Η Ιταλία μπορεί να είναι περήφανη για τους ... MORTUARY DRAPE, τους πρωτοπόρους του αποκρυφιστικού black metal που εδώ και σχεδόν 4 δεκαετίες συνεχίζουν να σοκάρουν με τα καθηλωτικά album τους, τα οποία στην ουσία αποτελούν στην τελετουργίες εμπνευσμένες απ' την πλούσια σε σκοτεινούς μύθους παγανιστική παράδοση της γειτονικής χώρας.
Είναι αλήθεια πως όποιος τους έχει παρακολουθήσει ζωντανά, έχει διαπιστώσει πως η μουσική τους είναι κάτι πιο βαθύ και εσωτερικό , το οποίο καταφέρνουν να αποδώσουν όσο πιο αυθεντικά γίνεται δημιουργώντας την κατάλληλη μυστηριακή ατμόσφαιρα που επιβάλει και το είδος που πρεσβεύουν.
Έχοντας στις αποσκευές τους το πιο πρόσφατο πόνημά τους - "Black Mirror"(2023), επισκέπτονται την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ξεσκονίζουμε τον κατάλογο της δισκογραφίας τους και προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για τις δύο συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
"Necromancy"
(1987,Re-released on CD-R in 2003 by Wild Productions together with “Doom Return” demo)
Το πρώτο demo των Ιταλών, αποτέλεσε ορόσημο στο underground χώρο και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του είδους μέχρι σήμερα. Μέσα σε αυτό περιλαμβάνονται νεκρομαντεία, μαύρη μαγεία και γενικά όλα όσα αντιπροσωπεύουν τους Mortuary Drape αφιερωμένα στη μνήμη όλων εκείνων που τα έζησαν στην πραγματικότητα, υπέφεραν και θυσιάστηκαν για την πίστη τους σε αυτά.
“Doom Return”
(1989, independed release/ Re-released on CD-R in 2003 by Wild Productions together with "Necromancy" demo)
Φτωχή παραγωγή που ωστόσο δίνει στον ακροατή μια ενδιαφέρουσα ακουστική εμπειρία, καθώς η ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι ακουστικές κιθάρες και οι απαγγελίες εισάγουν το μυαλό του ακροατή σε μια σκοτεινή τελετουργική σκηνή, την οποία ζωντανεύει με εικόνες.
“Into the Drape” ΕΡ (Decapitated Records)
Το "Into the Drape" είναι ένας πολύ καλός τρόπος για μια πρώτη επαφή με το συγκρότημα. Είναι το πρώτο τους υλικό με αξιοπρεπή παραγωγή. Αν σας αρέσει η πειραματική μουσική της δεκαετίας του '80, καθώς και τα πρώιμα black metal και αποκρυφιστικά θέματα, τότε προτείνεται ανεπιφύλακτα.
“All the Witches Dance” (1994, Unisound)
Το διαβόητο εξώφυλλο του ντεμπούτου φημολογείται ότι είναι ένα πραγματικό πτώμα που το συγκρότημα ανέσκαψε για τελετουργικούς σκοπούς.
H παγωμένη ατμόσφαιρα που δημιουργείται απ' την αρχή, συνδέει το ένα κομμάτι μετά το άλλο, με το ‘Primordial’ να ορίζει την καταστροφή των πάντων. Ένα πένθιμος και βαρύς ψαλμός με πολλά ατμοσφαιρικά στοιχεία που δημιουργούν εικόνες μαγισσών να σε παρασέρνουν στο χορό τους...
Πολλές μπάντες εκεί έξω έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν σατανικούς/ αποκρυφιστικούς στίχους ή να το παίξουν cool υιοθετώντας αυτό το image, καμία όμως δεν είναι τόσο αυθεντική όσοι οι Mortuary Drape.
Από το ΕΡ “Mourn path” (1996, Shivadarsana Records)
To EP "Mourn Path" ουσιαστικά συνεχίζει αυτό που έκανε το ντεμπούτο μουσικά, δηλαδή σκοτεινά, πυκνά black metal στοιχεία με μια χούφτα από death /thrash riffs, και πιο αργά μελωδικά περάσματα.
