Ή αλλιώς ξεχωρίζουμε ένα δίσκο για κάθεμια δεκαετία ύπαρξης της ιστορικής μπάντας από το Bradford.
“Thunder And Consolation”
Το πιο επιτυχημένο εμπορικά άλμπουμ του συγκροτήματος ήταν η προφανής επιλογή για τα “χρυσά” 80s, όντας η μοναδική τους κυκλοφορία ως εκείνη τη στιγμή, που καταφέρνει να μπει στo top 20 των charts του Ηνωμένου Βασιλείου.
Αφήνοντας στην άκρη τις πωλήσεις, το “Thunder And Consolation” στέκεται έτσι κι αλλιώς ως εκ των κορυφαίων στιγμών τους, συνδιάζοντας αψεγάδιαστα την post punk ορμή των αμέσως προηγούμενων δίσκων τους, με τη folk μουσική και την πιο ουσιαστική τραγουδοποιία, φόρμα την οποία θα εξερευνούσαν ακόμη περισσότερο τη δεκαετία, που ήταν ήδη έτοιμη να ανατείλει.
“The Love Of Hopeless Causes”
Fast Forward ένα δίσκο και τέσσερα χρόνια μετά, οι New Model Army βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι της καριέρας τους. Έχουν μόλις αποχωρήσει από την EMI και πλέον βρίσκονται στην αγκαλιά της Epic, σχέση που ούτε κι αυτή κράτησε. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε τους κυρίους Sullivan & Heaton, έχοντας αφήσει συνειδητά πίσω τις folk επιρροές, να δημιουργήσουν έναν ώριμο, αλλά ακραιφνώς rock δίσκο, που άφησε πίσω του κομμάτια, τα οποία ακόμα και σήμερα παίζονται στις συναυλίες του συγκροτήματος.
“Carnival”
Το “Carnival” έρχεται σε μια περίοδο που το συγκρότημα προσπαθεί να βρει τα πατήματα του, μερικούς μόλις μήνες μετά το θάνατο του Robert Heaton από καρκίνο του παγκρέατος και αυτός είναι από μόνος του αρκετός λόγος για να συμπεριληφθεί σε αυτή τη σύντομη λίστα. Εδώ μέσα εμπεριέχεται μια από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της καριέρας τους, το “Fireworks Night”, που αποτελεί έναν ειλικρινέστατο φόρο τιμής από τον Justin Sullivan προς τον πεσόντα συνοδοιπόρο του. Το 2020 επανακυκλοφόρησε ρεμιξαρισμένο, υπό τον τίτλο “Carnival Redux”, επιβεβαιώνοντας τη μέχρι πρότινος αθόρυβη απήχηση του στο κοινό των New Model Army.
“Between Dog And Wolf”
Αλλαγή φρουράς μετά από 22 χρόνια στη θέση του μπασίστα. Έξοδος Nelson και θεαματική είσοδος του Ceri Monger ή αλλιώς ισχυρή ένεση αδρεναλίνης. Εδώ, παρέα με τον “παλιό” Michael Dean στα drums κλέβει την παράσταση με τους εξόχως groovy, σχεδόν tribal ρυθμούς, που συνολικά δίνουν τον τόνο του “Between Dog And Wolf”. Η ατμόσφαιρα παίρνει το πάνω χέρι εις βάρος της γνώριμης ορμής του σχήματος από το Bradford, με τον Joe Barresi να καταγράφει άψογα ένα συγκρότημα που μεγαλουργεί εκτός της comfort zone του, καταφέρνοντας το ανέλπιστο: να μας παραδόσει ένα κλασικό δίσκο, διανύοντας το 34ο έτος της ταραχώδους πορείας του.
“From Here”
Αισίως ο δέκατος πέμπτος δίσκος της καριέρας τους, μισό βήμα πριν συμπληρώσουν 40 χρόνια αδιάλλειπτης παρουσίας στα μουσικά δρώμενα. Σταθερά παλιομοδίτες το συνοδεύουν με τη δήλωση: «Λέγεται συχνά ότι το άλμπουμ είναι νεκρό. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό είναι αλήθεια» και το πιστοποιούν με μια συλλογή 12 κομματιών εμπνευσμένα από την απομόνωση από το περιβάλλον, ηχογραφημένα στο -όντως απομονωμένο- νησί Giske της Νορβηγίας. Ειρωνικά, μερικούς μήνες μετά ολόκληρος ο κόσμος γνώρισε μια άλλου είδους απομόνωση, γεγονός που εμπόδισε τους New Model Army να υποστηρίξουν το “From Here” με μια σειρά συναυλιών ανά την Ευρώπη. Ας είναι. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε κάτι ζωντανά κι από αυτό εδώ το “διαμαντάκι”.
Υπενθυμίζουμε ότι οι New Model Army θα εμφανιστούν ζωντανά την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στο Fuzz Live Music Club στην Αθήνα και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου στο Principal Club, στη Θεσσαλονίκη.