EQUILIBRIUM – “Armageddon”

Equilibrium

 

Επετειακή χρονιά η φετινή για τους Γερμανούς Equilibrium, οι οποίοι κλείνουν δεκαπέντε χρόνια μουσικής πορείας. Τί καλύτερο λοιπόν απ’ το να επισφραγίσουν αυτά τα χρόνια με ένα νέο ολοκληρωμένο δίσκο! Ο τίτλος αυτού, Armageddon, έρχεται μετά βαΐων και κλάδων να προσθέσει ακόμα μία αξιόλογη (;) κυκλοφορία, στη δισκογραφία του συγκροτήματος. Κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου υπό την σφραγίδα της Nuclear Blast.

 

Ξεκινώντας την ακρόαση, γεμάτη ανυπομονησία οφείλω να ομολογήσω, αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι δυσκολεύομαι να πιστέψω ή να δεχτώ αν θέλετε, ότι ακούω το ίδιο συγκρότημα του οποίου τον δίσκο μόλις είχα βάλει να παίξει ο player..

 

Σαν οπαδός της epic/viking/folk metal αλλά και οπαδός του συγκροτήματος που είχα και την ευκαιρία να δω live, μου ήταν εντελώς απρόσμενη η σφαλιάρα που δέχτηκα ακούγοντας τα πρώτα κομμάτια του άλμπουμ! Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι Equilibrium σκέφτηκαν πως ίσως ήταν ώρα μαζί με τις όλες αλλαγές που υπέστη το συγκρότημα, λόγω των ξαφνικών αποχωρήσεων διαφόρων μελών τους, να δοκιμάσουν κάτι νέο στον ήχο τους.. Να πειραματιστούν θα μπορούσα να πω καλύτερα!

 

Αναρωτιόμουν λοιπόν πόσα κομμάτια θα πρέπει να ακούσω ακόμα μέχρι να βρω κάποιο που να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον! Και εκεί που βρίσκομαι σχεδόν σε φάση φθοράς και αφθαρσίας, ξαφνικά παίζει το κομμάτι “Zum Horizont”. “Ωπ”, λέω! “Κάτι γίνεται εδώ!” Ακολουθεί το “Rise Again”, και ξαφνικά βρίσκομαι με μια FIX στο χέρι και ένα χαζό χαμόγελο χαραγμένο στο πρόσωπό μου. “Hail Odin!”, προσφωνώ, “τους έδωσες την φώτισή σου!” Θεωρώ πως αυτά τα δύο κομμάτια είναι και τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα ολόκληρου του δίσκου που θυμίζουν τον καλό γνώριμο ήχο των Equilibrium! Ακολουθούν τα εξίσου καλά “Prey” και “Helden” που ρίχνουν παρ’ όλα αυτά το ρυθμό και την χαρούμενη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα προηγούμενα δύο κομμάτια. Το άλμπουμ κλείνει με δύο τραγούδια που θα μπορούσαν κάλλιστα να προστεθούν σε μια συλλογή promo τραγουδιών προτεινόμενα για soundtrack κάποιας ταινίας ή παιχνιδιού. Άκρως ατμοσφαιρικός ήχος βασισμένος κυρίως σε ηλεκτρονική επεξεργασία  και σίγουρα τελείως διαφορετικός απ’ ότι γενικά μας έχουν συνηθίσει οι Γερμανοί. Τολμώ να πω βέβαια, παρ’ όλη τη γκρίνια μου, ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια δεν με “χάλασαν” διόλου! Μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με αυτό που περίμενα ή αυτό που έχω συνηθίσει ίσως, είναι όμως εξίσου αξιόλογα και κυρίως “ποιοτικά”!

 

Συνοψίζοντας, θα μπορούσα να πω ότι το Armageddon είναι μια κυκλοφορία με διπλή προσωπικότητα! Μιλώντας υποκειμενικά, μέχρι σχεδόν τα μισά τραγούδια του δίσκου ήμουν εντελώς απογοητευμένη. Χρειάστηκε να ακούσω το άλμπουμ τουλάχιστον 10 φορές για να είμαι απόλυτα σίγουρη γι’ αυτά που αισθάνομαι και ακούω. Σαφώς, ποτέ δεν παίρνω ελαφρώς τις κυκλοφορίες που είμαι υπεύθυνη να “κρίνω” και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να γράψει κανείς για την δουλειά και τον κόπο ενός καλλιτέχνη ή μπάντας, γιατί ακριβώς μπαίνει ο παράγοντας της υποκειμενικής άποψης.

 

Εντούτοις, οι  Equilibrium, θεωρώ πως βρέθηκαν σε μια φάση της μουσικής τους καριέρας, στην οποία θέλησαν να πειραματιστούν, να εμπλουτίσουν το άλμπουμ τους με κομμάτια διαφορετικού ήχου και ατμόσφαιρας. Το Armageddonείναι αναμφίβολα μια κυκλοφορία που θα διχάσει τους οπαδούς σε αυτούς που θα το βρουν ελκυστικό, γιατί βαδίζει σε πιο ατμοσφαιρικά και experimental μονοπάτια, και σε αυτούς που θα προτιμούσαν αυτός ο δίσκος να συνεχίσει με υπόβαθρο ένα πιο ώριμο epic ήχο εμπλουτισμένο με folk στοιχεία, από αυτά που μας έφτιαχναν τη διάθεση και μας πώρωναν κάθε φορά που τα ακούγαμε.

 

Όχι κακός, αλλά ούτε και καλύτερος ο νέος τους δίσκος. Σίγουρα αξίζει να τον ακούσετε, και από ‘κει και έπειτα τα συμπεράσματα και η “κρίση” δική σας!


Βαθμολογία: 70 /100

 

Για το Rock Overdose,

Έλενα Δαρζέντα

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Comments