Patrik Jensen (WITCHERY) στο Rock Overdose:’Η Ελλάδα έχει τους πιο αφοσιωμένους και ενθουσιώδεις οπαδούς στον κόσμο’.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο από το προηγούμενο άλμπουμ τους ''In His Infernal Majesty's Service'', οι Σουηδοί blackened thrashers Witchery ξαναχτυπούν με το νέο τους άλμπουμ ''I Am Legion''. Το Rock Overdose και ο Δημήτρης Αλόρας στάθηκαν τυχεροί να βρουν τον κιθαρίστα και κύριο συνθέτη Patrik Jensen σε φοβερή διάθεση, μιας και ο Patrik τους ανέλυσε τις σκέψεις του για τη γρήγορη νέα ηχογράφηση, τα προσεχή τους σχέδια, το ‘μίσος’ του για τις λεγόμενες τέλειες παραγωγές και στο τέλος, ζήτησε από όποιον διοργανωτή διαβάσει αυτή τη συνέντευξη να έρθει σε επαφή μαζί του, μιας και θέλει να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ελλάδα.

 

 

 

 

Rock Overdose: Πρώτα απ 'όλα, θα θέλαμε να μάθουμε τα συναισθήματά σου για το προηγούμενο άλμπουμ σας ,''In His Infernal Majesty's Service''. Ήταν το πρώτο άλμπουμ μετά από έξι χρόνια, υποθέτω λόγω έλλειψης χρόνου. Πώς αντιδρούσαν οι οπαδοί σε αυτό;

 

Patrik Jensen: Ξέραμε ότι ήταν ένα σπουδαίο άλμπουμ, αλλά δεν ήμασταν σίγουροι αν οι άνθρωποι θα μας θυμούνταν καν από την στιγμη που πέρασαν, όπως τόνισες , έξι χρόνια από τότε που βγήκε το ''Witchkrieg'' και άλλα έξι χρόνια για την κυκλοφορία του  άλμπουμ πριν από το Witchkrieg  (''Don’t Fear The Reaper''). Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα για οποιονδήποτε οπαδό να περιμένει, οπότε σίγουρα δεν ήμασταν σίγουροι αν το ''In His Infernal Majesty's Service'' θα εμφανίζονταν ακόμη και στο ραντάρ των οπαδών που είχαμε κάποτε. Αλλά η αντίδραση ήταν υπέροχη. Στην πραγματικότητα, για μας η ανταπόκριση ήταν σαρωτική!

 

 

Rock Overdose: Στην πραγματική παλιά μόδα των Witchery, όπως στα 90's, το νέο άλμπουμ «I Am Legion» έρχεται σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά το προηγούμενο. Θυμάμαι μια παλιά υπόσχεση ότι οι Witchery θα κυκλοφορούν υλικό κάθε έξι μήνες. Είναι η κατάλληλη στιγμή για το υλικό των Witchery να κυκλοφορεί πιο συχνά;

 

Patrik Jensen: Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους θέλαμε να κυκλοφορήσει το ''I Am Legion'' τόσο σύντομα μετά την κυκλοφορία του ''In His Infernal Majesty's Service'', αλλά επίσης παρατηρήσαμε ότι λόγω του ότι έχουμε τόσο μεγάλα διαστήματα μεταξύ των άλμπουμ μας, οι άνθρωποι τείνουν να βλέπουν τον Witchery ως μία project  μπάντα. Κάτι που δεν  προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστείς ότι τα υπόλοιπα μέλη των Witchery ήταν σε άλλες μπάντες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε ένα νέο  άλμπουμ που οι οπαδοί αγάπησαν , αλλά καμία πρόταση για περιοδεία και ζωντανές εμφανίσεις, επειδή ήμασταν μία "project μπάντα".

 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να βγάλουμε άλλο ένα στούντιο άλμπουμ  εντός ενός έτους από το ''In His Infernal Majesty's Service''. Για να δείξουμε σε όλους ότι είμαστε μια πολύ αφοσιωμένη μπάντα και ότι είμαστε πολύ ενεργοί σαν συγκρότημα. Πιστεύω ότι αυτή η στρατηγική έχει αποδώσει, αφού μετά την ανακοίνωση του ''I Am Legion'' μας έγιναν προτάσεις τόσο για περιοδείες όσο και για φεστιβάλ. Οι Witchery θεωρούνται τώρα μια πραγματική μπάντα. Έτσι πετύχαμε αυτό που θέλαμε και τηρήσαμε την υπόσχεσή μας κατά τη δεκαετία του '90 ότι θα κυκλοφορούσαμε δύο άλμπουμ κάθε χρόνο.

