ΜΠΑΛΑΝΤΕΣ ΓΙΑ ΦΟΝΟΥΣ – “Εκείνη έρχεται μέσα απ’τις στάχτες”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 24 Σεπτεμβρίου 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

Πριν ξεκινήσω να σας μιλάω για τους Μπαλάντες για Φόνους νιώθω χρέος μου να σας αναφέρω ότι προέρχομαι από μια γενιά που έζησε την άνθιση του ελληνόφωνου ροκ σε εφηβική ηλικία, για αυτό έχω ένα μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο με πολλά συγκροτήματα που είχαν το θάρρος να χρησιμοποιήσουν την μητρική τους γλώσσα για να εκφραστούν. Παράλληλα πίστευα πάντα ότι όσοι μουσικοί χρησιμοποιούν την Ελληνική γλώσσα στους στίχους έχουν διαλέξει ένα δυσκολότερο δρόμο σε σχέση με τα Αγγλόφωνα συγκροτήματα και για αυτό τους έδινα ένα credit παραπάνω (αν φυσικά το έκαναν/κάνουν σωστά).

 

Οι Μπαλάντες για Φόνους δημιουργήθηκαν πριν από κάποια χρόνια στην Αθήνα. Αποτελούνται από μέλη με μακρά θητεία στην ανεξάρτητη, ελληνική ροκ σκηνή, όπως τα Διάφανα Κρίνα, οι Grain,κ.α. Τα μέλη τους είναι οι: Ζαφείρης Μαράνος (φωνή),Γιάννης Κισκίνης (κιθάρα), Δημήτρης Ζούζουλας (κιθάρα), Παντελής Ροδοστόγλου (μπάσο) ,Γιώργος Λιόλιος (τύμπανα).Μουσικά κινούνται σε Post Punk, Garage και νέο- Ψυχεδελικούς δρόμους δημιουργώντας τις ιδανικές μελωδίες ώστε να εκφραστούν οι προβληματισμοί και τα μεγάλα ερωτήματα που δημιουργούν οι λέξεις των στίχων τους.

 

Θέλω να βλέπω τους Μπαλάντες για Φόνους σαν μια ξεχωριστή οντότητα και όχι την συνέχεια των Διάφανων Κρίνων. Νομίζω ότι απλά τους αδικεί να τους αντιμετωπίσει κάποιος έτσι. Διότι το “Εκείνη έρχεται μέσα απ'τις στάχτες” είναι ένας δίσκος που ακούγοντας τον είτε το θελήσεις είτε όχι θα κάνεις “βουτιά” στις σκοτεινές σου σκέψεις , θα σου δημιουργηθεί ένα βάρος στο στήθος θα αναγκαστείς να βιώσεις (ξανά) όλες τις δύσκολες καταστάσεις που έχεις περάσει στην ζωή σου. Αλλά τελικά όταν τελειώσεις με την ακρόαση του δίσκου θα νιώσεις λυτρωμένος, γιατί πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσεις τα σκοτεινά μονοπάτια του μυαλού σου αν θες να προχωρήσεις μπροστά. Πάντα εκτιμούσα (και συνεχίζω να εκτιμώ) δίσκους που με έκαναν να νιώθω έτσι και το ”Εκείνη έρχεται μέσα απ'τις στάχτες” το κάνει με χαρακτηριστική άνεση  .

 

Ομολογώ ότι δεν περίμενα να ξανακούσω έναν ελληνόφωνο δίσκο τόσο φορτισμένο χωρίς όμως να χάνει την λυρικότητα του αλλά και την Ροκ διάθεση του. Το γεγονός ότι το μπάσο έχει σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο στις συνθέσεις και τις κάνει να ακούγονται πιο γκρουβάτες μπορώ να πω με ενθουσίασε. Πραγματικά δεν ξέρω πόσα χρόνια είχα να ακούσω τέτοιο ήχο στο μπάσο αλλά και τέτοιες μπασογραμμές που θα σε κάνουν άθελα σου να ακολουθείς τον ρυθμό τους. Έχω μια πού μικρή ένσταση για τον ήχο των τυμπάνων που θα τον ήθελα λίγο πιο δυνατό, αλλά αυτό πραγματικά έχει πολύ μικρή σημασία.

 

Το ”Εκείνη έρχεται μέσα απ'τις στάχτες” είναι ένας καλοδουλεμένος δίσκος που αν τολμήσετε να τον ακούσετε θα έχετε να κερδίσετε πολλά. Δεν έχω καμία νοσταλγία για εποχές παλιότερες ούτε έχω όρεξη να κάθομαι να αναπολώ τα εφηβικά μου χρόνια και ευτυχώς ούτε οι Μπαλάντες για Φόνους έχουν. Κοιτούν μπροστά και δημιουργούν καινούργιες ιστορίες και αναμνήσεις.

 

Το ”Εκείνη έρχεται μέσα απ'τις στάχτες” κυκλοφορεί σε 300 αριθμημένα LP από την Β-otherside records και τον Mr Vinylios.

 


Βαθμολογία: 85/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κωνσταντίνος Μπενάς

 

 

 

Comments