LINGUA IGNOTA – “Sinner Get Ready”

Συντάκτης: Γεωργία Λαδοπούλου

 

Δύο χρόνια μετά το θρίαμβο του αριστουργηματικού “Caligula”, που έκανε μεταλλάδες και μη να αποδεχτούν και να παραδεχτούν την ανυπέρβλητη αύρα της Kristin Hayter -κοινώς γνωστή ως Lingua Ignota- εκείνη εν μέσω εγκλεισμού ετοίμασε ένα ακόμα δείγμα της μοναδικής της μουσικής ποιότητας, που παρουσιάζει μία διαφορετική πλευρά της. Φεύγοντας από έναν εμβληματικό δίσκο ενάντια στην καταπίεση και την κακοποίηση, στη σύνθεση του οποίου εμπλέκονται πολλά metal, noise, ambient και κλασσικά στοιχεία, το Sinner Get Ready εξερευνά την αγροτική πλευρά της Πενσυλβάνια και εστιάζει στον πόνο, τόσο σωματικό όσο και συναισθηματικό.

 

Η Hayter εδώ ανάγει τη θεματολογία των κομματιών σε μία εξέταση της θρησκευτικής αφοσίωσης, που ούτως ή άλλως δεν ήταν άγνωστη για την ίδια, αφού γενικά επιλέγει να στραφεί σε θρησκευτικά σύμβολα, είτε τα λεγόμενα καλά, είτε, κυρίως, τα κακά. Παράλληλα, η ίδια έμαθε να παίζει κι άλλα μουσικά όργανα προκειμένου να ενισχύσει τη νέα αυτή ιστορία, που θέλησε να μας πει. Δεν έφτανε μόνο η ίδια, όμως, καθώς επιστράτευσε μέλη των Full Οf Hell, The Body και Uniform στις ηχογραφήσεις για να εισαχθούν διάφορα στοιχεία, που όμως καταλήγουν να αποποιούνται της σφοδρότητας και της αγριάδας του “Caligula”. H Hayter επιθυμεί να εξερευνήσει μία πιο μελωδική σκοπιά, με καθαρά φωνητικά, που δένουν με την πιο κλασσικές και σχεδόν εκκλησιαστικές μελωδίες που απαρτίζουν το Sinner Get Ready.

 

Ταυτόχρονα, τη στιγμή που η metal πλευρά έχει αφανιστεί, υπάρχουν αρκετές noise κρούσεις παραπέμποντας έντονα στην περιπλανώμενη αυτή ιδέα μίας θρησκευτικής λειτουργίας. Εξάλλου, αυτή πλάθεται μέσα από τους στίχους που μιλάνε για το θεϊκό ιδεώδες, παρουσιάζοντας την ίδια να απειλείται από το Θεό, μιλώντας για το πώς καμία αιχμηρή πληγή δε μπορεί να είναι θέλημα Θεού. Τέτοιες αναφορές γνέφουν και στην ανάλυση του πόνου, που αποτελεί κύριο θέμα του δίσκου, καθώς μέσα στον εγκλεισμό η Kristin υπεβλήθη σε εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη, η οποία της προκάλεσε οξύτατους σωματικούς πόνους. Άλλα σημεία που έχουν να κάνουν με τη θρησκεία ακούγονται στο “THE SOLITARY BRETHREN OF EPHRATA”. Εκεί δανείζεται clip από συνέντευξη στο CNN όπου σε ερώτηση για τον φόβο για τον κορωνοϊό, μία γυναίκα απαντά πώς είναι καλυμμένη με το αίμα του Χριστού και επομένως δε φοβάται. Σε άλλα κομμάτια εξιστορείται το σκάνδαλο με τον τηλεαγγελιστή Jimmy Swaggart.

 

Μέσα σε μη στερεοτυπικές και άβολες συνθέσεις, η Hayter δημιουργεί έναν δίσκο γεμάτο ευλάβεια, που μόνο με θρησκευτική εμπειρία μπορεί να παρομοιαστεί. Σε αντίθεση με το “Caligula”, εδώ ο δίσκος συνοδεύεται από μία ενσυναίσθηση και αναζήτηση για την εξιλέωση. Μπορεί να μην είναι το ίδιο καταιγιστικός και αφόρητος με το πρώτο άκουσμα όπως ο προηγούμενος, αλλά αποδεικνύει ότι η Lingua Ignota είναι ικανή για πάρα πολλά.

 

 

Βαθμολογία: 87/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,

Γεωργία Λαδοπούλου



 

Comments