 

Ωστόσο, αυτός ο τρελός ρυθμός κυκλοφορίας νέων studio άλμπουμ δεν θα συνεχιστεί (έπρεπε να εργαστώ σκληρά για να πείσω την δισκογραφική εταιρεία ότι ήταν καλή ιδέα το να κυκλοφορούν  δύο άλμπουμ σε ένα χρόνο), αλλά θα χρειαστεί επίσης χρόνος για περιοδεία κλπ. Έχω γράψει ήδη το μισό του επόμενου άλμπουμ, οπότε δεν θα απέχει πολύ πριν από αυτό, αλλά πιθανόν να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019 (15-16 μήνες μετά την κυκλοφορία του ''I Am Legion'').

 

 

Rock Overdose: Προχωρώντας στο νέο άλμπουμ, θα ήθελα αρχικά να μάθω αν όλα τα τραγούδια δημιουργήθηκαν μετά από την παραγωγή του προηγούμενου άλμπουμ ή αν κάποια από αυτά έμειναν  έξω για μία μελλοντική κυκλοφορία. Πόσο καιρό σας πήρε για να δημιουργήσετε και να ολοκληρώσετε το άλμπουμ;

 

Patrik Jensen: Πηγαίνοντας πίσω στο 2016, θέλαμε να βγάλουμε ένα άλμπουμ για να γιορτάσουμε την 20ή επέτειο της μπάντας. Είχαμε κάποιες αλλαγές στο line up  μας ακριβώς πριν την  ηχογράφηση του ''In His Infernal Majesty's Service'', αλλά οι ηχογραφήσεις συνεχίστηκαν και όλα πήγαν εξαιρετικά. Γράφω όλη τη μουσική και τους στίχους για τους Witchery, αλλά έπρεπε να φροντίσω και για το νέο The Haunted album (κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους). Ως εκ τούτου, έγραψα μόνο ακριβώς όσα  τραγούδια έπρεπε για το άλμπουμ των Witchery.

 

Όταν κυκλοφόρησαν τα singles και αργότερα, κυκλοφόρησε και ολόκληρο το άλμπουμ, η ανταπόκριση ήταν θετική. Έτσι λοιπόν, όταν αποφασίσαμε να κάνουμε ένα νέο στούντιο άλμπουμ είχαμε τη διαθεσιμότητα των μελών της μπάντας από την στιγμή που ο Chris και ο Angus δεν ήταν τόσο απασχολημένοι όπως οι προηγούμενοι, αλλά δεν μας είχε απομείνει καθόλου υλικό από το ''In His Infernal Majesty's Service''. Κάθε τραγούδι στο ''I Am Legion'' γράφτηκε μετά την ηχογράφηση του ''In His Infernal Majesty's Service''. Άρχισα να γράφω τα τραγούδια τον Σεπτέμβριο και είχα 13 τραγούδια έτοιμα να ηχογραφήσω  μέχρι τον Μάρτιο.

 

 

Rock Overdose: Κατά τη γνώμη μου, ο ήχος των Witchery εμπλουτίζεται με πιο πολλά στοιχεία μέσα στα χρόνια. Τα γρήγορα μέρη γίνονται ταχύτερα, τα βαριά μέρη είναι βαρύτερα, μερικά αργά που έχουν προστεθεί, φέρνουν περισσότερο βάθος στις ακροάσεις. Τι διαθέτει το ''I Am Legion'' που το καθιστά ξεχωριστό για εσάς;

 

Patrik Jensen: Νομίζω ότι είναι φυσικό για μια μπάντα να εξερευνάει νέα εδάφη, παρόλο που δεν πιστεύω κατ 'ανάγκη ότι ενώ κάνουμε αυτή την εξερεύνηση μια μπάντα πρέπει να ''μαλακώνει''(όπως έγινε και με τόσες άλλες μεγάλες μπάντες στο παρελθόν). Νομίζω επίσης ότι οι  Witchery εργάζονται  για έναν πιο σκοτεινό  και πιο ωμό ήχο. Νομίζω ότι αυτή η μετάβαση μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και μεταξύ του''In His Infernal Majesty's Service''  και του ''I Am Legion'', το τελευταίο είναι πιο σκοτεινό από το ''In His Infernal Majesty's Service''. Νομίζω ότι αυτό προέρχεται από την προσωπική μου κούραση με το σύγχρονο metal.

