ICON OF SIN – “Legends”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης

 

Πριν από μερικούς μήνες, οι στήλες του Rock Overdose ανέδειξαν τον νέο δίσκο των δικών μας Stray Dogs με τίτλο “Olympus”, μία κριτική που αν δεν έχετε διαβάσει ακόμα μπορείτε να το κάνετε αμέσως μετά από αυτήν εδώ. Ο συνάδελφος Στάθης λοιπόν στην κριτική του για το “Olympus” έκανε λόγο για πολλές ομοιότητες με τους θρυλικούς Iron Maiden, σε σημείο που όταν ήρθε η ώρα να συστήσω το εν λόγω άλμπουμ στους κύκλους μου, χρησιμοποίησα τη φράση «ορίστε οι Έλληνες Maiden», χωρίς προφανώς να συγκρίνω ανόμοια μεγέθη με αυτόν μου τον χαρακτηρισμό, αλλά περισσότερο προσπαθώντας να τραβήξω την προσοχή των ατόμων που θα τον ακούσουν. Κάπως έτσι θα “πουλήσω” και τον σημερινό δίσκο, καθώς οι Icon Of Sin -με ένα όνομα που προέρχεται ξεκάθαρα από το ιστορικό βιντεοπαιχνίδι “Doom”- είναι σε πολλούς τομείς «οι Βραζιλιάνοι Maiden».

 

Για να σας προλάβω πριν αρπάξετε τα δίκρανα και τις δάδες σας και απαιτήσετε τον θάνατό μου στην πυρά, θα γίνω πιο συγκεκριμένος. Το “Legends” είναι η δεύτερη κατά σειρά LP κυκλοφορία της παρέας από την Curitiba και διαδέχεται το προ διετίας ομότιτλο ντεμπούτο τους. Στις τάξεις τους διαθέτουν ένα σύνολο από ιδιαίτερα ταλαντούχους μουσικούς, ωστόσο το κύριο έκθεμα της μπάντας αποτελεί ο Raphael Mendez, ένας YouTuber που απέκτησε δημοτικότητα για τα διάφορα covers του σε αγαπημένα metal anthems της δεκαετίας του ’80 και ‘90. Γιατί όμως τόσο ανάρπαστος; Πολύ απλά: η φωνή του έχει μία τρομακτική ομοιότητα με αυτή του τιτάνα Bruce Dickinson, με αποτέλεσμα να έχει εξαιρετική απήχηση και αλλεπάλληλα αιτήματα για αυθεντικό υλικό, συνεπώς ήταν θέμα χρόνου μέχρι ο Mendez να «αναγκαστεί» να φτιάξει ένα πλήρες συγκρότημα ώστε να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του κοινού του.

 

Παρόλα αυτά, σε όποιον κακοήθη προσπαθήσει να πει πως οι Icon Of Sin είναι απλά άλλο ένα παράδειγμα άνευρου Iron Maiden κλώνου οι οποίοι εκμεταλλεύονται απλά τη δημοτικότητα που έχουν λάβει, αυτοί προβάλλουν ως αντεπιχείρημα την ποιότητα του “Legends”. Το εναρκτήριο “Cimmerian” δείχνει από νωρίς τις διαθέσεις της μπάντας να παίξουν σκληρά, γρήγορα και αποτελεσματικά: το rhythm section “καλπάζει” με έντονες τις Maiden και Manowar επιρροές, οι “κεφάτες” δισολίες βγαίνουν στο προσκήνιο, ενώ πίσω από το μικρόφωνο τα αλυχτίσματα του Raphael Mendez μας δείχνουν γιατί -δικαίως- αυτή η φωνή χρειαζόταν το δικό της σχήμα.

 

Το “Legends” ξεχειλίζει από ενέργεια, με συνθέσεις όπως τα “Heart Of The Wolf”, “Terror Games” ή το -προσωπικό αγαπημένο μου- “Clouds Over Gotham Pt. 2: The Arkham Knight” να ξεχωρίζουν λίγο παράπνω. Παράλληλα, η κρυστάλλινη παραγωγή και η σχετικά μικρή διάρκεια των τραγουδιών (πλην δύο συνθέσεων κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και πέντε λεπτών) συνηγορούν στην επιπλέον αποτελεσματικότητα του δίσκου, όλα αυτά σε μία ιδανική διάρκεια 54 λεπτών.

 

Εν κατακλείδι, έχουμε στα χέρια μας έναν δίσκο που οι περισσότεροι θα ακούσουν μία φορά, θα περάσουν καλά, και μετά θα ανατρέξουν στον αγαπημένο τους Iron Maiden δίσκο για να ολοκληρωθεί το «τελετουργικό». Ωστόσο, όποιος επενδύσει χρόνο και δώσει επαναλμβανόμενες ακροάσεις, θα διαπιστώσει πως το “Legends” αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα Νοτιοαμερικάνικου metal που, παρά τις εξόφθαλμες επιρροές του, μπορεί να σταθεί αυτόφωτο ως (ακόμα) μία αξιόλογη φετινή κυκλοφορία.

 

 

 

Βαθμολογία: 76/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης 

Comments