2 HEADED DOGS – “The Engine Is On”

Συντάκτης: Κατερίνα Μήτικα

 

Οι «δικοί» μας 2 Headed Dogs με προέλευση από την Πρέβεζα, μετά από απουσία πέντε ετών κυκλοφoρούν το δίσκο The Engine Ιs On που αποτελεί διάδοχο του ομότιτλου ντεμπούτου τους, αυτή τη φορά ανεξάρτητα, χωρίς την ενίσχυση ενός συμβολαίου με κάποια δισκογραφική εταιρία. Με την αντικατάσταση του Αντώνη και την ανάληψη των φωνητικών από τον μπασίστα Νίκο και αυτή του Αχιλλέα από τον drummer Σπύρο, οι 2 Headed Dogs συνεχίζουν την επιτυχημένη πορεία τους στην underground ελληνική rock σκηνή.

 

Ο δίσκος αποτελείται από εννέα απολαυστικά stoner/garage rock κομμάτια γεμάτα ενέργεια. Επικρατούν τα βρώμικα, βαριά riffs, που βουίζουν σε όλη τη διάρκεια του δίσκου, ενώ οι μελωδικές δομές νοτών που προέρχονται από το δυναμικό παίξιμο του μπάσου συνοδεύουν αρμονικά το αποτέλεσμα, δημιουργώντας μια ψυχεδελική ατμόσφαιρα. Η παλέτα του ήχου συμπληρώνεται από τα drums, που άλλοτε εκπέμπουν μια ανεβαστική διάθεση και άλλοτε το παίξιμο που συνοδεύει την υπόλοιπη ενορχήστρωση παραπέμπει σε doom metal ηχοχρώματα. Εν τέλει ολοκληρώνεται με τα βροντερά, καθαρά και raspy φωνητικά του Νίκου, τα οποία σε χροιά, αλλά και σε ποιότητα θυμίζουν αυτά του τεράστιου Lemmy Kilmister των θρυλικών Motörhead.

 

Το στιχουργικό περιεχόμενο που ενσωματώνουν οι 2 Headed Dogs στο The Engine Is On φανερώνεται ακριβέστατα από τον λακωνικώς διατυπωμένο τίτλο του δίσκου, ο οποίος έτσι αποδεικνύεται πυκνός. Η ατμόσφαιρα «μυρίζει» από την αρχή μέχρι το τέλος μέταλλο, καταλύτη, αλκοόλ, τσιγάρα και δημιουργεί στον ακροατή συνεχώς εικόνες. Δηλαδή μιλάμε για σκέτη αλητεία. Ο Νίκος δηλώνει πως οι στίχοι τους προέρχονται από την καθημερινότητά τους, από αυτά που βιώνουν ή θα ήθελαν να βιώσουν, καθώς και από πράγματα που αντιλαμβάνονται γύρω τους και επιθυμούν να πουν μια μικρή ιστορία γι’ αυτά.

 

Οι ίδιοι οι 2 Headed Dogs αναγνωρίζουν ως βασικές επιρροές τους μπάντες όπως οι Hellacopters, οι Nebula και φυσικά οι Motörhead και οι Fu Manchu, που σίγουρα αποτελούν έμπνευση για κάποιες από τις πιο ευδιάκριτες αισθητικές τους επιλογές. Η προτίμησή τους για blues, punk, rock και metal ακούσματα αποτυπώνεται επιμελώς στη σύνθεση του καλλιτεχνικού τους έργου, καθώς με ένα δικό τους, μοναδικό τρόπο καταφέρνουν να συνδυάσουν ψήγματα από το καθένα είδος ξεχωριστά, δημιουργώντας ένα εν τέλει στιβαρό αποτέλεσμα. Σχετικά με την ίδια τη διαδικασία σύνθεσης της μουσικής τους, ο Νίκος ομολογεί πως τους βγαίνει φυσικά. Το συγκρότημα δε χρονοτριβεί, γράφεται ένα riff και σταδιακά εμπλουτίζεται με ποικίλα άλλα στοιχεία.