 

Έχω πραγματικά σιχαθεί με όλες τις "τέλειες" παραγωγές που κυκλοφορούν σήμερα. Όλα τα χτυπήματα των τυμπάνων είναι το ίδιο "ωραία" σε ένταση, σε όλο το άλμπουμ, οι κιθάρες ''τρέχουν'' μέσα από τα ίδια plugins σε κάθε στούντιο σε όλο τον κόσμο, όλα είναι ψηφιακά, έτσι δεν μπορείς να παίξεις με τα όρια του ήχου και να τον κάνεις να ακουστεί μοναδικός με οποιονδήποτε τρόπο. . Όλα τα μέρη του οργάνου έχουν επεξεργαστεί σε μεγάλο βαθμό για να γίνουν τέλεια επομένως τίποτα δεν θα ξεχωρίσει ή θα σε εκπλήξει κλπ. κλπ. Μπορώ να συνεχίσω για πάντα. Θέλω το metal μου να ακούγεται επικίνδυνο (μπορεί να είναι μια ανόητη επιλογή λέξης, αλλά ξέρετε τι εννοώ). Αυτός είναι ο λόγος που προχωρήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλω να είναι δυνατός, δυσάρεστος, αγενής.

 

Θέλω να ακούσετε τον ενθουσιασμό του drummer και το πάθος του κιθαρίστα. Δεν  με ενδιαφέρει  να δημιουργήσω κάτι που είναι "τέλειο". Τι είναι "τέλειο" ούτως ή άλλως; Να μην υπάρχουν ατέλειες, έτσι ώστε κάθε άνθρωπος να μπορεί να αντικατασταθεί από ένα  plug in; Ναι, οι Witchery θα συνεχίσoυν σίγουρα το μονοπάτι του πιο ακατέργαστου και "επικίνδυνου" ήχου. Πρόκειται για μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα εμπειρία ακρόασης για όλους.

 

 

Rock Overdose: Κατά τη γνώμη μου, τα δύο νεότερα μέλη, ο Angus και ο Chris έχουν αποδειχθεί μια εξαιρετική προσθήκη για τη μπάντα. Είναι το δεύτερο άλμπουμ μαζί τους, θα θέλαμε να μάθουμε πώς είναι σαν συνεργάτες και ποια είναι η προσφορά τους στους Witchery γενικά.

 

Patrik Jensen: Ο Angus και ο Chris είναι πράγματι εξαιρετικά νέα μέλη για τη μπάντα. Νομίζω, σύμφωνα με το δικό μου προσωπικό γούστο, ότι ο Angus ίσως και να είναι ο καλύτερος τραγουδιστής που είχαν ποτέ οι Witchery. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα φωνητικών δυνατοτήτων που θα αξιοποιηθεί όλο και περισσότερο στα επόμενα άλμπουμ. Ο Chris είναι μία ανατριχιαστική δύναμη στα τύμπανα. Ο Martin Axenrot είναι βέβαια, επίσης, ένας σπουδαίος ντράμερ, αλλά ο Chris έχει αυτόν τον ασυγκράτητο νεανικό ενθουσιασμό στο παίξιμο του, κάνοντάς τον ήχο - και κατ'επέκταση όλο το συγκρότημα -πολύ ζωτικό και πεινασμένο! Τόσο ο Angus όσο και ο Chris έχουν αναμφισβήτητα συντελέσει σημαντικά στον νέο (ας το πούμε) ήχο της μπάντας.

 

 

Rock Overdose: Υπάρχουν δύο επίσημα βίντεο κλιπ για το '' True North '' και για το ''Of Blackened Wing''. Θα θέλαμε να μάθουμε μερικές  λεπτομέρειες για τα γυρίσματα τους, ειδικά το δεύτερο έχει παλιομοδίτικο συναίσθημα, οι περισσότεροι άνθρωποι που γνωρίζω το βρήκαν υπέροχο και ενδιαφέρον.

 

Patrik Jensen: Ναι, όπως και οι Witchery κυκλοφορούσαν πολύ σπάνια  άλμπουμ στο παρελθόν και επίσης δεν ήταν σε θέση να κάνουν πολλές περιοδείες,η διαδικασία των γυρισμάτων από την Century Media δεν είναι τόσο μεγάλη. Η Century Media είναι απολύτως εκπληκτική σε όλα τα άλλα επίπεδα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε στην Century Media, αλλά τα χρήματα είναι χρήματα και πρέπει να κάνουμε ό, τι μπορούμε με όσα έχουμε.

