DARKESTRAH – ALNAMROOD – “Tajer Al Punqia / Akyr Zaman”

COVER

 

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία συνάντηση δύο συγκροτημάτων προερχόμενων από χώρες, οι οποίες δεν είναι από εκείνες που εμφανίζονται με μεγάλα γράμματα στον μεταλλικό παγκόσμιο χάρτη. Ο λόγος για τους AlNamrood, από τη Σαουδική Αραβια, και τους Darkestrah, από το Κιργιστάν. Και τα δύο συγκροτήματα έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα δίσκους (οι AlNamrood το Diaji Al Joor”, τον Νοέμβριο, και οι Darkestrah το Turan”, στα τέλη Απριλίου), οι οποίοι παρουσιάστηκαν στο Rock Overdose, με τους συντάκτες να γράφουν πολύ καλά λόγια. Έτσι δεν χρειάστηκε πολύ σκέψη προτού αναλάβω για κριτική αυτήν τη σκοτεινή και “εξωτική” συνάντηση.

 

Σε αυτή την κυκλοφορία, οι Darkestrah συμμετέχουν με ένα κομμάτι, το “Akyr Zaman”, διάρκειας δωδεκάμισι λεπτών, ενώ οι AlNamrood με δύο κομμάτια, τα “Tajer Al Punquia I” και “Tajer Al Punqia II”, συνολικής διάρκειας εννιάμισι λεπτών.

 

Με το τραγούδι τους οι Κιργίζιοι συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν με το “Turan”. Αυτό σημαίνει αργές, μαγευτικές μελωδίες, που σαγηνεύουν τον ακροατή, οι οποίες εναλλάσσονται με γρήγορα Black Metal ξεσπάσματα. Στα αργά μέρη οι Darkestrah καταφεύγουν και πάλι στη χρήση βιολιού (που μας χαρίζει πολύ όμορφες μελωδίες), το οποίο πότε βγαίνει μπροστά και πότε απλά συνοδεύει τα πιο έντονα και σκοτεινά μέρη, που δημιουργούνται από τα υπόλοιπα όργανα. Και πολλές φορές αυτές οι όμορφες μελωδίες του βιολιού εναλλάσσονται με τις εξίσου όμορφες και μελαγχολικές μελωδίες που ακούγονται από την κιθάρα, ειδικά στα αργά μέρη, όπου ακούγονται και αγωνιώδη φωνητικά και κραυγές. Οι Κιργίζιοι, όμως, καταφέρνουν και κρατάνε αυτή τη μελαγχολία και λυρικότητα, που χαρακτηρίζει τη μουσική τους, ακόμα και στα πιο γρήγορα, blast-beatάτα σημεία.

 

Από την άλλη, οι Σαουδάραβες, στο πρώτο κομμάτι, μας πυροβολούν με πιο έντονους και γρήγορους ρυθμούς, οι οποίοι εμπλουτίζονται με πολύ ωραίες ethnic μελωδίες, προερχόμενες από παραδοσιακά όργανα, που ακούγονται στην αραβική ethnic μουσική. Και οι έντονοι αυτοί ρυθμοί συνοδεύονται από την εξίσου έντονη φωνή του Humbaba, ο οποίος χρησιμοποιεί διαρκώς φωναχτά φωνητικά, ενώ το γεγονός ότι τραγουδάει στη γλώσσα του και όχι στα αγγλικά, ενδυναμώνει το ethnic στοιχείο.

 

Στο δεύτερο κομμάτι, η ατμόσφαιρα αλλάζει λίγο, καθώς οι ταχύτητες πέφτουν, και οι AlNamrood δίνουν περισσότερη έμφαση στο ανατολίτικο στοιχείο, και λιγότερη στο Black Metal. Οι αργές, υπνωτιστικές μελωδίες και η σκοτεινή ατμόσφαιρα, ταξιδεύουν τον ακροατή μακριά, πάνω από τα μυστήρια μουσικά τοπία της Ανατολής, όπως συμβαίνει έτσι κι αλλιώς, άλλωστε, με την μουσική των Σαουδαραβών.

 

Το Tajer Al Punqia  Akyr Zaman” δεν είναι ένας δίσκος που ξεφεύγει από τα μουσικά πλαίσια του εκάστοτε συγκροτήματος και όποιος γνωρίζει ήδη τη μουσική τους, δεν θα πρέπει να περιμένει εκπλήξεις. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το συγκεκριμένο split album είναι κάτι που δεν θα πρέπει να του δοθεί σημασία και απλά να προσπεραστεί. Όλα τα κομμάτια είναι καλογραμμένα, με πολύ ωραία ατμόσφαιρα και εξαιρετικά όμορφες μελωδίες. Είστε δεν είστε οπαδός των συγκεκριμένων συγκροτημάτων, αξίζει να έχετε αυτή την κυκλοφορία.


Βαθμολογία: 75/100

 

Για το Rock Overdose,

Μίνως Ντοκόπουλος

 

 

 

 


Comments