MOLASSESS – “Through The Hollow”

Συντάκτης: Βαγγέλης Κατσής

 

Flashback επτά χρόνια πριν, στις 25 Ιανουαρίου του 2013. Οι (προσωπικά αγαπημένοι) The Devils Blood ξαφνικά ανακοινώνουν μέσω Facebook τη διάλυσή τους. Ο «εγκέφαλος» του συγκροτήματος Selim Lemouchi αφιερώνεται στο προσωπικό του project εν ονόματι Selim Lemouchi & His Enemies. Το εν λόγω project κυκλοφόρησε 2 EP, προτού ο Selim Lemouchi αυτοκτονήσει το Μάρτιο του 2014. Το τελευταίο τραγούδι του δεύτερου EP (και πρακτικά το τελευταίο τραγούδι, που είχε κυκλοφορήσει με την υπογραφή του Selim Lemouchi) λεγόταν Molassess. Flash-forward τώρα στο πρόσφατο παρελθόν και στο Roadburn Festival του 2019. Πρώτη εμφάνιση των Molassess, με μοναδική κυκλοφορία ένα demo δύο τραγουδιών (το “Mourning Haze & Drops Of Sunlight”) που είχε βγει τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Τέλη Φθινοπώρου του 2019, ανακοινώνεται από τη Season Of Mist, ότι το πρώτο full-length των Ολλανδών θα κυκλοφορήσει προς τα τέλη του 2020. Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα, μέσα Οκτώβρη 2020, με την πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Molassess.

 

 

Ωραία όλα αυτά, ποιοι είναι όμως οι Molassess και γιατί ο πρόλογος περί The Devils Blood και Selim Lemouchi; Διότι πολύ απλά, τα 4 από τα 6 μέλη που τους αποτελούν, συνυπήρχαν και στους The Devils Blood. Παρ’όλα αυτά, η αδερφή του Selim και τραγουδίστρια και των δύο συγκροτημάτων, Farida Lemouchi (akaThe Mouth”), ξεκαθαρίζει με κάθε ευκαιρία πως οι Molassess δεν αποτελούν κάποιο είδος reunion, ούτε θέλουν να συνεχίσουν το έργο των The Devils Blood. Έχοντας ακούσει πλέον ολόκληρο το Through The Hollowαμέτρητες φορές, μπορώ σε μεγάλο βαθμό να επιβεβαιώσω τα λόγια της Farida. Παρά το γεγονός ότι –αναπόφευκτα- υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ των δύο συγκροτημάτων, είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές ιστορίες, με το ίδιο όμως background. Νομίζω ότι καλύτερη παρομοίωση από αυτή που έγραψε ένας φίλος σε σχόλιο στο YouTube δεν υπάρχει: «Αυτό (σ.σ. οι Molassess) είναι προφανώς ένα διαφορετικό θηρίο και σίγουρα όχι οι The Devils Blood, αλλά προέρχεται από το ίδιο μέρος. Σα να είναι η ίδια ενέργεια, που παρουσιάζεται με διαφορετική όψη

 

 

Το Through The Hollow αποτελείται από εννέα συνθέσεις και έχει συνολική διάρκεια λίγο παραπάνω από μία ώρα. Πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο άλμπουμ, που χρειάζεται αρκετές ακροάσεις για να λάβει ο ακροατής το 100%, ή όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται, από αυτό. Αντιλαμβάνομαι πως οι μεγάλες σε διάρκεια συνθέσεις που περιέχει μπορεί να είναι αποτρεπτικές για κάποιους. Με απλά λόγια, το Through The Hollowδεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ένα εύπεπτο άλμπουμ. Ωστόσο, όσοι εκτιμούσαν (και εκτιμούν ακόμα) τη μουσική των The Devils Blood, αναμφίβολα θα εκτιμήσουν και τη μουσική των Molassess. Για να μη μακρηγορώ και κουράσει το συγκεκριμένο άρθρο, θεωρώ απόλυτα highlights του δίσκου τα “Through The Hollow” και “The Devil Lives”, τραγούδια που κυκλοφόρησαν και ως singles. Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στο “The Devil Lives”, καθώς πρόκειται για τραγούδι το οποίο λίγο-πολύ είχε γράψει ο Selim Lemouchi, το ολοκλήρωσαν οι Molassess και είναι γεμάτο αναφορές στους The Devils Blood. Από κοντά ακολουθούν τα “Get Out From Under” και “Death Is” σε τραγούδια που θεωρώ ότι είναι ένα κλικ «πιο πάνω» από τα υπόλοιπα. Πάντως, το Through The Hollowείναι δίσκος που καλό είναι να ακούγεται ολόκληρος, από την αρχή ως το τέλος, καθώς κάθε του άκουσμα αποτελεί και μοναδική εμπειρία. Εκτός από τις μικρές λεπτομέρειες στη μουσική σύνθεση, οι ιδιαίτερα ευφυείς και γεμάτοι νόημα στίχοι είναι που κάνουν την πραγματική διαφορά. Δεν γνωρίζω ποιος γράφει τους στίχους στους Molassess και ποιος τους έγραφε στους The Devils Blood. Φαντάζομαι κατά κύριο λόγο η Farida Lemouchi, ίσως με τη συνεισφορά του αδερφού της. Το σημαντικό είναι ότι αυτή η άγρια και γεμάτη νοήματα στιχουργική ομορφιά συνεχίζεται και στους Molassess.

 

 

Συνοψίζοντας, το Through The Hollow είναι ένα άλμπουμ που ανταπεξήλθε σε μεγάλο βαθμό στις προσδοκίες μου. Είναι ατμοσφαιρικό, έχει κάποια σημεία που δίνει λίγο γκάζια, αλλά τα κυρίαρχα στοιχεία είναι η ψυχεδέλεια και η φωνή της Farida. Το στοιχείο του occult δεν είναι τόσο έντονο, αλλά είναι ακόμα εδώ. Μακάρι οι Molassess να συνεχίσουν για αρκετά χρόνια και να μας χαρίσουν αρκετά άλμπουμ σαν το Through The Hollow”. Το ντεμπούτο των Molassess είναι ένας δίσκος, που σίγουρα θα εκτιμηθεί από fans του occult rock και του psychedelic rock γενικότερα. Το Through The Hollowκυκλοφορεί στις 16 Οκτωβρίου μέσω της Season Of Mist.

 

 

Βαθμολογία: 80/100

 

 

 

Για το Rock Overdose,
Βαγγέλης Κατσής 

Comments