MAX ENIX – “Far From Home”

Συντάκτης: Ζήσης Πετκανάς

 

Το "Far From Home" του Max Enix είναι ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι, μια μουσική περιπέτεια γεμάτη εκπλήξεις. Ως τραγουδοποιός, συνθέτης και παραγωγός ο Enix επιδεικνύει το εξαιρετικό του ταλέντο δημιουργώντας ένα φιλόδοξο διπλό άλμπουμ που συνδυάζει άριστα  πολλά διαφορετικά είδη σε ένα ενιαίο σώμα.

 

Το άλμπουμ χωρίζεται σε δυο δίσκους και διαρκεί σχεδόν τρεις ώρες. Μην αποθαρρύνεστε ούτε από τα τραγούδια με διάρκεια πάνω από δέκα λεπτά, ούτε από το μεγάλο χρόνο διάρκειας του "Far From Home". Ο Max Enix παρουσιάζει ένα έργο γεμάτο από μουσική πληροφορία, γεμάτο «ανορθόδοξες» ιδέες και μουσικές προσμίξεις, που καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό.

 

Ανοίγοντας με το τραγούδι "The End Of An Era", που χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερη βαρύτονη ψαλμωδία, ο Max Enix θέτει τον τόνο για την περιπέτεια που ακολουθεί. Στο “Far From Home”, το progressive metal  συνδυάζεται και διανθίζεται από στοιχεία alternative rock, jazz, new age, αλλά και hip-hop στο τραγούδι “Tears Of The Earth” τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά ανάμεσα στις progressive/power metal ιδέες. Και επειδή δεν ήταν αρκετά τα παραπάνω, για το "Far From Home" ο Max Enix συνεργάστηκε με τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστης. Ως αποτέλεσμα, ο μουσικός πυρήνας του δίσκου διαιρείται ανάμεσα στο progressive metal και τις συμφωνικές ενορχηστρώσεις και εμπλουτίζεται περαιτέρω από μια πληθώρα διαφορετικών επιρροών και ιδεών.

 

Την εντύπωση κλέβουν και οι καλεσμένοι του δίσκου, όπως ο Fabio Lione, ο Tom Englund, ο Dan Swano και πολλοί άλλοι, με τον καθένα να προσθέτει κάτι δικό του στο τελικό προϊόν.

 

Υπάρχει ένας καλεσμένος, που δε θα περίμενα ποτέ να βρω σε έναν τέτοιο δίσκο. Αναφέρομαι στον Niklas Kvarforth, που εμφανίζεται στο τραγούδι "Angels Of The Apocalyptic Storm". Με μια επική, συμφωνική βάση που προσθέτει μια σκοτεινή μεγαλοπρέπεια στο τραγούδι, το "Angels Of The Apocalyptic Storm" ισορροπεί ανάμεσα στο progressive metal και στις blackened/death εκρήξεις, όπου ο Niklas εξαπολύει μια εντυπωσιακή και ανατριχιαστική συνολικά ερμηνεία, δημιουργώντας μια όμορφη αντίθεση που καθιστά το συγκεκριμένο τραγούδι σίγουρα αξέχαστο.

 

Τώρα, στην άλλη πλευρά του μουσικού φάσματος βρίσκεται το τραγούδι "City Of Mortals". Εδώ ο Max Enix επιδεικνύει τις jazz/blues επιρροές του, συνθέτοντας ένα τραγούδι, που είναι χωρισμένο σε τρία μέρη. Ένα τρίτο progressive metal, ένα τρίτο μπαλάντα και ένα τρίτο jazz/blues ιδέες που όμως όχι μόνο δεν ακούγονται περίεργες και άκυρες, αλλά ενσωματώνονται ιδανικά στο progressive metal σύνολο, με αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό τελικό μουσικό προϊόν.

 

Το "Far From Home" δεν είναι απλά μια συλλογή τραγουδιών, αλλά μια προσεκτικά διαμορφωμένη αφήγηση. Σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα στοιχεία και πολλές λεπτομέρειες ακόμα που περιμένουν να ανακαλυφθούν. Το "Far From Home" είναι μια δουλειά που ξεπερνάει και σπάει τα όρια ανάμεσα στα μουσικά είδη, παρουσιάζοντας μια δουλειά με πραγματικά φρέσκο ήχο και εμπνευσμένες ιδέες, που αξίζει οπωσδήποτε να ακούσετε.

 

 

Βαθμολογία: 80/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Ζήσης Πετκανάς



 

Comments