 

Ανοίγοντας μία παρένθεση, επιτρέψτε μου να αφιερώσω τουλάχιστον λίγες σειρές για να σχολιάσω το νέο λογότυπο του συγκροτήματος, που πρωτοεμφανίζεται στο The Engine Is On. Σε πρώτο πλάνο, βλέπουμε δύο σταυρωτά χέρια τα οποία εκτελούν μία συγκεκριμένη χειρονομία που με τη σειρά της μιμείται τα κεφάλια δύο σκύλων εκφράζοντας κυριολεκτικά το σήμα κατατεθέν των 2 Headed Dogs: τους δικέφαλους σκύλους. Η απλοϊκή εκδοχή της σκέψης κάποιου, θα ήταν αυτή που ήθελε το συγκρότημα να εκπροσωπείται από ένα δικέφαλο σκύλο με την κυριολεκτική σημασία του όρου, δηλαδή το προφανές.

 

Τη συγκεκριμένη απόδοση του λογότυπου, το οποίο αποτυπώνεται στο εξώφυλλο του The Engine Is On βρίσκω πραγματικά ευφυέστατη, όχι μόνο για τον πανέξυπνο συνειρμό της κυριολεκτικής σημασίας του όρου “2 Headed Dogs” με μια μεταφορική, μιμητική αναπαράσταση και όχι με μια συμβατική ρεαλιστική, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε η προηγούμενη σκέψη και πήγε ένα βήμα παραπέρα, το πώς οι άνθρωποί του το φρόντισαν και κατόρθωσαν να φαίνεται τόσο σύνθετο και τόσο μινιμαλιστικό ταυτόχρονα. Η σκίασή του με κόκκινο θεωρώ πως ήταν μονόδρομος, διότι είναι το μοναδικό χρώμα, που μπορεί να εκπροσωπήσει ακριβώς το ιδιαιτέρως έντονο μουσικό του περιεχόμενο. Κλείνοντας την παρένθεση, νιώθω την ανάγκη να επισημάνω ότι η προσεκτική επιμέλεια τέτοιων μικρών (για το μεγαλύτερο ποσοστό ακροατών) λεπτομερειών είναι γοητευτική για αυτούς που τις συνειδητοποιούν και αδιαμφισβήτητα μαρτυρούν μεγάλη αφοσίωση των εκάστοτε καλλιτεχνών στο παραγόμενο έργο.

 

Οι 2 Headed Dogs κερδίζουν το στοίχημα με το The Engine Is On. Πρόκειται για έναν heavy δίσκο με ξεκάθαρη old school αισθητική. Εντοπίζεται ποικιλία ήχων και διαθέσεων που σίγουρα καθιστά πολύ δύσκολο το να κάνει τον ακροατή να πλήξει. Η ενορχήστρωση των κομματιών είναι μελωδική και αρκετά καλά δεμένη, δεν της λείπουν ούτε τα απολαυστικά riff, ούτε τα ευφάνταστα solo, ούτε κατά καιρούς οι πιο χαλαρές στιγμές. Τα καλύτερα παραδείγματα τέτοιων κομματιών είναι τα “Last Chance”, “Down The Road” και “You”. Την καθαρά ενεργητική μεριά του δίσκου -που κατά κύριο λόγο συγκεντρώνεται στο πρώτο μισό του- εκπροσωπούν τα “Death Race”, “The Engine is On”, “Brand New Mother” και “Round 1”.

 

Κατά τη γνώμη μου όλα τα κομμάτια είναι ποιοτικά με τον δικό τους τρόπο, ωστόσο αυτά που ξεχώρισαν για εμένα είναι τα “The Engine Is On”, “Last Chance” και “Down The Road”. Σχετικά με το περιεχόμενο των στίχων, ενώ υιοθετεί μία θεματολογία που συνήθως δε με ελκύει ιδιαίτερα, παραδόξως κατάφερε να με πείσει και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μου. Το μεράκι των 2 Headed Dogs για την επιμέλεια της λεπτομέρειας είναι εμφανές από πολλαπλά στοιχεία. Μέσα από την εργασία τους εκδηλώνεται πως το συγκρότημα διακατέχεται από πηγαία αγάπη για τη δημιουργία, ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και εγκάρδιο σεβασμό απέναντι στις επιρροές του.

 

 

 

Βαθμολογία: 85/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Κατερίνα Μήτικα



 

Comments