AYREON ‎– “The Source”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 15 Μαΐου 2017

 

Ιπτάμενος Ολλανδός!”

 

Θα μπορούσε να είναι ο Γιόχαν Κρόιφ της μουσικής μας. Όχι μόνο λόγω ύψους μα και λόγω τεχνικής κατάρτισης. Ο αείμνηστος Γιόχαν έχτισε Άγιαξ και Μπαρτσελόνα. Ο ιδιοφυής Arjen Lucassen χτίζει ακόμα τον μύθο των Ayreon, Star One και Arjen Anthony Lucassen (βλ. “Lost in the New Real”), καθώς και των The Gentle Storm. Τα γκολ που βάζει με κάθε νέα του κυκλοφορία είναι μοναδικής και σπάνιας ομορφιάς.

 

4 χρονάκια πέρασαν από το The Theory Of Everythingκαι να που η αφρόκρεμα της μουσικής που αγαπάμε επέστρεψε ξανά. “The Source” λοιπόν, διπλό άλμπουμ και φύγαμε για τελικό. Αναλυτικότερα, το εν λόγω ηχογράφημα χωρίζεται σε 4 μέρη: το Chronicle 1: The Frame, Chronicle 2: The Aligning Of The Ten, Chronicle 3: The Transmigration και Chronicle 4: Into The Ocean. Το πρώτο δισκάκι αποτελείται από 7 κομμάτια, ενώ το δεύτερο από 10.

 

Στον 9ο κατά σειρά δίσκο, ο Lucassen αφηγείται την καταστροφή του πλανήτη Alpha από τα ρομπότ με νοημοσύνη που ανέπτυξαν οι κάτοικοι και κατόπιν την ενεργοποίηση του The Frame που η μοναδική λύση που είχε να προτείνει ήταν η εξάλειψη του είδους των Alphans, που είναι και κεντρική φιγούρα της ιστορίας των Ayreon. Ουσιαστικά, ο δίσκος λειτουργεί σαν prequel στο “01011001” του 2008 και στο βιβλιαράκι, στην αρχή κάθε Chronicle, ο James LaBrie (έχοντας το ρόλο του Ιστορικού) δίνει περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία που παρουσιάζεται.

 

Σειρά των καλεσμένων τώρα: όπως σε κάθε δίσκο έτσι κι εδώ οι συμμετοχές είναι ανεπανάληπτες. Κάθε τραγουδιστής ενσαρκώνει και ένα διαφορετικό ρόλο στην πλοκή. Simone Simons (Epica), Floor Jansen (Nightwish) και Hansi Kürsch (Blind Guardian) είναι μερικοί από αυτούς, ενώ ο ντράμερ Ed Warby, ο τσελίστας Maaike Peterse και ο πιανίστας Joost van den Broek συμπληρώνουν το παζλ. Για οικονομία χώρου δεν αναφέρονται όλες οι συμμετοχές, καθώς μιλάμε για ένα line-up 20 και βάλε μουσικών που βοηθούν τον Anthony Lucassen να φέρει εις πέρας την αποστολή της δημιουργίας του καλύτερου -ίσως- δίσκου της χρονιάς.

 

Στα μουσικά τώρα, ο δίσκος ξεκινάει εκπληκτικά με το “The Day That The World Breaks Down”, ένα κλασσικό κομμάτι Ayreon με τον ήχο της κιθάρας και την μελωδία να θυμίζουν σε όλους ότι ο Arjen είναι, εκτός από μεγάλος παίκτης, και τεράστιος συνθέτης. Στα 12:32 που διαρκεί το τραγούδι γίνεται εμφανές ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά στην παραγωγή, κρατώντας όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το συγκρότημα. Ξεχωρίζει η ποικιλία στα ακούσματα, από καθαρό progressive όπως το “Everybody Dies” μέχρι heavy metal (“Star Of Sirrah”) και hard rock που λοξοκοιτάζει προς Rainbow μεριά (“Into The Ocean”).

 

Κορυφώσεις υπάρχουν κυρίως με τα “All That Was” και “Condemned To Live”, που μαζί με τα υπόλοιπα τραγούδια του 1ου CD το καθιστούν (ένα κλικ) ανώτερο του 2ου. Εκεί η ακρόαση θέλει επαναλήψεις καθώς υπάρχει πλούτος προς εξερεύνηση όπως τα αργά και συναισθηματικά φορτισμένα “The Dream Dissolves” και “The Source Will Flow” μαζί με το εναρκτήριο και δυναμικό (αλλά και mid-tempo) “Aquatic Race”. Οι διάλογοι μεταξύ των τραγουδιστών είναι συνεχείς, αλλά εντυπωσιάζει ο Tobias Sammet στον ρόλο του καπετάνιου και μαζί με τον επιβλητικό Tommy Rodgers και τον Mike Mills που έχει έναν ιδιόμορφο ρόλο ανδροειδούς, θα έλεγα ότι ξεχωρίζουν, έστω και λίγο. Σφήνα όμως μπαίνει και ο Karevik των θεών Kamelot στο ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης.

 

Η αγορά και ακρόαση του δίσκου πρέπει να είναι μερακλήδικη και καλό θα ήταν να προτιμηθεί το digipack με το DVD και για όποιον κουδουνάει η τσέπη του υπάρχει και το earbook που έχει μέσα όλα τα καλά του θεού. Χωρίς περαιτέρω φιλοσοφίες όμως, το “The Source” περικλείει όλα τα καλά στοιχεία που έχουν παρουσιάσει στη λαμπερή πορεία τους οι Ayreon από το 1995 και έχοντας ένα cast λαμπερών καλεσμένων, στέκεται μεταξύ των καλύτερων δουλειών που έχουμε απολαύσει από τον Ολλανδό βιρτουόζο της prog μουσικής. Αφαιθείτε στη μαγεία του και ταξιδέψτε σε άλλους πλανήτες ακούγωντάς το…


Βαθμολογία : 89/100

 

Για το Rock Overdose,

Μιχάλης Τσολάκος

 

 

 

 

 

 

 


Comments