 

Το πρώτο βίντεο, ''True North'', έγινε από τον Niklas Sundin (Dark Tranquility). Ο Niklas, έχει συνεργαστεί ξανά με την μπάντα παλιότερα (έκανε ένα από τα τρία εξώφυλλα για το άλμπουμ "Symphony For The Devil"). Θέλαμε να κάνουμε ένα βίντεο για το ''True North'', αλλά ο προϋπολογισμός μας, δεν το επέτρεψε. Το βίντεο ''Οf Blackened Wing'' έγινε από μια τοπική εταιρεία παραγωγής ταινιών στο Linköping (η πατρίδα μας στη Σουηδία). Γυρίστηκε στο υπόγειο ενός πολύ παλιού σπιτιού στην πανεπιστημιούπολη και οι εξωτερικές  λήψεις προέρχονται από ένα πιθανότατα 1000 ετών, δρομάκι στο Linköping που ονομάζεται "Munkkällargränd" (το οποίο μεταφράζεται ως ''το δρομάκι του κελαριού των μοναχών'').

 

 

Rock Overdose: Πιστεύεις ότι οι Witchery χάσανε μία ευκαιρία να γίνουν μεγαλύτεροι με τα κενά ανάμεσα στα άλμπουμ; Βλέπω ότι ο κόσμος δεν έχει ξεχάσει τη μπάντα παρά τη μεγάλη απουσία και νιώθω ότι το να είστε πιό ενεργοί, σας φέρνει περισσότερους οπαδούς. Πως το βλέπεις μέσα από την ανταπόκριση του κόσμου;

 

Patrik Jensen: Ναι, πιστεύω ότι είναι η πραγματικότητα κάθε συγκροτήματος: Πρέπει να είσαι ενεργός για να λάβεις περισσότερη προσοχή. Στο ξεκίνημα της καριέρας των Witchery, οι Witchery και οι The Haunted λάμβαναν το ίδιο επίπεδο επιτυχίας. Αυτό άλλαξε με τους The Haunted να κερδίζουν ένα Σουηδικό Grammy για το ''The Haunted Made Me Do It'' και το συγκρότημα να γίνεται πολύ επιτυχημένο.

 

Θέλαμε να είμαστε επαγγελματίες μουσικοί και φυσικά συγκεντρωθήκαμε σ'αυτό που μπορούσε και θα πλήρωνε τελικά τους λογαριασμούς. Αλλά μην έχοντας μόνο τους The Haunted, αλλά και τους Arch Enemy και τους Opeth να λάβεις υπ'όψιν σου όταν σχεδιάζεις ένα νέο δίσκο ή φεστιβάλ, το κάνει σχεδόν αδύνατο να συμβούν όλα. Νομίζω οι Witchery έχουν πολλά να δώσουν, το οποίο πιστεύω ότι τα δύο αυτά τελευταία άλμπουμ δείχνουν ξεκάθαρα.

 

 

Rock Overdose: Πολλοί οπαδοί αναρωτιόντουσαν στο παρελθόν πως διάλεγες τα κομμάτια και ποιό θα κατέληγε σε ένα Witchery άλμπουμ και ποιό για τους The Haunted. Μετά έγραφες λιγότερο υλικό για τους The Haunted, αλλά τώρα και με τις δύο μπάντες ενεργές, το ερώτημα παραμένει. Ποιές είναι οι δυνατότητες να γίνει ένα κομμάτι Witchery και ποιές να γίνει The Haunted;

 

Patrik Jensen: Με τους Witchery γράφω όλη τη μουσική και τους στίχους. Mε τους The Haunted γράφω περίπου το 1/3 της μουσικής και οι στίχοι γράφονται από τον Marco και τον Jonas. Ακόμα κι αν οι άλλοι στους Witchery μου πουν ''αυτό χρειάζεται ένα νέο riff'' ή ''αυτό πρέπει να αλλάξει'', είμαι πάντα εγώ που κάνω τις αλλαγές. Επίσης έχω την τελευταία λέξη όταν αφορά τη δημιουργική διαδικασία απλά για να βιαστούμε και να αποφύγουμε τα αδιέξοδα.

 

Με τους The Haunted υπάρχει περισσότερο φιλικός ανταγωνισμός στο να γράφουμε κομμάτια και riffs. Αυτό θα μπορούσε να ξυπνήσει ένα κενό έμπνευσης.