Το Mortuary Drape είναι ένα χαρακτηριστικό κομμάτι με βαθύ και μυστηριώδες νόημα, όπως αντικατοπτρίζεται στους στοιχειωτικούς στίχους του, οι οποίοι αν και ανοιχτοί σε ερμηνεία έχουν ως πρωταρχικό θέμα την ουσία του θανάτου και τα αόρατα βασίλεια πέρα από την υλική μας ύπαρξη.
Πρόκειται για μια ... οδυνηρή υπενθύμιση της θνητότητάς μας και της απεραντοσύνης του άγνωστου, που εμβαθύνει στο υπερφυσικό και μας ζητά να αναλογιστούμε την ύπαρξη ενός αόρατου κόσμου που μας περιμένει όλους.
Final symbol of material existence
Invisible world - ocean wealth
Don't ignore it - don't joke about it
Because it's a world there and await us
“Secret Sudaria”
(1996, Nazgul’s Eyrie Productions)
Το άλμπουμ αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή όλων των ιδρυτικών μελών του συγκροτήματος, το οποίο μας συνηθίζει σε εξώφυλλα που σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του Wildness Perversion, δεν είναι αποτέλεσμα εικονογράφησης ή εφέ γραφικών... Ένας ανάποδος σταυρός μαζί με ένα σωρό από ανθρώπινα κρανία, φιγουράρουν στο εξώφυλλο του Secret Sudaria, ενώ οι στίχοι των τραγουδιών αφορούν όλα αυτά τα περιπλανώμενα πνεύματα που αναζήτησαν αποκρυφιστικά μονοπάτια και τιμωρήθηκαν για αυτό.
Those tormented souls now tormented our soul
Reincarnation will not be expiation
Will make acute the evil of themselves
Godness know if their damnation will be of yours
“Tolling 13 Κnell”
(1999, Αvantgarde Music)
Κυκλοφόρησε πάνω στην αλλαγή του αιώνα και κάθε τραγούδι αυτού του άλμπουμ στέκεται από μόνο του. Φαίνεται πως το συγκρότημα δεν επαναπαύεται σε ένα στυλ ή είδος και δείχνει πως μπορεί να κινηθεί αβίαστα μεταξύ όλων αυτών, χωρίς να χάνει τη μοναδική ταυτότητά του.
“Buried in time”
(2004, Αvantgarde Music)
Σύμφωνα με δηλώσεις του, πρόκειται για το λιγότερο "αγαπημένο" album του Wilderness Perversion, μιας και το αποτέλεσμα της παραγωγής είχε χαμηλότερα κουρδίσματα και καθαρότερο ήχο, με λιγότερα ατμοσφαιρικά σημεία, που αποτελούν βασικό στοιχείο της μουσικής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το κομμάτι “Crosses in Graveyard” που διατηρεί αυτή την πολυπλοκότητα των συνθέσεων τους, προσθέτοντας ορμητικά death/thrash riffs.
“Spiritual independence”
(2014, Iron Tyrant Records)
Δέκα χρόνια μετά την τελευταία τους δουλειά οι Mortuary Drape κυκλοφόρησαν μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια διατηρεί την αυθεντική και πρωτοπόρα cult ατμόσφαιρα του παρελθόντος τους, εξελίσσοντας παράλληλα τον ήχο τους σε νέα μονοπάτια.
Για την πολυαναμενόμενη επιστροφή τους στην Ελλάδα, οι Mortuary Drape υπόσχονται ένα καθηλωτικό black metal ritual, αλλά και μια καταιγιστική ηχητική επίθεση, που θα μας θυμίσει γιατί είναι ένα απο τα επιδραστικότερα συγκροτήματα του χώρου.
Στην Αθήνα μαζί τους θα εμφανιστούν οι blackened heavy metallers Shadowmass, που αυτή την περίοδο βρίσκονται προ των πυλών της κυκλοφορίας της επόμενης πλήρους δισκογραφικής τους κυκλοφορίας, μετά το εξαιρετικό "Oculus Diaboli" EP του 2021, ενώ την βραδιά θα ανοίξει το speed black metal power trio των Böneyard.
Στη Θεσσαλονίκη μαζί τους θα εμφανιστούν οι "δικοί μας" Septuagint οι οποίοι αποτελούν μια σιωπηλή δύναμη από το 2006.