O “Παράγων Χ” των MOTORPSYCHO


Ο πυρήνας του νορβηγικού τρίο των Motorpsycho ήταν πάντοτε το συνθετικό δίδυμο των Bent Sæther (μπάσο, φωνητικά) και Hans Magnus "Snah" Ryan (κιθάρες, φωνητικά). Η συγκεκριμένη σταθερά αυτομάτως καθιστούσε ως ρυθμιστικό παράγοντα τον άνθρωπο πίσω από τα τύμπανα, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσαμε να διακρίνουμε την ιστορία του σχήματος ανά περιόδους, σύμφωνα με τον εκάστοτε τυμπανιστή.

 

Για όσους δε γνωρίζουν, επί δεκατέσσερα χρόνια τη θέση αυτή κρατούσε ο Håkon Gebhardt (1991-2005), για να αντικατασταθεί κατόπιν από τον Kenneth Kapstad (2007-2016). Ο τωρινός τους drummer είναι ο Σουηδός Tomas Järmyr και βρίσκεται μαζί τους από το 2017.


Τα πρώτα χρόνια με τον Håkon Gebhardt (1991-2005)

Τη δεκαετία του '90 οι Motorpsycho υπήρξαν κυρίως ένα περιπετειώδες heavy rock σχήμα με alternative αναφορές, στυλ για το οποίο ο Håkon Gebhardt ήταν ιδανικός. Μπαίνοντας όμως στην καινούρια χιλιετία άρχισαν να επεκτείνουν το ήχο τους προς την ηλεκτρική jazz, την ψυχεδέλεια και το progressive rock, με αποκορύφωμα τα άλμπουμ Phanerothyme” και It's A Love Cult”. Κάπου εκεί ο Gebhardt διαπίστωσε ότι η φάση δεν είναι πια για αυτόν, πήρε το banjo του -το οποίο είχε στο μεταξύ μάθει να παίζει- και τράβηξε για τις country πολιτείες των HGH.

 

Το 1994 οι Motorpsycho κυκλοφορούν το Timothy's Monster”. Ο διπλός δίσκος αγγίζει μια ποικιλία από στυλ, χωρίς να πέφτει στην παγίδα της αυταρέσκειας. Ο Håkon προσαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στα τερτίπια των υπολοίπων, έχοντας ήδη χτίσει εξαιρετική χημεία μαζί τους στα δύο προηγούμενα άλμπουμ. Τo “Kill Some Day” είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του συνταιριάσματος.Το παιδί - θαύμα Kenneth Kapstad (2007-2016)

Το 2007 είναι η σειρά του Kenneth Kapstad να καθίσει στην ηλεκτρική καρέκλα του drummer των Motorpsycho. Η jazz παιδεία του, η ταχύτητα και η προχωρημένη τεχνική του, ταιριάζουν γάντι με τις τότε μουσικές αναζητήσεις του διδύμου Sæther/Ryan και ανεβάζουν αυτομάτως επίπεδο τη μπάντα. Εννιά χρόνια μετά θα αποχωρήσει, προτιμώντας την πιο φρενήρη εκδοχή των Spidergawd πάνω στo prog rock.

 

Tο "W.B.A.T." αποτελεί τέλειο δείγμα του εύρους των ικανοτήτων του: Η έναρξη τον βρίσκει να επιδίδεται σε ένα εκτυφλωτικό jazz-οειδές solo, ενώ στη συνέχεια το παίξιμο του γίνεται πιο συμβατικό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της σύνθεσης.Το παρόν με τον Tomas Järmyr (2017-σήμερα)

2017 και την πορτά των Motorpsycho περνάει ο Tomas Järmyr. Κι αυτός απόφοιτος του ωδείου NTNU, έχοντας μάλιστα ήδη καταγράψει στο ενεργητικό του συμμετοχές/ συνεργασίες με Zu, Yodok, Sunswitch και Aidan Baker, πορεία που πιστοποιεί ότι εκτός από τις τεχνικές αρετές, διαθέτει προχωρημένη εξοικείωση με πιο πειραματικές μουσικές φόρμες.

 

Στο ντεμπούτο του με τους Motorpsycho δε χρειάστηκε να το τραβήξει τόσο μακρυά, σε κάθε περίπτωση πάντως, απέδειξε ότι δεν υπολείπεται στο ελάχιστο των προκατόχων του. Στο “In Every Dream Home (There's A Dream Of Something Else)” επιτυγχάνει και να γκρουβάρει υποδειγματικά, αλλά και να εντυπωσιάσει με τα φανταχτερά, όσο και ουσιαστικά fills του και το απαράμιλλο swing του.Υπενθυμίζουμε ότι οι Motorpsycho θα εμφανιστούν ζωντανά την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στο Fuzz Live Music Club στην Αθήνα


 

Comments