 

Με τους Witchery είναι περισσότερο δικός μου χώρος. Πάντα γράφω -στο μυαλό μου- για τους Witchery με σκοπό να αποφύγω το κενό έμπνευσης (το οποίο είναι σοβαρό πράγμα, ρώτα οποιονδήποτε δημιουργικό άνθρωπο και θα σου πεί). Οπότε, όταν γράφω για τους Witchery, κάθε λίγο υπάρχει ένα riff ή κομμάτι που έρχεται και ηχεί περισσότερο σαν The Haunted άρα το κρατώ γι'αυτούς.  Για παράδειγμα ένα κομμάτι που σχεδόν έγινε κλασσικό για τους The Haunted, το ''Dark Intentions'', είχε γραφτεί σε μία πρόβα των Witchery. Αναγνώρισα άμεσα ότι ηχούσε περισσότερο σαν The Haunted παρά σαν Witchery, και είπα στα παιδιά στους Witchery ότι ''θα πρέπει να το κρατήσω αυτό για τους The Haunted''.

 

Φυσικά και με αποδοκιμάσανε, αλλά εκ των υστέρων πιστεύω ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν ξεκάθαρη ποια έπρεπε να είναι η μπάντα γι'αυτό το τραγούδι. Με τον ίδιο τρόπο, στο ''I Am Legion'' η εισαγωγή ''Legion'' προσφέρθηκε στους The Haunted γι'αυτό που θα γινόταν ο δίσκος ''Strength In Numbers'', αλλά καταψηφίστηκε. Δε με πείραξε γιατί ήξερα ότι μπορούσα να το πάρω και να το χρησιμοποιήσω για το επερχόμενο ''I Am Legion''. Οπότε το εισαγωγικό κομμάτι στο ''I Am Legion'' προοριζόταν για τους The Haunted, αλλά είναι τώρα ένα κομμάτι Witchery. Και οι δύο μπάντες έχουν συνεισφέρει η καθεμία στην άλλη με thrashy εισαγωγές υποθέτω, χα χα.

 

 

Rock Overdose: Σε έχουμε δει πολλές φορές στην Ελλάδα με τους The Haunted, οπότε η ερώτηση παραμένει, θα κάνουμε ποτέ το γαμημένο W για τους Witchery στην Ελλάδα; Υπήρξαν ποτέ προτάσεις για μία συναυλία εδώ και ποια τα σχέδια της μπάντας γενικά σχετικά με περιοδεία, γράψιμο και προώθηση του δίσκου;

 

Patrik Jensen: Πρέπει να έχουν υπάρξει κάποιες προσφορές για τους Witchery στα τέλη των '90s αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ κάποιες συγκεκριμένες τώρα. Φυσικά θα αγαπούσαμε το να έρθουμε στην Ελλάδα να παίξουμε. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να το λένε σε κάθε χώρα που κάνουν συνεντεύξεις, αλλά είναι η ολική και τίμια πεποίθηση μου ότι η Ελλάδα έχει τους πιο αφοσιωμένους και ενθουσιώδεις οπαδούς στον κόσμο. Είναι πάντα υπέροχα να παίζω στην Ελλάδα και θέλουμε να έρθουμε εκεί όσο πιο σύντομα γίνεται.

 

Βασικά, αν κάποιος που το διαβάζει αυτό έχει οποιεσδήποτε διασυνδέσεις σε διοργανωτές συναυλιών και φεστιβάλ, παρακαλώ πείτε τους να έρθουν σε επαφή μαζί μας! Δε θέλουμε τίποτα περισσότερο από το να παίξουμε για τους παλιούς και νέους φίλους μας στην Ελλάδα! Γενικά τα σχέδια είναι να παίξουμε ζωντανά όσο περισσότερο γίνεται σε όλο τον κόσμο! Επίσης έχω ήδη γράψει το μισό νέο επόμενο άλμπουμ των Witchery, οπότε κανείς δε θα χρειαστεί να περιμένει πολύ για την επόμενη κυκλοφορία μας ξανά.

 

 

Rock Overdose: Ήταν αληθινή ευχαρίστηση να έχουμε αυτή την κουβέντα μαζί σου, ελπίζω να συναντηθούμε τελικά και με τους Witchery, εκτός αν έρθεις πρώτα με τους The Haunted. Πρόσθεσε ότι θεωρείς σημαντικό για τη μπάντα και το άλμπουμ. Σας ευχόμαστε την καλύτερη τύχη για το μέλλον, μην κάνετε πάλι πέντε χρόνια μέχρι το επόμενο άλμπουμ!

 

Patrik Jensen: Νομίζω κατάφερες να καλύψεις τα πάντα αρκετά καλά, και όπως απάντησα προηγουμένως, θα λατρεύαμε να παίξουμε στην Ελλάδα και δε θα υπάρξει ποτέ ξανά μεγάλη αναμονή για ένα νέο Witchery άλμπουμ!

 

 

 

Για το Rock Overdose

 

Δημήτρης Αλόρας

Comments