GREEN LUNG – “This Heathen Land”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Φορέστε το καπέλο και τη ζώνη σας, πάρτε σκόρδα κι αγιασμό, ανάψτε τα δαδιά σας και φύγαμε για κυνήγι μαγισσών. Επόμενος σταθμός Αλβιώνη!

 

Η Αλβιώνη (αγγλιστί Albion) είναι η ονομασία με την οποία σημειώνεται η νήσος της Βρετανίας στα κείμενα των ιστορικών, μερικούς αιώνες προ Χριστού. Ο όρος αυτός χαρακτηρίζει τη Βρετανία ως “το λευκό νησί” και πιθανότατα οφείλεται στη λευκή απόχρωση των απόκρημνων βράχων της περιοχής του Dover (όχι του Eric Johnson) στο νοτιότερο άκρο της που είναι ορατό από την ηπειρωτική Ευρώπη. Στην εποχή του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα οι αναφορές στο νησί ως Βρετανία έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο ο αρχαϊκός τύπος παραμένει μέχρι και σήμερα.

 

 

Οι Green Lung είναι ένα συγκρότημα που ειδικεύεται σε αυτό που πολλοί αποκαλούν occult rock, ένα ανίερο μείγμα stoner μουσικής με doom καταβολές, με κύρια θεματολογία γύρω από παγανιστικά έθιμα, δεισιδαιμονίες και -φυσικά- μαγεία. Καθώς η μεσαιωνική Βρετανία βρίθει από τα παραπάνω στοιχεία μέχρι τον εκχριστιανισμό της προς τα τέλη του 9ου αιώνα, ένα άλμπουμ με ιστορίες σχετικές με την εποχή αυτή ήταν η φυσική συνέχεια της παρέας από το Λονδίνο, και τι συνέχεια είναι αυτή!

 

 

Στην επιφάνεια, ο ήχος της μπάντας δεν αλλάζει ριζικά από ότι μας έχει συνηθίσει με τις προηγούμενες δύο δουλειές τους, ωστόσο στο “This Heathen Land” παρατηρείται μια πιο έκδηλη ομοιογένεια στο υλικό του δίσκου. Η απόλυτα ταιριαστή αναλογική παραγωγή δίνει χαρακτήρα και βάθος σε κάθε μεμονωμένο κομμάτι, αλλά και συνοχή στο γενικό σύνολο των συνθέσεων.

 

 

Η εκτέλεση των μουσικών έχει ανέβει αισθητά επίπεδο: οι κιθάρες -και το μπάσο- είναι πιο βαριές από ποτέ, τα τύμπανα παραμένουν η σταθερά του rhythm section, ενώ το organ είναι πιο αιχμαλωτιστικό από ποτέ, με τις απόκοσμες μελωδίες του να γεμίζουν ιδανικά κάθε τραγούδι. Οι folk προσθήκες αυλών και ακουστικών οργάνων είναι αποτελεσματικές χωρίς να μοιάζουν υπερβολικές. Τέλος, τα φωνητικά του Tom Templar δείχνουν να έχουν ωριμάσει πλήρως και να καθοδηγούν εκεί όπου είναι απαραίτητα.

 

 

Tο εκρηκτικό “Mountain Throne” και η εμπνευσμένη μπαλάντα “One For Sorrow” μοιάζουν εκ πρώτης όψεως ως οι πιο δυνατές στιγμές του άλμπουμ, ωστόσο η απόκοσμη μελωδία του “Song Of The Stones” και το υπέρτατο “Hunters In The Sky” -με τα Queen φωνητικά του- ξεχωρίζουν στα μάτια μου ως τα απόλυτα highlights.

 

 

Το “This Heathen Land” αποτελεί το επιστέγασμα της εντυπωσιακής πορείας των Green Lung μέχρι σήμερα, σε έναν δίσκο που αποδίδεται με την εκτελεστική δεινότητα μιας έμπειρης  -πλέον- μπάντας, αλλά συνάμα επιβεβαιώνει πως πάνω απ’ όλα είναι ένας δίσκος που αρέσει πρώτα στους ίδιους κι έπειτα στο κοινό τους. Ό,τι ξεκίνησε δειλά-δειλά τέσσερα χρόνια πριν με το “Woodland Rites” και συνεχίστηκε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο “Black Harvest”, έχει εξελιχθεί πλέον σε ένα γενναίο ταξίδι στα σκοτεινά μονοπάτια του παρελθόντος, με μοναδικό οδηγό το ταλέντο αυτών των ατρόμητων κυνηγών μαγισσών.

 

 

 

Βαθμολογία: 80/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments