύγαμε από τον προϋπολογισμό, και η Avanzada Metallica (η δισκογραφική μας εκείνη την περίοδο, η οποία είχε πληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας στο studio), περνούσε οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούσε να μας βοηθήσει, οπότε και ηχογραφήσαμε το “The Black Demo” ώστε να βγάλουμε αρκετά χρήματα και να το ολοκληρώσουμε. Όταν είχαμε αρκετά λεφτά για να γυρίσουμε, το Studio είχε κλείσει και όλα τα περιουσιακά στοιχεία είχαν κατασχεθεί από την τράπεζα, μαζί με όλες τις track tapes τόσο για το “Spectrum Of Death” όσο και για το “Destruction System”, μαζί με τις master tapes του “Spectrum Of Death”.

 

Rock Overdose: Έπειτα, το 1994 τα παρατήσατε και διαλύσατε το συγκρότημα. Χάσατε το ενδιαφέρον να γράψετε καινούρια μουσική και να παίζετε σε συναυλίες ή οφειλόταν στην γενικότερη απώλεια ενδιαφέροντος στην metal και στην άνοδο του grunge; Ή ίσως η ίδια η ζωή μπήκε στη μέση.

Morbid Saint: Η ζωή σίγουρα παρεμβλήθηκε και μαζί με την πτώση στον αριθμό των συναυλιών και του ενδιαφέροντος απέναντι στους Morbid Saint, οι συναυλίες μας έγιναν μικρότερες και λιγότερες, ενώ κάποιοι από εμάς ξεκινήσαμε οικογένειες και καριέρες. Μεγαλώναμε δηλαδή. Κάναμε παραπάνω από όσα περιμέναμε. Δεν γράψαμε ποτέ τραγούδια με ένα συγκεκριμένο τρόπο ή οτιδήποτε γιατί έπρεπε να το κάνουμε με αυτόν τον τρόπο ή με τον άλλο. Ήμαστε μια παρέα παιδιών που περνούσαμε καλά και διασκεδάζαμε κάνοντας θόρυβο. Είχε έρθει ο καιρός να προχωρήσουμε.

 

Rock Overdose: Ακούγονται πολλά για την σημαντικότητα και εξαιρετικότητα του “Spectrum Of Death”. Πολλοί λένε πως είναι ένα από τα καλύτερα thrash albums. Πότε συνειδητοποιήσατε για πρώτη φορά ότι υπάρχουν πολλοί που λατρεύουν το “Spectrum Of Death”; Κάτι μου λέει πως όσο καιρός ήσασταν ενεργοί κοντά στο 1990, μάλλον δεν είχατε καταλάβει ότι γράψατε ένα αριστούργημα.

Morbid Saint: Όχι. Σοκαριστήκαμε που τόσος πολύς κόσμος ερχόταν σε επαφή μαζί μας και έλεγαν τόσα καλά πράγματα για το “Spectrum Of Death”. Αυτό συνέβη γύρω στα 2010 με 2011. Όταν το ηχογραφήσαμε για πρώτη φορά, δεν μπορούσαμε να το πουλήσουμε και τώρα υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν υπερβολικά πολλά λεφτά για αυτό. Δεν σκεφτόμασταν πολύ για αυτά που κάναμε. Απλώς γουστάραμε, δίνοντας συναυλίες, γράφοντας, ηχογραφώντας και τζαμάροντας και δεν περιμέναμε τίποτα τέτοιο.

 

Rock Overdose: Είμαι σίγουρος ότι αυτή την ερώτηση σας την κάνουν συχνά. Κυκλοφορεί μια ιστορία που λέει πως ήσαστε το συγκρότημα που άνοιγε για τους Death, όταν περιόδευαν στις ανατολικές Η.Π.Α., αν και ανοίξατε για αυτούς σε μερικές συναυλίες και όχι σε όλες. Πως προέκυψε;

Morbid Saint: Μάλλον μας συνδέουν με τους Death εξαιτίας του Eric Greif, ο οποίος ήταν μάνατζερ και των δύο συγκροτημάτων για ένα μικρό διάστημα. Δώσαμε αρκετές συναυλίες μαζί, αλλά ποτέ δεν κάναμε περιοδεία μαζί τους.

morbid saint logo

Rock Overdose: Είστε συγκρότημα συναυλιών και έχετε καλή φήμη για αυτό. Επίσης, οι οπαδοί φαίνεται πως τα χάνουν λίγο στις συναυλίες σας. Έχετε σχεδιάσει συναυλίες ή περιοδεία; Θα παίξετε σε κάποιο από τα καλοκαιρινά φεστιβάλ;

Morbid Saint: Είμαστε πάντοτε πρόθυμοι να δώσουμε συναυλίες και να παίξουμε σε φεστιβάλ όταν μας δίνεται η ευκαιρία, αλλά αυτή την περίοδο δεν έχουμε σχεδιάσει κάτι. Και ναι, συνήθως έχουμε πολύ καλή υποδοχή από τους οπαδούς μας. Τα πράγματα ξέφυγαν σε πολλές από τις συναυλίες μας. Μας αρέσει να παίζουμε σε συναυλίες ή φεστιβάλ όπου δεν είμαστε headliners, ώστε μετά το show μας να ανακατευόμαστε με τον κόσμο και να πίνουμε μερικές μπύρες ή οτιδήποτε και να γνωρίσουμε και να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας στηρίζουν.

morbid saint μεσα κειμενο 2

Rock Overdose: Θα λέγατε πως οι επανακυκλοφορίες του “Spectrum Of Death” και “Destruction Systems” σας επέτρεψαν να κλείσετε αυτό το κεφάλαιο ώστε να προχωρήσετε παρακάτω, σε κάτι καινούριο; Ίσως να ηχογραφήσετε κάποιο καινούριο album; Και αν έχετε γράψει καινούρια τραγούδια, πως θα λέγατε πως ακούγονται;

Morbid Saint: Θα έλεγα πως ναι. Το τωρινό lineup είναι διαφορετικό από αυτό που είχαμε όταν ηχογραφούσαμε εκείνα τα albums, οπότε και η επιρροή θα είναι διαφορετική, μαζί με τα 25 χρόνια διαφορετικών μουσικών επιρροών. Αλλά για να εξηγήσω τον ήχο μας, θα έλεγα πως ακούγεται σαν μια παρέα τύπων που μαζεύτηκε και τζαμάρει και περνάει καλά κάνοντας αυτό το πράγμα. Αυτή την στιγμή έχουμε γραμμένη την μουσική για αρκετά καινούρια τραγούδια των Morbid Saint.

 

Rock Overdose: Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την συνέντευξη. Ίσως σας δούμε ξανά για κάνα δυο συναυλίες στην Ελλάδα. Νομίζω παίξατε στην Αθήνα το 2013, με αρκετές άλλες Ελληνικές μπάντες και όλοι περάσαμε καλά.

Morbid Saint: Και εγώ ευχαριστώ για την συνέντευξη. Ναι, ελπίζουμε να μας δοθεί η δυνατότητα να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Η συναυλία μας στην Αθήνα ήταν μία από τις καλύτερες στην Ευρωπαϊκή μας περιοδεία. Περάσαμε φοβερά. Από το φαγητό, τα αξιοθέατα, την μπύρα, τους ανθρώπους που γνωρίσαμε και τις φοβερές μπάντες με τις οποίες παίξαμε και τους νέους φίλους που κάναμε, θα θέλαμε πολύ να επιστρέψουμε.

Για το Rock Overdose

Βασίλης Ξενόπουλος

Comments