BALOTHIZER – “Cretan Smash”

Συντάκτης: Φώτης Σταυρόπουλος

 

Δύο χρόνια μετά τον πανικό που ακούει στο όνομα “Cretan Music From Hell”, οι Balothizer επιστρέφουν με τη δεύτερη full-length δουλειά τους, το “Cretan Smash”. Το άλμπουμ αποτελείται από έξι κομμάτια, ενώ έχει συνολική διάρκεια 37 λεπτά.

 

Οι Balothizer που λέτε, αποφάσισαν να χρησημοποιήσουν ηλεκτρικό λαούτο. Αυτό τους ανάγκασε όμως -όπως λένε- να χρησιμοποιήσουν πιο πολλή παραμόρφωση στο μπάσο, διπλοπέταλες μπότες και να προσεγγίσουν πιο πολύ το metal. Οπότε και εγώ λεώ το εξής: Σας ευχαριστώ.

 

Όλο το review αυτό μπορεί να αντικατασταθεί με τον τίτλο του άλμπουμ και να είναι το ίδιο περιεκτικό. Δηλαδή, τι δεν είναι ξεκάθαρο από το Cretan Smash; Έχουμε παραδοσιακή κρητική μουσική, που είναι η πλέον “metal” μη metal μουσική, σε συνδυασμό με metal και punk και τη δημιουργική σφραγίδα των Balothizer. Βαρύς συνδυασμός που σε αρπάζει από τα μούτρα, χαοτικός και γρήγορος, ο πλέον ιδανικός για κοπάνημα.

 

Το Cretan Smash λοιπόν, είναι μια συλλογή αξιοσημείωτων -κατά την άποψη των Balothizer- κρητικών παραδοσιακών τραγουδιών. Το άλμπουμ ξεκινάει με το “Jegaman”, το οποίο αποτελεί μίξη δύο συρτών, του «Κακράπη» και του «Αζωγυριανού». Στη μίξη αυτή προσθέτουν και αγνό, ταχύτατο punk και ο δίσκος ξεκινάει τσιτωμένος. Δεύτερο είναι το “Peace”, ρυθμικό κομμάτι, με έντονη παρουσία των drums και πολύ ωραίους στίχους. Στη συνέχεια, είναι το “Aleppo”, μελωδία που ταξίδεψε από τη Συρία στην Τουρκία και είναι γνωστή στην Κρήτη ως «Χαλεπιανός Μανές». Συνδυασμένη με thrash metal, δίνει ένα γρήγορο και επιθετικό τραγούδι. Τέταρτο έρχεται το “Ponente & Levante”. Μίξη δύο παλαιών ριζίτικων τραγουδιών, δύσκολο να το ορίσεις μουσικά, δανείζεται χαρακτηριστικά από progressive και thrash metal, κρατώντας τα ρυθμικά παραδοσιακά στοιχεία. Προτελευταίο είναι το “Foustalieris 2” , στο οποίο η χαλαρή εισαγωγή με μπουζούκι δίνει τη θέση της σε ένα αγνό κρητικό punk κομμάτι. Το άλμπουμ κλείνει με το “Anathema”. Το μεγαλύτερο κομμάτι του δίσκου, είναι αρκετά «πειραματικό», καθώς παντρεύει το ατμοσφαιρικό με το παραδοσιακό στοιχείο, καταλήγοντας σε ένα ενδιαφέρον κρητικό “post”.

 

Καταλήγοντας, οι Balothizer με τη δεύτερη τους κυκλοφορία, ενίσχυσαν την άποψη που είχα ήδη σχηματίσει από την πρώτη, ότι είναι από τα πιο δημιουργικά συγκροτήματα στη σκηνή. Το Cretan Smash συνδυάζει την κρητική μουσική με το metal και το punk σε μια νέα μουσική γεμάτη ενέργεια, ταχύτητα, μελωδία και ρυθμό, που διατήρει όλα τα χαρακτηριστικά των συστατικών της.

 

 

 

Βαθμολογία: 77/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Φώτης Σταυρόπουλος



 

Comments