1782 – “From The Graveyard”

Συντάκτης: Φώτης Σταυρόπουλος

 

Δύο χρόνια μετά από την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους, οι Ιταλοί doom metallers 1782 επιστρέφουν με τη δευτέρη full-length δουλειά τους, με τίτλο From The Graveyard. Το άλμπουμ αποτελείται από οκτώ κομμάτια, ενώ έχει συνολική διάρκεια σαράντατρια λεπτά.

 

Το 2019, οι 1782 εμφανίστηκαν στη σκηνή με το ομότιτλο άλμπουμ τους, που τράβηξε την προσοχή του κοινού, ενώ ένα χρόνο πριν κυκλοφόρησαν και ένα πολύ ωραίο split με τους Acid Mammoth. Μέχρι τώρα έχουν καταφέρει το δύο στα δύο, χωρίς καμία αμφιβολία. Ωστόσο, τώρα είναι η ώρα του From The Graveyard.

 

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του δίσκου, το πρώτο πράγμα του παρατηρεί κανείς είναι η διαφορά στην ποιότητα της παραγωγής. Οι 1782 στο δεύτερο άλμπουμ τους, έρχονται με πιο καθαρό ήχο και «γυαλισμένη» παραγωγή. Συγκριτικά με το “1782”, ο ήχος είναι λιγότερο τραχύς, θολός και σκοτεινός. Ωστόσο παρά την καθαρότητα του, το From The Graveyard καταφέρνει να είναι πιο heavy. Προσωπικά, ήλπιζα να βρω το ίδιο σκοτάδι, όμως αυτό είναι κάτι τελείως υποκειμενικό, οπότε παραθέτω αυτή τη σύγκριση, χωρίς κάποιο πρόσημο.

 

Το From The Graveyard είναι από την αρχή μέχρι το τέλος ένα αγνό doom metal άλμπουμ. Βαριά, αργόσυρτα riffs, μίζερη και σκοτεινή ατμόσφαιρα, ό,τι δηλαδή ζητάει κάποιος και περιμένει, από έναν τέτοιο δίσκο. Ωστόσο, φτάνει μέχρι εκεί. Αργά ή γρήγορα, η -σε γενικές γραμμές- ίδια δόμη στα τραγούδια αρχίζει να κουράζει και το μόνο που μένει είναι η παραμόρφωση από τις κιθάρες και το αργό, αλλά δυναμικό, χτύπημα των drums. Φυσικά, έχει κάποιες πολύ καλές στίγμες που αναπτερώνουν το ηθικό, όπως το “Bloodline” και το “Inferno”.

 

Οι 1782 δεν έβγαλαν ένα κακό άλμπουμ. Θα ήταν μεγάλη αδικία να χαρακτηρίσω το From The Graveyard έτσι. Είναι ένας δίσκος πίστος στα πρότυπα του doom, με όλες τις βασικές συνθήκες, που κάποιος ζητάει να βρει σε έναν τέτοιο άλμπουμ. Δυστυχώς, μόνο τα βασικά δε φτάνουν για να ξεχωρίσει. Αυτό δε σημαίνει πως δεν αξίζει μια ακρόαση, μιας και μπορεί να μην είναι κάτι αξιομνημόνευτο, αλλά είναι σίγουρα μια αξιόλογη -με αδυναμίες- προσπάθεια.

 

 

 

Βαθμολογία: 65/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Φώτης Σταυρόπουλος



 

Comments