BENIGHTED – “Ekbom”

Συντάκτης: Άγγελος Κατσούρας

 

Δεν ξέρω αν πιστεύετε ή όχι σε αυτό που πολλοί ονομάζουν μπάντα – εγγύηση και αν και πόσο συχνά πιστεύετε ότι έχουμε να κάνουμε με τέτοια φαινόμενα, αλλά είναι μερικές περιπτώσεις που και να μη θέλει κάποιος, δε μπορεί να μην παραδεχτεί ότι μία μπάντα είναι πάντα σταθερή σε ποιότητα και άλλες φορές περισσότερο ή άλλες λιγότερο, θα βγάλει κάτι άξιο κυκλοφορίας που θα προσφέρει πολλαπλές ακροάσεις και θα κερδίσει πολύτιμο χρόνο από τη ζωή καθενός γιατί το αξίζει. Ακριβώς παρόμοια λοιπόν είναι και η περίπτωση των Γάλλων –από το ιστορικό Saint-Étienne- brutal death metallers Benighted.

 

Φτάσαμε πλέον στο δέκατο άλμπουμ τους και ο τρόπος με τον οποίο αποδεικνύουν κάθε φορά το υψηλό της ποιότητας και έμπνευσης τους είναι φοβερός. Να πεις ότι έγινε μία, δυο, άντε τρεις φορές και δη σε συγκεκριμένη περίοδο, πάει κι έρχεται. Το νούμερο 10 δεν μπορεί να είναι τυχαίο και μάλιστα σε ένα στυλ το οποίο αν δεν είσαι άκρως ποιοτικός μπορεί να σε εκθέσει ανεπανόρθωτα. Στην προκειμένη ειδικά, από τη στιγμή που οι Benighted ανέκαθεν θεωρούνταν alter ego των Βέλγων Aborted, καταλαβαίνετε ότι θα μπορούσε άνετα να τους δοθεί προσωνύμιο τύπου «αντιγραφείς» ή και «επαναλήψιμοι», ευτυχώς όμως το αποτέλεσμα κάθε φορά απέδειξε το αντίθετο.

 

Στην ουσία αυτό που αλλάζει σε κάθε δίσκο των Benighted εφόσον ξεκαθαρίσαμε ότι η ποιότητα είναι δεδομένη, είναι ο τίτλος του δίσκου, το εξώφυλλο και το αν και πόσους νεωτερισμούς θα έχουν σε σχέση με το παρελθόν. Ο δέκατος δίσκος των Benighted ονόματι “Ekbom” έρχεται μετά το μεγαλύτερο τους κενό στα 26 χρόνια ύπαρξης τους, καθώς κυκλοφορεί ακριβώς 4 χρόνια μετά το φοβερό προηγούμενο άλμπουμ τους “Obscene Repressed”. Δεν είναι η πρώτη φορά τελευταία που βλέπουμε μπάντες που ήταν πολύ παραγωγικές να έχουν ανάλογο κενό, αυτή η καραντίνα επηρέασε και τους πλέον συχνούς σε κυκλοφορίες και οι Benighted προφανώς δεν αποτέλεσαν εξαίρεση. Από την άλλη, το “Ekbom” ακούγεται από την αρχή ως ένα άλμπουμ το οποίο είναι ένα concept άλμπουμ που έχει να κάνει με το σύνδρομο Ekbom, μία πάθηση γνωστή ως και παραισθητική παρασίτωση, όπου έχει να κάνει με το συναίσθημα που νιώθεις παράσιτα κάθε τύπου, σκουλήκια και έντομα να σέρνονται πάνω ή και μέσα στο δέρμα σου. Δυσάρεστο το δίχως άλλο, αλλά απόλυτα ταιριαστό θέμα ενασχόλησης για τους Benighted, εξάλλου δεν ήταν και ποτέ μπάντα η οποία είχε να κάνει με λουλούδια και αγάπες, άρα το στιχουργικό περιεχόμενο δένει άψογα με το μουσικό, όπου έχουμε άλλη μια φορά σφαγή.

 

Δε νομίζω να περιμένατε όσοι τους ξέρατε ότι οι ταχύτητες θα πέσουν ή ότι θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στο υλικό τους, τα πράγματα γίνονται πολύ άμεσα απλά από το ξεκίνημα, η μικρή εισαγωγή “Prodome” είναι απλά το μπάσιμο με κόσμιο τρόπο στη σχιζοφρένεια του “Ekbom”, και το “Scars” αρχικά με το “Morgue” στη συνέχεια, κάνουν άμεσα σαφές ότι οι Benighted είναι ξανά εδώ και με διάθεση να κερδίσουν όλο τον χαμένο χρόνο μετά την καραντίνα και χωρίς να θέλουν να το πολυδιαπραγματευτούν. Ο οπαδός των Benighted και του γενικότερου ακραίου ήχου, ξέρει τι θα περιμένει και δεν θα απογοητευτεί. Η μηχανή λειτουργεί σε υψηλά οκτάνια τσίτας από την αρχή ως το τέλος, σε λιγότερο από 37’ η αλήθεια είναι ότι δε μπορεί να υπάρξει και πολύ μεγάλο λάθος, πρέπει να είσαι τρομερά άστοχος –πες το και άμπαλος αν θες- για να προλάβεις να «προδώσεις» το υλικό σου σε διάρκεια που ευνοεί τις επαναλήψεις και την αφομοίωση. Οι Benighted παρότι υπεργρήγοροι και υπερκάφροι, με καμάρι για το υπερ και στα δυο, παρ’όλα αυτά χτίζουν τα κομμάτια με υπομονή, ξέρουν που θα μπει το σωστό blast beat, beatdown πέρασμα, τα πιο groovy σημεία (που ευτυχώς είναι πολλά) και σε τι ποσότητα.

