BY FIRE AND SWORD – “Glory”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Στη βορειοδυτική πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ανάμεσα στο Salt Lake City και το Oregon, συναντάμε το Boise, πρωτεύουσα της πολιτείας του Idaho και πατρίδα των By Fire And Sword. Έχοντας κυκλοφορήσει ήδη ένα EP πίσω στο 2019 με τίτλο “Freedom Will Flood All Things With Light”, το σχήμα κυκλοφορεί το δισκογραφικό του ντεμπούτο με τίτλο “Glory” προς τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

 

 

Από τις πρώτες στιγμές του δίσκου, γίνονται αμέσως αντιληπτά στον ακροατή όλα τα στοιχεία της ταυτότητας της μπάντας: ένα καλογραμμένο μείγμα US heavy και power metal στο πνεύμα της δεκαετίας του ’80 με βαριές κιθάρες, στιβαρό rhythm section από μπάσο και τύμπανα, περιστασιακές προσθήκες synths που δίνουν μεγαλύτερο βάθος στις συνθέσεις και φυσικά, έναν χαρισματικό lead vocalist που τραβάει όλα τα φώτα πάνω του.

 

 

Ο ιθύνων νους και βασικός στιχουργός Tom Newby ενσαρκώνει έναν ακαταμάχητο πάστορα της δυτικής Χριστιανικής πίστης, ο οποίος καθοδηγεί με μαεστρία το ποίμνιό του κηρύττοντας για την αγάπη, την ελπίδα και την πίστη στον Θεό με απώτερο σκοπό την εξύψωση του ανθρώπου στη θέωση. Ο “Αιδεσιμότατος” όπως αυτοαποκαλείται, λειτουργώντας σαν το αντίπαλο δέος του δαιμονικού Πάπα των Ghost του Tobias Forge, σε προσκαλεί να αφήσεις λίγο χώρο στην ψυχή σου για τον Κύριο (“Leave A Little Room”) και να εστιάσεις στη βελτίωση της ψυχής σου (“A Moment Of Silent Reflection”) ώστε ο ποιμήν σου να σε οδηγήσει όταν είσαι έτοιμος στη μεγάλη συνάντηση με τον Δημιουργό των πάντων (“Dear Reverend (Please Take My Hand)”).

 

 

Το “Glory” μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους, και αμφότεροι βγάζουν απόλυτο νόημα: αφενός μπορείς να τον αντιμετωπίσεις ως έναν δίσκο που δίνει μεγάλη σημασία στις διδαχές του Θεού και να λειτουργήσει ως μέσο να «αφυπνιστεί» η προσωπική σου πίστη (αλά Theocracy style), και αφετέρου μπορείς να το εκλάβεις ως μία εύστοχη σατιρική απομυθοποίηση των πρακτικών που εφαρμόζουν οι «εκπρόσωποι» του Θεού, οι τηλε-ευαγγελιστές και οι ψευδοπάστορες (στο πνεύμα του “Jesus He Knows Me” των μεγάλων Genesis).

 

 

Ανεξάρτητα όμως από τον τρόπο που θα επιλέξεις να ερμηνεύσεις το διττό νόημα των στίχων, ο δίσκος αποπνέει μία έντονη φρεσκάδα και ακούγεται με μεγάλη ευχαρίστηση, γεγονός στο οποίο συνηγορούν επίσης η ιδανική διάρκεια των 48 λεπτών και η ταιριαστή παραγωγή του. Η μοναδική μου ένσταση, που είναι περισσότερο διαπίστωση παρά αρνητική μνεία, έχει να κάνει με τη δομή των τραγουδιών και συγκεκριμένα με τον τρόπο που κλείνουν: το εκάστοτε μουσικό μοτίβο που χρησιμοποιείται στο chorus μεγάλης μερίδας των κομματιών του δίσκου επιστρέφει στο τελευταίο τους μέρος, κι ενώ προετοιμάζεσαι να τραγουδήσεις μαζί με τον Αιδεσιμότατο άλλη μία φορά το κολλητικό ρεφρέν του “Leave A Little Room” για παράδειγμα, το τραγούδι ολοκληρώνεται με απρόσμενο τρόπο. Δεν θα το χαρακτήριζα απαραίτητα ως αρνητικό, αλλά είναι αρκετά ασυνήθιστο φαινόμενο το δίχως άλλο.

 

 

Συνοψίζοντας, ο δίσκος αυτός έχει κατά τη γνώμη μου κάτι το ξεχωριστό. Μεταχειριζόμενοι ιδανικά τις ποικίλες επιρροές τους και παρουσιάζοντας μία άκρως ενδιαφέρουσα περσόνα στο επίκεντρο της ύπαρξής τους, οι By Fire And Sword μας παραδίδουν ένα απολαυστικό ντεμπούτο, θέτοντας τον πήχη τους αρκετά ψηλά από την αρχή. Δεν έχει σημασία αν είστε βαθιά θρησκευόμενοι, απλώς πιστεύετε ή δεν πιστεύετε καθόλου, το “Glory” συστήνεται ανεπιφύλακτα σε όλους!

 

 

 

Βαθμολογία: 81/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments