DARK FUNERAL – “Where Shadows Forever Reign”

Dark_Funeral

 

Σ’ ένα ταξίδι στ’ άδυτα του occultism με προορισμό το βασίλειο όπου οι σκιές κυβερνούν για πάντα, μάς οδηγούν και πάλι έπειτα από πολλά χρόνια, οι μάγιστροι της black metal Σουηδικής σκηνής, Dark Funeral.

 

Με σταθερή αξία τον Lord Ahriman στα ηνία του συγκροτήματος, και με μια νέα συνεργασία υπό την σφραγίδα της Century Media, οι θρυλικοί Dark Funeral επέστρεψαν μετά από 7 χρόνια δισκογραφικής απουσίας, πιο δυναμικοί και ανανεωμένοι από ποτέ, με τον full-length δίσκο τους Where Shadows Forever Reign, o οποίος κυκλοφόρησε στις 3 Ιουνίου.

 

Οι τέσσερις μάγιστροι λοιπόν, αφού μας συγκεντρώνουν και μας προετοιμάζουν για το επερχόμενο ταξίδι μας, ξεκινούν τις επικλήσεις στους χθόνιους άρχοντες του σκότους. Πρώτη ωδή το “ Unchain My Soul”, για να ξεκλειδώσουν τις ψυχές μας και να ελευθερώσουν το πνεύμα μας απ’ τα δεσμά του. Σαν άλλος Μέγας Μάγος ο Heljarmadr, ενώνει τα χέρια μας σε κύκλο και μάς λέει “As One We Shall Conquer”! Πρέπει όμως να προσέξουμε, να μην παρεκκλίνουμε της πορείας μας, να κλείσουμε τα μάτια και τ’ αυτιά μας στις αγγελικές μορφές που θα προσπαθήσουν να μας τραβήξουν. “Beast Above Man”, αυτή θα είναι η επίκλησή μας για να προστατευτούμε από κάθε τί.. καλό! Περνώντας μέσα από μαύρα δάση σε μια ατέρμονα  σκοτεινιασμένη από σύννεφα και καπνούς μέρα, φτάνουμε μπροστά σε μια πύλη. “As I Ascend” ψέλνει ο Lord Ahriman και η πύλη ανοίγει με ένα μακρόσυρτο βαρύ ήχο και αποκαλύπτει τον μεγαλοπρεπή “Temple Of Ahriman”. Οι μάγιστροι προχωρούν μπροστά και μας καλωσορίζουν. Προχωρώντας, μάς εξηγούν την αποκρυφιστική σημασία των όρων “The Eternal Eclipse” και “To Carve Another Wound” που βρίσκονται παντού χαραγμένα στους τοίχους. Μας εξηγούν πως για να φτάσουμε στο απόλυτο τίποτα, που στην ουσία είναι η αρχή των πάντων, πρέπει να οδηγήσουμε τον εαυτό μας στο μεγάλο σκοτάδι. Μόνο εκεί θα μπορέσουμε να δούμε πραγματικά! Και με μια φωνή, γυρίζοντας προς το μέρος μας, ψέλνουν.. “Nail Them To The Cross”! Έτσι λοιπόν, έμειναν οι δικές μας ψυχές, το δικό μας πνεύμα, οι δικές μας σκιές να περιπλανιούνται και να βασιλεύουν αιώνια…

 

Οι Dark Funeral, ή αλλιώς…οι 4 μάγιστροι, μπορεί να άργησαν να κυκλοφορήσουν κάτι νέο, μπορεί να έχουν περάσει σαν συγκρότημα μέσα από φωτιά και λάβα, άξιζε όμως η αναμονή στο έπακρο! Με βάση τους ένα βλοσυρό καρπό δημιούργησαν ένα πέρα ως πέρα αγνό και ιερό ανθό, που υποκλινόμενοι μάς το δωρίζουν με απόλυτη και αληθινή αγάπη. Γιατί μόνο όταν νιώθεις τεράστια αγάπη γι’ αυτό που κάνεις αλλά και για το κοινό σου δημιουργείς τέτοιο αριστούργημα! Ένα απόλυτα τεχνικό και δυναμικό άκουσμα, θωρακισμένο από ένα black metal θύλακα με στοιχεία της παλιάς σχολής που ζέχνει έπος!

 

Θα ήταν πολύ άδικο να ξεκινήσω συγκρίσεις  ή να σταθώ σε λεπτομέρειες σχετικά με το πόσο συγκλίνει ή αποκλίνει ο ήχος με παλιότερες κυκλοφορίες. Το παρελθόν ανήκει στο παρελθόν και καλό θα ήταν οι οπαδοί να μάθουμε να μην κολλάμε σε αυτό..! Τα χρόνια περνάνε, ο ήχος εξελίσσεται, ανανεώνεται και αλλάζει σε ορισμένες περιπτώσεις. Στην περίπτωση των Dark Funeral δεν έχει αλλάξει, έχει απλά ανανεωθεί, έχει βελτιωθεί, έχει γίνει πιο τεχνικός και επαγγελματικός! Τα blast riffs του Lord Ahriman και η χειμαρρώδης μουσική αύρα του, έχουν δέσει απόλυτα με την νέα φωνή του συγκροτήματος που ακούει στο όνομα Heljarmadr. Οι δυο τους μαζί αλλά και όλοι σαν σύνολο, δημιουργούν ένα ντελίριο μουσικής πανδαισίας που σε συνεπαίρνει! Απ’ τα πιο αργόσυρτα μέρη που doomίζουν ελαφρώς μέχρι τα πιο έντονα σημεία, συνεπικουρούν στο να διεισδύσουμε ακόμα περισσότερο στην μαγική ατμόσφαιρα του δίσκου.

 

Το Where Shadows Forever Reignβρίσκει την ψυχή σου ανοιχτή σαν δοχείο και στραγγίζει από μέσα του και την τελευταία σταγόνα.. Οι 4 μάγιστροι σε οδηγούν στο βασίλειο χωρίς επιστροφή και εσύ απλά αφήνεσαι στα χέρια τους. Οικειοθελώς ακολουθείς και γίνεσαι μαζί μ’ αυτούς μια σκιά που θα βασιλεύει για πάντα..!


Βαθμολογία: 90 /100

 

Για το Rock Overdose,

Έλενα Δαρζέντα

 

 

 

 

 


Comments