 

Είναι βέβαιο ότι ο δίσκος κερδίζει τον ακροατή του όσο προχωράει, βοηθάει φυσικά και η ροή των κομματιών, με το “Nothing Left To Fear” να είναι σίγουρα το πιο πιασάρικο με αυτόν το φοβερό ρυθμό, λες και κατεβαίνουν τριπλές και δίκαση μαζί παρέα για πλήρες μακελειό, το ομότιτλο κομμάτι στη μέση ανεβάζει πάρα πολύ το ήδη γρήγορο τέμπο, το “Metastasis” που έχει γίνει ένα από τα δυο βίντεο κλιπ μαζί με το “Scars” αποδεικνύει πόσο εύστοχα επιλέχθηκε ως ένα από τα δείγματα πριν βγει ο δίσκος, και γενικά στο δεύτερο μισό όσο εκτυλίσσεται και η όλη περιγραφή της πάθησης που αναφέραμε άνωθεν, τα πάντα αυξάνονται, η αδρεναλίνη, οι ρυθμοί, η καφρίλα, η ταχύτητα, οι εκπλήξεις, γενικώς πολύ πιο φιλόδοξη η λεγόμενη «Δεύτερη πλευρά» του “Ekbom”, πράγμα που το καθιστά και άκρως πιο καυλωτικό κατά τις ακροάσεις του. Το κλείσιμο δε με τα 2λεπτα “Fame Of The Grotesque”/”Scapegoat” και καπάκι το “Flesh Against Flesh” (κατεδάφιση χωρίς μπουλντόζες), οδηγεί στο τελευταίο φαινομενικά «ατμοσφαιρικό»“Mother Earth, Mother Whore” το οποίο είναι και το μεγαλύτερο κομμάτι του “Ekbom”. Φαινομενικά γιατί μετά από 90 δευτερόλεπτα περίπου που απαγγέλουν, έρχεται η τελευταία δόση σφαγής να κλείσει το δίσκο ιδανικά και να παύσει κάθε αμφιβολία περί πιθανής ποιότητας.

 

Οι Benighted βγάζουν άλλο ένα σπουδαίο άλμπουμ, που στην καριέρα τους είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ειδικά 4 χρόνια μετά το “Obscene Repressed”, το “Ekbom” μοιάζει βάλσαμο στις πληγές με την ενδοφλέβια που σου βαράει στο λαιμό κατευθείαν. Θα βιώσετε ενδεχομένως την «αγωνία» που μπορεί να νιώθει ο παθών του σύνδρομου Εkbom και θα μπείτε πολύ γρήγορα στην ατμόσφαιρα του δίσκου. Αν διαβάσετε και τους στίχους ειδικά θα πάθετε μεγάλη πλάκα με την όλη περιγραφή. Ο Julien Truchan στα φωνητικά ως ο ηγέτης της μπάντας αφήνει πάλι το λαρύγγι του κλασικά στο πάτωμα, τρομερά riffs από τον Emmanuel Dalle και άφταστο rhythm section από τον μπασίστα Pierre Arnoux και τον ντράμερ – φονιά- πολυβόλο- διάλυση νοικοκυριού Kévin Paradis που δείχνει γιατί είναι στους κορυφαίους των τελευταίων ετών. Δεν είχα προσωπικά καμία αμφιβολία για το αν και κατά πόσο οι Benighted μπορούν και πάλι να κάνουν το «θαύμα» τους, αλλά το “Ekbom” με τη σειρά του στην πρώτη ακρόαση διέλυσε κάθε πιθανή υποψία για το αντίθετο. Το παίρνετε αγκαζέ με το “Vault Of Horrors” των Aborted και αλίμονο σε όποιον ή ότι βρεθεί μπροστά σας την ώρα που τα ακούτε, ειδικά αν θέλουν να σας σπάσουν τα νεύρα… ΕΚΑΒ!

 

 

Βαθμολογία: 84/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Κατσούρας


 


BENIGHTED - “Ekbom”

Season Of Mist
Websites: benighted.bandcamp.com | facebook.com/brutalbenighted
Releases Worldwide: April 12th, 2024

Comments