HALLATAR – ”No Stars Upon The Bridge”

Ημερομηνία δημοσίευσης: 4 Οκτωβρίου 2017

Οι λόγοι για να δημιουργήσει κανείς ένα μουσικό σχήμα στις ημέρες μας είναι πολλοί, ενώ ακόμα πιο πολλοί μπορούν να είναι οι τρόποι με τους οποίους θα παρουσιαστεί αυτό στον κόσμο από τις δισκογραφικές εταιρίες. Τι συμβαίνει όμως όταν ο λόγος σχηματισμού ενός μουσικού project έχει να κάνει με τον χαμό του αγαπημένου σου προσώπου και πόσο εύκολο μπορεί να είναι το εγχείρημα να αναστήσεις το πρόσωπο αυτό μέσω ενός προσωπικού ακυκλοφόρητου υλικού από στίχους και ποιήματα που άφησε πίσω του;

 

 

Ο λόγος για τον σχηματισμό του project με το όνομα Hallatar κρύβει από πίσω του ένα τραγικό συμβάν, τον θάνατο της Aleah Starbridge το 2016. Η ίδια υπήρξε καλλιτέχνιδα και τραγουδίστρια των Trees Of Eternity, ενώ συμμετείχε και σε πολλούς ακόμα δίσκους ως guest πρόσωπο. Ο Juha Raivio (Swallow The Sun, Trees Of Eternity), σύντροφος της Aleah Starbridge, μετά τον χαμό της άρχισε να συλλέγει διάφορα χειρόγραφα, στίχους και ποιήματα της ίδιας. Το αποτέλεσμα αυτού του εγχειρήματος συναντάμε (ή μάλλον βιώνουμε και εμείς) στο ‘’No Stars Upon The Bridge’’, ενός δίσκου που γράφτηκε μέσα σε μια εβδομάδα, με τον ίδιο τον Juha να δίνει την υπόσχεση στον εαυτό του να μην αλλάξει τίποτα στιχουργικά, συνθετικά και μουσικά μετά το πέρας αυτής της εβδομάδας.

 

 

Έχεις νιώσει ποτέ στη ζωή σου να στοιχειώνεσαι από την απόλυτη ησυχία; Ένα απέραντο κενό όπου όλες σου οι σκέψεις αποκτούν τη δική τους αλλοπρόσαλλη φωνή και από τις οποίες δεν μπορείς να ξεφύγεις; Αλήθεια, πόσο εύκολα μπορείς να διαχειριστείς ένα προσωπικό συν(αίσθημα); Στην θέση του Juha, η απάντηση που έδωσε ο ίδιος για το τραγικό αυτό συμβάν ήταν να μετατρέψει όλες του τις σκέψεις, αναμνήσεις και βιώματα σε μια τόσο προσωπική δουλειά, η οποία όμως έρχεται να αγγίξει τον καθένα σαν να συμμετείχε καθ’ όλη τη διάρκεια της συγγραφής αυτού του έργου.

 

 

Τα πρόσωπα που τον συνοδεύουν σ’ αυτό το μουσικό ταξίδι είναι ο Tomi Joutsen (Amorphis) και ο Gas Lipstick (Ex-HIM). Η Aleah Starbridge συμμετείχε στον τελευταίο δίσκο των Amorphis, ‘’Under The Red Cloud’’, όπου και μοιράστηκε τα φωνητικά της με τον Tomi Joutsen. Οι τρομερές φωνητικές ικανότητες του τελευταίου έρχονται να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά το πόσο πολύπλευρος τεχνίτης είναι και στο είδος του Doom/Funeral Doom. Με άλλα λόγια, στο ‘’No Stars Upon The Bridge’’ ακούμε έναν Joutsen που ποτέ ίσως να μην ακούγαμε στους Amorphis λόγω του είδους αλλά και των καλουπιών που πρεσβεύουν μουσικά.

 

 

Η παραγωγή του νέου δίσκου είναι κρυσταλλική, σε σημείο που να νομίζεις πως βρίσκεσαι αμολημένος σε ένα απέραντο παγωμένο τοπίο και δεν σου ξεφεύγει τίποτα ακουστικά σε απόσταση χιλιομέτρων. Μουσικά κυριαρχεί ο πόνος και η θλίψη, σε μια σκοτεινή μουσική κυκλοφορία η οποία πρόκειται να σε βυθίσει στις πιο απόκρυφες σκέψεις του μυαλού σου και να σε πάρει μαζί της όπου αυτή επιθυμεί, μη δίνοντας σου περιθώρια να αντιδράσεις. Ο στόχος της είναι να σου μεταδώσει κάτι το οποίο θα το βιώσεις ακούγοντας τον δίσκο, όχι απλά ως ακροατής αλλά ως δρών μέλος ενός γεγονότος.

 

 

Η guest συμμετοχή της Heike Langhans (Draconian) στις εισαγωγές των κομματιών αλλά και στο κομμάτι ‘’My Mistake’’ προσφέρουν μια ξεχωριστή αύρα στο σύνολο και τα φωνητικά της εναρμονίζονται σε απόλυτο βαθμό με τα αντρικά brutal και καθαρά. Η στιγμή της μεγαλύτερης ανατριχίλας στον δίσκο βρίσκεται στο κομμάτι με τίτλο ‘’Dreams Burn Down’’, όπου ακούμε την ίδια την φωνή της Aleah Starbridge. Αυτός ίσως να είναι και ο καλύτερος τρόπος για να κλείσει ο δίσκος, με τον ακροατή να αφήνεται πλήρως στα αιθέρια φωνητικά της.

 

 

Το ‘’No Stars Upon The Bridge’’ είναι ένας δίσκος ο οποίος στοχεύει προσωπικά τον καθένα και απαιτεί την πλήρη προσοχή και συγκέντρωση του ακροατή καθ’ όλη τη διάρκεια της ακρόασής του. Είναι τόσο εθιστικός, σε σημείο που σε κάνει να εύχεσαι να μην τελειώσει ποτέ. Πρόκειται για ένα μουσικό έργο, του οποίου η συναισθηματική αξία ξεπερνά οποιαδήποτε εκτίμηση.

 

 

"There are No Stars left Upon The Bridge to light the way anymore, but the music will always be a dim light, even in the darkest of the night."


Βαθμολογία: 90/100

 

Για το Rock Overdose,

Περικλής Σιβρής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Comments