MOONSORROW – “Jumalten Aika”

moonsorrow

 

 

Επική επιστροφή για τους Φινλανδούς Moonsorrow, που έπειτα από πέντε χρόνια δισκογραφικής απουσίας, επιστρέφουν με ένα ολοκαίνουριο full-length άλμπουμ, υπό τον τίτλο Jumalten Aika ή αλλιώς The Age Of Gods. Ο δίσκος κυκλοφόρησε την 1η Απριλίου από την Century Media και περιλαμβάνει πέντε κομμάτια και δύο bonus tracks, το “Soulless” (Grave cover) και το “Non Serviam”, απ’ τους δικούς μας Rotting Christ!

 

Οι Moonsorrow, παρότι ξεκίνησαν ως μια black metal μπάντα, στην πορεία άρχισαν να προσθέτουν folk στοιχεία εξελίσσοντας έτσι τη μουσική τους και κατατάσσοντας τους στην pagan/black metal κατηγορία. Πόσες και πόσες επικές μπάντες συναντάμε στο συγκεκριμένο genre! Ονόματα καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που έχουν αφήσει το σημάδι τους στην pagan/viking κοινότητα, ξεκινώντας απ’ τον αλησμόνητο Quorthon και καταλήγοντας επίσης, θα έλεγα, σ’ αυτόν, καθώς είναι απ’ τις μεγαλύτερες, αν όχι ‘Η’ μεγαλύτερη επιρροή σε όλες τις μπάντες αυτού του είδους!

 

Οι Moonsorrow παρ’ όλα αυτά, αν και έχουν κατά καιρούς αναφέρει ότι έχουν διάσπαρτες επιρροές από άλλα black και pagan/black συγκροτήματα, είναι μια μπάντα με ταυτότητα! Έχουν προ πολλού περάσει την δοκιμασία των ‘wannabe Bathory’ συγκροτημάτων, και έχουν καταφέρει να διαμορφώσουν το δικό τους χαρακτηριστικό γνώρισμα.

 

Έχοντας στο ενεργητικό τους μια πολύ δυνατή λίστα δίσκων, το Jumalten Aikaέρχεται να προσθέσει ακόμα μια επική κυκλοφορία στην μέχρι τώρα πορεία τους. Η νέα τους δουλειά, συνεχίζει την παράδοση των τελευταίων τριών δίσκων που έχουν στραφεί ξανά στο blackened ήχο, έχοντας παρ’ όλα αυτά εμφανή folk στοιχεία.

 

Ξεκινώντας την ακρόαση και μέχρι το τέλος, κυριολεκτικά σε συνεπαίρνει η αίσθηση ότι βρίσκεσαι κάπου αλλού.. Προσωπικά, η pagan μουσική πάντα με μεταφέρει νοητικά στον μακρινό Βορρά της Σκανδιναβίας. Να βρίσκομαι σ’ ένα δάσος ή να βλέπω τα απέραντα βουνά, το Βόρειο Σέλας, να βρίσκομαι με λίγα λόγια στην ‘ιερή’ φύση..

 

Οι Moonsorrow πάντα έβγαζαν αυτό το σεβασμό προς τη φύση, που στην ουσία είναι και το κύριο νόημα του παγανισμού. Και ως true pagans, έχουν ενσωματώσει στο δίσκο τους όλη αυτή τη ‘φιλοσοφία’ και την ενέργεια, δημιουργώντας ένα άριστο αποτέλεσμα black metal μουσικής πλεγμένης μέσα σ’ ένα folk/pagan περιβάλλον.

 

Τα κομμάτια, αν και μεγάλης διάρκειας (από 12’ έως 16’ λεπτά), διαδέχονται το ένα το άλλο με τέτοιο τρόπο ώστε δεν κουράζουν καθόλου. Τουναντίον, δημιουργούν την ιδέα ενός ενιαίου ακούσματος, συνυφασμένου μέσα σ’ ένα ατμοσφαιρικό background, με aggressive riffs, επικά φωνητικά και σκοτεινή διάθεση.

 

Σε πολλά σημεία η σκοτεινή αυτή διάθεση μου θύμισε Rotting Christ, απ’ τους οποίους είναι βαθιά επηρεασμένοι όπως έχουν δηλώσει και οι ίδιοι. Είναι σημεία για ανελέητο headbanging και υπογλώσσια για να σας κατεβάσει την πίεση που θα έχει χτυπήσει κόκκινο!

 

Στα πιο ambient σημεία, που φέρνουν έντονα σε Wardruna, είναι οι στιγμές που θα ήθελες να βγεις στο μπαλκόνι σου με πλεξούδες στα μαλλιά, μια προβιά επάνω σου, ένα τσεκούρι στο ένα χέρι και το κέρας στο άλλο και να αρχίσεις τις ωδές στον Odin! Βεβαίως, το πιο πιθανό είναι οι γείτονες να φωνάξουν την αστυνομία, αλλά δε βαριέσαι… μια ζωή την έχουμε, ας γίνουμε και λίγο ριψοκίνδυνοι!

 

Στο δια ταύτα, το συγκρότημα έχει καταφέρει για ακόμα μια φορά να μείνει σταθερό και απόλυτα αληθινό στη μουσική του και να μιλήσει στις καρδιές των οπαδών του, σ’ αυτές τουλάχιστον τις καρδιές που εκτιμούν το συγκεκριμένο genre και ενστερνίζονται την όλη ‘φιλοσοφία’ γύρω απ’ την pagan/folk κοινότητα.

 

Οι Moonsorrow, λοιπόν, μας καλωσορίζουν στην ‘εποχή των θεών’ και με το Jumalten Aikaμας οδηγούν σ’ ένα ταξίδι μέσα στην παγωμένη και γεμάτη μυστήρια καρδιά του μακρινού Βορρά, στην οποία θα βρούμε τα πιο ζεστά και αληθινά συναισθήματα!


Βαθμολογία: 90/100

 

Για το Rock Overdose,

Έλενα Δαρζέντα

 


 

 

Comments