KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD – “PetroDragonic Apocalypse”

Συντάκτης: Νίκος Χήναρης

 

 

Αφού χόρτασαν funk, dance και pop στα τελευταία τους εξαιρετικά άλμπουμ (γύρισαν και βίντεο κλιπ στην Ύδρα), οι αυστραλοί psych-rockers αποφάσισαν να γυρίσουν στα παλιά thrash λημέρια για το 24ο άλμπουμ τους με τον διακριτικό τίτλο "PetroDragonic Apocalypse; Or, Dawn Of Eternal Night: An Annihilation Of Planet Earth And The Beginning Of Merciless Damnation"

 

Ο μπασίστας τους Lucas Hardwood ανέφερε πως είναι το πρώτο από τα δύο άλμπουμ που θα λειτουργούν ως “Yin Yang”. Θα είναι πολύ διαφορετικά -ηχητικά- μεταξύ τους αλλά θα αλληλοσυμπληρώνονται με κάποιο τρόπο. 

 

Η μπάντα μας είχε προϊδεάσει πως είναι “Heavy as fuck” και δράκος σε post-apocalyptic φόντο στο εξώφυλλο του άλμπουμ, φαίνεται να συμφωνεί. 

 

Ξεκινάμε με "Motor Spirit" και ω τι opener ήταν αυτό. Δισολίες, τρίηχα, ανατολικές κλίμακες, γκρούβα, δυναμικές και throat singing. Φρόντισαν να μη μας λείψει τίποτα. 

 

Διπεταλιές και συνεχίζουμε σε high tempo στο "Supercell" με δισολίες και refrain που σε καλεί να φωνάξεις μαζί του για να σε βάλει πολύ ομαλά στο "Converge" με καταιγιστικούς ακατάπαυστους στίχους και χορευτικό μπασάκι που σαν κύμα σε ξεβράζουν στο "Witchcraft" που έχει όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των King Gizzard & The Lizard Wizard


Κιθάρα να παίζει τη φωνή της μελωδίας, κοπάνημα που γυρνάει σε γκρούβα που σε κάνει να χορέψεις και αρμονικά μινόρε περάσματα.
Στη μέση περίπου του κομματιού έχουμε μια γκρουβάτη λούπα που μας ετοιμάζει για το thrash σολάκι που αναζητούσαμε.

 

Φαίνεται η ομαλή μετάβαση από κομμάτι σε κομμάτι θα τηρηθεί για όλο το δίσκο.

 

Επιβλητικό riff και επική θεματολογία στο "Gila Monster". Είναι τελικά η Gila ο Lizard Wizard; Οι fan της μπάντας παίρνουν επιτέλους λίγο από το επιθυμητό lore σε μία από τις καλύτερες στιγμές τους. 

 

Οι μάχες και τα τέρατα δεν τελειώνουν εδώ όμως αφού έχουμε το "Dragon" που συνεχίζει την ιστορία της Gila σε μία σύνθεση που ίσως ξεπερνά και την προηγούμενη ενώ το rhythm section φέρνει την καταστροφή.

 

 

Ένα τόσο badass άλμπουμ δε θα μπορούσε να τελειώσει αλλιώς και τι πιο badass από ένα… "Flamethrower"! Κοφτά παιξίματα με ταχύτητα στο κόκκινο, throat singing και χαρακτηριστική γκρούβα. Θυμίζει λίγο το Witchcraft σε μοτίβο μόνο που εδώ μπαίνουν και ηλεκτρονικά στοιχεία στο παιχνίδι και από thrash γυρνάμε σχεδόν σε…trance ψυχεδελικό πάρτυ! Η φάση θυμίζει το τελευταίο live τους στην Αθήνα όπου έπαιξαν με drum machines λόγω ασθενείας του ντράμερ. 

 

Το άλμπουμ τελείωσε και δεν κατάλαβα πότε πέρασαν 48 λεπτά.

 

Για όσους πάρουν το βινύλιο θα βρείτε κι ένα επιπλέον κομμάτι, το "Dawn Of Eternal Night feat. Leah Senior", ένα audiobook διάρκειας 14 λεπτών που μάλλον θα μας βάλει βαθύτερα στο lore της μπάντας.

 

Αν αναρωτιέται κανείς πως μπορεί να παιχτεί thrash εν έτει 2023 και να ακουστεί φρέσκο, το "PetroDragonic Apocalypse" είναι η απάντηση και δε θα μου έκανε εντύπωση αν δούμε κι άλλες μπάντες να δοκιμάζουν κάτι αντίστοιχο (νέο ρεύμα “μόνο thrash ρε”;). 

 

Θα μπορούσα να σταθώ πως κάποιες επαναλήψεις ήταν λίγο περιττές (στήνουν βάσεις για αυτοσχεδιασμούς στα live φαίνεται) και πως στην όλη τους μαεστρία και ευελιξία στις δυναμικές φαίνονται να βρίσκουν θαλπωρή σε συγκεκριμένα μοτίβα αλλά το "PetroDragonic Apocalypse" είναι ακόμη ένας τρομερός δίσκος από τους Αυστραλούς που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως γίνεται να βγάζουν άλμπουμ με τέτοια συχνότητα, σε τόσα διαφορετικά στυλ και πάλι να είναι εξαιρετικά. 

 

Επική θεματολογία, σφιχτό rhythm section, αλλαγές σε δυναμική και ύφος, δισολίες και γκρούβα από μία από τις καλύτερες μπάντες της εποχής μας.
Τhrash is back, baby. 

 

 

Βαθμολογία: 90/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Νίκος Χήναρης 

Comments