CIRITH UNGOL –“I’m Alive”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 10 Οκτωβρίου 2019

 

 

 

 

 

 

Το να γράψω μια εισαγωγή για τους Cirith Ungol τελικά ήταν ποιο δύσκολο από ότι πίστευα. Έχει νόημα να αρχίζω να λέω τι εστί Cirith Ungol ή απλά οι μόνοι που θα ασχοληθούν με αυτή την κυκλοφορία είναι οι die-hard οπαδοί; Επειδή είμαι θετικός άνθρωπος και μου αρέσει η δικαιοσύνη, πιστεύω ότι υπάρχει περίπτωση οι Cirith Ungol να πάρουν επιτέλους το credit που τους αναλογεί. Οι die-hard οπαδοί συγχωρέστε για λίγο μπορείτε απλά να κάνετε skip την παρακάτω παράγραφο και να πάτε κατευθείαν στο review του “ I'm Alive”.

 

Οι Cirith Ungol (κανονικά διαβάζετε kee'reeth oo'ngol αλλά το συγκρότημα έχει επιλέξει να το προφέρει see'reeth oo'ngol) δημιουργήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 70 και από το ξεκίνημά τους είχαν την Heavy Metal αντίληψη στη μουσική που ήθελαν να κάνουν. Μιλάμε για εποχές που δεν υπήρχε καν ο όρος Heavy Metal και λίγα ήταν τα συγκροτήματα που θέλησαν (συνειδητά τουλάχιστον) να πάνε τις επιρροές τους στα άκρα. Με τέσσερα full-length στο ενεργητικό τους. Όλα τους πραγματικά διαμάντια και με επιρροές από την λογοτεχνία του φανταστικού(δεν θα σου πω από που πήραν το όνομα τους θεωρώ δεδομένο ότι το ξέρεις) κατάφεραν και δημιούργησαν ένα πολύ δυνατό κοινό που συνέχιζε να τους λατρεύει ακόμα και μετά την διάλυση τους το 1992.

 

Από το 2015 που το συγκρότημα ξανά άρχισε την λειτουργία του δεν έχει κυκλοφορήσει πολλά πράγματα εκτός από ένα box-set (“The Legacy” το 2017) και ένα single (“Witch's Game” το 2018). Έτσι ήρθε η ώρα και για μια live κυκλοφορία, που έτσι και αλλιώς αυτό είναι που κάνει το συγκρότημα τα τελευταία χρόνια. Το “ I'm Alive” είναι μια χορταστική κυκλοφορία μιλάμε για ένα διπλό CD/DVD (φυσικά θα υπάρξει και το ανάλογο βινύλιο) με τις εμφανίσεις του συγκροτήματος στα Up The Hammer Festival του 2017 στην Αθήνα, στο Hammer of Doom to 2017 και Rock Hard Festival το 2018. Στην audio μορφή του το “ I'm Alive” περιέχει την εμφάνιση του συγκροτήματος από την Αθήνα, μαζί με 5 τραγούδια από το Hammer of Doom. Ενώ στο διπλό DVD υπάρχουν τα υπόλοιπα show μαζί με ένα documentary για την ιστορία του συγκροτήματος.

 

Πρόκειται για ένα πλήρες πακέτο που μόνο χαμόγελα θα φέρει στους οπαδούς. Επίσης σε όλους όσους έζησαν αυτή την συναυλία από μέσα (δεν ήμουν ένας από αυτούς) θα φέρει και ωραίες αναμνήσεις. Οι Cirith Ungol βρίσκονται εδώ σε απίστευτη φόρμα με την χαρακτηριστική φωνή του Tim Baker να μην έχει χάσει ούτε λίγο από την μαγεία της, αποδίδοντας το υλικό τους άψογα. Με ονειρικό set-list που καλύπτει όλη την δισκογραφία τους και με το Αθηναϊκό κοινό να είναι για άλλη μια φορά αντάξιο των προσδοκιών. Υπάρχουν και κάποια λαθάκια αλλά έτσι πρέπει να είναι τα live albums αλλιώς δεν έχουν κανέναν λόγο ύπαρξης.

 

Είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι οι δίσκοι των Cirith Ungol είναι must-have για μία Heavy Metal δισκοθήκη. Όποτε το “ I'm Alive” πρέπει να μπει δίπλα στα υπόλοιπα με δόξα και τιμή. Παράλληλα όμως μπορεί εύκολα να γίνει και ο οδηγός για κάποιον που δεν είχε την ευκαιρία να ακούσει ποτέ του Cirith Ungol ώστε να μπορέσει να αποκτήσει μια γνώμη (και μετέπειτα και την υπόλοιπη δισκογραφία) για αυτούς. Ακατέβατο…

 

 


Βαθμολογία: 100/100

 

 

Για το Rockoverdose.gr

Κωνσταντίνος Μπενάς

 

 

 

Comments