FORTRESS UNDER SIEGE – “Envy”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Το ημερολόγιο έγραφε 10 Ιουνίου του 2023 κι εγώ πηγαίνω στη Θεσσαλονίκη και το Eightball Club για να παρακολουθήσω τη συναυλία των Ashes Of Ares του μοναδικού Matt Barlow. Η δισκογραφική Rock Of Angels Records στα πλάισια της περιοδείας τους στην Ελλάδα θα επιλέξει δύο ακόμη συγκροτήματα που ανήκουν στις τάξεις της για να πλαισιώσουν το σχήμα του τραγουδιστή των Iced Earth, τους Γάλλους Overdrivers και τους δικούς μας Fortress Under Siege. Θυμάμαι ακόμα την αίσθηση που μου είχε προκαλέσει αυτό το live, υπό την έννοια ότι πήγα κρατώντας μικρό καλάθι αλλά ανταμείφθηκα και με το παραπάνω, καθώς και τα δύο support μου έκαναν τρομερή εντύπωση, το καθένα με τον δικό του τρόπο.

 

 

Fast forward μερικούς μήνες μετά και οι Fortress Under Siege επιστρέφουν δισκογραφικά με την τέταρτη στουντιακή δουλειά τους με τίτλο “Envy”. Με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις μου για την πολύ δυνατή σκηνική παρουσία τους στο Eightball πατάω το play και ξεκινώ το ταξίδι μου με τις μελωδίες του εναρκτηρίου “Bring Out Your Dead”. Τα φανταστικά φωνητικά του Τάσου Λαζαρή δείχνουν από την αρχή τις άγριες διάθεσεις της μπάντας. Στα επόμενα 45 λεπτά το heavy-ίζον prog/power που παίζει η εξάδα από την Αθήνα ξεδιπλώνεται με μαεστρία μπροστά στα μάτια μας -ή καλύτερα-, στα αυτιά μας.

 

 

Οι καταιγιστικές κιθάρες του αρχιτέκτονα Φώτη Σωτηρόπουλου είναι για άλλη μια φορά στο προσκήνιο, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος δεν περιορίζονται σε δευτερεύοντες ρόλους, αλλά ο καθένας τους δίνει το δικό του στίγμα στον δίσκο. Από τα ατμοσφαιρικά πλήκτρα του Γιώργου Γεωργίου, στο κραταιό drumming του Δημήτρη Καπουκάκη και τις μπασογραμμές του Stephens Κοπανάκη, όλοι έχουν τις στιγμές τους στις δέκα συνθέσεις του δίσκου.

 

 

Από τεχνικής απόψεως έχουμε να κάνουμε με έναν συμπαγή δίσκο, με τον Φώτη Bernardo των Nightfall να αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως είναι ένας εξαιρετικός παραγωγός. Οι επιρροές των Fates Warning και Queensryche είναι ξανά εκεί, αλλά έχοντας διαμορφώσει τη δικιά τους ταυτότητα, οι Fortress Under Siege φέρουν αυτές τις επιρροές πλέον σαν παράσημο στο στήθος τους. Οι συνθέσεις βγάζουν έναν αναπόδραστο λυρισμό και μια ακαταμάχητη φρεσκάδα, ενώ ταυτόχρονα μένουν και μικρές σε διάρκεια ούτως ώστε ο δίσκος να κυλάει με απόλυτη φυσικότητα, αναδεικνύοντας στο μεταξύ εμφανείς κορυφές στα “Distant Voices”, “Look At You” και “Broken And Torn”. 

 

 

Το “Envy” εξελίσσει επιτυχώς τις ιδέες που ξεκίνησαν να παίρνουν σάρκα και οστά στο “Atlantis”, αποτελώντας τη φυσική συνέχειά του με τις απαραίτητες βελτιώσεις σε καίρια σημεία. Ο Σωτηρόπουλος έχει βρει πλέον μια σταθερότητα ως προς τη σύσταση της μπάντας κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα και στην ωριμότητα με την οποία αντιμετωπίζει το καινούριο υλικό. Έχοντας τον νέο τους δίσκο ως δείγμα γραφής, η συνέχεια των Fortress Under Siege προβλέπεται συναρπαστική, κι εμείς θα είμαστε και θα περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο βήμα τους.

 

 

 

Βαθμολογία: 78/100

 

 

 

Για το Rock Οverdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments