KHIRKI – “Κυκεώνας”

Συντάκτης: Άγγελος Χατζηγιάννης 

 

Το ποτό της μάγισσας Κίρκης αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις μας και το ενδιαφέρον μας, σε μία από τις εγχώριες κυκλοφορίες της χρονιάς.

 

 

Ο κυκεώνας, κατά τα ομηρικά χρόνια, ήταν ένα χωνευτικό ποτό των αρχαίων Ελλήνων αγροτών, το οποίο χρησιμοποιούταν και στα Ελευσίνια Μυστήρια ως ψυχοδιεγερτικό που ευνοούσε την έλευση οραμάτων. Σύμφωνα με την Ομήρου Οδύσσεια, η μάγισσα Κίρκη χρησιμοποιεί το εν λόγω μείγμα νερού, κριθαριού και βοτάνων μαζί με μέλι και το μαγικό της φίλτρο για να μετατρέψει τους συντρόφους του Οδυσσέα σε γουρούνια. Η σύγχρονη νεοελληνική χρησιμοποιεί τη λέξη αυτή για να αναφερθεί σε οποιαδήποτε μορφή αναστάτωσης ή σύζευξης ανόμοιων πραγμάτων.

 

 

Δεν θα πρέπει να μας προξενεί έκπληξη λοιπόν που οι Αθηναίοι Khirki επιλέγουν τον “Κυκεώνα” ως τίτλο για τον δεύτερο δίσκο τους, διάδοχο του εξαιρετικού ντεμπούτου τους “Κτηνωδία”. Αφενός, το όνομα του συγκροτήματος που αποτελεί φόρο τιμής στη μάγισσα του ομηρικού έπους, κι αφετέρου ως προς το περιεχόμενο του δίσκου, το οποίο είναι πραγματικά ένα τολμηρό μείγμα μουσικών επιρροών και καλλιτεχνικών ρίσκων που δικαιολογεί τη χρήση του όρου.

 

 

Ανεξαρτήτως της μεγάλης αδυναμίας που τρέφω για ελληνικά συγκροτήματα που ασπάζονται τη λαμπρή παράδοση της χώρας μας και προσαρμόζουν την τέχνη τους γύρω από την ιστορία μας, εδώ μιλάμε για κάτι πραγματικά σπουδαίο. Οι Khirki τελειοποιούν τη συνταγή της “Κτηνωδίας” και επιστρέφουν για να μας χαρίσουν ένα από τα πιο πορωτικά άλμπουμ της χρονιάς. Με χαρακτήρα, μεράκι, περίσσεια έμπνευση και πλήρη άγνοια κινδύνου, οι Αθηναίοι καταστρώνουν τον “Κυκεώνα” με όλες τις προδιαγραφές ενός all-time classic.

 


 


 

Ξεκινώντας από το φανταστικό εξώφυλλο, με την ιδανική συμμετρία μεταξύ των εικονιζόμενων φιγούρων και την υπέροχη παλέτα χρωμάτων, η διάθεση να βάλεις τον δίσκο να παίξει είναι μεγαλύτρη από ποτέ. Και όταν πατήσεις το play, η τριάδα από την Αθήνα σε αποζημιώνει δεόντως για αυτή σου την επιλογή, με οκτώ αλήτικες συνθέσεις, προσεκτικά σχηματισμένες για να ικανοποιήσουν όλα τα γούστα.

 

 

Είσαι φαν της αλητείας και της ταχύτητας των Motorhead; Τότε το “Featherless” είναι για σένα -χωρίς παμ. Σου αρέσουν οι βρώμικες αλλά μεγαλοπρεπείς συνθέσεις; Άκου το -highlight του δίσκου- “Watchers Of The Enoch”. Θέλεις να μάθεις αν ταιριάζει η ελληνική παραδοσιακή μουσική με το διεθνές rock ‘n’ roll; Αφέσου στη μαγεία των “Συμπληγάδων” με τον ελληνικό στίχο, το ηπειρώτικο κλαρίνο στο “Your Majesty” και της βουκολικής μπαλάντας “Father Wind”. Αν τίποτα από αυτά δεν είναι του στυλ σου και αρέσκεσαι σε πιο ακραία ακούσματα, τότε δώσε μια ευκαιρία στο “Heart Of The Sea” με την black metal εισαγωγή του ή το καταληκτικό “Hecate” που θα μπορούσε να περιέχεται σε κάποιον δίσκο των Tool και να συγκαταλέγεται στα καλύτερά του.

 

 

Ανακεφαλαιώνοντας, άλμπουμ όπως ο “Κυκεώνας” πλέκουν από μόνα τους το εγκώμιο των δημιουργών του και γράφουν από μόνα τους τις διθυραμβικές κριτικές τους. Οι Khirki μας προσφέρουν ένα από τα πιο φρέσκα και αναπόδραστα άλμπουμ της χρονιάς, συστήνοντας τον εαυτό τους σε όσους δεν τους γνώριζαν στο ελληνικό κοινό και θέτοντας τα θεμέλια για μία εντυπωσιακή συνέχεια στην καριέρα τους. Συστήνεται ανεπιφύλακτα προς κάθε κατεύθυνση!

 

 

Βαθμολογία: 91/100

 

 

Για το Rock Overdose,

Άγγελος Χατζηγιάννης


 


KHIRKI – “Κυκεώνας”

Venerate Industries (2024)

Comments